Paramedik Maaşı 2024 & Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?

Paramedik maaşı hakkında araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımda paramedik ne kadar maaş alır sorusunun cevabını güncel olarak paylaşmaya çalışacağım. Ayrıca paramedik görevleri ve ilgili meslek hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını da yine yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Paramedik nedir?

Paramedik nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. Paramedik diğer adı ATT yani Acil Tıp Teknisyeni‘dir. Paramedik: acil durumlarda hasta ve yaralılara ilk müdahaleyi yapmak, acil durum çağrılarını cevaplandırmak ve kendisine verilen diğer işleri yapmakla sorumlu görevli tıp çalışanıdır.

Paramedik nasıl olunur?

Paramedik nasıl olunur sorusu bu konuda sık sorulmaktadır. Paramedik yani ATT olarak çalışabilmeniz için  İlk ve Acil Yardım Paramedik önlisans bölümünü bitirmeniz ve KPSS’de başarılı olmanız gerekmektedir. Paramedik olmanın şartlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Önlisans İlk ve Acil Yardım Paramedik  bölümünü bitirmek,
  • KPSS’de başarılı olmak,
  • Sürücü belgesi alma konusunda herhangi bir engeli olmaması,
  • Herhangi bir ruh sağlığı hastalığı olmadığını belgelendirmek,
  • Kadınların 1.60 cm’den erkeklerin ise 1.67 cm’den kısa olmamaları,
  • İşi yapabilecek herhangi bir engelinin olmaması,
  • Üniversite kayıt tarihi itibariyle 17 yaşından gün almış olmak ve 23 yaşından küçük olmak.
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/A bendinde belirtilen memur olma genel şartlarını sağlamak.

Paramedik ne iş yapar?

Paramedik yani ATT’lerin yaptıkları işleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kaza, doğal afetler, acil müdahale gerektiren hastalıklarda acil yardım sağlamak,
  • Hastaları taşırken doğru teknikleri kullanmak, Kırık/çıkık gibi durumlarda gerekli önlemleri almak,
  • Hastaları mümkün olan en kısa sürede ve en yakın sağlık kuruluşuna sevk etmek, sevk sırasında gereken müdahaleyi yapmak,
  • Hastane acil servisine, doktora gereken ön bilgileri vermek,
  • Hastaneler ve diğer sağlık hizmet sunucularında gerektiğinde diğer personele yardımcı olmak,
  • Kanama durdurma tekniklerini bilmek ve müdahale etmek,
  • Acil durumlarda doğumlara yardımcı olmak.

Paramedik maaşları 2024

Gelelim asıl konumuz olan paramedik maaşı ne kadar sorusunun cevabına. Paramedik maaşları ne kadar sorusunun cevabı çalışılan işyerine, özel sektör ya da devlet olmasına göre farklılık gösterir. Aşağıdaki tabloda yeni başlayan paramedik maaşını paylaştık. Yazımızın devamında devlette, özelde ve yurtdışında maaşlar hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama maaşlar aşağıdaki gibi olacaktır;

Devlette Paramedik maaşları32.000-33.000
Sağlık Bakanlığı paramedik maaşları32.000-33.000 TL
Özel hastanelerde paramedik maaşları18.000-19.000 arası
Yurtdışı paramedik maaşları2000-3000 Euro arası

Paramedik devlet maaşları

Paramedik maaşları 2024 devlet hastanelerinde 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama 32.000-33.000 TL net civarındadır. İlave ödemelerle, eğer kişi evli ise ve çocuk varsa 34.000-36.000 TL civarına kadar çıkmaktadır. Devlette maaşlar tecrübeden ziyade kademe ve derece esas alınarak hesaplandığından maaşlar arasında aynı kademe ve derece tablosu içerisinde yer alanlarda fark yoktur.

Paramedik özel hastane maaşları

Paramedik nedir maaşı konusunda sık araştırılan bir diğer konu ise özel hastane maaşlarıdır. Özel hastanede paramedik maaşları ne yazık ki devletteki kadar yüksek değildir. Özellikle yeni mezunlara çok düşük maaşlar ödenmektedir. Özel hastanelerde 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle paramedik maaşı yeni mezunlar için ortalama 18.000-19.000 TL arasındadır. Tecrübeli olan özel hastane paramedik maaşları ise ortalama 20.000-22.000 TL civarında değişmektedir.

Yurtdışı paramedik maaşları

Paramedik çalışma alanları arasında son dönemde özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri popüler bir hale gelmiştir. Türkiye’den özellikle Almanya’ya çalışmak için giden birçok sağlık çalışanı bulunmaktadır. Almanya’da ortalama paramedik maaşları 3000-4000 euro arasındadır. Diğer Avrupa ülkelerinde ise ortalama 2000-3000 euro arasında maaş ödendiğini söyleyebiliriz.

Doğuda paramedik maaşları

Paramedik ne iş yapar maaşı konusunda araştırılan bir diğer konu da doğuda paramedik maaşlarıdır. Doğuda görev alanlara ilave ödeme yapılmamaktadır. Maaşları aynen yukarıda tabloda belirtildiği gibi olmaktadır.

Kadrolu paramedik maaşı

Kadrolu paramedik maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle bekar bir çalışan için ortalama 32.000 TL civarındadır. Evli, eşi çalışmıyorsa ve çocuk da varsa ortalama 34.000-36.000 TL aralığında maaş ödenmektedir.

Sözleşmeli paramedik maaşı 2024

Sözleşmeli paramedik maaşı 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren en düşük 32.000 TL olarak gerçekleşmiştir. Tabi sözleşmeli personel kadroluya göre bir üst vergi dilimine daha hızlı geçtiğinden yılın ilerleyen dönemlerinde net maaşında düşme meydana gelebilmektedir.

Paramedik maaşları yorumlar

Paramedik maaşları yorumlar bölümüne aşağıdan ulaşabilirsiniz. Eğer ATT yani Paramedik olarak çalışıyorsanız ya da çalışmayı düşünüyorsanız siz de konu hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Paramedik günde kaç saat çalışır?

Normalde haftalık çalışma süreleri devlette 40, özel sektörde 45 saattir. Ancak çalışma şekilleri 24 saat çalış ve 48 saat dinlen şeklinde uygulanmaktadır genelde.

Paramedik yıllık izin kaç gün?

Devlette çalışma süresi 1-10 yıl arasında olanların yıllık izin hakları 20, 10 yıldan fazla olanların ise 30 gündür. Özel sektörde ise 1-5 yıl arası 14 gün, 5-15 yıl arasında olanlar için 21 gün, 15 yıldan fazla olanlar için ise 26 gündür.

Paramedik nöbet tutar mı?

Evet ihtiyaç olması durumunda nöbet verilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Paramedik Maaşı 2024 & Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?” üzerine 2 yorum
  1. Paramedik le Acil tıp teknisyeni aynı şey değildir. Paramedik ; teknisyen değil, Teknikerdir. Paramediklerin tamamı Üniversite mezunudur. Acil Tıp Teknisyenleri ise lise mezunu da olabilirler. Paramediklerin Tıp hekimi yokluğunda, Hekim gibi ilaç verme yetkileri vardır. Acil Tıp Teknisyenlerinin sadece ve sadece hekim nezaretinde ilaç verme yetkileri vardır.
    Emekli Tıp Hekimi
    Adana Barosu
    Avukat Hasan Murt

    Yanıtla
Yorum yapın