Sürekli İş Göremezlik Ödeneği Hesaplama

Sürekli iş göremezlik ödeneği hesaplama hakkında tüm detaylar bu yazımızda. İş kazası sonucu işgücü kaybını en az %10 ve üzerinde kaybettiği anlaşılan sigortalı ya da bağkurlulara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan gelir sürekli iş göremezlik geliri olarak tanımlanmaktadır.

Tabi maaşa başvuru yapan kişiler için öncelikli merak konusu sürekli iş göremezlik maaşı ne kadar konusu olmakta. Biz de bu yazımızda sürekli iş göremezlik maaşının nasıl hesaplandığı, ne kadar alabileceğiniz,  iş kazası emeklilik şartları ve sürekli iş göremezlik maaşı ne kadar zamanda bağlanır v.s konularında bilgi vermeye çalışacağız.

Sürekli iş göremezlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır ?

Peki sürekli iş göremezlik geliri nasıl hesaplanır ? Sürekli iş göremezlik hesaplaması iş kazası geçirdiğiniz tarihteki günlük brüt kazancınıza göre yapılmakta. Tabi iş kazası sonucu belirlenen iş gücü kayıp oranı ile iş göremezliğin kısmi ya da tam olmasına göre bağlanacak gelir tutarı artabilmekte. Kısaca sürekli iş göremezlik geliri hesaplamasında kullanılan formüller aşağıdaki gibidir.

  • Tam iş göremezlik durumunda iş göremezlik hesaplama tablosu formülü:  Günlük kazanç x 30 x % 70 veya kısaca GK x 21,
  • Kısmi iş göremezlik durumunda Günlük kazanç x 30 x % 70 x SİD (sürekli iş göremezlik derecesi) veya kısaca GK x 21 x SİD,
  • Eğer kaza geçiren kişi kaza sonucu başka birinin sürekli bakımına muhtaç hale geldiyse yani tam iş göremezlik durumuna girdiyse gelir bağlama oranı %100 olarak esas alınır ve Gelir=Gelir = GK x 30 x SİD formülü üzerinden hesaplanır.

Sürekli iş göremezlik hesaplama örnekleri

İş gücü kaybı maaşı hesaplama örnekleri aşağıda verilmiştir ;

  • Örnek 1 : Ali asgari ücretle çalışmaktadır ve 16.02.2019 tarihinde iş kazası geçirmiştir. Ali’nin sürekli iş göremezlik derecesi SGK sağlık kurulu tarafından %18 olarak belirlenmiştir. Bu durumda İş kazası sürekli iş göremezlik ödeneği hesaplaması kısmi iş göremezlik formülüne göre aşağıdaki gibi olacaktır;Günlük kazanç x 30 x % 70 x SİD= 85.28x30x%70×18/100=322,35 TL
  • Örnek 2: Mehmet 17 Mart tarihinde geçirmiş olduğu iş kazası sonucu iş gücü kaybını %50 oranında yitirmiştir. Mehmet’in günlük brüt kazancı 150 TL dir. Bu durumda sürekli iş göremezlik geliri hesaplaması şu şekilde olacaktır: 150x30x%70*50/100= 1.575,00 TL

Sürekli iş göremezlik ödeneği hesaplama robotu

Yukarıda örneklerle hesaplamanın nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdim. Daha önce hesaplama robotu uygulamam vardı ancak veriler yanlış girdiğinden yanlış sonuçlar alınıyordu. Bu da yanlış yönlenmenize neden oluyordu. Bu yüzden robotu kaldırdım. Bilgilerinizi yorum kısmından yazarsanız hesaplamayı sizin için ben yapabilirim.

Sürekli iş göremezlik raporu oranını ve iş kazası tarihindeki son brüt kazancınızı yorum bölümünden yazmanız halinde İs kazası maaşı hesaplamasını sizin için yapabiliriz. 

Sürekli iş göremezlik maaşı ne zaman bağlanır ?

Bu başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş yoğunluğuna göre değişir. Ortalama bağlanma süresi 4-5 aydır. Eğer iş kazası sonucu geçici iş göremezlik raporu aldıysanız sürekli iş göremezlik geliri rapor ödemenizin bittiği tarihi takip eden aybaşından itibaren bağlanır. İstirahat raporu almadıysanız iş kazasının oluş tarihini takip eden aybaşından bağlanır.

Sürekli iş göremezlik gelirini nasıl toplu alırım ?

Sürekli iş kazası geliri;

  • Eğer iş kazasından sonra geçici iş göremezlik ödendiyse geçici iş göremezlik ödemesinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından,
  • Geçici iş göremezlik ödemesi yapılmadıysa iş kazası tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanır.
  • Belirtilen tarihlerden itibaren gelir toplu olarak ödenir.

Sürekli iş göremezlik geliri ne zaman kesilir ?

Sigortalı çalışma, bağkurlu olma ya da emekli olma v.s. gibi durumların hiçbirisinden dolayı kesilmez. Eğer SGK tarafından kontrol raporu verildiyse ve kontrol sonucu iş gücü kaybınız %10 altına düştüğü tespit edilirse ancak bu durumda kesilir. Onun haricinde kesilmez.

Sürekli iş göremezlik geliri alanlar çalışabilir mi ?

Peki Sürekli iş göremezlik maaşı alan sigortalı çalışabilir mi ? Evet çalışabilirsiniz. Çalışmanız halinde gelirde bir değişiklik olmaz, kesilmez. Aynen ödenmeye devam edilir. Hatta çalışmaya devam ederek normal emekli olabilir hem emekli maaşı hem gelir olmak üzere iki aylık birden alabilirsiniz.

Sürekli iş göremezlik maaşı alanlar sigortadan nasıl yararlanır ?

Gelirinizin aktif olarak devam ettiği süre boyunca hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler bu gelir üzerinden sağlıktan ücretsiz olarak yararlanırsınız. Gelir alırken sigortalı olmanız halinde gelir üzerinden değil sigorta üzerinden yararlanırsınız.

Sürekli iş göremezlik geliri alanların hakları nelerdir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda gelir alanlar;

  • Çalışmaya devam ederek normal emeklilik hakkı elde edebilirler. Bu durumda maaşları kesilmez.
  • Engel oranı %40 ya da üzerinde ise engelli yani erken emeklilik hakları olur.
  • Engel oranı %40 ya da üzeri ise vergi indiriminden yararlanırlar.
  • Kişinin hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu gelir üzerinden sigortadan yararlanırlar.
  • Kişinin vefatı durumunda gelir geride kalan hak sahiplerine bağlanır.
  • İş kazası sonucu verilen oran esas alınarak kişi işyerine tazminat davası açabilir.

Sürekli iş göremezlik ve engelli maaşı aynı anda alınabilir mi ?

Peki sgk sürekli iş göremezlik ve engelli maaşı aynı anda alınabilir mi ? Sürekli iş göremezlik geliri alan kişi aynı anda %40 ya da üzeri engele de sahipse engelli emeklilik hakkından yararlanarak ikinci emeklilik hakkı elde edebilir. Burada ilk sigorta prim girişi ve engel oranı esas alınarak gerekli olan prim günü ve sigortalılık süresi şartı sağlandığında yaş şartı aranmadan kişi erken emekli olabilir. Engelli emeklilik hesaplama tablosu aracılığı ile hesaplama yapabilirsiniz.  Sürekli iş göremezlik ödeneği alan kişiler Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ödenen 2022 engelli maaşından yararlanamazlar.

Emekli olunca sürekli iş göremezlik maaşı kesilir mi ?

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanan kişiler sigortalı olarak çalışmaya devam edebilir ya da bağkurda kendi adına prim ödeyebilir. Bu durumda sürekli iş göremezlik gelirleri kesilmez. Sürekli iş göremezlik geliri alanların sigorta primleri normal çalışanın primleri gibi ödenir. Bu kişiler emeklilik için gereken prim gün sayısı şartlarını sağladıklarında aylık alma hakkı da elde ederler. Emekli aylığı bağlanan kişilere emekli maaşı ve sürekli iş göremezlik birlikte ödenir. Ancak yüksek olanın tamamı, düşük olanın ise yarısı ödenir. Yani emekli olunca sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaz. Çoğunlukla bağlanacak emekli maaşı sürekli iş göremezlik gelirinden yüksek olacağından emekli maaşının tamamı, sürekli iş göremezlik gelirinin ise yarısı ödenir.

