İşyerinde Hırsızlık Tutanağı Örneği & Nasıl Yazılır, Sicile İşler mi?

İşyerinde hırsızlık tutanağı örneği ve hırsızlık durumunda takip edilmesi gereken yol hakkında bu yazımızda detaylı bilgi verilecektir. İşyerinde hırsızlık vakaları çalışma hayatında nadir görülüyor olsa da işverenlerin yaşayabileceği olası durumlar arasında yer almaktadır. İşçinin işverenden ya da iş arkadaşlarından para ya da eşya çalması 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında derhal fesih sebebidir. Tabi bu durumun işveren tarafından tutanak altına alınması ve buna uygun da fesih düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde olası dava durumunda işveren mahkemeye ibraz edebileceği belgeler konusunda zorlanabilmektedir.

İşyerinde hırsızlık vakası olursa ne yapılmalı?

İşyerinde hırsızlık vakası olur olmaz bu derhal tutanak altına alınmalıdır. Hırsızlık hem Türk Ceza Kanunu kapsamında suç hem de 4857 Sayılı Kanun kapsamında derhal fesih gerektirmektedir. Bazı işverenler aynı gün tutanak tutmamakta ya da hiç tutmamakta. Bu da ileride işçinin işveren hakkında şikayetçi olması halinde işverenin mağduriyetine neden olmakta. Eğer tespit edilmiş bir hırsızlık vakası varsa derhal aşağıdaki tutanak örneğinin tutulması gerekmektedir.

İşyerinde hırsızlık tutanağı örneği

İşyerinde hırsızlık yapan işçiye tutanak tutulacaksa bunun yazılı olarak tutulması gerekmektedir. İşyerinde hırsızlık yapan işçi için tutanak örneği aşağıda verilmiştir. Eğer 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesi kapsamında derhal fesih işlemi uygulanacaksa işyeri hırsızlık tutanak örneği verilen bu tutanak kesinlikle tutulmalıdır. Hırsızlık tutanak örneği buradan indirebilirsiniz ⇒ işyerinde hırsızlık tutanağı örneği indir.

Hırsızlık yapan işçi nasıl çıkarılır ?

Hırsızlık yaptığı tespit edilen işçinin çıkışı 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesi kapsamında derhal feshedilebilir. Hırsızlık yapan işçinin 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesinin 2-E bendi kapsamında sözleşmesinin derhal feshi yapılabilmektedir. 4857 Sayılı Kanunun 25. maddesinin 2-e bendi aşağıda paylaşılmıştır. İşveren bu kapsamda çıkış verdiği işverene ihbar ya da kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir. Ayrıntılı bilgi için tazminatsız işten çıkarma sebepleri başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

Hırsızlık nedeniyle iş akdinin feshi örneği

Hırsızlık nedeni ile işten çıkarılacak işçi hakkında tutanak hazırlandıktan sonra sözleşme feshinin hazırlanarak işçiye bildirilmesi gerekmektedir. Bu işlem için sözleşmenin derhal fesih örneğini kullanabilirsiniz. Örneği buradan indirebilirsiniz ⇒Hırsızlık nedeniyle fesih bildirimi örneği

Hırsızlık yapan işçinin SGK çıkışı hangi kodla yapılır ?

4857 Sayılı Kanunun 25. maddesi kapsamında derhal fesihle yapılacak sözleşme fesihlerinde uygun işten çıkış kodunun kullanılması gerekmektedir. Bu kapsamda çıkış verilecek olan işçinin 46-SGK işten çıkış kodu ile çıkarılması gerekmektedir.

Hırsızlık tutanağı sicile işler mi ?

Hırsızlık nedeni ile işten çıkış varsa işçi sonraki iş başvurularında sorun yaşayabilir. Çünkü çoğu kurumsal firma iş başvurularında SGK tescil ve hizmet dökümünü de ister ve önceki işyerlerinden çıkış sebebini araştırır. Eğer hırsızlık ya da yüz kızartıcı başka bir sebeple işten çıkış varsa işçinin iş başvurusu reddebilebilir. Bunun dışında adli makamlara intikal etmeyen vakalar sicile işlenmez. Adli makamlara yansıdıysa bu durumda adli sicile de işler.

Hırsızlıkla suçlanmak iş mahkemesi

Eğer işçi hırsızlık yapmadıysa ve haksız yere bir suçlama varsa bunun sonuçları işveren açısından da ağır olabilecektir. Zira hırsızlık ağır bir suçlamadır. İşçi açısından manevi ve maddi yaptırımı fazla olacaktır. Eğer işçi haksız yere suçlandıysa ve bu kapsamda çıkış verildiyse hiç vakit kaybetmeden iş mahkemesine başvurmalıdır. Mahkeme işverenden hırsızlığa dair kanıtlayıcı bilgi ve belgeleri isteyecektir. Eğer işveren bunu ispatlayamazsa ve işçi lehine sonuçlanırsa işveren ağır tazminatla karşı karşıya kalabilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşyerinde Hırsızlık Tutanağı Örneği & Nasıl Yazılır, Sicile İşler mi?” üzerine 2 yorum
  1. Merhabalar,
    İmalat sektöründe çalışan bir firmayız. Şehir dışında olan firmaya yapmakla olduğumuz ürünün montajı için firma bünyemizden bir montaj ekibi gönderdik. Ekibin bir üyesi montajlanması gereken bazı yardımcı malzeme ürünleri hurdacıya satmış. Şantiye alanındaki diğer yetkili kişiler bunu fark edince tarafımıza bilgi verdiler. Hırsızlık tutanağı düzenleyeceğiz ama olay şehir dışında ve kamerasız bir alanda şantiye içinde olduğu için nasıl bir yol izlememiz gerekir.

    Yanıtla
Yorum yapın