Sürekli İş Göremezlik Geliri Ne Zaman Kesilir?

Sürekli iş göremezlik geliri ne zaman kesilir ? İş kazası sonucu işgücü kaybını en az %10 ve üzerinde kaybettiği tespit edilen sigortalılara sürekli iş göremezlik maaşı diğer adı ile iş kazası maaşı bağlanmaktadır.

Sürekli iş göremezlik ödeneği alanların en çok merak ettiği konuların başında maaş bağlandıktan sonra sigortalı çalışıp çalışamayacakları, çalışırlarsa maaşlarının kesilip kesilmeyeceği. Bu yazımızda bu husus üzerinde durmaya çalışacağız.

Sürekli iş göremezlik geliri başvurusu nereye, nasıl yapılır ?

Sürekli iş göremezlik geliri alabilmek için;

  • Birinci ve olmazsa olmaz şart meydana gelen olayın iş kazası olması ve SGK tarafından da iş kazası olarak kabul edilmesi.
  • Eğer vaka iş kazası ise öncelikle SGK’ya gelir için başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru üzerine SGK öncelikle komisyon kararı alır.
  • Komisyon kararının ardından sigortalıyı ikametine en yakın devlet hastanesi ya da üniversite hastanesine sevk eder ve son durum raporu ister.
  • Hastaneden gelen son durum raporu SGK sağlık kurulunca değerlendirilir.
  • Değerlendirme sonucu sürekli iş göremezlik derecesi en az %10 ve üzeri tespit edilirse gelir bağlanır.
  • Sürekli iş göremezlik raporu şartlarını sağlıyorsanız dilekçe, epikriz raporu, varsa işe ilk girişte istenen sağlık raporu yoksa olmadığına dair beyan, erkek sigortalılar için askerlik terhis belgesi ya da askerlik ile ilişik olmadığına dair belge, elinizdeki tüm adli tutanaklar ile işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz.

Sürekli iş göremezlik raporu yüzde kaç olmalı ?

İş kazası ve ya meslek hastalığı neticesinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu iş gücü kayıp oranının en az %10 ya da üzerinde belirlenmiş olması gerekmektedir.  %10 altında belirlenmesi durumunda iş kazası geliri bağlanmayacaktır

Sürekli iş göremezlik maaşı ne zaman bağlanır ?

Maaşın ortalama bağlanma süresi başvuru tarihinden itibaren 3-4 aydır. Gelir geçici iş göremezlik raporunun bittiği tarihi takip eden aybaşından bağlanır. Kaybınız söz konusu olmaz. Gelirin bağlanabilmesi için SGK sağlık kurulu tarafından iş göremezlik derecesi ile ilgili nihai kararın verilmiş olması gerekiyor.

Sürekli iş göremezlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır ?

Sürekli iş göremezlik ödeneği sorgulama işlemi oldukça basit. Sürekli iş göremezlik ödeneği e-devletten aşağıda belirtilen menülerden sorgulanabilir;

Sürekli iş göremezlik maaşı ne zaman kesilir ?

Bu maaş sigortalı çalıştığınızda, vergi kaydı ya da çiftçilik kaydı açıldığında ya da şirket ortağı olduğunuzda ve benzeri gibi durumlarda kesilmez. Hatta prim ödemeye devam ederek ikinci bir emeklilik hakkı da elde edebilirsiniz.

Bu gelir sadece kontrole tabi tutularak kontrol sonucu iş göremezlik oranının %10 altına düştüğü tespit edilmesi halinde kesilir. Şöyle ki ilk etapta %40 olarak belirlenen kayıp kontrol sonucu diyelim ki %9’a düştüyse gelir sadece böyle bir durumda kesilebilir. Ne kadar maaş alacağınızı merak ediyor musunuz ? O zaman hemen  sürekli işgöremezlik geliri hesaplama sayfamızı ziyaret ederek hesap yapabilirsiniz.

Emekli olunca sürekli iş göremezlik geliri kesilir mi ?

Peki emekli olunca sürekli iş göremezlik maaşı kesilir mi ? İş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda sürekli iş göremezlik geliri bağlanan kişiler sigortalı çalışmaya ya da bağkur ve ya diğer isteğe bağlı sigorta kollarında prim ödemeye devam ederek normal emeklilik hakkı elde edebilir. Emekli olduklarında gelirleri kesilmez ancak yüksek olan aylık ya da gelirin tamamı, diğerinin ise %50’si bağlanır.

Sgk’dan Sürekli iş göremezlik maaşı alan sigortalı çalışabilir mi ?

İş kazasından dolayı sürekli iş göremezlik geliri alanlar normal sigortalı çalışmaya devam edebilir. Bu kişiler normal çalışmaya devam ederek normal emeklilik için gereken prim gün sayısını tamamlayarak normal emeklilik hakkı da elde edebilir. Diğer sigortalılarda olduğu gibi iş kazası geliri alanların da SGDP kodu ile değil “01- Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” belge kodu ile bildirilmeleri gerekmektedir.

Sürekli iş göremezlik maaşı ne kadar ?

Sürekli iş göremezlik hesaplaması yazımızın linki yazının girişinde verilmiştir. Dilerseniz ilgili yazımızdan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. İş kazası maaşı hesaplaması iş kazası tarihindeki son brüt maaş ile işgöremezlik derecesi esas alınarak hesaplanmakta. Bulunan ortalama kazancın 30 katı ise maaş olarak bağlanmakta.

Sürekli iş göremezlik geliri alanların hakları nelerdir ?

Sürekli iş göremezlik geliri alanlar;

  • Bu süre boyunca gelir üzerinden sağlık hizmeti alırlar. Hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler bu sigorta kapsamında yer alırlar.
  • Çalışmaya devam edebilir ve ikinci emeklilik hakkı elde edebilirler.
  • Vefatları durumunda bağlanan gelir hak sahiplerine bağlanır.
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sürekli İş Göremezlik Geliri Ne Zaman Kesilir?” üzerine 4 yorum
  1. Sürekli iş göremezlik geliri ile paylaşmış olduğunuz bilgiler SÜREKLİ TAM İŞ GÖREMEZLİK geliri bağlananlar içinde geçerli midir?

    Yanıtla
  2. İş kazası geçirdim hastaneye e %15 süresiz ve ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu verdi emekli olabilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. SGK’ya sürekli iş göremezlik geliri için başvurmanız gerek. SGK heyeti tarafından da iş kazası sonucu kayıp oranınızın %10 ve üzerinde olduğu tespit edilirse iş kazası geliri bağlanabilir.

      Yanıtla
Yorum yapın