Kaymakam maaşı güncel zamlarla birlikte büyük artış gösterdi. Kaymakamlık ülkemizde özellikle kamuda en itibarlı meslekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kaymakam maaşı ne kadar sorusunun cevabı sıklıkla internette araştırılmaktadır. Bu yazımızda yeni başlayan kaymakam maaşı güncel tutarları hakkında bilgi bulabilir ayrıca kaymakamın görevleri nelerdir konusunda da ayrıntılara göz atabilirsiniz.
Kaymakam maaşları ne kadar 2024
Nasıl kaymakam olunur sorusunun cevabına geçmeden önce Kaymakam maaşı nedir sorusunun cevabını güncel tutarlar üzerinden paylaşalım. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle göreve ilk defa atanan;
Kaymakam maaşı | 52.000-56.000 TL |
Kalkınmada öncelikli yerlerde çalışan kaymakam maaşları | 60.000-64.000 TL |
kaymakam maaşı 4/4 | 60.000-64.000 TL |
En yüksek kaymakam maaşı | 60.000-64.000 TL |
3. Sınıf kaymakam maaşı | 58.000-62.000 TL |
- Bekar ve çocuksuz Kaymakama ödenecek net maaş 52.000,00 TL olmuştur.
- Kalkınmada öncelikli yörelerde görev alanlara ödenecek maaş daha yüksek olmaktadır.
- Eğer Kaymakam evli ise ve çocuk da varsa net maaşı 56.000-60.000 TL seviyelerine çıkabilmektedir.
Kaymakam staj maaşı 2024
Göreve ilk başlamada Kaymakamlar stajyer Kaymakam olarak atanmaktadır. Staj süresince İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen stajyer kaymakam maaşı ödenmektedir.
Kaymakam olma şartları nelerdir?
Kaymakam olmak için şartlar şunlardır;
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde yer alan genel şartları sağlamak,
- Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak
- Sınavın yapılacağı yılın Ocak ayı 1’i itibariyle 35 yaşın tamamlanmamış olması gerekmektedir. Kaymakam olmak için yaş şartı en önemli kriterler arasında yer almaktadır.
- Herhangi bir sağlık engelinin olmaması gerekmektedir.
Kaymakam nasıl olunur?
Kaymakam atamalarına başvurabilmek için KPSS şartı aranmamaktadır. Son dönemlerde de sıklıkla kaymakam nasıl atanır sorusu sorulmaktadır. Kaymakam olabilmek için açılacak özel sınavlara katılmanız gerekmektedir. Sınavlar İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Özetle;
- İçişleri Bakanlığı tarafından açılacak sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 alınması gerekmektedir.
- Sınavda başarılı olan yani 70 puan üzeri alan adaylardan alınacak kadro sayısının 4 katına kadar aday mülakata alınmaktadır.
- Mülakatta başarılı olanların ataması yapılmaktadır.
Kaymakam ne iş yapar?
Gelelim konu hakkında sık sorulan bir diğer soru olan Kaymakamın görevi nedir cevabına.
- Kaymakam ilçenin en büyük amiridir.
- Kaymakam ilçede Kamu düzenini sağlamakla görevlidir.
- Vali tarafından verilen görevleri yerine getirir.
- Kaymakam ilçede tüm özel işyerlerini, Kamu Kurum ve Kuruluşlarını denetleme yetkisine sahiptir.
- Kaymakam denetleme sırasında Kamu kurumlarındaki çalışanları uygun görmesi halinde görevden el çektirme yetkisine sahiptir.
- Kaymakam tüm yönleriyle ilçede genel idare ve genel işleyişin düzenlemek ve denetlemekle yükümlüdür.
Kaymakam nereyi yönetir?
Kaymakamlık başvuru şartlarını sağlayan ve Kaymakam olarak atanması uygun görülenler İlçelerde görev alırlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kaymakam ilçenin en büyük idari amiridir ve ilçedeki genel düzeni ve işleyişi sağlamakla yükümlüdür.
Kaymakamı kim atar?
Peki Kaymakamı kim seçer? Kaymakamların ataması İçişleri Bakanlığı Müdürler encümeni onayı ve Bakanın onayı ile müşterek kararname ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanırlar. İlk atamada 3 yıl boyunca stajyer Kaymakam olarak görev alırlar. Görevlerinde başarılı olanlar asil olarak atanırlar.
Kaymakamların görev süresi
Kaymakamların görev süresi görev alınan bölgeye göre farklılık göstermektedir. Yönetmelik kapsamında belirlenen görev süreleri en az 2 yıl en fazla 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Emekli kaymakam maaşı
Emekli kaymakam maaşı normal maaşın altında olmaktadır. Elimde güncel veriler olmamakla birlikte bir tahmin belirtmem gerekirse ortalama emekli maaşlarının 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle 30.000-34.000 TL arasında olduğunu söyleyebilirim.
Çalışılan bölgeye göre görev süresi değişebilmektedir. Ortalama görev süresi 2-5 yıl arasındadır.
Kaymakamın Emekli maaşı maalesef diğer memur kadrolarında olduğu gibi çalışırken aldığı maaş kadar olmamakta ve çok daha düşük olmaktadır.