Sürekli iş göremezlik ödeneği zammı

Sürekli iş göremezlik geliri alanların maaş zammı SSK emeklileri ile aynıdır. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam alırlar.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sürekli İş Göremezlik Ödeneği Hesaplama” üzerine 50 yorum
  1. Merhaba ilk yazdığım yazıda KDZ Ereğli Devlet Hastanesi sağlık kurulundan aldığım rapor gözlerimden dolayı %62 engel raporu verildi. Bunu belirtmeyi unutmuştum bunu da eklemek istedim.
    Saygılarımla
    Çetin Çubuk

    Yanıtla
  2. İyi günler
    16 temmuz 2018 tarihinde iş kazası geçirdim. Kaldırıldığım
    Özel Medikal Park Hastanesi’nde 4 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra , KDZ.Ereğli Devlet Hastanesi’nde tedaviye devam ettim. Tedavi süresince geçici rapor verildi. Rapor ücretlerini SGK PTT ye yatırdı ama onun dışında kaza geçirdiğim den yaklaşık 6 ay sonra benim SSK çıkışım yapıldı , iş yerinden hiç bir ödenek yani maaş almadım. Daha sonra gözlerimde oluşan görme kaybı sebebiyle mesleğim icabı işe giremedim ( Endüstriyel Elektronik Teknikeriyim ve çalıştığım yerler ağır sanayi olduğu için , ağır ve tehlikeli işlerde çalışır raporu alamadığım için çalışmaktayım halen daha) Raporların bittikden sonra 01/09/2018 de Tuzla SGK’ya başvuru yaptım ve beni İstanbul medeniyet üniversitesi Göztepe eğitim ve araştırma Hastanesi’ne engel durumu belirlemek için gönderdi ve SGK tarafından %0 engel raporu çıkınca akabinde iş mahkemesine kurum raporu iptal için mahkemeye başvuru yaptım. Mahkeme beni istanbul ATK’ya gönderdi ve 2023 temmuz gibi ATK’dan da %0 rapor gelince bende gelen rapora itiraz için mahkemeye 08/08/2023 tarihinde almış olduğum engel raporu ile itiraz dilekçemi sundum. Mahkeme devam ediyor , 05/12/2023 tarihinde mahkeme var. Rapor geçerlilik : süresiz olarak verildi.Sürekli iş göremezlik maaşı alma hakkım olduğunu daha yeni öğrendim. Sürekli iş göremez ücreti alma hakkım var mı ? , varsa SGK ya başvurduğum 01/09/2018 tarihinden itibaren mi hakkım oluyor ? , benim bununla ilgili olarak yapmam gereken bir başvuru var mı ? 2018 de SSK primi asgari ücret üzerinden ödenmekteydi. Bununla ilgi bilginiz varsa cvp verirseniz memnun olurum. Saygılarımla Çetin Çubuk

    Yanıtla
    • İş Kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri alabilmeniz için iş kazasına bağlı işgücü kayıp oranınızın en az %10 ve üzerinde olması gerekir. Size iki defa %0 verilmiş. Eğer mahkeme bunu bozarsa ve iş kazası sonucu %10 üzeri rapor verilirse iş kazası tarihinden itibaren bağlanır gelir toplu olarak.

      Yanıtla
  3. Merhaba hocam ben 2014 te inşaatta düştüm belimde kırıklar oluştu ama ben 2023 te heyete girdim sağlık kurulu bana yüzde 20,2 ropor verdiler şimdi ben bu rapora göre bana nekadar maaş bağlanır

    Yanıtla
    • Merhaba. İş kazası tarihindeki brüt kazancınıza göre gelir hesaplanır ve sonrasında gelen zamlar da ilave edilir. Sadece bu bilgilerle alabileceğiniz gelir tutarını hesaplayabilmem mümkün değil ne yazık ki.

