Veteriner Maaşları 2024 & Ne iş Yapar, Geleceği, İş İmkanları

Veteriner maaşları konusunda araştırma içerisinde iseniz doğru yerdesiniz. Bu içerikte veterinerler ne kadar kazanıyor konusunda güncel bilgiler paylaşılacaktır. İçeriğin devamında veteriner ne kadar maaş alır sorusunun cevabına ilave olarak ne iş yapar, iş imkanları nasıl gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Veteriner ne iş yapar?

Veteriner ne yapar sorusunun cevabı aslında toplumda herkes tarafından kabaca bilinir. Veterinerlerin başlıca görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Enfeksiyon ve çeşitli hastalıklara karşı hayvanlara uygun aşılamayı yapmak,
  • Hayvanların sağlık sorunları ile ilgili teşhisi koyduktan sonra uygun tedavi yöntemlerini uygulamak,
  • doğru teşhis için gerekirse kan, idrar ya da doku örneği alarak labarotuvara göndermek,
  • Gerekli olması durumunda hayvanlara cerrahi ve tıbbi müdahalede bulunmak,
  • Salgın hastalıklar konusunda gerekli önlemleri almak,
  • Yaşamını devam ettiremeyecek durumda olan hayvanlar için ötenazi uygulamak,
  • Özellikle evcil hayvan sahiplerine hayvan sağlığı, bakımı ve temizliği konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmak ve eğitim vermek,
  • Tekrarlı hayvan ölümlerinin nedenini araştırmak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak,
  • Hayvan hastalıkları ile ilgili kayıtları tutarak ilgili birimlere bildirmek,
  • Hayvan sağlığı ile ilgili kendisine verilen diğer tüm görevleri yapmak.

2 yıllık veterinerlik ne iş yapar?

Laborant ve Veteriner Sağlık ön lisans olarak eğitim veren bir bölümdür. Çoğu kişi bu bölümü iki yıllık veterinerlik olarak bilir. Veteriner teknikeri olarak da bilinen bu bölüm mezunları Veteriner hekimlere hayvan bakımı, tedavisi gibi yukarıda sayılan işlerde yardımcı olmakla görevli kişilerdir.

Veteriner olmak için ne yapmalıyız?

Veteriner olmak için gereken özellikleri taşıyorsanız ve bu işi yapabileceğinize inanıyorsanız;

  • Üniversite sınavında başarılı olmanız ve sayısal alanda iyi bir puan yapmanız gerekmektedir.
  • Tercihin yoğun olduğu bir bölüm olduğundan bölümü kazanabilmek için iyi bir sıralama almanız gerekmektedir.
  • Daha sonra 5 yıl eğitim veren Veterinerlik Fakültesinden mezun olmanız gerekmektedir.
  • Mezuniyetten sonra KPSS İle devlete atanabilir ya da dilerseniz özel sektörde firmalarda çalışabilirsiniz. Ayrıca kendi veterinerlik büronuzu açarak da faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Veterinerlik iş imkanları

Veterinerlik iş imkanları devlette, özel sektörde ve yurtdışında eskiden olduğu kadar fazla değildir. Ancak özellikle evcil hayvan bakanların sayısında artış olmasından dolayı özellikle pet hizmeti veren veterinerlere olan ihtiyaç artarak devam etmektedir. Ancak özellikle devlette ve özel sektörde iş imkanlarının eskisi kadar fazla olmadığını söylemek gerekmektedir. Yine de kendi araştırmanızı iyi yapmanızı öneririm.

Veterinerlik çalışma alanları

Veterinerlik çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çiftlikler,
  • İlaç firmaları,
  • Devlette Tarım ve İlçe Müdürlükleri,
  • Özel hayvan bakım hastaneleri ve merkezleri,
  • Klinikler,
  • Yem fabrikaları,
  • Gıda kontrol merkezleri.

Veteriner hekim maaşları 2024

Veteriner aylık maaşı çalışılan işyerinin kamu ya da özel olmasına ve birçok kritere göre farklılık teşkil eder. Aşağıda veteriner maaşı ne kadar konusunu gösterir bir tablo hazırladım. Ayrıca özelde, devlette ve yurtdışında veteriner kaç tl maaş alır konusunda içeriğin devamında ayrı başlıklar altında bilgi verilecektir. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama veteriner maaşları tablosu aşağıdaki gibi olacaktır;

 Ortalama
Devlette veterinerlik maaşları44.000-46.000 TL
Özelde veteriner maaşları20.000-25.000 TL
Veteriner teknisyen maaşları42.000-44.000 TL

Devlet veteriner maaşları

Veteriner devlet maaşları 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle son güncel zamlar ile birlikte net 44.000-46.000 TL civarındadır. Ek ödemeler, aile yardımı gibi tutarlar ile birlikte bir veteriner hekimin devlette aldığı ortalama maaş 46.000-48.000 TL civarında olmaktadır.

Veteriner maaşları özel sektör

Veteriner kaç para alır sorusunun cevabı için özel sektörde net bir cevap verebilmek zordur. Özel sektör tecrübeye önem verir ve maaş ödemeleri ile işe alımlarını bu kapsamda gerçekleştirir. Özelde ortalama başlangıç maaşları 18.000-20.000 TL arasındadır. Kurumsal firmalarda çalışanlar ortalama 25.000-30.000 gibi rakamlar alabilmektedir.

Uzman veteriner hekim maaşları

Uzman veteriner hekim maaşları 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren güncel ve son zamlarla birlikte net 44.000-46.000 TL olarak ödenmektedir. İlave ödemeler ile ortalama aylık Uzman Veteriner Hekim Maaşı 46.000-48.000 TL civarında olmaktadır.

Veteriner teknikeri maaşları

2 yıllık veteriner maaşları tekniker maaşı kapsamında ödenmektedir. Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünden mezun olarak devlete atananlara güncel olarak ödenen net maaş 32.000-34.000 TL civarındadır. Veteriner sağlık teknikeri maaşları aile yardımı ve diğer ilave ödemeler ile ortalama aylık 34.000-36.000 gibi rakamları bulabilmektedir.

Yeni mezun veteriner hekim maaşları

Veteriner nasıl olunur maaşı ne kadar konularını açıkladığım içeriğimde yeni mezun maaşlarından da bahsetmek istiyorum. Maalesef özelde yeni mezunlara başlangıç olarak ödenen maaşlar çok iç açıcı olmamaktadır. Başlangıç olarak ödenen maaş tutarı 18.000-20.000 TL aralığındadır.

Avrupa’da veteriner maaşları

Avrupa Birliği ülkelerinde ödenen maaşlar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Örneğin Almanya’da çalışan bir veteriner maaşı ortalama 3000-4000 euro arasında iken Fransa’da bu 2500-3000 euro aralığındadır. Ortalama bir tutar belirtmek gerekirse 2000-3000 euro aralığında maaş ödendiğini söylemek mümkündür.

Veteriner intörn maaşı

İntörn maaşı Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerine ödenen bir maaştır. Güncel tutarlar ve kime ödendiği hakkında bilgi için intörn maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hayvanat bahçesi veteriner maaşları

Hayvanat bahçesi veteriner maaşları devlette ödenen maaşlarla aynıdır. Ortalama olarak ödenen maaş tutarları 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren 42.000-44.000 TL aralığında olmaktadır.

Veterinerlik okuyanların yorumları

Veterinerin çalışma ortamı ve koşulları ile veterinerler ayda ne kadar kazanıyor konusunda ziyaretçilerimizden daha önce gelen yorumları içeriğin devamında bulabilirsiniz. Özellikle konu hakkında çok sorulan veterinerlik iş imkanı var mı konusundaki görüşlerinizi de iletmenizi rica ediyorum. Çünkü görüşler yol gösterici olacaktır.

Veteriner emekli maaşı

Veteriner emekli maaşı SGK çalışma hayatı boyunca ödenen tüm primlerin ortalaması esas alınarak hesaplanır. Emekli olunca ne kadar maaş alırım sayfamızdan güncel emekli maaşlarına göz atabilirsiniz. Devlette güncel zam ile birlikte son emekli maaşları ortalama 10.000-12.000 TL aralığındadır.

Veteriner kaç saat çalışır?

Veteriner kaç saat çalışır sorusunun cevabı çalışılan yere göre değişir.

  • Devlette haftalık çalışma süresi 40 saattir. Günlük ise 8 saat.
  • Özelde haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftanın 6 günü çalışma sistemi uygulanır. Günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
  • Kendi adına çalışanlar için çalışma süreleri esnektir. Bu kişiler çalışma sürelerini kendileri belirler.

Devlette Veteriner olmak

Devlette veterinerler genellikle Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Kurumlarda istihdam edilmektedir. Devlette veteriner olmak için KPSS’de belli puan şartını sağlamanız gerekmektedir.

Bir veteriner kaç saat çalışır?

Kamuda ortalama çalışma süresi haftalık olarak 40 saattir. Özelde ise haftalık 45 saattir. Kendi işyeri olan veterinerler için çalışma süreleri esnektir.

Veteriner olmak için kaç yıl okunur?

Veterinerlik bölümü 5 yıl süren bir bölümdür. Veteriner olmak istiyorsanız 5 yıl süreli okuldan mezun olmanız gerekmektedir.

Veteriner fakültesi okumak zor mu?

Bunu okuyanlara sormak lazım. Ancak aldığım yorumlar bölümün en az tıp okumak kadar zor olduğu.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın