Sosyal Güvenlik Destek Primi, SGDP Hizmet Dökümü Sorgulama

Sosyal Güvenlik Destekleme Primi nedir? Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam eden emeklilerden Sosyal Güvenlik mevzuatı kapsamında alınan primdir. Emekli destek primi olarak da adlandırılan bu prim emekli aylıklarından kesilmez, emekliyi çalıştıran işverenler tarafından ödenir. Bu içerikte bu aralar bana okurlarımın da sık sorduğu SGDP kesintisi nedir ve emekli sosyal güvenlik destek primi ne kadar gibi konu hakkındaki sorularınızın cevabını bulabileceksiniz.

Sgdp nedir?

SGK destek primi, emekli olduktan sonra 4/1-a eski adı ile SSK kapsamında çalışmaya devam eden emekliler adına işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen primdir. Emekli çalışanların SGK primi işveren tarafından ödenir ve emekli aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmaz. “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilen emekli böylece emekli maaşı kesilmeden ve herhangi yasal bir kesinti olmadan sigortalı olarak çalışabilmektedir.

Sosyal güvenlik destek primi oranı

Sosyal güvenlik destekleme primi oranı normalde brüt prime esas kazancın %32’sidir. Ancak EYT kanunu ile birlikte getirilen düzenleme ile işyerinde çalışırken emekliliğe ayrılan ve ayrıldığı işyerinde 1 ay içerisinde yeniden işe başlayan emekli çalışanlar için işveren 5 puanlık indirimden yararlanabilmekte ve prim ödeme oranı prime esas kazanç üzerinden %27 oranında alınmaktadır. Buna göre 5 puanlık teşvikten yararlanma ve yararlanmama durumuna göre emekliden SGDP kesintisi prim oranı tablosu aşağıdaki gibi olacaktır.

5 puanlık indirimden yararlanamayan emekli çalışan için brüt ücret üzerinden prim ödeme oranı%32
5 puanlık indirimden yararlanan emekli çalışan için brüt ücret üzerinden prim ödeme oranı%27

Emekli olduktan sonra ödenen primler

Emekli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmektedir. Bu kapsamda uzun vade emeklilik primleri ve kısa vade hastalık primleri ödenmemektedir.

Sosyal güvenlik destek primi ne kadar?

SGDP prim oranları yukarıda tablo halinde verilmiştir. Buna göre brüt ücrete göre SGDP prim oranı üzerinden asgari ücretli bir çalışan için işverenin SGK’ya ödeyeceği güncel prim tutarları için Emekli çalışan SGK primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilir ve güncel tutarlara göz atabilirsiniz.

SGDP hizmet dökümü sorgulama

Emekli olup sigortalı çalışmaya devam edenler SGK hizmet dökümünde SGDP kapsamındaki çalışmalarını görüntüleyebilir. Peki sgdp hizmet dökümü nasıl alınır, Sosyal Güvenlik destek Primi sorgulama için aşağıdaki adımları takip ediniz;

  • E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi ekranından T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapın.
  • “Hizmet Dökümü Türü” bölümünde “Tüm Uzun Vade Hizmet Dökümü” seçeneğini seçin.
  • Bu alanda “02” Belge türü ile görüntülenen hizmetler Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi hizmetlerdir.
  • Emekli çalışan destek primi sorgulama işlemini e-devletten yapabileceğiniz gibi herhangi bir SGK’dan da yapabileceğiniz hatırlatmak isterim.
İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sosyal Güvenlik Destek Primi, SGDP Hizmet Dökümü Sorgulama” üzerine 2 yorum
  1. MERHABA
    18 KİŞİ MART AYI İÇİNDE 8 KOD İLE İŞTEN CIKARILMIS BİR GÜN SONRA SGDP İLE İŞE GERİ ALINMISTIR .
    FAKAT BEN SGK SAYFASINDA HİZMET LİSTESİNİ YÜKLEDİGİMDE BU %5 İNDİRİMİ GÖREMEDİGİM GİBİ

    MM DEN GELEN YAZI CERCEVESİNDE 15510 İNDİRİM KODU ACTIRDIM BORDRO PROGRAMINA. HİZMET LİSTEMİ OLUSTURUP BEYANNAME PROGRAMINA YÜKLEDİGİMDE

    EYT LİLER İÇİN BU SEFERDE KANUN NO YOKTUR UYARISI ALDIM SGK SAYFASINDA

    BU KONUDA ACİL YARDIM RİCA EDERİM.

    Yanıtla
    • Merhaba. Mevzuat açısından yaptığınız işlem doğru. Ama sistemsel olarak konu hakkında bilgim yok. Bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçseniz iyi olur.

      Yanıtla
Yorum yapın