İş Kanununda Yemek Saati ve Çay Molası

İş kanununda yemek saati ve çay molası konusunda işçi kardeşlerimden son zamanlarda birçok soru almaktayım. İşçilerin ara dinlenme süreleri 4857 Sayılı İş Kanununda açık ve net olarak belirtilmiştir. Tabi işçilere verilen bu ara dinlenmesi hakkının çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağı, ara dinlenme sürelerine ilave olarak ayrıca çay ve yemek için işverenin izin verme zorunluluğu olup olmadığı konusunda tereddütler vardır. Bu yazımızda işçilerin ara dinlenme süreleri ile yemek ve çay molası hakları konusunda ayrıntılı olarak bilgi vermeye çalışacağız.

4857 sayılı iş Kanunu ara dinlenme süreleri

Hiçbir çalışma kesintisiz ve dinlenmeksizin olmaz. Bu nedenle 4857 Sayılı İş Kanunu belirli süre çalışma karşılığında işçilere asgari dinlenme hakkının verilmesini zorunlu kılmıştır. İşçilerin ara dinlenme hakları 4857 Sayılı İş Kanunun 68’inci maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Kanunun ilgili maddesi kapsamında İş Kanunu çalışma saatleri ve molalar şu şekildedir;

  • 4 saat ya da daha az süreli çalışmalarda 15 dakika,
  • 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar olan çalışmalar için 30 dakika,
  • 7,5 saatten fazla süren işlerde ise 1 saat ara dinlenme verilmesi zorunludur.

Yukarıda belirtilen ve Kanunla düzenlenen bu süreler asgari sürelerdir. İşveren en az bu süreler kadar dinlenme süresini sağlamak zorundadır. Ara dinlenme süresinin hangi saat aralıklarında kullandırılacağını işveren işin durumuna göre belirleme hakkına sahiptir. Belirtilen süreler minimum sürelerdir. İşveren dilerse bu süreleri arttırabilir.

8 saat çalışan işçinin mola hakkı kaç dakikadır ?

Yukarıda da görüleceği üzere 7,5 saatten fazla aktif olarak çalışan bir işçi için ara dinlenme yani mola hakkı 1 saatten az olamayacaktır. Ancak mesai süresi 8 saat olarak belirlenen ve bunun 7,5 saatini çalışarak geçiren yani toplam iş süresi 7,5 saati aşmayan işçiler için ara dinlenme süresi hakkı 30 dakika olacaktır.

Yemek ve çay molası İş Kanunu kapsamında zorunlu mu?

4857 sayılı Kanunda işverenin yemek ya da çay için ayrıca bir mola vermesi düzenlemesi söz konusu değildir. İş Kanununda düzenlenen husus ara dinlenme süreleridir. İşçi ara dinlenme süresinde dilerse çay içer, dilerse yemek yer. Bu konuda serbesttir. Ancak çay ya da yemek molası iş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamıştır.  Her ne kadar bunun için bir süre şartı olmasa da tabi ki bu tamamen işveren inisiyatifindedir. Zaten çoğu işyeri de ara dinlenme süresine ilave olarak yemek ya da çay saati belirleyebilmektedir.

Yemek ve çay molası çalışma saatinden sayılır mı  ?

Konu hakkında sık sorulan bir diğer soru ise çay ve yemek molası çalışma saatinden sayılır mı sorusu olmaktadır. Peki ara dinlenme çalışma saatinden sayılır mı ? 4857 Sayılı Kanun’la belirlenen ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Ara dinlenme süreleri aynı zamanda yemek ya da çay molası süreleri olarak belirlendiyse burada geçirilen zaman çalışma süresinden düşülemez.

Sigortadan ne zaman emekli olacağınızı merak ediyor musunuz ? O zaman hemen SGK emeklilik hesaplama sayfamızı ziyaret ederek ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Öğle yemeği molası çalışma saatinden sayılır mı?

Hayır, ara dinlenme süresi olduğundan çalışma süresinden sayılmaz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
hülya
hülya
2 ay önce

Merhaba Ömer Bey,
Özel sektörde bir fabrikada beyaz yaka çalışanıyım. Firma sahibimiz bir kaç gün önce beyaz yaka çalışanlarına mesai saatleri içersiide çay ,kahve içilmesini yasakladı. Mavi yaka personeli ile aynı vakitlerde çay servisi yapılacağı talimatı verdi. Bu konu hakkında bir yasa veya örnek bir karar varmıdır.

Ayse
Ayse
11 ay önce

Merhaba Ömer bey iskur kurası ile kamu hastanesinde hasta karsilama ve yönlendirme olarak çalışmaktayım aynı ilçede yer alan başka bir hastaneye gecis yapmak istiyorum bu konuda ne yapmam lazım ayrıca atamamız olduğu bölüm için hasta tasima işi yapmaktayız bayan olarak zor olduğu için ve gorev takımımızda yer alıp almadığını bilmediğimiz için konu hakkında ne yapmamız lazım yardımcı olur musunuz

Volkan
Volkan
1 yıl önce

Merhaba,
Ara dinlenme hakkı tek sefer mi kullanılmalı yoksa bir kaç seferde kullanılabilinir mi?
Örneğin 7,5 saat üzeri çalışanlar 1 saat ara dinlenme için; öğle arası 30 dk + 15 ‘er den ara saat 10 ve 15’te 2 ara dinlenme 1 saat yapıyor. Bu şekilde mevzuata uygun mu?

Ayrıca fazla mesailerde dinlenme nasıl olmalı?
8-18 saatleri arasında çalışmış biri 18’de ara dinlenme verdiğinde (yemek) kaç saat hakkı vardır?

Atilla
Atilla
2 yıl önce

Merhaba,
Öncelikle elinize sağlık. Ara dinlenme sürelerinin aynı zamanda yemek/çay molası olarak belirlenmesi halinde bu sürenin çalışma süresinden düşülmemesinin mevzuattaki dayanağını sormak istiyorum.
Selamlar
Atilla

8
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status