Genç girişimci başvurusu yapacaksanız tam bir rehber niteliği taşıyan bu yazımızı dikkatli okumalısınız. Malumunuz üzere Kanunla belirli şartları sağlayan genç girişimcilerin 1 yıl boyunca Bağkur primlerinin devlet tarafından ödenmesi düzenlemesi getirilmiştir.
Genç girişimci bağkur desteği ile ilgili uygulama ve genç girişimci desteği başvuru hükümleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2018/28 Sayılı genelgesi ile belirlenmiştir. Biz de bu yazımızda bağkur genç girişimci desteğinden yararlanmak isteyenlerin izlemeleri gereken yol, genç girişimci istisnası dilekçe örneği ve genç girişimci başvurusu nasıl yapılır konusunda sizlere yardımcı olmak üzere bu yazıyı yazmaya karar verdik.
Genç girişimci bağkur desteği başvuru şartları nelerdir ?
Destekten yararlanabilmeniz için aranan genç girişimci desteği şartları şu şekildedir;
- 18-29 yaş arası olmanız,
- 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 20’inci maddesi kapsamında genç girişimdi kazanç istisnasından yararlanıyor olmanız,
- İşe başlamayı zamanında Vergi Dairesine bildirmeniz gerekiyor.
- Destekten yararlanabilmek için kişinin kendi işinin başında olması gerekiyor.
Genç girişimci bağkur desteğinden kimler yararlanabilir ?
Bağkur genç girişim desteğinden yararlanabilmeniz için başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmanız ve 29 yaşını tamamlamamış olmanız gerekiyor. Ayrıca Gelir Vergisi Kanununa göre genç girişimci kazanç istisnasından yararlanıyor olmanız gerekiyor.
Girişim desteğinden yararlanabilmeniz için aktif mükellefiyet kaydınızın da 01 Haziran 2018 tarihi ve sonrasında başlamış olması gerekiyor. Genç girişimci desteğinden yararlanabilecek olanlar vergi kaydı açtıran gerçek kişilerdir. Adi ortaklıklarda ve şahıs ortaklıklarında ise sadece ortaklardan birisi bu destekten yararlanabileceklerdir.
Genç girişimci bağkur desteği başvurusu nasıl yapılır ?
Yukarıdaki şartların tamamını sağlıyorsanız öncelikle destekten yararlanabilmeniz için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığından yani bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden yazı almanız gerekiyor. Yazıda 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 20’inci maddesi kapsamında genç girişimci kazanç istisnasından yararlandığınız ibaresinin geçmesi gerekmektedir. Bu yazıyı aldıktan sonra genç girişimci bağkur desteği başvuru formu ve kimlik fotokopisi ile birlikte 4b bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekiyor.
Genç girişimci bağkur desteği başvuru formu
Genç girişimci bağkur desteği başvuru dilekçesini buradan indirebilirsiniz ⇒ genç girişimci bağkur desteği dilekçe. Genç girişimci başvuru dilekçesi örneği aşağıdaki gibidir. SGK’ya vereceğiniz genç girişimci bağkur dilekçesinin aşağıda örneği verilen genç girişimci dilekçe örneği gibi olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
19.07.2018 tarih ve 2018/28 nolu genelge gereği 4b-Bağkur kapsamında genç girişimci desteğinden yararlanmak istiyorum. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan almış olduğum yazı ve kimlik fotokopim SGK genç girişimci dilekçesi ekindedir. Gereğinin yapılmasını arz ederim
Genç girişimci desteği dilekçesi ile başvurunuza istinaden SGK desteği sisteme tanımlar ve 1 yıl süre ile bağkur primlerinizin tamamı devlet tarafından karşılanır. Destekten yararlandığınız süre içerisinde işyerinizi kapatmanız ve sonrasında tekrar açmanız halinde kalan süre kadar destekten yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır. Ancak destekten yararlanırken başka bir işyerinde SSK kapsamında işe girmeniz ve ayrılmanız halinde destek süreniz devam ediyorsa kalan süre kadar destekten yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Genç girişimci başvurusu E-devletten yapılır mı ?
Başvuruların online olarak E-devlet ya da başka bir platform üzerinden yapılması mümkün bulunmamaktadır. Başvurunun genç girişimcilik dilekçesi, vergi levhası ve Vergi Dairesinden alınan yazı ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılması gerekmektedir. Genç girişimci SGK dilekçesi ve gerekli ekler elden verilebileceği gibi posta ya da kargo ile de gönderilebilmektedir.
Genç girişimci dilekçesi nasıl verilir?
SGK genç girişimci dilekçe örneği yukarıda paylaşıldı. Dilekçe ve diğer gereken evrakları hazırladıktan sonra başvurunuzu dilerseniz elden, dilerseniz posta ya da kargo yolu ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderebilirsiniz.
Genç girişimcilerin vergi teşviki şartları nelerdir ?
Genç girişimci vergi desteği uygulaması ilk defa 10.02.2016 tarihinde başlamıştır. Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetiniz nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olduysanız faaliyete başladığınız takvim yılından itibaren 3 yıl süre ile kazancınızın yıllık belli bir tutarına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak yani bu tutara kadar olan kazançlardan gelir vergisi alınmayacak. Diğer şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Vergi dairesine işe başlamayı süresinde bildirmeniz,
- Kurduğunuz bu işte fiili olarak çalışmanız ve işin başında bulunmanız,
- Eğer faaliyet şahıs şirketi ya da adi ortaklık şeklinde olacaksa tüm ortakların ve ya şirket yetkililerinin şartları taşıması,
Genç girişimci vergi teşvikinden kimler yararlanır ?
