Öğretmen Eş Durumu Tayini 2024 & Güncel Yönetmelik Kapsamında

Öğretmen eş durumu tayini konusunda düzenlemeler Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yer almaktadır. Tabi yönetmeliklerin dili resmi dil olduğundan tam anlaşılmayabilmekte ya da yorumlanamamaktadır.  Bu nedenle öğretmenlik eş durumu ataması isteyenler için anlaşılabilir bir rehber hazırlamak istedik. Yazımızın devamında öğretmenlerin eş durumu tayini şartları, eş durumundan tayin öğretmenler için izlenmesi gereken yol ve tüm detayları bulabilirsiniz.

Öğretmenlikte eş durumu atama isteme şartları nelerdir ?

MEB öğretmenler için eş durumundan özür grubu tayinleri istenebilmesi için aranan şartlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Meb eş durumu tayini isteyecek öğretmenin atandığı yerde en az 1 yıldır çalışıyor olması gerekmektedir.
  • Eşleri Kamuda çalışanlardan görev yeri belgesi istenir. Bu kişilerin eşlerinin çalıştıkları Kurumlardan görev yeri belgesi almaları gerekmektedir.
  • Özel sektörde çalışanlar ya da kendi adına prim ödeyenler için öğretmen eş durumundan tayin şartlarından en önemlisi son 2 yıl içerisinde 360 gün sigortalılık şartıdır. Eşleri özel sektörde çalışanların ya da kendi adına 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında yani bağkur kapsamında ( isteğe bağlı sigorta hariç) prim ödeyenlerin eşlerinin son 2 yıl içerisinde adına en az 360 gün uzun vade sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir.  Buna dair belge e-devletten barkodlu olarak alınabilmektedir. E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümüne girerek BARKODLU BELGE OLUŞTUR kısmından eş durumu tayini için MEB’e sunulmak üzere belge indirebilirsiniz.
  • Son 2 yıl içerisindeki 360 gün hesabında ücretsiz izin, doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve bağkur ihya ile satın alınan hizmetler dikkate alınacaktır. Ancak burada önemli olan bu borçlanma sürelerinin son 2 yıl içerisinde olması.
  • Eşi askerde olan öğretmenler eşinin görev yaptığı Kuruma başvurma hakkına sahiptirler.

Bu arada öğretmenlikten ne zaman emekli olabileceğinizi merak ediyorsanız ve hesaplamak isterseniz emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Eş durumu tayini için ne kadar evli olmak gerekir ?

Öğretmen eş durumu tayin şartlarından en önemlisi memur eş durumu tayini isteyecek kişilerin resmi nikahlı evli olmaları. Atama istenen tarih itibariyle resmi nikahın olması yeterlidir. Belli bir süre evli kalma şartı aranmamaktadır.

Eş durumundan gelen öğretmen ne zaman tayin ister ?

Öğretmenlik eş durumu şartlarını sağlayarak aile birleşiminden dolayı tayini gerçekleşen öğretmenin mazeret durumları haricinde isteğe bağlı yer değişiklik talebinde bulunabilmesi için en az 3 yıl görev yapması gerekmektedir. Yeniden mazerete dayalı bir tayin istenecekse aranan süre şartı 1 yıldır.

Eş durumu tayininde 360 gün prim sorunu

Kadrolu ya da sözleşmeli öğretmen eş durumu tayin şartlarından eşi özel sektörde çalışanlar için en önemli şart tayin istenecek tarihten önce en az 360 gün sigortalılık olması.

  • Son 2 yıl içerisindeki hizmet hesabında zorunlu sigortaya tabi çalışmalar dikkate alınır. Yani SSK ( 4/1-a), Bağkur ( 4/1-b) hizmetleri dikkate alınır.
  • Zorunlu olmayan prim ödemeleri yani isteğe bağlı bağkur ya da başka bir isteğe bağlı sigorta kapsamında ödenen primler hesapta dikkate alınmamaktadır.
  • Son 2 yıl içerisinde olması kaydı ile askerlik, doğum, ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması ya da bağkur ihya ile yine 2 yılı kapsayacak şekilde borçlanma yapılması durumunda da bu süreler hesapta dikkate alınmaktadır.

Sözleşmeli öğretmen eş durumu tayini isteyebilir mi ?

Sözleşmeli olarak atanan öğretmenlerin eş durumu tayini isteyebilmeleri için zorunlu 3 yıllık görev süresini doldurmuş olmaları ve kadroya geçişlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu atamalarını talep edebilmeleri için;

  • Göreve başlama tarihinden itibaren zorunlu hizmet süresi olan 3 yıllık hizmet süresini tamamlaması,
  • Kadroya geçiş işlemlerini tamamlamış olmaları gerekiyor. Kadroya geçiş olduktan sonraki ilk eş durumu atamasında yukarıdaki öğretmenlerde eş durumu tayini şartlarını da sağlamaları halinde talepte bulunabileceklerdir.

Ancak burada bir istisna vardır. Eşlerin her ikisi de sözleşmeli öğretmense;

  • En az 1 yıl görev süresinin tamamlanmış olması kaydı ile eşlerden birisi eş durumu tayini isteyebilir.
  • Eşlerden birisi 1 yılı tamamlamamış ancak diğeri tamamlamışsa 1 yıllık hizmeti tamamlayan eş tayin hakkı isteyebilmektedir.

Sözleşmeli öğretmen ne zaman tayin isteyebilir ?

Sözleşmeli öğretmen 3 yıl dolmadan il dışı tayin hakkından yararlanamaz.  3 yıllık görev süresi dolan ve kadroya alınma süreci tamamlaman öğretmen kadroya alınma tarihinden sonraki ilk yer değiştirme tarihi itibariyle isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunabilirler.

3+1 sözleşmeli öğretmen eş durumu tayini

Sözleşmeli olarak atanan ve öğretmenlikte sözleşme sürecini tamamlayarak kadroya geçen öğretmenler eş durumu tayin hakkından yararlanabilir.

Öğretmenlik doğu görevi kaç yıldır ?

Öğretmenlikte doğu görevi sayılan yerlerde sözleşmeli öğretmen olarak ataması yapılanlar için görev süresi zorunlu olarak 3 yıldır. Yukarıda öğretmenler eş durumu tayin şartları kısmında da bahsettiğimiz en az 3 yıllık görev süresini tamamlamayanların tayin isteme hakları yoktur.

Kadrolu öğretmen eş durumu tayini

Kadrolu öğretmen eş durumu tayini hakkını istediği zaman kullanabilir. Kadrolu öğretmen eş durumu tayini şartları yukarıda anlatılanlar ile birebir aynıdır. Eşi memur olan kadrolu öğretmen eşinin bulunduğu yere tayin isteyebilir. Eşi özel sektörde sigortalı olan ya da kendi adına işyeri olan kadrolu öğretmenler son 2 yıl içerisinde 360 gün şartını sağlamaları durumunda eş durumu tayin hakkını kullanabilir.

Eşi özel sektörde çalışan öğretmen eş durumu tayini

Eşi özel sektörde çalışan öğretmen eş durumu tayini isteyebilmesi için kadroya geçiş sürecini tamamlaması gerekiyor. Bu süreçten sonra eşi için son 2 yılda 360 gün şartının sağlanıp sağlanmadığına bakılmalıdır.

1 yıl dolmadan eş durumu tayini

1 yıl dolmadan eş durumu tayini istemek mümkün değildir. Yeni atanan memurların eş durumu tayini isteyebilmeleri için en az 1 yılı tamamlamaları ve asaletlerinin onaylanması gerekmektedir.

Öğretmenler 4a mı 4b mi 4c mi ?

4a, 4b ve 4c terimleri sıklıkla karıştırılmaktadır.

  • Sözleşmeli öğretmenler 5510 Sayılı Kanunun 4/a bendi kapsamında eski adı ile SSK kapsamında sigortalı sayılırlar. Ancak 657 Sayılı Kanun’un 4/b maddesi kapsamında sözleşmeli personel grubunda yer alırlar.
  • Kadrolu öğretmenler 5510 Sayılı Kanun’un 4/c bendi eski adı ile emekli sandığı kapsamında sigortalı sayılırlar. Ancak kadrolu öğretmenler 657 Sayılı Kanun’un 4/a bendi kapsamındaki kadrolu personel grubunda yer alırlar.

Aşağıdaki içerikler ilginizi çekebilir;

Yeni atanan öğretmen eş durumu yapabilir mi?

Yeni atanan öğretmenlerin ataması sözleşmeli olarak yapılmaktadır. Yeni atanan öğretmen eş durumu tayini hakkından yararlanabilmeleri için 3 yıl çalışmaları ve kadroya geçiş sürecini tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Eş durumu tayini nasıl olur?

Gerekli şartları sağlayan memurlar hizmet belgesi ve dilekçe ile Kurumlarına başvurarak eş durumu tayin haklarını kullanabilirler.

2024 öğretmen eş durumu tayini ne zaman?

Eş durumu tayinleri şubat ve temmuz/ağustos dönemlerinde istenebilmektedir.

3 yılını dolduran sözleşmeli öğretmen il dışı tayin isteyebilir mi?

Sözleşmeli öğretmen kadroya geçiş sürecini tamamladıktan sonra il dışı tayini ya da eş durumu tayin talebinde bulunabilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Öğretmen Eş Durumu Tayini 2024 & Güncel Yönetmelik Kapsamında” üzerine 64 yorum
  1. merhaba
    360 gün sürenin 300 gününü başka bir ilde 60 gününü de atamanın yapılmasını istediğim yerde doldursam isteyebiliyor muyum ?
    teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. Günlerdir araştırıyorum ve konu benim için çok önemli, hassasiyetle bilginizi paylaşmanızı çok isterim. Biliyosunuz ki akademisyenler çakılı kadroda, memur değiliz ve tayin hakkımız yok. Eşim ise jandarma sözleşmeli personeli, eşi memur olmayanlar için tayin hakkı yasasını kullanarak akademisyenlik yaptığım il için memur statüsündeki eşim yanıma tayin isteyebilir mi? Bu durumun benzeri bir vaka hiç bulamadım o yüzden gerçekten çok zordayız, ayrılık kararına bile yaklaştık. Özel sektör y da kendi işi olan memur olmayanlar için 360 gün sigorta primi ödenmiş olması yeterli diyor fakat akademisyen için de aynı sey söz konusu mu acaba, lütfen beklemedeyim cevabınızı.

    Yanıtla
  3. Merhaba takip et butonunu tıkladım lütfen sorumu acil cevaplarsanız çok çok iyi olur. Ben yeni atandım sözleşmeli öğretmenim. Eşim yeterli puanı aldı ve önümüzdeki Eylül’de atanacak inşallah. Onun atanacağı yere tayin isteme hakkım var mı kendisi MEB de öğretmen olacak ben de.

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam, eşimin kadrosu il merkezinde ancak ilçede sözleşmeli olarak görev yapıyor benim mazeret tayinimde kadro mu baz alınır görev yeri mi net bir bilginiz var mı acaba?

    Yanıtla
  5. Merhaba ben 4 yıldır hastanede çalışıyorum kadroluyum
    Nişanlım istanbulda bir yıldır öğretmen deprem esnasında sözleşmeliden kadroya geçti yanıma tayin isteyebilir mi

    Yanıtla
  6. Merhaba ben 4 yıllık öğretmenim tayin şartlarını karşılıyorum yalnız eşim bir sene sgklı çalıştı sonra kendi şirketini kurdu şu an da onun yanına tayin isteyebilir miyim

    Yanıtla
  7. Merhaba
    Sizden bir konuda bilgi almak istedim bana yardımcı olursanız çok sevinirim,
    Ben salihli adliyesinde aşçı olarak çalışmaktayım havuz tayinleri açıldı ve şartları taşıdığım için memleketimin annemin babamın olduğu yer olan balıkesir adliyesine tayin talebinde bulundum bakanlıktan red geldi, bende bu tayini eş durumdan istemek için şartları araştırıyorum, eşimin son 2 yıl içinde izmirde 376 gün sigortası mevcut, tayin isteyeceğim yer balıkesirde 1 ay sigortalı göstersem gün olarak zaten yetiyor adres olarakta uygun olduğu için ben Balıkesir adliyesine eş durumundan tayin isteyebilirmiyim, istersem olumlu sonuçlanırmı

    Yanıtla
    • Merhaba. Her kurumun eş durumu yönetmeliği ayrı. Eğer yönetmeliğe göre şartları sağladığınızı düşünüyorsanız eş durumu için tayin isteyebilirsiniz Kurumunuzdan.

      Yanıtla
  8. Merhabalar, kız arkadaşım öğretmen olarak yeni atandı. Evlenecegiz ben özel sektörde çalışıyorum. Benim yanıma atanmak için ne zaman basvurabilir?

    Yanıtla
  9. Merhaba yeni atandım geçen sene sözleşmeliden kadroya geçtim eşim stratejik personel bir sene sonra eş durumu isteme hakkım var mı acaba?

    Yanıtla
  10. Merhaba, esim emlakçılık yapıyor. 1,5 yıldır.
    ben kadrolu öğretmenim
    eşimin yanına eş durumundan tayin istiyebiliyor muyum

    Yanıtla
  11. Ben aktif olarak çalışıyorum ve son iki yıl içinde Aralık sonunda 359 günüm olacak mazaret tayinleri Aralık sonu Ocak başı gibi oluyormuş. E devlete Ocak 10 gibi 359 gün yansıyacak ama ben hala çalışıyor olacağım 360 geçmiş olacak acaba sıkıntı olabilir mi? Teşekkürler

    Yanıtla
      • Merhaba. Eşim polis. Tayini çıktı. Ben de daha doğuda iki yıllık öğretmenim, bu sene kadroya geçtik, eş durumu yapabilir miyim üçüncü yılım dolmadan? Eğer yapabilirsem burdaki 3/5 olan okulumun niteliğini taşıyan okulları mı tercih etmem gerekir?

        Yanıtla
  12. Merhaba hocam ben kadrolu öğretmenim eşim 6 aylık kadrolu memur eşimin yanına 1 yıl dolmadan eş durumu isteyebilir miyim?

    Yanıtla
  13. Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Son 2 yılda 365 gün sigorta şartını karşılıyorum, Çalıştığım şirketin farklı illerde işletmeleri var, naklimi diğer illerden birine aldırabiliyorum, nakil yaptığımız yerde 365 gün sigorta şartı isteniyor mu? yoksa son 2 yılda 365 gün sigortalı olmam yeterli oluyor mu? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yönetmeliği kendiniz detaylı incelerseniz daha iyi olacaktır. Son 2 yılda 360 gün şartı var ancak sorduğunuz daha detay. Yönetmeliğe göz atın dilerseniz.

      Yanıtla
      • Merhaba, yönetmelikte bu detaydan bahsedilmiyor, herkeste bunu merak ediyor zaten. Bu 365 gün tayin istenen yerde olmak zorunda mıdır ? Yoksa bu şart sağlandıktan sonra tayin istenen yerde aktif sigortalı olmak yeterli mi ?

        Yanıtla
        • Böyle bir şart yok yönetmelikte. Emin olmamakla birlikte bence farklı yerlerdeki çalışmalar da sayılır.

          Yanıtla
    • Merhaba Ümit bey sorunuzun cevabını bulabildinizmi? Bende benzer durumdayım ve cvbı merak ediyorum.teşekkürler

      Yanıtla
  14. İyi günler. Eşim öğretmen ben mühendisim.360 gün sigortalı olma şartını gitmek istediğimiz yerde değil de zorunlu 3 yıl kaldığımız yerde doldursam olur mu?

    Yanıtla
  15. Sayin hocam ben istanbula yeni atandim ogretnen olarak.
    Esim ise Antalya Akdeniz universitesinde kadrolu akademisyen.
    Hocam eger es sozlesmeli ise 1yili doldurdu ise gidebiliyor. Fakat yök ile ilgili bir mevzuat belirtilmemids ve esim istanbulda 3 yada 4 devlet universitesi var bolum yok ya da acik yok yani gelmesi mucize yanii meb ogretmenliginde yuzlerce secenek olmasina ragmen onlarda yok bununla ilgili bir bilginiz var midir yada ben nasil bir yol izlemeliyim

    Yanıtla
  16. Merhaba. Nişanlım İstanbul’da özel sektörde çalışıyordu. Askerlik görevini yapmak için Yalova’ya gitti.
    1 yıl askerlik yapacak. Daha sonra eski işine dönecek. Ağustosta evlenmiş olacağız İstanbul’a yanına tayin isteyebilir miyim? Askerlik durumu sıkıntı olur mu?

    Yanıtla
  17. Merhaba eşim turizm çalışanı yaz doneminde Muğla’da kız döneminde Bursa’da çalışıyor ben Muğlaya tayin istemek istiyorum önümüzdeki Şubat’ta sizce durum ne olur

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 2 yıl içinde 360 gün şartı sağlanırsa istenebilir diye düşünüyorum. Yine de MEB’e sormak lazım.

      Yanıtla
  18. Merhabalar ben sözleşmeli öğretmenim üçüncü yılımı çalışıyorum eşim Esnaf ama birikmiş bağkur borçları var bu pirim borçlarını bir yıl içinde hepsini öderse o günler geçerli olurmu eş durumu tayini yapabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Hizmet alabilmesi için borçlarını ödemesi gerekiyor evet. Ne zaman ödediği fark etmez ama tamamını ödemesi gerekiyor hizmet için.

      Yanıtla
    • Merhaba. Son 2 yıl içerisinde 360 gün şartı ve işten ayrılmamış olma şartı var. Ücretli öğretmen olmak tek başına yeterli değil.

      Yanıtla
    • Merhaba ücretli öğretmenliğe devam ediyorsa ve skk gün sayısını sağlıyorsa gidebilirsiniz. Bunu da Ocak eş durumu sağlar. Haziranda ücretli öğretmenlik sözleşmesi sona erdiği için. Hemen başka bir iş bulması gerekir ki Ağustos özür grubundan yararlanabilin.

      Yanıtla
  19. Eşim özel sektörde iş yeri merkezi başka ilde eşim home ofis olarak çalışıyor zorunlu hizmetten muaf olabiliyormuyum

    Yanıtla
  20. Merhaba ben devlet memuruyum nişanlım sözleşmeli öğretmen 3. Yılı 26 Eylül 2023 yılında doluyor 30 eylüle kadar ataması olanlar agustostaki eş tayinine başvurabiliyorlardı istisnai bir durum olarak hala devam ediyor mu bu geçen sene yapan arkadaslarım var bu sene bir farklılık geldi mi mevzuata

    Yanıtla
  21. Eşim kurumsal bir şirkette çalışıyor. Yakın bir zamanda görev yaptığımız ilden farklı bir ile kadrosu alınacak. Sigorta kesintisi yapılmayacak sadece adres değişikliği olacak. Ağustos’taki mazeret izinlerinde eşimin yeni görev yaptığı ile tercih yapabilir miyim bir bilginiz var mı? Son 2 yılda 365 gün kafamızı karıştırıyor.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yönetmelik son 2 yılda 360 gün şartı arıyor. Adres taşımaları için yönetmelikte bir ibare yok. Bana göre sorun olmaması gerek. Ama MEB’den teyit etmenizde yarar olacaktır.

      Yanıtla
  22. Merhabalar eşim 8 senedir sigortalı olarak özel sektörde çalışmakta, bu ayın başında iş değişikliği sebebiyle il dışına gitmek durumunda kaldı ve de orada yeni işine başlayıp sigortasını başlattı. Sorum şudur ben eşimin bulunduğu ile eş durumu mazaret tayin tercihinde bulanbilir miyim? Okul idareme ve ilçe mem e sorduğumda eşimin gittiği ilde en az 1 yıl sigortalı çalışmış olması gerektiği söylendi ancak sayfanızdaki yazıda daha farklı ifade edilmiş, yukarıdaki yazıda son iki yılda adına en az 360 gün sigorta primi ödenmiş olması denmiş. Hangisi doğrudur? Kafam çok karışık, yardımcı olursanız çok mutlu olurum .

    Yanıtla
  23. Mrb arkadaşlar . Es durumu ile geldiğim okulda zorunlu hizmetim 31 Aralık itibariyle dolduğunda il disi tayin isteyebilir miyim ? 3 yıl görev sürem dolmuyor ama ?

    Yanıtla
  24. Merhaba 2019 yılında MEB e atandım kararnamenin gelemdi işe başlama derken tarih 04.10.219 u buldu acaba Ağustos ayında yapılacak olan eş özrüne başvuru hakkım olacak mı 3 yılı doldrumus sayılıyor muyum yoksa bir sonraki eş durumunu mu beklemek zorunda kalacağım bilgilendirm yapabilirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 3 yıl şartını sağlamıyorsunuz bu durumda bir diğer eş durumu tayin zamanını beklemeniz gerekir. Yine de istisnai bir durum var mı diye bağlı olduğunuz Milli eğitim Müdürlüğüne de sormanızı öneririm.

      Yanıtla
  25. Merhaba. Eşim 4 yıldır özel sektörde çalışıyor ben kadrolu öğretmenim. Eşim başka ilde işe geçiş yapmayı planlıyor fakat ben hemen ardında eş durumu tayini yapabiliyor muyum yoksa eşimin yeni gittiği şehirde 360 günü doldurma şartı mi aranıyor? Bu noktada net bir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Yönetmelikte böyle bir şey yok. Son 2 sene içerisindeki 360 gün şartına bakılıyor. Yani adrese bakılacağını düşünmüyorum ki yönetmelikte de böyle bir şey görmedim açıkçası.

      Yanıtla
      • esim İstanbul’da çalıyordu. Ankara Özel sektörde ise girdi 2 yıl içinde 360 gün şartını sagliyor fakat Ankara çalışma süresi 5 ay olacak eş durumu isteyebilir miyim

        Yanıtla
      • Merhaba ben 2 yıl önce sözleşmeli öğretmen olarak atandım yeni kadriya geçtim. Eşim sözleşmeli olarak yeni atanacak. Ben yanına gidecem.Kafama takılan şu atandığı ilçeden mi sadece tercih yapabiliyorum ya da bağlı olduğu ilin tamamindan tercih yapma hakkına sahip olurum.

        Yanıtla
Yorum yapın