İşe Giriş Sağlık Raporu 2024 & Nasıl, Nereden Alınır ?

İşe giriş sağlık raporu işe yeni gireceklerden işverenler tarafından istenen belgeler arasında yer almakta. Özellikle tehlikeli ve ya çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile sağlık ve ya yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde işe giriş raporu olmazsa olmaz belgelerden birisidir. Bu rapor sadece işe girerken değil sonrasında da 6 ay ya da 1 yıllık periyotlarda çalışanlardan yine istenebilmekte. Bu yazımızda işe girmek için sağlık raporunu nasıl ve nereden alabileceğiniz konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

İşe giriş sağlık raporu nedir ?

Sağlık raporu isminden de anlaşılacağı üzere kişinin çalışabilecek durumda olduğunu ve çalışmaya herhangi bir engeli olmadığını gösteren bir belgedir. Herhangi bir rahatsızlığı ve kronik hastalığı olmayanlara tek doktor tarafından verilebilirken kronik hastalığı ve ya tedavi edilemeyen hastalığı olanlara 3 doktor imzası ile verilebilmekte.

Bazı okurlarımız sağlık raporunu heyet raporu ile karıştırabilmekte. Eğer engelli maaşı, vergi indirimi, bakıcı maaşı v.s. için engel oranınızı gösterir heyet raporuna ihtiyacınız varsa hemen 3 doktorlu heyet raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz. Yazımızın devamında işe giriş raporu hakkında bilgi verilecektir.

Sağlık raporu nasıl alınır 2024 ?

Rapor almak oldukça kolaydır. Eğer işyeriniz aile hekimi yani sağlık ocağından alacağınız işe giriş raporunu kabul ediyorsa kimliğiniz ile aile hekiminize başvuru yeterli olacaktır. Aile hekimi basit bir muayenenin ardından şayet kronik bir hastalığınız da yoksa raporu düzenleyerek hemen verebilecektir.

İşyeri aile hekimi raporunu kabul etmiyorsa zaten sizi rapor almanız gereken yere yönlendirecektir. Genelde kimlik rapor çıkartmak için yeterli olmaktadır. Başkaca bir belge temin etmeniz gerekmiyor.

İşe giriş sağlık raporu için gerekli belgeler nelerdir ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı istisnai durumlar haricinde kimlik rapor almak için yeterli olmaktadır. Kimliğiniz ile beraber aile hekiminize ya da işyerinizin yönlendirmiş olduğu sağlık hizmet sunucusuna başvurarak raporunuzu çıkartabilirsiniz.

Devlet hastanesinden sağlık raporu nasıl alınır ?

Yapmanız gereken doktorunuzdan randevu almak ve randevu gününde doktora başvuru yapmak. Randevu almadan önce işe giriş için hangi doktora başvurmanız gerektiği hakkında hastaneden ön bilgi alabilirsiniz. Randevu gününde doktor muayenenin ardından bir sıkıntı yoksa raporu düzenler. Eğer bir sıkıntı varsa bazı tahlil ve tetkikleri isteyerek sonrasında rapor verebilir. Başvuru için kimlik yeterlidir. Ayrıca evrak almanız gerekmiyor.

İş için sağlık raporu nereden alınır 2024

Peki işe giriş sağlık raporu nereden alınır ? İşyerinde çalışan sayısı 50’den fazla ise işe giriş raporu ile sonraki periyodik muayeneler yetkili İşyeri Hekimi tarafından yapılmakta. Eğer işyerindeki çalışan sayısı 50’den  az ise işe giriş sağlık raporu devlet hastanesinden ya da aile hekiminden alınması gerekmektedir.

Aile hekimi sağlık raporu verir mi ?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi en kolay rapor çıkarabileceğiniz yani alabileceğiniz yer aile hekiminizdir. Tabi işyerinizin de bunu kabul etmesi gerekiyor. Eğer işyeriniz aile hekiminden yani sağlık ocağından almış olduğunuz işe giriş raporunu kabul ediyorsa aile hekiminizden alabilirsiniz.

