Bildiğiniz üzere ister özel sektör çalışanı olsun ister Kamu, borçlu kişilerden alacaklar maaş haczi yolu ile tahsil edilebilmektedir. Özel ya da tüzel kişilerin alacakları için İcra Müdürlüğü’ne başvurması durumunda İcra Müdürlükleri alacağın tahsili için maaş haczi yöntemini de kullanmaktadır.
Maaşlardan icra yolu ile işverenden tahsil edilmesi ve alacaklı kişiye aktarılması maaş haczi olarak tanımlanmaktadır. Maaşlarına haciz konulanların bu konuda en çok sordukları soru ise maaş haczi 1/4 nasıl hesaplanır sorusu olmaktadır. Bu içerikte hesaplamanın nasıl yapıldığı ve konu hakkında sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Maaş hacizlerinde kesinti oranı nedir?
Maaş haczi ile ilgili düzenlemeler hem 4857 Sayılı Kanun’da hem de İcra ve İflas Kanunu 83. maddesinde yer almaktadır. Her iki kanunda da istisnai durumlar haricinde maaştan yapılacak haciz tutarı 1/4 olarak belirlenmiştir.
Maaş hacizlerinde 1/4’ten fazla kesinti yapılabilen tek istisnai durum ise nafaka alacakları olmaktadır. Eğer 1/4 kesinti nafaka için yeterli değilse nafakaya yetecek kadar Kanunen 1/4’ten fazla kesinti yapılabilmektedir. Geçmiş nafaka borçları için bu istisna uygulanmamaktadır.
Emekli maaşına haciz konur mu 2025
Emekli aylıklarına bazı istisnalar durumunda Kanunen haciz uygulanmamaktadır. Bu istisnalar şunlardır;
- Kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim borçları ( 1/4 oranında borç için kesinti yapılır),
- Nafaka borçları ( Nafakaya yetecek kadar kesinti yapılabilir),
- Muvafakat verilmesi. Eğer emekli kişi emekli maaşından icra kesinti ile alakalı muvafakat verirse maaşından kesinti yapılabilir.
Maaş haczi hesaplama
Gelelim maaş haczi 1/4 hesaplama işleminin nasıl yapıldığına. Zira 4’te 1 hesaplama çalışanlar ya da işverenler için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Hesaplama şu şekilde yapılmaktadır;
- Brüt üzerinden değil aylık net maaş üzerinden hesaplama yapılır.
- Net maaşa ilave edilen aile yardımı, eş yardımı ve çocuk parası gibi tutarlar hesaplamaya dahil edilmez.
- Aile yardımı, eş yardımı ve ya çocuk yardımı adı altında yapılan ödemeler düşüldükten sonra kalan net maaş üzerinden 1/4 oranında kesinti yapılarak borçlu kişi adına ilgili İcra Müdürlüğü hesaplarına yatırılır.
Memur maaş haczi 1/4 nasıl hesaplanır?
Bildiğiniz gibi memur maaşlarında aile yardımı ve çocuk parası gibi ek ödemeler de bulunmaktadır. Memur maaşlarında maaş haczi hesaplaması yapılırken aile yardımı ve çocuk parası tutarı düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplama yapılması gerekmektedir.
Asgari ücretin 4’te 1’i ne kadar 2025?
4/1 hesaplama asgari ücretli çalışanlar önemli bir konudur. Zira ülkemizde asgari ücretli çalışan ve maaşında icra kesintisi diğer adı ile maaş haczi olan binlerce kişi bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere asgari ücrete kadar olan maaşlar için gelir vergisi kesintisi yapılmadığından AGİ, çocuk yardımı ya da aile yardımı ödemesi asgari ücretli çalışanlar için söz konusu olmamaktadır.
Bu kapsamda doğrudan net asgari ücret tutarından herhangi bir kalem çıkarmadan 1/4 hesaplanmaktadır. Aşağıdaki tabloda net asgari ücret ve 1/4 tutarı hakkında bilgi verdim. Asgari ücret ne kadar sayfamızdan güncel ve geçmiş asgari ücret tutarlarına göz atabilirsiniz.
Net Asgari Ücret | Asgari ücretin 1/4’ü ( Maaş haczi tutarı) |
22.104,00 TL | 5.526,00 TL |
Maaşa haciz kalkıyor mu?
Maaş haczi uygulaması güncel olarak devam ediyor. Haczin kaldırılması ile ilgili bir düzenleme ya da çalışma bulunmuyor.
Maaş haczinden kurtulmanın yolları
Maaş haczi uygulaması hem 4857 Sayılı Kanun hem de İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenlenmiş bir konudur. Maaşlı ya da ücret karşılığı bir işte çalışıyorsanız ve icra takibi varsa bu hacizden yasal olarak kurtulmanın bir yolu yok ne yazık ki.
Maaş haczi ile borç biter mi?
Borçlu kişinin İcra Dairesi ya da ilgili Kuruma olan borcu bitene kadar maaş haczi uygulaması devam eder ve maaştan kesinti yapılır. Borç bittiğinde maaştaki kesinti de sona erer. Borcun yapılandırılarak ya da başka bir şekilde peşin kapatılması durumunda da maaştaki haciz kalkar.
Merhaba Maaşımdan içra kesintisi oluyor ücretsiz izine ciktigimda elime geçecek maaş üzerindenmi kesinti yapılır. Yoksa o ay licagim maaş üzerindenmi bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz
Maaşımın 1/4 ine haciz uygulandıktan sonra borcun faizi artmaya devam eder mi ? Eğer artıyorsa bunun faiz oranı en fazla ne kadar olur?
Merhaba. Tabi borcun kalanına faiz işlemeye devam ediyor. Faiz oranı güncel TÜFE esas alınarak hesaplanıyor. Sabit değil yani.