Ambulans Şoförü Maaşı 204 & Nasıl Olunur, Şartları

Ambulans şoförü maaşı konusunda araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da özel sektörde faaliyet gösteren hastaneler ve diğer sağlık hizmeti sunucularında ambulans şoförü istihdamı her geçen gün artmaktadır. Bu yazımızda hem ambulans şoförü alımı şartları hem de ambulans şoförü ne kadar maaş alıyor konusunda ayrıntılı olarak bilgi verilecektir.

Ambulans şoförü nasıl olunur?

Ambulans şoförü Sağlık Bakanlığı‘na bağlı sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışabilirken özel sektörde de çalışabilmektedir. Ambulans şoförü başvurusunda hem özelde hem de Kamuda aranan şartlar genellikle aynı olmaktadır. Özellikle Sağlık Bakanlığı ilanlarında yer alan ambulans şoförü şartları sağlıyorsanız yine ilanlarda yer alan yolu takip ederek başvurunuzu yapabilirsiniz. Özel sektörde durum ve istenen şartlar biraz daha farklıdır. Aşağıda ambulans şoförü alımı şartları hakkında ayrı başlıkta ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Ambulans şoförlüğü şartları

Ambulans şoförü olma şartları genel olarak şu şekildedir;

  • En az lise mezunu olmak,
  • En az B sınıfı ehliyet sahibi olmak,
  • En az 5 yıllık sürücü belgenizin olması ya da en az 5 yıldır aktif olarak araç kullandığınızı belgelemeniz gerekmektedir.
  • İlk yardım sertifikası sahibi olmak. Eğer sertifikanız yoksa Halk Eğitim Merkezlerine başvurarak gerekli eğitimden sonra bu sertifikayı alabilirsiniz.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek psikolojik analiz testlerinden geçmek ve buna dair belge almak,
  • İleri sürüş teknikleri konusunda eğitim almak ve bunu belgelendirmek.

Sağlık bakanlığı ambulans şoför alımı şartları yukarıdakilerle sınırlı değildir. Ayrıca 657 Sayılı Kanunun 48/A bendi kapsamında yer alan ve memur olarak çalışmaya engel herhangi bir durumunun olmaması gerekmektedir. Yukarıdakilere ilave olarak istenecek yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmak da aranan bir diğer şarttır.

Ambulans şoförlüğü için gerekli belgeler

Ambulans şoförü olmak için gerekenler şunlardır;

  • B sınıfı ehliyet,
  • Son öğrenim durumunu gösterir diploma ya da geçici mezuniyet belgesi,
  • Adli sicil ( sabıka) kaydı,
  • GBT formu. Size en yakın polis merkezinden alabilirsiniz.
  • Başvuru formu ( Sağlık Bakanlığı ilan sayfasından alabilirsiniz. Özel sektör için ise ilgili hastane ya da sağlık hizmet sunucusu web sitesi üzerinden alabilirsiniz. ).
  • İlk yardım sertifikası. MEB’den alınmış ve onaylı olması gerekmektedir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan sürücü kursları ya da eğitim merkezinden alınmış olan ileri sürüş teknikleri kursunu bitirdiğinize dair belge.

Ambulans şoförü maaşı 2024

Ambulans şoförleri ne kadar maaş alıyor sorusunun cevabı özel sektör ya da kamuda farklılık gösterir. Bu nedenle ambulans şoförü maaşlarını aşağıda ayrı başlıklar halinde özel sektör ve kamu için ayrı ayrı paylaşacağım.

Sağlık bakanlığı şoför maaşları 2024

Ambulans şoförü maaşı Sağlık Bakanlığı’nda çalışanlar için aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Belirtilen devlet hastanesi ambulans şoförü maaşı 5’inci derece 1’inci kademede yer alan ve bekar personel için geçerli maaşlardır. Eğer evli iseniz ve çocuk varsa belirtilen maaş üzerine ortalama 1500 TL daha maaş ilave ederek hesaplama yapabilirsiniz. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama net maaşlar aşağıdaki gibi olacaktır;

Ortaokul/Lise mezunu ambulans şoförü maaşı₺32.000-33.000
Lisans mezunu ambulans şoförü maaşı₺34.000-36.000

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Özel sektör ambulans şoförü maaşları 2024

Özel sektör ambulans şoförü maaşları 2024’te devlet maaşlarına göre daha düşüktür. Genellikle asgari ücretin %20-25 üzerinde maaş ödenmektedir. 2024’te özel sektörde çalışan ambulans şoförleri için net Hastane şoför maaşları için ortalama 18.000-20.000 TL aralığında değişmektedir.

112 Ambulans şoförü alımı 2024

112 ambulans şoförü alımı ilanlarını Sağlık Bakanlığı resmi web sitesi ya da İşkur sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Özellikle son alımlar sürekli işçi kadrosunda yapıldığından İşkur sayfasında yer alan Kamu iş ilanları sayfasını düzenli olarak takip etmenizi öneririm.

Ambulans şoförü sertifikası

Ambulans şoförü olabilmek için Acil tıp Teknikerliği ya da benzeri bir bölümden mezun olmak ya da ilk yardım sertifikası sahibi olmak gerekmektedir. İlk yardım sertifikası MEB’e bağlı eğitim merkezlerinden alınabilmektedir.

Ambulans şoförleri kaç saat çalışır?

Ambulans şoförü kaç saat çalışır? Haftalık çalışma süresi kamuda 40, özelde 45 saattir. Devlette 24 saat çalış 48 saat dinlen vardiya sistemi uygulanmaktadır.

Ambulans şöförü olmak için ne okunmalı?

Acil Tıp teknisyenliği bölümü mezunu olmak ya da bu alanda eğitim almış ve gerekli sertifikalara sahip olmak gerekmektedir.

Ambulans şoförü KPSS şartı var mı?

Sürekli işçi kadrosunda alınanlar için KPSS şartı yoktur. Ancak devlete kadrolu ya da sözleşmeli olarak girecekler için KPSS puan şartı aranmaktadır.

İlk okul mezunu ambulans şoförü olabilir mi?

En az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. İlkokul ve ya ortaokul mezunlarının ambulans şoförü olabilmeleri bu nedenle mümkün değildir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın