Bu yazımızda işveren emanetine alınan tahsilatların borca nasıl mahsup edilebileceği ya da iade alınabileceği konusunda bilgi verilecektir. Sizin e-devlette sorgulama yaptığınızda emanete alınan şahıs ödemesi ya da rapor parası gibi ödemeleriniz varsa emanete alınan rapor paranın iadesi başlıklı yazımızı ziyaret etmeniz gerekmektedir.
SGK emanetteki tahsilatlar nedir?
Emanetteki alacakların başlıca kaynakları şu şekilde sıralanabilir;
- Geriye dönük teşvikten kaynaklı alacaklar,
- 6661 asgari ücret desteğinden kaynaklı emanet paralar
- Sistem hatası ya da işverenin kendi hatasından dolayı fazla yapılan ödemeler,
- Hizmet iptalinden kaynaklı olarak oluşan fazla paralar,
- Diğer nedenler.
sgk emanetteki para sorgulama nasıl yapılır?
İşveren olarak SGK emanet sorgulamasını E-bildirge sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi için öncelikle;
- Buradan e-bildirge sistemine SGK şifreniz ile giriş sağlayın ⇒ E Bildirge SGK Giriş.
- Ardından İŞVEREN BORÇ GÖRÜNTÜLEME ( Geçmiş Dönem, Müfredat, Banka Emanet, İcra Bilgileri) menüsüne giriş yapın.
- Buraya giriş yaptıktan sonra üstte yer alan menülerden EMANETTEKİ TAHSİLATLAR seçeneğini tıklayarak sgk emanet görüntülemesi yapabilirsiniz.
- MOSİP EMANET TAHSİLATLARI kısmında görünen tutarları varsa sgk emanetteki para mahsup dilekçesi ile başvuru yaparak borçlarınıza saydırabilir, borç yoksa iade alabilirsiniz.
SGK emanetteki para nasıl mahsup edilir?
SGK emanetindeki alacaklarınızı kendiniz borçlarınıza mahsup edemezsiniz. Bu işlemi SGK işveren sistemi ya da beyanname sistemi üzerinden yapabilmek mümkün değildir. Dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvurmanız gerekmektedir. Bir alt başlıkta mahsup için örnek dilekçe paylaşılmıştır.
SGK mahsup dilekçesi örneği
Dilekçe örneğiniz aşağıdaki gibi olmalıdır;
- Müdürlüğüzde ……………………………….. sicil numaralı işyerinde tescilliyiz. Mosip emanet hesabımızdaki ……. TL tutarındaki alacağımızın …../…… dönemi borçlarımıza mahsup edilmesi hususunda gereğini arz ederim.
İşveren olarak yararlanabileceğiniz güncel tüm teşviklere SGK teşvikleri başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Merhaba,
İşyerinde maktu aylık ücret ile çalışanlar için SGK ile mahsuplaşma protokolü yapmak istiyorum.Ancak aynı işyerinde aylık ücretli çalışan dışında saat ücretli çalışanlar da mevcut ve bu grubun protokol kapsamına dahil olmasını istemiyoruz.Bu mümkünmüdür ?
Yardımınız için teşekkürler.Syg
Merhaba Serdal BEY. Bu konuda net bilgi sahibi değilim maalesef.
Merhaba, 2015 yılında doğumdan sonra rapor paramın birkısmını alıp, diğer kısmını almak için bankaya gittiğimde ödemenin yapıldığını başka bi ödeneğin olamıyacağını söylediler. Neyse sonrasında kendi işimi kurma, rahatsızlığım falan derken e devlet de SSK da bana yapılan ödemenin ödendi olarak gözükmesi, kalan paramın ise emanet de olduğu gözükmektedir, fakat bankanın 170 i aramamı ordan SSK ya gitmem derken 5 yılı geçtiği için böyle bir ödeme yapamayacaklarını söylediler. Ama e devlet de emanet olarak gözüküyor dememe rağmen dava açıp alabileceğimi söylediler. Lütfen bana ne yapmam gerektiğini söyler misiniz, dilekçeyi yazayım mı, şimdiden tş kler
Merhaba. 5 yıllık zamanaşımı süresi var. Dedikleri gibi sadece mahkeme kararı ile iade alabilirsiniz.
Kamu kurumlarının da mı bu şekilde oluyor
Merhaba. Evet eğer emanette alacağınız varsa izlemeniz gereken yol aynen o şekilde.
Sosyal Güvenlik kurumunda ihracat iadeleri dolayısı ile alacağımız var. Yılın başında mahsup dilekçesi verdik. Ancak her ay mahsup dilekçesi verilecek yada ilgili memur bilgilendirilecek ki alacağımızdan borcumuz mahsup edilebilsin. Gelir idaresi başkanlığı ilgili vergi dairelerinde bu sistemi otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Vergi borcu ortaya çıktığında alacağımızdan mahsup edilmekte ve hiç kimse rahatsız edilmemekte. 2021 yılı uygulamalarınızda alacağın otomatik mahsubu sistemini dahil etmenizi rica ederim
Merbaba. Bu konuda haklısınız. Ancak sgk talep olmadan borcu mahsup etmiyor maalesef.