      Yanıtla
  4. Ömer bey iyi geceler %43 surekli is goremezlik raporum var.Şu anda asgari ücretle çalışmaktayım. 2.305 tl maas aliyorum.Dogru mu sizce

    Yanıtla
  5. Hocam 2020 kasım 23 iş kazası eylül 2 iş başı işkur calisaniydim sigorta yatmamış brüt günlük 98 tl eylül öncesi hazirana kadar boştaydım haziran 1 gun 196 tl prim mayıs 5.ay 8.628 4.ay 7372 temmuz ağustos eylül ekim kasım sigorta yok yani yüzde 10 sakatlik ne kadar çıkar cevaplarmisiniz

    Yanıtla
    • Merhaba. İş Kazası tarihindeki günlük kazancınıza göre hesaplama yapılıyor. Hesaplama formülü yazımızda mevcut. Bu tabloyu esas alarak hesaplama yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  6. merhaba ömer bey ben 14.01.2021de iş kazası geçirdim.iş veren benim ssk girişimi yapmamıştır.iş kazası olarak hastane kayıtlarına geçti. 3 aralık 2021 ssk üst yazıyla beni sağlık kuruluna sevk etti oradan çıkan heyet raporum %20 sürekli iş görememezlik olarak aldım. şuan daha herhangi bir ödeme almadım. ssk aradığım zaman işlemlerin bitti diyorlar beklememi söylediler. sorum şu bu ödeneği aldığım zaman hangi tarihten itibaren alırım.14.01.2021 den ititbaren mi alırım yoksa heyet raporunun çıktığı günden itibaren mi alırım. ve toplu ödeme alırmıyım. 06.01.2021de işe girdim. 14.01.2021 de iş kazası geçirdim. meslek hafriyat kamyonu şöförüyüm. sağ omuzdan tenton yaralanması sonucu ile ameliyat oldum. toplam 165 gündür de hastane raporum var ssk bu rapor parasını ödeme yapar mı. dediğim gibi iş yeri ssk girişimi yapmamış bunu iş kazası geçirdiğimde hastanede öğrendim. aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederiz kolay gelsin ömer bey..

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer geçici iş göremezlik raporu aldıysanız geçici iş göremezlik raporunun bittiği tarihi takip eden ay başından itibaren sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

      Yanıtla
      • Ömer bey merhaba ben 2020 de esnaf dım iş kazası geçirdim brüt gelirim son 3 ay 9000 10000 9500 kaza oranı 41 iş kazası gelir im onandı sizce ne kadar maaş alırım

        Yanıtla
      • avukat bey peki almış olduğum 165 gün geçici iş görememezlik raporum ne olacak. ssk olmadığından dolayı 4a sigortalı kapsamı olmadığından arşive kaldırılmıştır diyor sgk bunun ödemesini yaparlar mı.

        Yanıtla
        • Avukat değilim. SGK uzmanıyım :). İş kazasından dolayı bağkurda alınan iş göremezlik raporları yatarak tedavi durumunda ödeniyor. Bunun dışında ödenmiyor. Eğer ödeme yoksa o zaman iş kazası oluş tarihini takip eden aybaşından bağlanır gelir. Bence biraz bekleyin. Birkaç aya hepsi netleşmiş olacaktır.

          Yanıtla
  7. Merhaba iyi akşamlar kolay gelsin iş kazası gecirdim 2019 yılında iş göremezlik maaşı almaya hak kazandım bürüt ücretim 85 TL iş göremezlik derecem 29 hesaplarmısınız

    Yanıtla
  8. Slm benim iş gormezlik raporum /22.2olarak onaylandı şu an maaş hesaplamaya gitti ne kadar maaş bağlanır acaba son ay maaş burutum 5200tl

    Yanıtla
  9. hocam merhaba 2019 ağustos ayında iş kazası geçirdim 16 ay raporlu tedavi gördüm meslekten kazanma gücü kaybım %44.2 kaza geçirmeden önceki son üç brüt maaşım sırasıyla 9600 tl, 13400tl, 10600tl
    şuan yaşım 41 mühendisim, nekadar sürekli iş göremezlik ödeneği bağlanır ve bu iş göremezlik ödeneğini toplu alabiliyormuyum yoksa her şartda aylık olarak mı bağlanıyor , Saygılarımla

    Yanıtla
  10. MERHABA KOLAY GELSIN
    1996 yilinda is kazasi gecirdim mahkemeler sonucunda 2003 yilinda % 37 gorme kaybi cin maas baglandi 2019 yilinda engelli karti aldim burdaki kontrollerde sol %37 den %32 ye dusurulmus ve diabet te% 20 eklenince toplamda % 46 oraninda engelim oldu peki bu benim surekli is gorememezlik durumumu etkilermi ?
    saygilarimla