Vergi desteğinden yararlanabilmeniz için;
- Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetten v.s. dolayı daha önce gelir vergisi mükellefiyetizin olmaması, kısaca ilk defa gelir vergisi mükellefi olmanız,
- Vergi mükellefiyet kaydı itibariyle 29 yaşını tamamlamamış gerçek kişi olmanız gerekiyor. Gerçek kişiden kasıt şirket ya da başka bir tüzel kişilik olmaması.
Eğer kira geliri, ücret v.s. gibi beyana tabi başka gelirlerinizden dolayı da vergi ödüyorsanız bu gelirler istisna kapsamında sayılmıyor.Eğer elde ettiğiniz yıllık gelir 75.000 TL üzerinde ise toplam gelirden istisna tutarı olan 75.000 TL düşüldükden sonra kalan tutar üzerinden ödeyeceğiniz vergi hesaplanacaktır.Teşvik kapsamında iken herhangi bir kazanç elde edememeniz ya da kazancınızın istisna tutarı olan 75.000 TL altında olması halinde de beyanname verme zorunluluğunuz olduğunu unutmayın.
Genç girişimci vergi teşviki kaç yıl süre ile veriliyor ?
3 yıl boyunca yararlanabiliyorsunuz. 3 yıl boyunca belirlenen üst limit kadar gelir vergisinden muaf olmaktasınız. Yıl içerisinde elde edilen net gelir eğer yukarıda belirtilen tutarların üzerinde olursa vergi ödemeniz gerekir.
Adi ortaklık ve ya şahıs şirketlerinde genç girişimci vergi desteği nasıl uygulanıyor ?
Eğer işletme adi ortaklık ya da şahıs şirketi şeklinde kurulacaksa tüm ortakların şartları sağlaması gerekiyor. Bu durumda tüm ortaklar ayrı ayrı vergi teşvikinden yararlanabilecekler.
İşletmenin devralınması halinde genç girişimci vergi teşviki nasıl uygulanıyor ?
Bir işletmeyi ya da mesleki faaliyeti devralarak ilk defa gelir vergisi mükellefi olmanız ve yukarıda belirtilen diğer şartları da sağlamanız halinde yine destekten yararlanabilirsiniz. Ancak işletmeyi ya da mesleki faaliyeti devraldığınız kişinin eşiniz ya da üçüncü dereceye kadar kan ve ya kayın hısımlarından olmaması gerekiyor.
Bu durumun istisnası sadece ölümdür. Vefat eden kişiden işletmenin devralınması halinde devralan kişi şartları sağlıyorsa 3 dönem boyunca vergi teşvikinden yararlanabilecek.
İşin terk edilmesi ya da iş değişikliği durumunda vergi teşviki uygulaması
Destekten yararlanma süresi içerisinde işletmesini kapatanlar kapattığı tarihe kadar elde etmiş olduğu kazançlarından dolayı destekten yararlanabilir. İşletmeyi kapattıktan ve vergi kaydını terk ettikten sonra teşvik kapsamındaki faaliyetlere tekrar başlamanız halinde ilk defa gelir vergisi mükellefi olma şartını ihlal etmiş olacağınızdan destekten tekrar yararlanabilmeniz mümkün olmayacaktır.
Teşvik süresi boyunca faaliyetinizi ticari, zirai ya da mesleki faaliyet olarak değiştirmeniz ve ya faaliyet alanını değiştirmeniz halinde de teşvikten kalan süre kadar yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Bağkur prim borcunuzu sorgulamak ve ödeme yapmak için hemen bağkur primi nasıl ödenir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Genç girişimci desteği sorgulaması nasıl yapılır ?
genç girişimci vergi dairesi dilekçesi ile bağlı olduğunuz Vergi Dairesine, bağkur genç girişimci dilekçesi ile de Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduktan sonra kayıtlar açılır. Genç girişimci vergi desteği 3 yıl sürer ve bu süre zarfında elde edilen gelir istisna tutarının altında olursa gelir vergisi ödemezsiniz. Bağkur desteği de 1 yıl sürer ve 1 yıl süre ile prim ödemezsiniz.
- Bağkur desteği sona erdiyse prim borcu işlemeye başlar. 4b borç durumu sayfasına T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle giriş yaparak güncel borç sorgulaması yapabilirsiniz.
- Vergi desteği kalan süreyi sorgulayabileceğiniz uygulama yok. Bağlı olduğunuz Vergi Dairesinden öğrenebilirsiniz.
Genç girişimci olduğumu nasıl öğrenebilirim?
Eğer ilk defa vergi mükellefiyeti açtıysanız, 18-29 yaş arasında iseniz zaten bu iki şartı sağladığınız için Kanunen genç girişimci sayılmaktasınız. Bunların haricinde kafanıza takılan diğer hükümler için bağlı olduğunuz Vergi Dairesinden bilgi almanız gerekmektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
merhaba , genç girişimci olarak iş yeri açtım fakat prim borcu çıktı. muhasebecimin yardımıyla eyk dosyası alıp sgk ya verdım bu borç silinir mi ? şu an ilaç alamıyorum çünkü borç olmasından ötürü ilaç alımımı kesmişler.
Merhaba. Tescil tarihi itibariyle şartları sağlıyorsanız tescil tarihi itibariyle genç girişimci teşviki tanımlanır. Borcunuz silinir ve sağlık güvenceniz aktif hale gelir.