SGK 46 kodu Nedir, İşten Çıkarma Cezası, Sicile İşler mi?

SGK 46 kodu Nedir? Bir işyerinde 4/1-a eski ismi ile SSK kapsamında sigortalı olarak çalıştırılanların işten çıkarılması durumunda elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeleri gerekmektedir. Sigortalının işten ayrılış nedeni, tarihi, prime esas kazanç bilgisi, işveren ve diğer bilgilerin yer aldığı ve elektronik ortamda gönderilen bu belge SGK işten ayrılış bildirgesi olarak tanımlanmaktadır.

SGK’ya yapılacak bildirimlerde her bir işten ayrılış bildirgesi için işten ayrılma nedeni dikkate alınarak işten ayrılış kodları belirlenmiştir. İşten ayrılış kodunun işten çıkış nedeni ile uyumlu olması gerekmektedir. Sonra yaşanabilecek uyuşmazlıklarda işten ayrılış nedeni önem arz etmektedir. İşte kod 46 Sgk işten çıkış kodu da sigortalılar açısından önem arz eden çıkış kodlarından birisidir. Bu yazımızda SGK 46 çıkış kodu ile kimlerin çıkışının verilebildiği, bu kodla çıkışı verilen sigortalıların hakları konusunda ayrıntılı olarak bilgi bulabilirsiniz.

SGK kod 46 nedir ?

Bildiğiniz üzere 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesi kapsamında belirlenen ve yüz kızartıcı suçlar olarak tanımlanan suçlardan birisini işleyen sigortalıların iş sözleşmeleri belirlenen kodlar ile derhal feshedilmektedir.  İşte SGK 46 İşten çıkış kodu da 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesi 2-e bendi gereği verilecek çıkışlarda kullanılmaktadır. İlgili madde şu şekildedir;

“İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.”

Bu durumda;

  • İşverenin güvenini kötüye kullanan,
  • İşyerinde doğrudan ya da dolaylı olarak hırsızlık vakasına karıştığı tespit edilen,
  • İşverenin işle ilgili bilgilerini başkalarına aktaran,
  • Kısaca doğruluk ya da bağlılık ile ilgili durumları ihlal eden sigortalıların çıkışı bu kodla verilir.

46 kodu ile işten çıkarma itiraz

SGK kod 46 işten çıkarma işlemi yapıldı ama yukarıdakilerin hiç birisi bana uymuyor diyebilirsiniz ? Bu durumda ne yapmalı.  Hırsızlık nedeniyle işten çıkarma kodu olarak da adlandırılan 46 kodu ile çıkışınız yapıldı ancak yukarıdaki durumların hiçbirisi size uymuyorsa bu durumda işverenden işten çıkış nedeni ve kodunu düzeltmesini talep etmeniz gerekmektedir. Eğer SGK kod 46 ile çıkış gerekecek durumlardan birisi var olmamasına rağmen işveren tarafından bu kodla çıkışınız verildiyse ve talebinize rağmen işveren bunu düzeltmediyse bu durumda mahkemeye başvurmanız gerekmektedir.

SGK 46 kodu nasıl değiştirilir ?

İşveren olarak işten çıkış kodunu;

  • İşten ayrılış tarihinden itibaren 10 günlük süre dolmadıysa SGK işten çıkış uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Düzeltme yapılamaz. Bildirgeyi iptal edip yeniden ve yeni kodla düzenlemeniz gerekiyor. Bu işlem için cezai işlem uygulanmaz.
  • Eğer işten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre dolduysa bu durumda sistem üzerinden iptal işlemi yapılamaz. Dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak kodun değiştirilmesini talep etmeniz gerekir. Bu işlem de düzeltme işlemi olarak kabul edildiğinden idari para cezası uygulanmaz.

SGK 46 kodu ile işten çıkarma durumunda haklar

46. maddeden işten çıkarma olarak da sigortalılar tarafından adlandırılan SGK 46 kodu ile çıkışı verilenlerin maddi olarak bir hakkı yoktur desem yeridir. Kodu 46 ile işten çıkarılan işçinin hakları daha doğrusu olmayan hakları şunlardır;

  • Kıdem tazminatı hakkından yararlanamazlar.
  • İhbar tazminatı hakkından yararlanamazlar.
  • Bu çıkış sonraki işe alımlarda özellikle Kurumsal firmalar tarafından göz önünde bulundurulur ve olumsuz bir referans teşkil edebilir.
  • Bu nedenle eğer hatalı olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle düzelttirmeniz gerekmektedir.

Kod 46 işten çıkarma tazminat

Kıdem tazminatı için gereken genel şartlar en az 1 yıldır çalışıyor olmak ve kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılmış olmak gerekmektedir. 46 kodunda kusur söz konusu olduğu için bu kodla çıkış verilen işçiye işveren tazminat ödemek zorunda değildir.

46 kodu ile işten çıkarma işsizlik maaşı

Bilindiği üzere işsizlik ödeneği;

  • İşten çıkıştan önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 günü olan,
  • Kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkanlara ödenmektedir. ( Detaylar için bkz ⇒ işsizlik maaşı alma şartları ).
  • 46 kodu ile işten çıkarılan işçi kusurlu olduğundan 46 kodu ile çıkarılan prim gün sayısı şartını sağlasa bile işsizlik ödeneği alamazlar.

46 kodu ile işten çıkarma cezası nedir ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu kodla işten çıkartılan çalışanlar tazminat, işsizlik ödeneği gibi haklardan yararlanamamaktadırlar. Onun dışında işçi ya da işverene uygulanan cezai bir işlem bulunmamaktadır. İşveren işten çıkış kodunu düzeltmek için SGK’ya talepte bulunsa bile düzeltme işlemi için idari para cezası uygulanmaz.,

Kod 46 sicile işler mi?

46 madde işten çıkarma SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’ne işlenir. Daha sonraki iş başvurularında işe alacak olan şirket bir önceki işten çıkış nedenini araştırabiliyor. Hizmet dökümünde madde işten çıkarma kodu varsa yeni iş için olumsuz referans yaratabiliyor maalesef.

46 kodu ile işten çıkan iş bulabilir mi?

Okurlarım bu konu hakkında sık sık Kod 46 yeni işe engel mi sorusunu sormakta. İşten çıkarma 46. madde kapsamında yapıldıysa sonraki iş başvurularında olumsuz bir referans oluşturabiliyor. Sonuçta bu kod ahlak ve ya iyi niyet kurallarına aykırı davranışla çıkış yapılan durumlarda kullanılan bir kod. Ancak bu kodla çıkarılmış olmanız iş bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Kurumsal firmalar için şansınız biraz daha zorlaşabilir ancak genel olarak iş bulma durumunuza engel teşkil etmez.

46 maddeden işten çıkarılan işçi ne yapmalı?

Çıkışınızın 46. madde kapsamında yapılmaması gerektiğini düşünüyorsanız;

  • 46 madde işten çıkarma itirazında bulunabilirsiniz.
  • İşveren çıkış kodunu düzeltmezse SGK’ya yazılı bir dilekçe ile başvurabilirsiniz.
  • SGK gerekirse denetim gerçekleştirir ve çıkış hatalı ise düzeltme için gereğini yapar.

46 kodu ile işten çıkarma davası

46.madde işten çıkarma durumunda yukarıda belirttiğim gibi SGK’ya itiraz dilekçesi verebilirsiniz. SGK işverenden düzeltilmesini ister. İşveren ya düzeltir ya da düzeltmeyecek SGK’ya gerekli cevabı gönderir. SGK sonucu olumsuz olarak bildirirse İş Mahkemesi’ne dava açabilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK 46 kodu Nedir, İşten Çıkarma Cezası, Sicile İşler mi?” üzerine 6 yorum
  1. Merhaba;
    Kod 46 özel bir şirkette çalışmaya engel mi . Yeni iş veren sgk dan çıkış kodunu görebilir mi?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  2. 46 kodla çıkarıldım işe gire bilirmiyim kamera görüntüleri var bana küfür edilerek şişe fırlattı ana avrat küfür etti

    Yanıtla
  3. 06/06/2016 yılında başladığım otelden 25/02/2023 yılında sırt çantamın içinde bulunan yiyecek ve içecekler vardı çalıştığım yerin dışında işe gelmeden çok öncesinde aldığım çantamda kıyafetlerim de vardı çünkü dışarıda kalacaktım arkadaşımla buluşacaktım çalışma hayatım boyunca hiç bir suça teşebbüs de dâhi bulunmamış biri olarak işini asla kötü niyetli olarak yapmayan bana o gün müdürlerin iftirasina uğrayarak hırsızlık suçlamasıyla otelin dışına zorla çıkarıldım çantam açıldı bütün kıyafetleri yiyecek ve içecek alkolleri otelden çaldığım hırsızlık suçlamasıyla otelin dışına zorla çıkarıldım polis çağırın dedim çağırmadilar beni apar topar attılar yalvardım hâlde dinlemediler bn hırsız değilim ama bu atılan iftira tazminatı vermemek için kasti yapıldı uzun süre mobinglere maruz kaldım muhasebe müdürüne otel genel müdürü ne ve iş verene defalarca bildirdim dikkate alınmadı ve en sonunda olan bu iftira atıp çekilmek bunun değişmesi için neler yapılabilir bunca yıldır ekmeğini almak için sabreden bn evlilik Yolunda ilerliyor iken evlenip sonunda tazminat alıp çıkacağım buradan diye düşünürken bunun yapılması hayatımın geleceğimle oynanilması kadın olduğum için sürekli maruz kaldığım baskılar yıldırma politikaları mobingler yalnız yaşayarak hayatını tek başına yürütmek zorunda olduğum için bunu bile bile yaptılar bunları yutamam geleceğimi hayatımı böyle bir iftirayla bitirilmesi hangi vicdana ahlaka haktır

    Yanıtla
    • Merhaba Seval HANIM. Öncelikle yaşadıklarınız için üzgün olduğumu belirtmek isterim. Yapılan her şeyden önce Allah katında çok büyük günah. Bana kalırsa vakit kaybetmeden işten çıkış kodunun düzeltilmesi ve tazminatınızın ödenmesi için Noter kanalı ile bir ihtarname gönderin. İşverene 1 aylık süre verin. Bu süre içerisinde eğer gereğini yapmazsa arabulucuya başvurun. Arabulucu sonuç alamazsa İş Mahkemesine gidin. Hakkınızı sonuna kadar arayın derim.

      Yanıtla
Yorum yapın