Sosyal Güvenlik Bölümü Sosyal Güvenlik Kurumu’na kalifiye ve eğitimli personel yetiştirmek adına açılmış olan bölümdür. Ülkemiz Sosyal Güvenlik alanında her geçen gün ilerleme kaydetmekte ve tüm Dünyaya örnek olacak uygulamalar geliştirmektedir. 7’den 70’e her kesimi ilgilendiren sosyal güvenlik alanında personel ihtiyacı hem günümüzde hem de gelecekte her zaman fazla olmaktadır. Bu yazımızda ilgili bölüm hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
Sosyal güvenlik bölümü ne iş yapar?
Bu bölümden mezun olanlar çalıştıkları işyerlerinde, çalışanların sosyal güvenlik kayıtlarını tutmak ve idarecisi tarafından verilen fakrlı işleri yapmakla sorumludur. Her ne kadar bu bölüm mezunlarının özel sektörde de çalışabileceği belirtilse de ülkemiz şartlarında ne yazık ki bu doğruyu yansıtmıyor. Eğer bu bölümü okuyacaksanız tek seçeneğinizin Sosyal Güvenlik Kurumu’na memur olarak atanmak olacağını unutmamanızı öneririm.
Bölüm mezunları Kamu Personeli Seçme Sınavı ile merkezi atamalarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na memur olarak atanma hakkına sahip olmakta. Üniversitede bölüm belirlenmediğinden atamasının olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’nde ihtiyaç duyulan alanda görevlendirme yapılmakta.
Sosyal güvenlik bölümünün geleceği ve iş imkanları
Bölüm mezunlarının özel sektörde ne yazık ki çok iş alanı yok. Eğer gelecekte Sosyal Güvenlik Kurumu’nda memur olmayı hayal ediyorsanız bu bölümü okumalısınız. Zira başka bir seçeneğiniz de çok yok zaten. Sosyal Güvenlik Kurumu bu bölümün açılması ile birlikte KPSS İle alımların büyük bir çoğunluğunu bu bölümden yapmıştır. Bölümün ilk mezunları neredeyse önlisans 70 puanla memur olarak atanmışlardır. Tabi mezun sayısının artması ile beraber puanlar da kademeli olarak yükselmeye başlamıştır.
Sosyal Güvenlik Bölümü önü açık mı?
Hem günümüzde hem de gelecekte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun memur ihtiyacı devam edecektir. Ağırlıklı olarak alımların da bu bölümden yapıldığı düşünüldüğünde gelecekte de atanması en kolay olacak önlisans bölümlerinden birisi olmaya devam edecektir. Eğer önlisans yani iki yıllık bir bölüm düşünüyorsanız ve hedefleriniz arasında memur olmak varsa bu bölümü tercih etmenizi öneririm. Zira KPSS’de çok fazla kasmadan atanabileceğinizi düşünüyorum.
Sosyal güvenlik bölümü atamaları nasıl
Atamalar KPSS merkezi atama sistemi ile yapılmakta. Kadrolar ÖSYM tarafından açılmakta. Güncel kadrolara hem Devlet Personel Başkanlığı hem de ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Tercihler de yine ÖSYM sitesi üzerinden yapılmaktadır.
Sosyal güvenlik bölümü maaşları 2025
Kamuya önlisans mezunu olarak ilk defa atanacak birisine ödenecek net maaş tutarı 657 Sayılı Kanun esas alınarak hesaplanmaktadır. 2025’te güncel zamlarla birlikte ilk defa atanan sosyal güvenlik bölümü mezununun alacağı net maaş tablosu aşağıda belirtilmiştir;
Sosyal Güvenlik bölümü maaşı | 40.000-42.000 TL |
Sosyal Güvenlik bölümü dersleri
Dersler üniversiteden üniversiteye ufak da olsa farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak bu bölümde verilen dersler aşağıdaki gibi olmaktadır. Sosyal Güvenlik bölümünün birinci yarı döneminde;
- Genel Hukuk,
- Sosyal Güvenlik Teorisi,
- Sosyal Politika I,
- Davranış Bilimleri,
- Genel İktisat,
- Çalışma İlişkileri Tarihi,
- Üniversite Kültürü I,
- Türk Dili I,
- Atatürk İlkeleri
- İnkılap Tarihi I,
- İngilizce I dersleri verilmektedir.
İkinci yarı dönemde verilen dersler ise aşağıdaki gibi olmaktadır ;
- Genel İşletme,
- Genel Muhasebe,
- Sosyal Politika II,
- Sosyal Hizmete Giriş,
- Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri,
- İş Hukuku, Üniversite Kültürü II,
- Türk Dili II,
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
- İngilizce II dersleri.
Üçüncü yarı dönemde okutulan dersler aşağıdaki gibidir;
- Kamu Yönetimi,
- Sosyal Güvenlik Hukuku,
- Meslek Etiği,
- Çalışma Ekonomisi
- Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersleri.
Dördüncü yarı dönemde verilen dersler aşağıdaki gibidir;
- İnsan Kaynakları Yönetimi,
- Türk Vergi Sistemi, Bilişim
- Teknoloji Hukuku,
- İşletmelerde Sosyal Güvenlik Uygulamaları,
- Sosyal Güvenliğin Güncel Sorunları,
- Sigortacılık dersleri.
- Bu derslere ek olarak öğrenciler mesleki alanlarında 20-40 iş günü zorunlu staj yapmaktadırlar.
Sosyal Güvenlik bölümü yorumları
Aşağıda yorum kısmında yer almaktadır. Siz de bu bölüm hakkındaki görüşlerinizi belirterek bölümü okuyan ya da henüz tercih aşamasında olanlara yol gösterebilir ve yardımcı olabilirsiniz.
Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;
- Anestezi Teknikeri Maaşı 2025 & Ne İş Yapar, İş İmkanları
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri Maaşı 2025 & Ne İş Yapar
2 yıllık mi okursam avantajlı 4 yıllık mi nolur yardımcı olunnn
Memur olmayı düşünüyorsanız çok da bir farkı yok.
merhaba lise sondayım bölümüm muhasebe ek puan alıyoruz die biliyorum bu bölümde kullanabilir miyim açıklarsanız sevinirim.
Merhaba. Konu hakkında bilgi sahibi değilim.
Ben sosyal güvenlik önlisans okiyacam maaşları tam olarak ne kadar olduğunu soyleyebilirmisiniz
Merhaba. SGK’ya yeni atanan memurlar şu an güncel maaşı 8500-9000 TL aralığında.
Ben sosyal güvenlik önlisans mezunuyum 3 ay sonra sınava gireceğim kaç puan almam gerekir
Merhaba. En son alımdaki puanlara bakmanız gerekir Fulya HANIM. Bunu biz bilemeyiz.
İyi günler üniversite sınavına hazırlanıyorum, bölümü kimse yazmami istemiyor, üniversite tapan puanlarının düşük olması ve, pek fazla şehirde olmaması yüzünden, sizin düşünceniz nedir
Merhaba. 70 önlisans kpss puanı ile SGK’ya memur olarak atanan bir sürü tanıdığım var. Tabi puan her zaman böyle düşük olmayacak ama diğer genel bölümlere göre daha avantajlı. Yine de tercih sizin gelecek sizin iyi araştırın.
iktisat lisans mezunu da bu bölüme atanır mı
Merhaba. Hayır bildiğim kadarı ile atanamıyor.