Evlilik İçin Sağlık Raporu konusunda Sağlık Bakanlığı güncel kaynakları esas alınarak düzenlenen bu rehber niteliğindeki yazımızda konu hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. Nikah için sağlık raporunun alınması zorunludur. Bu yazımızda raporun nasıl ve nereden alınabileceği, hangi testlerin yapıldığı ve sağlık raporu aç karnına mı alınır gibi konu hakkında sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.
Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır ?
Evlilik için sağlık raporu almak oldukça basittir. Raporu almak için;
- Aile sağlığı merkezine başvurmanız gerekiyor.
- Aile Hekimi öncelikle sizden birtakım tahliller ister. Testlerin ne olduğu aşağıda belirtilmiştir. Eğer gerekli görülürse akciğer filmi de istenir.
- Kan alımı yapıldıktan ve gerekli diğer testler de tamamlandıktan sonra sonuçlandığında eğer sağlık olarak eşlerde evliliğe engel bir durum yoksa genellikle kan verildikten sonraki gün rapor düzenlenerek verilir.
Evlilik sağlık raporu randevusu almaya gerek var mı ?
Çoğu aile sağlığı merkezleri randevusuz olarak işlem alabilmekte. Ancak bazı ASM’ler özellikle pandemi süreci ile birlikte randevu sistemine dönmüşlerdir. Nikah için sağlık raporu randevu almanız gerekiyorsa;
- 182 hattını arayarak,
- MHRS uygulamasını indirerek uygulamadan ve ya,
- E-nabız üzerinden randevularınızı kolayca oluşturabilirsiniz.
- Aile hekimi randevusu nasıl alınır başlıklı yazımızda evlilik için sağlık raporu randevusu alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Evlilik için sağlık raporu aç karnına mı ?
Konu hakkında en çok sorulan sorulardan birisi de evlilik için kan testi aç karnına mı yapılır sorusu olmaktadır. Evlilik sağlık raporu kan testi aç karnına mı mı yapılıyor sorusunun cevabı sizin de isteyeceğiniz testlere göre değişir. Aslında yapılacak standart testler için tok karna da gidebilirsiniz. Ancak önerilen aç karna yaptırmak. Böylece bakılması gereken tüm testler yapılacaktır.
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nelerdir ?
Evlilik raporu için genel olarak istenen testler HIV, HEPATİT B-C,VDRL olmaktadır. Bunlara ilave olarak hekimin gerekli görmesi halinde ilave testler de istenebilir. Ayrıca yine geçmişte akciğer rahatsızlığı geçirenlerden röntgen de talep edilebilmektedir. Yukarıda nikah için kan aç karnına mı verilir kısmında da belirttiğimiz gibi aç karna gitmek yararınıza olacaktır.
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır ?
Sağlık Bakanlığı evlilik raporu Aile sağlığı merkezlerinden yani aile hekimlerinden alınabilmektedir. Özel hastaneler, devlet hastaneleri ya da üniversite hastaneleri ile özel tıp merkezlerinden yapılan testler aile hekimi tarafından uygun görülürse bu test sonuçlarına istinaden de rapor düzenlenebilmektedir.
Devlet hastanesinden evlilik için sağlık raporu alınır mı ?
Devlet hastaneleri evlilik raporu konusunda yetkili değildir. Ancak gerekli kan tahlilleri devlette yaptırılabilir ve sonuçlarla aile hekimine başvuru yapılırsa Aile Hekimi bu testleri esas alarak rapor düzenleyebilir. Bunu yapmak zorunda olmadığını, tekrar sizden test isteyebileceğini belirtmek isterim.
Özel hastanelerden evlilik sağlık raporu alınır mı ?
Evlilik için sağlık raporu aile hekimi tarafından verilir. Özel hastaneler de evlilik raporu için yetkili sağlık hizmet sunucuları arasında yer almaz. Ancak Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı özel hastanelerde yapılacak kan tahlilleri aile hekimine gösterilir ve aile hekimi uygun görür ise rapor düzenleyebilir. Değilse yeniden test isteyebilir.
Evlilik için sağlık raporu acilden alınır mı ?
Acil servisler evlilik raporu için yetkili değildir. Ancak burada yapılan ve evlilik sağlık raporu için gerekli olan güncel test sonuçları aile hekimine gösterilerek rapor alınması sağlanabilir.
Evlilik için sağlık raporu hangi bölümden alınır?
Evlilik için sağlık raporu aile hekiminden alınır. Devlet hastaneleri, özel hastanelerden alınmaz.
Evlilik için sağlık raporu ücreti 2024
Evlilik sağlık raporu ücretsizdir. Sosyal güvence olmasa bile aile hekiminizden ücretsiz olarak alabilirsiniz.
Nikah için sağlık raporu birlikte mi alınır?
Eşlerin sağlık raporu için aynı hekimine birlikte kan vermeleri gerekmektedir. Farklı tarihlerde kan verilebilir ama doktorun eşlerin kan sonuçlarını görmesi gerekir.
Nikah için sağlık raporu kaç günde çıkar?
Nikah için sağlık raporu genellikle aynı gün ya da en geç sonraki iş günü verilmektedir.
Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;
Evlilik sağlık raporu için eşlerin kimlikleri ile aile hekimlerine başvurmaları yeterli olacaktır.
Hepatit B, C testeleri, Sifilis, Hiv virüsü, kan grubu analizi gibi testler yapılır.
Evlilik raporu herhangi bir sağlık ocağından, aile hekiminden alınabilir. Aile hekimi evlilik sağlık raporu için kendi hekiminiz olmak zorunda değildir.
Genellikle aynı gün ya da en geç sonraki gün çıkar. Kan tahlilleri alındıktan sonra genellikle öğleden sonra ya da sonraki gün aile hekimi raporu düzenler.