    Yanıtla
  11. Hocam iyi günler ben 27.01.2016 tarihinde iş kazası geçirdim 2016 1. Ayına ait brüt maaşım 2.503 tl. 2015 12. Ayına ait ise ikramiye ile birlikte 3.400 tl. 11. Ayına it maaşım 1.765 tl. 10. Aya ait maaşım 1.651 tl. Sgk sağlık kurulundan almış olduğum malulluk oranı %12 acaba maaşım ne kadar bağlanır veya nasıl hesaplanır. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 2016/01 dönemi için 210 lira olarak bağlanır. Sonrasında zamlar uygulanır ve temmuz ile ocak aylarında uygulanan zamlaedan sonra bugün için alacağınız güncel maaş tutarı belirlenir. O tarihten itibaren toplu alırsınız.

      Yanıtla
    • Sgk iş kazası sürekli iş göremezlik hesaplaması biraz farklı yapılıyor. Şayet sgk tarafından tespit edilen oran yüzde 66 ise 2300 lira civarında ödeme alırsınız.

      Yanıtla
  12. Slm ben 12.07.2017 tarhinde tarihinde is kazası gecirdim kimyasal madde sonucu vicudun %33.5 .3 derece yanık oluştu sgk. Oranı 23,5 maaş yüksek ti ama sigortaya ödenen 2.350 tl yaş 31 ortalama nekadar maaş bağlanır şimdiden teşekkür ederim yorumlarınız için iyi gunler

    Yanıtla
  13. mrb
    2019 mayıs ayın da iş kazası geçirdim. sol elimden silahla yaralandım. %66 malülüyet çıkıyor.
    yaşım 41 son aldığım net maaş 4.092( yol ve agi dahil)
    ancak 494 tl de sodexco alıyorum
    buna göre hesaplama nasıl yapılacaktır. sodexco hesaba eklenir mi?
    Yardımlarınız için şimdiden teşkkürler.

    Yanıtla
  14. merhaba;

    2008 tarihinde sürekli işgöremez maaşım bağlandı rapor %20 ve buna itiraz ettik güncel rapor %30.2 600 tl net maaş alıyordum elden buna göre işgöremez maaşım ne kadar baglanır.Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. O dönemki brüt maaşınız üzerinden hesaplama yapılır. 6 ayda bir zam geldiğinden yıllar itibariyle zamlı olarak hesaplanır ve maaş toplu ödenir. Eğer brüt maaşınızı yazarsanız o dönemki o tarihte bağlanacak aylığı hesap edebiliriz.

      Yanıtla
  15. 2017 temmuz ayı iş kazası geçirdim
    2018 ocak da .. geçici iş görmezlik rapor ödemem sona erdi
    haziran gibi sürekli bağlanırsa toplu ne kadar alırım

    brüt 1.911.00 maaşım
    %31.2 engel oranım

    maaş ne alıırım ….teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplu olarak hesaplamak zor. Ancak aylık olarak ortalama 400 lira bağlanacağını belirtmek isteriz.

      Yanıtla
      • 2008 de iş kazası geçirdim ozaman sigortam yoktu şikayetçi oldum heyet raporuna gönderdiler uzun süren rapor sonucu 13’2 rapor verdiler 2014 te gelir almaya başladım kaza tarihim 2008 gelir bağlanma tarihi 2013 geriye dönük haklarım varmı sgk gelir bağlanmadan hata yok diyor

        Yanıtla
      • Merheba ömer bey ben 2012 de iş kazası geçirdim sigortam yoktu sonra mahkeme açtım ssk bana yüzde 52 rapor verdi sonra bütün maaşlarımı toplu aldım sonra psikiyatri bana yüzde 80 ağır verdi 2014 de ben yine ssk ya baş vurdum tekrar ssk tarafından heyete girdim bakıma muhtacım eşim bakıyor raporum bakıma muhtac verilirse geri kalan toplu maaşlarımı alâ bilirmiyim yeniden hesaplanırmı teşekkürler

        Yanıtla
Yorum yapın