İşe giriş sağlık raporu alınacak merkezlerin listesi

6331 Sayılı Kanunun 15. maddesinde işe giriş raporu hakkında bilgi verilmiştir. Verilen bu bilgiye göre işyerinde çalışan sayısı 50’den fazla ise sağlık raporunun işyeri hekimi tarafından verilmesi zorunludur. Çalışan sayısı 50’den az ise tüm aile hekimliklerinden ya da devlet hastanelerinden rapor alınabilmekte.

İş için sağlık raporu veren hastaneler hangileri ?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 15’inci maddesinde işe giriş raporlarının yalnızca sağlık ocakları ile devlet hastanelerinden alınabileceği belirtilmekte. Dolayısıyla tüm devlet hastanelerinden raporu alabilirsiniz. Özel hastaneler işe giriş raporu verme konusunda yetkili değiller.

Ücretsiz sağlık raporu veren hastaneler hangileri ?

Aile hekimliklerinde sigortanız olsa da olmasa da raporu ücretsiz alabilirsiniz. Devlet hastanelerinde rapor çıkartmak için güvencenizin olması gerekiyor. Sigortanız varsa ücretsiz alabilirsiniz. Eğer güvence yoksa muayene ücretini ödemeniz şartı ile raporu alabilirsiniz.

İşe giriş sağlık raporu e-devletten alınabilir mi ?

Rapor için başvurunun bizzat başvuruların aile hekimi ya da diğer anlaşmalı hastanelerden birisine yapılması gerekmektedir. E-devletten başvuru ya da rapor alma işlemleri gerçekleştirilememektedir.

İşe giriş sağlık raporu randevu nasıl alınır ?

Özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte hem aile hekimlikleri ham de devlet üniversiteleri ya da üniversite hastaneleri artık randevusuz hasta kabulü yapmamakta. Randevuları Sağlık Bakanlığı MHRS sisteminden online olarak ya da 182 numaralı telefonu arayarak alabilirsiniz. Hastane randevusu alma başlıklı sayfamızı ziyaret ederek nasıl randevu alabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İş için sağlık raporu zorunlu mu ?

Evet zorunlu. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işe yeni başlayacak çalışanlar ile işyerinin durumuna göre belli periyotlarda sağlık raporu alınarak işçinin özlük dosyasında mevcut edilmesi zorunludur.

İşe giriş sağlık raporu ücreti 2024 ?

Aile hekimlikleri, sağlık ocaklarından alınacak raporlar herhangi bir güvenceniz olmasa bile ücretsizdir. Devlet hastanelerinde sigortalı olarak raporu ücretsiz alabilirsiniz. Sadece muayene bedeli yansır. Eğer aktif sosyal güvenceniz yoksa sigortasız muayene bedeli ödemeniz gerekiyor hastaneye.

Devlet hastanesi sağlık raporu ücreti 2024

Devlet hastanelerinde eğer sosyal güvenceniz varsa yani sağlıktan yararlanabiliyorsanız Devlet Hastanesi işe giriş sağlık raporu ücreti ödemeden alabilirsiniz. Ancak güvenceniz yoksa 2024 yılı için ortalama 100-200 TL arasında iş için sağlık raporu ücreti ödemeniz gerekebilir.

Özel hastane sağlık raporu ücreti 2024

Raporu eğer işvereniniz kabul ederse özel hastanelerden de alabilirsiniz. Özel hastanede tabi ki rapor ücretine ilave olarak doktor muayene ücreti de alınacaktır. 2024 yılı için özel hastanede sağlık raporu alma ücreti ortalama 400-600 TL aralığında değişmektedir.

İşe girmek için sağlık raporu nereden alınır?

İşe girmek için sağlık raporu Aile Hekimlikleri ya da devlet hastanelerinden alınabilir.

İşe giriş sağlık raporu neler istenir?

Aile hekimi işe giriş sağlık raporu için herhangi bir tahlil ve ya tetkik istemez. Sağlık geçmişine bakar ve ufak birkaç test sonrası raporu düzenler. Ancak ciddi bir sağlık sorununuz varsa devlet hastanesine sevk edebilir.

İşe giriş sağlık raporu ücreti ne kadar?

Aktif sosyal güvenceniz varsa aile hekimlikleri ya da devlet hastanelerinden ücretsiz olarak alabilirsiniz.

İşe giriş sağlık raporu önemli mi?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işe girerken alınması gerekmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın