SGK kolay işverenlik uygulaması ile ev hizmetleri ve konut kapıcıları gibi çalışanların SGK’ya bildirimi kolaylaştı. Bildiğiniz üzere ilk defa 2015 yılında başlayan ve 5510 Sayılı Kanunun Ek 9 ‘uncu maddesine eklenen madde ile ev hizmetlerinde çalışanlar kolay işverenlik kapsamına alınmış ve bildirge verme işlemi ortadan kaldırılmıştı. Son düzenleme ile konut kapıcıları da 5510 Sayılı Kanunun Ek9’uncu maddesi kapsamına yani kolay işverenlik uygulaması kapsamına alındı.
Kolay işverenlik kapsamında hem ev hizmetleri hem de konut kapıcısı/apartman görevlilerinin bildirgeleri artık kolay işverenlik kapsamında bildirilebilmektedir. Bu yazımızda kolay işverenlik kapsamında işlemlerin nasıl yürütüleceği, uygulamanın tam olarak ne olduğu konusunda yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
SGK Kolay işverenlik nedir ?
Yukarıda 5510/Ek-9’uncu maddeden bahsettik. Bu kapsamda olan çalışanlar için işverenler her ay aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermiyor. Mevcut durumda zaten ev hizmetlerinde çalışanlar için uygulama 2015’ten beri devam etmekte. Son düzenleme ile konut kapıcıları da bu sisteme dahil edildi.
Sistemin işleyişi çok basit. Normalde bir işyerinde sigortalı çalıştırmak için işyeri dosyası tescil ettirmeniz, SGK’dan e şifre almanız ve her ay Aphb ya da prim ve muhtasar hizmet beyannamesi vermeniz gerekmekte. Ancak işverenlik uygulaması ile bir defaya mahsus işe giriş verdikten sonra kazanç ve gün beyanınız değişmediği sürece sistem her ay borcunuzu otomatik olarak tahakkuk edecek. Her ay bildirge verme derdinden kurtulmuş olacaksınız.
Kolay işverenliğe geçiş nasıl yapılır ?
Eğer sizin de işyeri tescil kodu yani faaliyette bulunduğunuz sektör konut kapıcılığı ise işveren sisteminden geçişi sağlamanız gerekiyor. SGK işven sistemine e-sigorta kullanıcı kodu ve şifreniz ile giriş sağlayarak kolay işverenlik ekranı vasıtasıyla gerekli işlemleri yapmalısınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra KOLAY İŞVERENLİK- SGK Kolay İşverenlik Başvuru/Kayıt İşlemleri menülerini takip ederek kolayca başvuru yapabilirsiniz. Aynı bağlantı üzerinden kolay işverenlik girişi de yapabilirsiniz.
Yeni sisteme geçiş için tekrardan işyeri bildirgesi ve ya sigortalı işe giriş bildirgesi vermenize gerek yok. Ancak devam eden bir işyerinde şayet yeni bir kişi işe alınacaksa işe giriş bildirgesini vermeniz gerekmekte. Sisteme geçiş sağlayan işverenlerden her ay bildirge başına alınan damga vergisi de alınmayacaktır.
SGK kolay işverenlik giriş/başvuru nasıl yapılır ?
Kolay işverenlik kapsamında yeni işyeri dosyası açacakların E-devlette SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. E-devletten tescil işlemleri için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz. Bu başvuru ile ev hizmetleri, konut kapıcıları için SGK işyeri dosyası tescil ettirebilirsiniz.
- Öncelikle buradan Sgk kolay işverenlik e-devlet tescil başvuru ekranına giriş yapın ⇒ E-SGK işyeri tescil başvurusu.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra “GERÇEK KİŞİ İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE” bölümüne tıklayın.
- İşyeri Bilgileri ekranında yer alan “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri bölümünde Evet-Ev Hizmetleri” olarak seçiniz.
- Daha sonra ekran talimatlarını takip ederek işyeri tescil başvuru işlemini tamamlayın. Diğer tescil işlemleri normal SGK tescili ile aynıdır.
- Uygulama üzerinden kolay işverenlik tescil başvurunuzu tamamladıktan sonra tescil başvurunuz birkaç gün içerisinde SGK tarafından onaylanır.
- Onaylandıktan sonra e-devlette SGK e-bildirge kullanıcısı olarak tanımladığınız kişinin T.C. numarası ve e-devlet şifresi ile SGK Şifre Alma bölümüne girin.
- Buradan şifreyi aldıktan sonra SGK işveren sistemine giriş yaparak kolay işverenlik kapsamında işe aldığınız çalışanın teşvik tanımlamasını yapın.
- Teşvik, prime esas kazanç ve gün ayarlaması yaptıktan sonra siz değiştirmediğiniz sürece sistem aynı gün ve kazançla tahakkukları otomatik olarak oluşturacaktır.
Kolay işverenlik tahakkuk ne zaman oluşur ?
Kolay işverenlikte tahakkuk her ay otomatik olarak ayın 14’ü itibariyle oluşur. Oluşan bu tahakkuku ayın sonuna kadar ödeyebilirsiniz. Sistemde beyan ettiğiniz kazanç ve gün sayısını değiştirmediğiniz sürece hep aynı gün ve kazanç üzerinden tahakkuk olur.
Kolay işverenlik tahakkuk görüntüleme
Sistem tarafından tahakkuklar her ayın 14’ü itibariyle verilmektedir. Bu tarihten önce sistemde tahakkuk sorgulaması yaparsanız borç yok uyarısı ile karşılaşırsınız. Ayın 14’ünden sonra SGK 26 haneli işyeri sicil numaranız ile;
- Bankalardan ya da mobil bankacılık kanalları üzerinden ve ya SGK kredi kartı ile prim ödeme uygulaması üzerinden borç sorgulaması yaparak güncel borcunuzu görebilirsiniz.
- Dilerseniz SGK İşveren sisteminden Dönem Borç Görüntüleme bölümünden borç sorgulaması yapabilirsiniz.
Konut kapıcılığı tahakkuk ve prim ödemesi nasıl yapılır ?
Konut kapıcısı için giriş bilgileri güncelleme, teşvik tanımlama/değiştirme ve eksik gün işlemleri şimdilik SGK işveren sistemi üzerinden yapılacak. Eğer kişi 30 günden az çalışıyorsa eksik çalışma sebebine ilişkin belgeyi saklamanız gerekmekte.
- Yukarıda da belirtildiği üzere sisteme geçişle birlikte her ay aylık prim ve hizmet bildirgesi vermenize gerek kalmıyor. Sistem tahakkuk işlemlerini otomatik olarak yapacak. Prim ödemelerinizi ise takip eden ayın sonuna kadar yapmanız gerekmekte.
- Takip eden ayın sonuna kadar ödeme yapmadığınızda prim borçlarınıza faiz işler ve varsa yararlandığınız teşvik hakları yanacak.
- Cari dönem konut kapıcısı ssk prim ödemesi SGK Ödemeleri-“25-SSK Prim Kodu” menüsünden, ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcunuzu ise “SGK-22-SSK-Geçmiş Dönem” menüsü üzerinden yapmanız gerekmekte.
Konut kapıcılığı SGK eksik gün bildirim işlemleri nasıl yapılır ?
Ay içerisinde çeşitli sebeplerle 30 günden az çalışanların eksik çalışma sebebinin her ayı takip eden ayın 10’una kadar sistem üzerinden bildirilmesi gerekmektedir. Sisteme giriş yeterlidir. Ayrıca SGK’ya eksik gün bildirim formu vermenize gerek bulunmamaktadır. Ancak eksik gün nedenine ilişkin belgeleri saklamanız gerekmektedir.
Kolay işverenlik işten çıkış nasıl yapılır?
Kolay işverenlik tescili ile işe alınan çalışanın çıkışı işten ayrılış bildirgesi verilerek yapılmalıdır. Kolay İşverenlik işten çıkış bildirgesi üzerinden sigortalının işten ayrılış bildirgesini veriniz. İşten ayrılış bildirgesindeki kazanç, gün sayısı, işten ayrılış nedeni ve tarihi gibi bilgiler kolay işverenlik sistemine otomatik olarak bildirilmektedir.
Konut kapıcısı SGK prim oranları ne kadar ?
Brüt maaş üzerinden SGK’ya prim ödeme oranı işsizlik primi de dahil %37,5’tir. Eğer 5510/5 puanlık teşvik indiriminden yararlanıyorsanız prim ödeme oranı %32,5 olacaktır. İlave teşvikler ile birlikte daha düşük oranlarda prim ödemesi yapabilirsiniz.
Ev hizmetleri kolay işverenlik kapsamında mı ?
Ev hizmetleri primleri hali hazırda otomatik olarak tahakkuk etmekte ve zaten kolay işverenlik kapsamında. Ev hizmetlerinde çalışmaya başlayacak kişi için başvuru formunun verilmesi yeterli olmakta.
Kolay işverenlik eksik gün bildirimi
Ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için prim ve kazanç güncellemesini SGK işveren sisteminden yapabilirsiniz. Kazanç/beyan ve ya gün değişiklik işlemleri için aşağıdaki adımları takip ediniz;
- Öncelikle E-SGK kolay işverenlik sistemine giriş yapınız.
- Ardından “Beyan Görüntüleme ve Eksik Gün Giriş işlemleri” menüsüne giriş yaparak çalışma gününü güncelleyebilirsiniz.
Ev hizmetleri, hasta ve bebek bakıcılığı ve konut kapıcılığı işlerini kapsar.
Prim tutarları işverenlerin ödedikleri primlerle birebir aynıdır.