İşten çıkış bildirgesi 10 gün hesabı konusunda işverenler sürekli kafa karışıklığı yaşamaktadır. İşten ayrılan her bir çalışan için işverenleri tarafından elektronik ortamda işten çıkışın verilmesi zorunludur. Çıkış yapılırken kanuni sürelere uyulmalı ve geriye dönük verilecekse 10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesabı iyi yapılmalıdır. İşten çıkış 10 gün hesabını iyi yapamazsanız işten çıkış cezası uygulanabilmektedir. Yazımızın devamında işten çıkış bildirgesi veriliş süreleri hakkında bilgi bulabilir ayrıca işten ayrılış bildirgesi geriye dönük 10 gün nasıl hesaplanır konusunda detaylı tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Geriye dönük çıkış yapılır mı?
Sigortalının işten çıkışı geriye dönük yapılabilmektedir. Kanunen işverenlere istisnai durumlar hariç işverene tanınan süre işten çıkış tarihinden itibaren 10 gündür. Daha geriye de çıkış verebilmek mümkündür ancak bu durumda işten ayrılış bildirgesi Kanuni süresi dışında verilmiş olunacağından idari para cezası uygulanmaktadır. 10 günlük geriye dönük işten çıkarma süresi içerisinde yapılmadığında uygulanan idari para cezası tutarları için İşten Ayrılış Bildirgesi Geç Verme Cezası başlıklı içeriğimde bulabilirsiniz.
SGK işten çıkış bildirgesi veriliş süresi nedir?
İşten çıkış bildirgesi işten çıkış tarihinden sonra başlamak üzere en geç 10 gün içerisinde elektronik ortamda verilmelidir. İşten çıkış tarihi hesaplaması ve Sgk 10 gün geriye dönük çıkış hesaplamasının nasıl yapıldığı hakkında alt başlıkta ayrıntılı bilgi verilecektir.
10 gün geriye dönük çıkış hesaplaması nasıl yapılır?
İşten çıkış süresi hesaplaması yapılırken;
- İşten çıkış tarihinden sonraki günden başlamak üzere 10 günlük süre hesaplanır.
- İşten çıkış geriye dönük 10 gün hesabı yapılırken iş günü olarak değil normal gün olarak hesaplama yapılır.
- Geriye dönük işten çıkış hesaplamasında 10 günlük süre hesaplamasında resmi tatil, bayram tatili ya da diğer tatillere denk gelen günler 10 günlük süreye dahil edilmez.
İşçi çıkışı kaç gün geriye dönük yapılır ( 10 gün örnek hesaplama )
Sgk çıkış 10 gün hesabını bir örnekle somutlaştıralım.
- Kişi 09.08 tarihinde işten ayrılmış olsun.
- Bu durumda işten çıkışta 10 gün hesabını 09.08 tarihinden değil 10.08 tarihinden itibaren 10 gün parmak hesabı ile hesaplamanız gerekiyor.
- 10.08 tarihinden itibaren 10 gün saydığımızda 10 gün geriye dönük işçi çıkışı hesaplama formülüne göre bu işçi için son çıkış tarihi 19.08 olacaktır. Bu tarihten sonra geriye dönük çıkış yapılması halinde idari para cezası uygulanır.
İşten çıkış 10 günlük süre ne zaman başlar?
İşten çıkış sürecinde 10 günlük sürenin hesaplaması işten ayrılış işten çıkış tarihinden sonraki günden itibaren hesaplamanız gerekir. Yukarıda SGK çıkışı kaç gün geriye dönük yapılır başlığı altında hesaplamayı örnekle vermeye çalıştım.
Aynı gün işten çıkış yapılır mı?
Aynı gün işten ayrılış bildirgesi verilebilir. Kanunen işten çıkılan gün itibariyle işverenin işten çıkış uygulaması üzerinden aynı gün çıkış bildirgesi vermesinde sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca işverenlerin aynı gün işe giriş yapabileceği istisnai durumlar da mevcuttur. Aynı gün SGK girişi yapılır mı sayfamızda konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
İşten çıkış günü çalışılmış sayılır mı?
Sigortalının işten çıktığı gün aynı zamanda çalışmış olduğu gün olarak kabul edilir ve işten çıkış bildirgesinin bu tarih itibariyle verilmesi gerekir. Örneğin 15 Ağustos tarihinde son defa çalışan bir sigortalının işten çıkış bildirgesinin yine 15.08 olarak verilmesi gerekmektedir.
İşten çıkış iptal süresi nedir?
İşten ayrılış bildirgesi iptali 10 gün hesabı da aynen yukarıdaki işten çıkışlarda 10 günlük süre nasıl hesaplanır alt başlığında anlatılan hususlarla aynıdır. Yani işten çıkış tarihinden sonraki günden başlamak üzere 10 günlük süre içerisinde verilen işten çıkış bildirgesi işten çıkış sayfasında ve elektronik ortamda iptal edilebilir. İşten çıkış iptali süresi geçtikten sonra iptal işlemi yapılamaz ve iptal edilmesi gerekiyorsa SGK’ya dilekçe ile başvurulması gerekir.
İmza atmadan işten çıkış olabilir mi?
Bazı istisnalar hariç olmak üzere işçiye önceden bildirilmeden ve ibraname imzalatılmadan işçinin çıkışının verilmesi yasaya aykırı bir durum teşkil etmektedir. Bu tür durumlarda işçi işe iade davası açma hakkını kullanabilir ve işvereni dava edebilir. Ayrıca işçiye tazminat, maaş, yıllık izin ücreti gibi tüm alacaklarının ödendiğine dair ibraname de imzalatılması kanuni zorunluluktur.
İşveren işten çıkış bildirgesi vermiyor?
Bazı durumlarda işçi fiili olarak çalışmıyor ve işten ayrılmış olsa bile işveren işten çıkış bildirgesi vermemekte ısrarcı olabiliyor. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden Alo-170 hattından ya da bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’nden bu konu ile ilgili talep oluşturmanız gerekmektedir.
SGK işten çıkış bildirgesinde hak edilen ücret yanlış verilmesi
İşten çıkış bildirgesinde yer alan verilerden birisi de hak edilen ücret bölümüdür. Bu ücretler özellikle işten çıkarak emekliliğe başvuran sigortalılar için önemlidir çünkü SGK beyanname verilmesini beklemeden işveren tarafından beyan edilen kazanç ve gün sayısı üzerinden aylık bağlamaktadır. Bu nedenle bir hata varsa;
- İşten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre geçmediyse bildirgeyi iptal ederek yeniden gönderebilirsiniz.
- 10 günlük süre geçtiyse dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak cezasız olarak düzelttirebilirsiniz.
E-devlette SGK bölümünde yer alan işe giriş/işten ayrılış bildirgesi bölümünden çıkış yapılıp yapılmadığı hakkında sorgulama yapabilirsiniz.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Ömer Bey Merhaba,
Benim sorum 29.04.2023 (Cumartesi) tarihinde işçi çıkış bildirgesi verirken çıkış tarihine 30.04.2023(Pazar) yazılabilirmi.
İyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla
Merhaba. Hayır o şekilde yapılamaz diye biliyorum. Deneyebilirsiniz.