Mali Müşavir Maaşları 2024 & Kendi İşinin Patronu Ol

Mali müşavir maaşları ve muhasebeci maaşı konusunda bu yazımız güncel ve tam bir rehber olacaktır. Mükellefler ile devlet arasında önemli bir bağ olan muhasebeci ve mali müşavirler sorumlulukları bir hayli yüksek olan meslek grupları arasında yer almaktadır. Ülkemizde bu işi yapan hali hazırda binlerce kişi bulunmaktadır. Bu yazımda ise bu işi yapmak isteyenler için mali müşavir, muhasebeci ne kadar maaş alır, mali müşavir nasıl olunur gibi konularda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Serbest mali müşavir nasıl olunur?

Mali müşavir olmak için şartlar kısaca şu şekildedir;

  • Üniversitelerin en az lisans düzeyinde eğitim veren işletme, iktisat, hukuk, maliye, kamu yönetimi, siyasal bilimler ve ya bankacılık bölümlerinden birisinden mezun olmak,
  • MMM Staja Başlama Sınavında en az 60 ve üzeri puan almanız,
  • En az 3 yıl süre ile bir mali müşavirin yanında stajyer mali müşavir olarak çalışmak,
  • 3 yıllık staj süresinin ardından mali müşavirlik yeterlilik sınavında başarılı olmak gerekmektedir.
  • Yukarıdaki tüm aşamaları sağladıktan sonra artık kendi mali müşavirlik büronuzu açabiliyorsunuz.

Mali müşavirlik sınavına kimler girebilir?

Serbest muhasebeci nasıl olunur kısmında da belirttiğim gibi en az lisans düzeyinde eğitim veren işletme, iktisat, hukuk, maliye, kamu yönetimi, siyasal bilimler ve ya bankacılık bölümlerinden birisinden mezun olan, sicil kaydı temiz olan kişiler mali müşavir olabilmektedir.

Devlette mali müşavir nasıl olunur?

Devlette mali müşavir nasıl olunur sorusunu stajı tamamlayıp yeterlilik sınavında başarılı olan bazı okurlarım bana sıklıkla iletiyor. Kamu Kurumlarında muhasebe hizmetleri kendi bünyelerinde kurulan Mali Hizmetler ya da muhasebe birimleri aracılığı ile yerine getirilmektedir. Bu nedenle devlette mali müşavirlik kadrosu yoktur. Muhasebe ya da mali hizmetler kadrolarına muhasebe ya da yukarıda belirttiğimiz bölümlerden mezun olanlar arasından genellikle KPSS ile alım gerçekleştirilmektedir.

Mali müşavirin aylık yaptığı işler

Mali müşavirin aylık yaptığı işler saymakla bitmez desek yeridir.

  • Mükelleflerin tüm gider ve gelirlerini ilgili defterlere kaydetmek,
  • Vergi ve SGK beyannamelerini göndermek,
  • Faaliyetine devam eden ya da yeni açılacak işletmelerde muhasebe sistemlerini faaliyete geçirmek,
  • Mevcut muhasebe sistemlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmak,
  • Her ayın bitiminde bordroları hazırlayarak mükelleflere göndermek,
  • Girilen kayda göre bilanço, gelir gibi mali tabloları hazırlamak,
  • Vergi ve SGK beyannameleri sonucu oluşan tahakkukların son ödeme tarihinden önce mükelleflere iletilerek ödenmesini sağlamak,
  • Sosyal Güvenlik ile ilgili işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerini düzenlemek, İşyeri tescil başvurusu yapmak, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi göndermek,
  • Muhasebe, vergi, SGK teşvikleri ve ilgili diğer konular hakkında mükelleflerine danışmanlık yapmak,
  • Vergi, SGK gibi alanlardaki uyuşmazlıkları çözmek,
  • KDV iadesi, sermaye arttırımı gibi konularda tespit raporları hazırlamak,
  • Tescil işlemlerine ilave olarak birleşme, tesfiye, iflas gibi konularda mükelleflerine yardımcı olmak,
  • Faaliyet alanı ya da adres değişikliği gibi işlemlerde gerekli başvuruları yapmak,
  • Genel kurul toplantıları için gereken hazırlıkları yapmak ve evrakları hazırlamak,
  • Mükellefin Kamu kurumlarındaki diğer istatistik verilerinin girişi, tescil gibi işlerinde yardımcı olmak.

Yeminli mali müşavir ne iş yapar?

Yeminli mali müşavir yukarıda mali müşavirlerin yaptığı işler alanında belirtilen tüm işleri yapmakla sorumludur. Muhasebe defterinin tutulması haricinde mali müşavirlerin sorumlu olduğu tüm işlerden sorumludurlar. Yeminli mali müşavirlerin tasdik yetkileri vardır. Yeminli mali müşavirler firmaların finansal, kayıtları ile beyanname ve diğer işlemlerin doğruluğunu devlet adına kontrol eder ve tasdikler. Devlet adına denetleme yetkileri vardır.

Mali müşavir ne kadar kazanır?

Smmm maaşları değişkendir. Serbest mali müşavir maaşı kişinin kendi bürosunun olup olmadığına, bir yerde çalışıp çalışmadığına, çalıştığı firmaya, müşteri portföyüne ve daha birçok faktöre göre farklılık gösterir. Mali müşavir ne kadar maaş alır konusunda ortalama maaş tablosu yaparsak aylık gelirler ortalama olarak aşağıdaki tablodaki gibi olacaktır.

 Ortalama
Mali müşavirlik bürosunda çalışan22.000-24.000
Bir firmada çalışan mali müşavir aylık kazancı35.000-40.000
Mali müşavir aylık geliri30.000-35.000
Devlette Mali Müşavir maaşları42.000-44.000

Yeminli mali müşavir maaşları

Yeminli mali müşavir maaşları normal mali müşavire göre daha fazladır. Ancak bunların da aylık gelirleri yukarıda belirttiğimiz birçok kritere göre farklılık göstermektedir. Ortalama YMM aylık geliri 45.000-50.000 TL aralığındadır. Bunlar minimum aylık gelirlerdir. Ortalama 60-70 bin aylık geliri ve daha fazla geliri olan YMM tanıdıklarım da var. Yani özetle net bir maaş belirtmek zordur.

Stajyer mali müşavir maaşları

Mali müşavir staj maaşı genellikle başlangıçta asgari ücretin net tutarı kadar ödenmektedir. Stajyer mali müşavirin tecrübesiz olması ve yeni mezun olması ve işi çok da bilmemesinden dolayı maaşlar minimum seviyede ödenmektedir. 2024 için SMMM stajyer maaşı ortalama olarak 17.002-18.000 TL aralığındadır.

Muhasebeci maaşları

Muhasebeciler ne kadar kazanır konusunu mali müşavirlerden bağımsız olarak ele almak istedim. Muhasebe elemanı maaşları ortalama olarak asgari ücretten başlamakta ve 25.000-30.000 TL civarına kadar yükselmektedir. En düşük muhasebe elemanı maaşı 2024’te ortalama 17.100-17.500 TL civarındadır. Tabi işin gerçeğini söylemek gerekirse iş öğretilen ve deneyimsiz olanlara bu rakamlar bile ödenmemektedir.

Ön muhasebeci maaşları

Genel muhasebe maaşları alanında en düşük maaşın ödendiği gurup genellikle ön muhasebeciler olmaktadır. Ön muhasebeciler evrak düzenleme, fatura girişi, dosyalama gibi daha basit işlerle uğraşmaktadırlar. Firmalar bunlara genellikle asgari ücret ya da %10-15 üzerinde maaş ödemekteler. Ortalama ön muhasebeci maaşları 2024’te 17500-18000 TL aralığındadır.

Muhasebe uzmanı maaşı

Muhasebeci maaşı ne kadar konusunda uzmanların maaşları da araştırılmaktadır. Muhasebe uzmanı maaşı 2024 de farklılık gösteriyor olsa da ortalama 24.000-26.000 TL aralığındadır.

Muhasebe ve finans yönetimi maaşları

Muhasebe ve finans yönetimi 4 yıllık eğitim veren lisans bölümüdür. Bu bölüm mezunlarının devlette ya da özel sektörde iş imkanı bulunmaktadır. Özel sektörde başlangıç maaşları ortalama 18.000-20.000 TL iken devlette muhasebeci kadrolarına atananların ortalama aylık gelirleri 36.000-38.000 TL net civarındadır.

Bağımlı Mali Müşavir Maaşları

Bağımlı Mali Müşavir Maaşları farklılık gösterebilmektedir. 2024 için ortalama en düşük maaşlar 40.000 TL’den başlamaktadır. Duruma göre bu ücretler daha da yükselebilmektedir.

En çok kazanan mali müşavirler

Çoğu mali müşavirin geliri ortalama gelirin üzerindedir ve aylık gelirleri iyi durumdadır. En çok kazanan mali müşavirler şunlardır demek yanlış olacaktır ancak işini iyi yapan ve mükelleflerinin memnun olduğu müşavirler yüksek gelirler elde edebilmektedir.

Kaç yılda mali müşavir olunur?

Mali müşavir olabilmek için iktisat, işletme gibi lisans eğitimi veren bölümlerden mezun olmak ve daha sonra 3 yıllık mali müşavirlik stajını tamamlamak gerekmektedir. Buna ilave olarak açılacak meslek sınavlarında da başarılı olmaları gerekmektedir.

Kendi ofisi olan mali müşavir ne kadar kazanır?

Bu sorunun cevabı herkes için aynı değildir. İle, ilçeye, mükellef portföyüne ve daha birçok kritere göre değişir.

Mali Müşavir kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri esnektir ve kendileri belirler. Kurumsal bir firmada hizmet akdine tabi olarak çalışanlar için haftalık çalışma süresi 40 saattir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın