İtfaiyeci Maaşları 2024 & Nasıl Olunur, Şartları

İtfaiyeci maaşları konusunda araştırma yapıyorsanız bu yazımız sizin için güncel ve tam bir rehber olacaktır. Özellikle Üniversitelerde sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünün de açılması ile birlikte sivil savunma ve itfaiyecilik atama süreci ve itfaiyeciler ne kadar maaş alıyor konusunda araştırmalar artmıştır. Bu yazımızda itfaiyeci olmak için şartlar ve güncel maaşlar hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilecektir.

İtfaiyeci nasıl olunur?

Nasıl itfaiyeci olunur sorusu ile yazımıza giriş yapalım. Eğer itfaiye eri olarak görev almak ve çalışmak istiyorsanız Belediyelerin alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. İtfaiyeci olabilmek için Belediyelerin ilanlarında yer alan genel ve özel şartları sağlamanız, ilanda yer alan şartları sağlıyorsanız başvuru sürecini takip ederek başvurunuzu gerçekleştirmeniz, KPSS ve diğer yazılı/sözlü sınav şartlarını sağlamanız gerekiyor. Yazımızın devamında genel olarak aranan itfaiye alım şartları hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.

Kadın itfaiyeci nasıl olunur?

İtfaiye eri nasıl olunur konusunda kadınların da özellikle araştırdığı konuların başında bu nasıl itfaiyeci olabilecekleri konusu geliyor. Kadınlar ve erkeklerde aranan sınav puanı, sözlü sınav puanı gibi şartlar aynıdır. Ancak özel şartlar yani kilo ve boy ile ilgili şartlar farklıdır. Tüm bu şartlar bir alt başlıkta itfaiyeci şartları kısmında belirtilmiştir.

İtfaiyeci olma şartları nelerdir?

İtfaiyeci olma şartları genel olarak şu şekildedir. Bazı belediyelerin ekstra özel şartlar isteyebileceğini de hatırlatmak isterim.

Başvuru için aranan genel şartlar şunlardır;

  • 657 Sayılı Kanunun 48/A maddesinde yer alan ve devlet memuru olmak için istenen genel şartları sağlamak. Yani;
  • Türk vatandaşı olmak,
  • Devlete girme haklarından mahrum bırakılmamış olmak,
  • Herhangi bir suç kaydının olmaması,
  • Erkek adayların askerlik ile ilişiğinin olmaması ( terhis olması ya da tecilli olması),
  • İşini yapmasına engel olabilecek akıl rahatsızlığının olmaması,
  • Arşiv araştırması sonucu göreve başlaması için bir engelinin olmadığının tespit edilmesi.

Genellikle başvuruda aranan özel şartlar şunlardır;

  • En az ortaöğretim mezunu olmak. Belediyeler sadece ön lisans mezunlarından alım yapmıyor. Ortaokul ve lise mezunları için de uygun kadro açıyor.
  • Belediye’nin ilanında belirtilen öğrenim durumu şartını sağlamak ve KPSS B puanının en az ilanda belirtilen puan ya da üzerinde olması gerekir. Genellikle KPSS için aranan itfaiye KPSS puanı ve türü öğrenim durumuna göre aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
 Puan TürüPuan
Ortaöğretim/Lise MezunuP93En az 60
Önlisans mezunuP94En az 60
LisansP3En az 60
  • Kadınların en az 1,60, erkeklerin ise en az 1.67 boya sahip olması gerekmektedir.
  • Kilo/boy oranı arasındaki farkın (+,-) 10 olması gerekmektedir. Tartılma aç karnına yapılmaktadır.
  • Sınavın yapıldığı tarih itibariyle 30 yaşın tamamlanmamış olması ( İlanda ayrıntıya bakın. Bazı belediyeler farklı şartlar belirleyebilmekte),
  • En az (B) ve ya (C) sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bazı kadrolar için B sınıfı yeterli olabilirken bazıları için en az C sınıfı ehliyet istenebilmektedir.

Sivil savunma ve itfaiyecilik nedir?

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü başta yangınlarla mücadele olmak üzere patlamalar, depremler, sel felaketleri, göçükler gibi afetlerde olaylara müdahele edebilme, arama ve kurtarma ile ilk yardım faaliyetleri konusunda ön lisans düzeyinde eğitim veren bir programdır.

Sivil savunma ve itfaiyecilik ne iş yapar?

Sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünden mezun olanların yapacakları işler şunlardır;

  • Yangınlara müdahale etmek, söndürme faaliyetine katılmak,
  • Yoğun yağışlar nedeni ile meydana gelen su baskınlarına müdahale etmek,
  • Çökme, kaza, patlama ve ya mahsur kalma gibi durumlarda kurtarma faaliyetlerine katılmak,
  • Halkı itfaiyecilik faaliyetleri konusunda bilgilendirmek,
  • Talep edilmesi durumunda orman yangınlarının söndürülmesine katılmak,
  • İşyerlerini ve benzeri yerleri yangın söndürme yönetmeliğine uygunluk yönünden denetlemek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.

İtfaiyeci maaşı ne kadar?

İtfaiye eri maaşı kadro/derecesine ve mezuniyete göre farklılık gösterir. Kadrosuz ya da kadrolu itfaiyeci maaşları genellikle aynı tutarlarda ödenmektedir. Aşağıda bekar/çocuksuz itfaiye eri maaşı mezuniyete göre güncel maaşları tablo halinde verilmiştir. Hesaplama 5 derece 1 kademe olacak şekilde yapılmıştır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama maaşlar aşağıdaki gibidir;

Lise/Ortaokul Mezunu Er32.050,00
Önlisans/Lisans Mezunu Er32.300,00
Lise/Ortaokul Mezunu Onbaşı32.300,00
Önlisans/Lisans Mezunu Onbaşı32.300,00
itfaiye amiri maaşı( Lisans)34.000-36.000
İtfaiye amiri/şefi(önlisans)34.000

Maaşlar hakkındaki aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Yeni başlayan itfaiye eri maaşı

Yeni başlayan itfaiye eri maaşı sözleşmeli ya da kadrolu olması fark etmeksizin 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük 32.050,00 TL maaşla başlayacaktır.

Sivil savunma ve itfaiyecilik maaşları

Sivil savunma ve itfaiyecilik maaşları ön lisans mezunu olanlar için 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama 32.050,00 TL civarındadır. Lisans mezunu olma, evli ve çocuk olması durumunda ortalama net maaş 34.000-36.000 TL civarına kadar çıkabilmektedir.

Havaalanı itfaiye maaşları

Havaalanı itfaiye maaşları yukarıdaki tabloda belirtilen maaşlardan farklı değildir. Havaalanlarında itfaiye eri olarak istihdam edilenlere 2024’te ödenen ortalama en düşük maaş tutarı 32.000-34.000 TL aralığında olmaktadır.

Amerika itfaiyeci Maaşı

Amerika itfaiyeci Maaşı eyaletlere göre farklılık gösterebilmektedir. Ortalama senelik maaşları 65000-70000 dolar civarındadır. Bu en düşük rakamdır. Tecrübelilerin senelik gelirleri 80000-90000 bin dolara kadar yükselebilmektedir.

Ankara itfaiye eri maaşı

Ankara itfaiye eri maaşı diğer illerdekinden farklı değildir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer Belediyelere bağlı olarak görev yapan itfaiye erlerinin 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük maaşları ortalama 32.000-34.000 TL aralığındadır.

En yüksek itfaiyeci maaşı

En yüksek itfaiyeci maaşı kademe ve derece olarak en aşağıya inen memura ödenmektedir. 1. derece 1. kademeye kadar inen lisans mezunu bir itfaiye erinin maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle 34.000-36.000 TL civarında olmaktadır.

Taşeron itfaiye Maaşları

Taşeron itfaiye Maaşları yukarıda belirtilen tablodaki maaşlardan farklı değildir. Ortalama olarak 32.000-33.000 TL aralığında değişen maaş ödemeleri yapılmaktadır.

İtfaiyeciler günde kaç saat çalışır?

Günlük çalışma süreleri kanunen 8 saat, haftalık 40 saattir. Vardiyalar genellikle 24 saat çalışma ve 48 saat dinlenme olacak şekilde ayarlanmaktadır.

Gönüllü itfaiyeci maaş alır mı?

Gönüllü itfaiyeciler acil durumlarda yangınlara müdahalede destek için oluşturulan ekipte yer alan kişilerdir. Bunlara maaş ödemesi yapılmamaktadır.

Lise mezunu itfaiye eri olabilir mi?

İtfaiyeci alımları en az lise mezunu olanlar arasından yapılmaktadır. Lise mezunları da itfaiyeci olabilmektedir.

İtfaiye ücret alıyor mu?

İtfaiyenin yangın söndürme, kurtarma gibi acil hallerde verilen hizmetleri ücretsizdir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın