İş Arama İzni Dilekçesi Örneği & Word Olarak İndir

İş arama izni dilekçesi. İş arama izni özel sektörde çalışanlara 4857 Sayılı Kanunun 17 ve 18’inci maddesi kapsamında verilen bir haktır. Belirsiz süreli iş sözleşmesine tabi ve ihbar süreleri uygulanması gereken sigortalılara verilen bu hakkın kullanılacağı süre ihbar süreleri de göz önünde tutularak hesaplanmaktadır. Bu yazımızda iş arama izninin nasıl hesaplandığı, nasıl kullanıldığı, İhbar süresi dilekçe örneği ve konu hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

İş arama izni nedir?

4857 Sayılı Kanunun 17’inci ve 18’inci kapsamında yapılacak bildirimli fesihlerde sözleşme feshinin işveren ya da işçi tarafından yapıldığına bakılmaksızın ihbar süresi boyunca çalışana yeni iş araması için verilen saatlik izindir.

İş arama izni günde en az kaç saattir?

İstifa iş arama izni ihbar süresi boyunca kullandırılır. Günde en az 2 saattir. Üzerinde de verilebilir ve bu durum işverene bağlıdır. Günde en az 2 saat verilmesi gereken bu izin hakkı ihbar süresi boyunca verilir. İhbar süreleri de işçinin çalışma süresi esas alınarak hesaplanır. Ne kadar süre ile iş arama izni kullanabileceğinizi iş arama izni hesaplama sayfamızı ziyaret ederek kolayca hesaplayabilirsiniz.

8 haftalık iş arama izni hesaplama

İşyerindeki kıdem süresi en az 3 yıldan dazla olanların ihbar süresi 8 haftadan az olmamaktadır. 8 haftalık ihbar süresi için günlük 2 saat olmak üzere toplam iş arama izni süresi 16 saat olacaktır. Eğer toplu kullanılacaksa izin olarak 2 gün izne tekabül etmektedir.

İş arama izni ihbar süresinden düşülebilir mi?

Bazı okurlarımız bu soruyu bize sormakta. İş arama izni zaten ihbar süresi boyunca kullanılır. İş arama izninin ihbar süresinden düşürülmesi mümkün değildir.

İş arama izni nasıl kullanılır?

İş arama izni günde 2 saattir.

  • İzin ihbar süresi boyunca kullandırılır ve günde 2 saatten az olamaz.
  • İhbar süreleri işyerindeki çalışma süresine göre belirlenir. ( Buradan kanuni ihbar sürelerine göz atabilirsiniz ⇒ kanuni ihbar süreleri )
  • İşçiye iş arama izni verilmesi zorunludur.
  • İşçinin işverene bunu dilekçe ile bildirmesi gerekir. Dilekçe örnekleri aşağıda verilmiştir.

İş arama izni toplu olarak kullanılabilir mi?

İş arama izni işçi ile işverenin uzlaşması durumunda toplu olarak da kullanılabilir. Tabi süreleri toplu kullanma isteği işçi inisiyatifindedir. İşveren tek taraflı olarak izni toplu olarak kullandıramaz. Toplu iş arama izni kullandırılacaksa;

  • İşçinin bu talebini işverene iletmesi,
  • İhbar süreleri de göz önünde bulundurularak günde en az 2 saat olacak şekilde ayarlanması,
  • Çıkış gününden geriye dönük olarak hesaplanması gerekiyor.
  • Örneğin işçi 28.09 tarihinde çıkacaksa bu tarihten geriye doğru olacak şekilde toplu iş arama izni kullandırılır.

İş Kanunu İş Arama izni dilekçesi örneği

Eğer iş arama izninizi günlük olarak kullanacaksanız aşağıdaki ihbar süresi iş arama izni dilekçesi örneği örneğini doldurarak işvereninize verebilirsiniz. Günlük ya da toplu iş arama izni dilekçesine istinaden iş arama izniniz ihbar süresi boyunca ve günde en az 2 saat olacak şekilde ayarlanmalıdır. İşveren tarafından çıkış verilen ya da istifa eden işçinin iş arama İzni dilekçesini buradan indirebilirsiniz ⇒ iş arama izni dilekçesi indir.

İş arama izni toplu kullanma dilekçesi

4857 Sayılı Kanun gereği ihbar süresi boyunca verilecek iş arama iznini toplu olarak kullanmak için bu günlük 2 saat iş arama izni dilekçesi ile işverene başvurabilirsiniz ⇒ İş arama izni toplu kullanma dilekçesi indir.

İş arama izni ücreti nasıl hesaplanır?

İş arama izni ücreti ve ihbar tazminatı da bu konuda en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. İşveren işçinin İşçi ihbar bildirim dilekçesi ile yazılı ya da sözlü talebine istinaden iş arama iznini vermek zorundadır.

İşveren İşveren ihbar bildirim dilekçesi ile başvuran iş arama izninde çalıştırdığı işçi için saat ücretini %100 zamlı ödemelidir. Günlük 2 saat olan iş arama iznini kullandırmaz ve işçi çalıştırılırsa bu iki saatlik ücret %100 zamlı ödenmelidir. Örneğin işçinin saatlik ücreti 100 TL ise 200 TL ödenmelidir. Bu durumda 2 saatlik iş arama izni ücreti 400 TL’den az olmamalıdır.

İhbar süresi kullanma dilekçesi

İş arama izni ihbar süresi izni süresince kullanıldığından yukarıda örneğini paylaşmış olduğum iş arama izin dilekçesi ile işverene başvurmanız aynı zamanda ihbar süresi kullanma dilekçesi yerine de geçecektir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ahmet
Ahmet
1 yıl önce

Merhaba bugün öğrendiğim bir bilginin doğruluğunu teyit etmek için size danışmak istiyorum. İş arama iznin de izin süreci devam ederken iş bulup ayrılmak sorun olur mu yoksa iş arama izni bitimine kadar çalışmak zorunlu mu?

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status