HGS diğer adı ile Hızlı Geçiş Sistemi ücretli yollarda yani otobanlarda giriş ve çıkışlarda kullanılan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde HGS sistemine kayıtlı olan araçların giriş ve çıkışlarda beklemelerine gerek kalmıyor ve yol ücretleri otomatik olarak hesaplarından çekiliyor. HGS ödenmediğinde cezalı duruma düşebiliyorsunuz. Bu içerikte ceza tutarları ve konu hakkında dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi verilmiştir.
HGS olmadan geçiş yapılır mı?
HGS olmadan köprüden geçiş ya da ücretli yollardan geçiş mümkündür. Her bir köprünün ya da ücretli yolun giriş ve çıkışında gişeler vardır. Dilerseniz buralardan ücretlerini nakit ya da kredi kartı ile ödeyip geçiş sağlayabilirsiniz. Eğer gişeler kapalıysa ve nakit ya da kredi kartı ile HGS olmadan geçiş yapmak yine mümkündür. Doğrudan geçersiniz. Sistem plakanızı kayıt altına alır. Borcu otomatik olarak yansıtır. 15 gün içerisinde bu borcu online olarak ya da PTT/Banka şubelerinden ödeyerek kapatırsınız.
HGS’siz geçiş ödeme nasıl yapılır?
HGS yokken geçiş için iki seçeneğiniz vardır;
- Ücretli yollar ve ya köprülerin giriş ve ya çıkışlarında yer alan gişelerden ücreti nakit ya da kredi kartı ile ödeyerek geçebilirsiniz.
- HGS olmadan gişeden geçmek için ikinci seçenek ise ödeme yapmadan doğrudan geçmek. Daha sonra online olarak ya da PTT/Banka şubelerinden ödemek.
HGS geçiş süresi kaç gündür?
HGS yoktu kaçak geçtim diyorsanız bu durumda 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekmektedir. Eğer geçiş tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yol/köprünün ücretini ödemezseniz aşağıda belirtilen tutarda geçiş cezası ödersiniz.
HGS’siz geçiş cezası 2025
HGS kaçak geçiş cezası yolun/köprünün normal ücreti 15 gün içerisinde ödenmezse normal geçiş ücretinin 4 katıdır. Örneğin yolun geçiş ücreti 100 TL. Siz HGS’siz geçiş yaptınız. 15 gün içerisinde öderseniz 100 TL olarak öder kapatırsınız. 15 günlük süre geçtikten sonra 4 katı yani 400 TL ceza uygulanır. Bu durumda geçiş ücreti ile birlikte 500 TL ödersiniz. HGS kaçak geçiş ücreti ile ilgili örnek tablo aşağıda hazırlanmıştır.
15 Gün İçerisinde Ödenirse | 15 Günden Sonra Ödenirse | |
AB Otoyol Ücreti | 82 TL | 410 TL |
HGS’den kaçak geçtim ne yapmalıyım?
HGS’den kaçak geçiş yaptıysanız yapmanız gereken 15 gün içerisinde ödemek. Yoksa 5 katı tutarında ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
E-devlet sisteminde;
- PTT Genel Müdürlüğü- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) sayfasından geçiş ihlali sorgulaması yapabilirsiniz.
- Sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ HGS ihlali sorgulama.
- Sorgulama sonucu çıkan borçlarınızı PTT ya da banka şubelerine, online ödeme kanallarından ya da online bankacılık sistemleri üzerinden ödeyebilirsiniz.
HGS ceza sorgulama
HGS borç sorgulama işlemini yukarıda bağlantısını paylaştığım E-devlet sistemi üzerinden yapabileceğiniz gibi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sayfasından da online yapabilirsiniz. Ayrıca bu sayfada sorgulama sonucu çıkan borçlarınızı online olarak kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Sorgulama sayfasına buradan giriş sağlayabilirsiniz⇒ KGM HGS Borç Sorgulama.
HGS ceza ödeme nereden yapılır?
HGS ceza ödemesini PTT ve ya anlaşmalı bankaların gişelerinden ya da online ödeme kanallarından yapabileceğiniz gibi Karayolları Genel Müdürlüğü borç sorgulama sayfasından online olarak da kredi kartı ile yapabilirsiniz. Ceza ödemesi yapmak için;
- Öncelikle bir üst başlıkta bağlantısını verdiğim sorgulama sayfasına giriş yapın.
- Buradan Plaka ile sorgulama yapın.
- Sorgulama sayfasında tüm ücretli yollar listelenecektir.
- Listede borcunuzun olduğu yolun yanındaki kutucuğu tıklayarak devam edip HGS borç ödeme işlemini kartla yapabilirsiniz.