Gelir Testi Nasıl Yapılır 2024 & Borcunu Sildir

Gelir testi nasıl yapılır ? Bu soru herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların ve zorunlu olarak GSS’ye geçmeleri gerekenlerin sordukları soruların başında gelmekte. Genel Sağlık Sigortası terimini duymuşsunuzdur. 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren sosyal güvencesi olmayan herkes için zorunlu hale gelmiştir. Eğer aktif bir güvenceniz yoksa Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçmek zorundasınız. Tabi gelir testi yaptırmadan GSS ödemek mümkün. Brüt asgari ücretin aylık tutarının %3’ü kadar GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.  Güncel aylık GSS prim tutarları için  gss primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ben prim ödeyemem, ödeme gücüm yok diyorsanız işte tam da bu aşamada gelir testi hususu devreye girer. Gelir testi başvurusu yaparsanız ve gelir testi araştırması sonucu gelir durumunuz belirlenen tutarın altında olursa prim ödemeden sağlıktan yararlanırsınız. Bunun adı da yeşil karttır.

SGK yeşil kart başlıklı yazımızdan yeşil kart başvurusu nasıl yapılır, nereye yapılır konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yazımızda gelir testi başvurusu nasıl yapılır, gelir testi sonucuna nasıl itiraz edilir, gelir testi sonucu sorgulaması nasıl yapılır, gelir testi yaptırdıktan sonra ne yapılacak gibi konularda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK Gelir testi nedir?

Gelir tespiti nedir sorusu sıklıkla bize sorulmakta. Kaymakamlık, Vakıf ya da Sosyal Hizmetler tarafından gelir bağlanması gereken durumlar ile SGK yeşil kart sigortası için yapılması gereken ve aynı hanede yaşayanların tüm gelirlerinin esas alınarak yapıldığı testtir.

GSS Gelir testi nasıl yapılır ?

Başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılamamakta. Sadece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına birebir başvuru ile yapılabilmekte. Başvuruda izlemeniz gereken yol hakkında detaylar aşağıda verilmiştir. Ayrıca başvuru sonucunu e-devletten nasıl sorgulayabileceğiniz hakkında bilgi verilmiştir.

Gelir testi başvurusu e-devletten yapılır mı ?

Başvurular elektronik ortamdan yapılamamakta. Başvuruyu aşağıda belirtilen gelir testi için istenen belgeler ve başvuru formu ile Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapabilirsiniz. Gelir testi yapma süreci tamamlandığında sonucuna e-devletten bakabilirsiniz.

Gelir testi internetten nasıl yapılır ?

İnternette bir çok sitede ” Gelir Testi Başvurusu Yap Online” gibi haberler yapılmakta. Maalesef bilgi kirliliğinden başka şeyler değil. Şu an için başvuruların online yapılabilmesi ne yazık ki mümkün değil. İlerleyen süreçte başvuru ekranı açılırsa detaylar konusunda burada bilgilendirme yapılacaktır.

Gelir testi nerede yapılır ?

Gelir testi yaptırmak için ikamet adresinizin bağlı bulunduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmanız gerekiyor.  Gelir testi başvurusu için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında gelir testi başvuru formunu doldurursunuz. Size burada Kamu Kurumlarına onaylatmanız için belge verilir. İşte örneğin tapuda kayıt var mı yok mu, SGK’dan emekli aylığı ya da geliri var mı yok mu, çiftçilik kaydı var mı yok mu gibi araştırmalar için bu formu formda belirtilen ilgili Kurumlara onaylatmanız ve istenen diğer gerekli belgeleri temin etmeniz gerekiyor.

Gelir testi başvurusu için istenen tüm belgeleri temin ettikten sonra tekrar Vakfa başvuru yaparsınız. Evraklarınızı aldıktan sonra başvurunuzun Kurulda değerlendirileceğini ve beklemeniz gerektiğini belirtiler.

Gelir testi için gerekli belgeler nelerdir ?

Gelir testi yaptırmak için gerekli belgeler  sürekli güncellenmektedir. Siz sadece vakfa ön başvurunuzu yapın onlar size zaten gelir testi gerekli belgelerini verecek.  Onlar gelir tespiti başvuru formu ve temin etmeniz gereken belgelere ilişkin güncel listeyi verecektir. Genellikle gelir testi için gerekli evraklar şunlardır;

  • SGK Tescil ve Hizmet kaydı,
  • Tapu kayıtları,
  • Banka hesap bilgileri,
  • Son olarak Gelir Testi Başvuru Formu.

Gelir testi ne zaman yapılır ?

Gelir testi yaptırmak istiyorum ama ne zaman yapacağımı bilmiyorum diyen birçok ziyaretçi var.  Yukarıda adım adım gelir testi için gerekenler ve gelir testi nedir nasıl yapılır konusunda bilgi verdik. Gelir testi yapmak yapmamaktan her zaman daha avantajlıdır. Zaten hiç yapmadığınızda ya da gelir yüksek çıktığında ödenecek olan gelir seviyesi her durumda 60g’dir. Bu yüzden;

  • Aktif sosyal güvenceniz yoksa vakit kaybetmeden başvurun.
  • Eğer işten çıktıysanız ve sağlıktan yararlanma süresi dolduysa vakit kaybetmeden hemen başvurun.
  • Yapılandırma zamanlarında başvurmak en avantajlı olandır. Eğer bugüne kadar GSS kapsamına alınmadığınız SGK tarafından size tebliğ edilmediyse yapılandırma başvurusu yaptığınızda sonuç yeşil kart çıkarsa tüm borçtan kurtulabilirsiniz.

Gelir testi sonucuna itiraz nasıl yapılır ?

Gelir testi nasıl yapılıyor sorusunun cevabını öğrendiğimize göre gelelim itiraz işlemlerine. Gelir testine başvurdunuz ve gelir testi sonucu G0 yani yeşil kart olarak belirlenmedi. Tabi ki itiraz hakkınız var. İtiraz için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yazı almanız gerekiyor. Bu yazı ile beraber yeniden itiraz edebilirsiniz. İtiraz sonucunda gelir testi sonucu G0 çıkarsa buradan devam edersiniz. Ancak 60g yani GSS kapsamında ücretli olarak belirlenirse tekrar 6 ay geçmeden yeniden itiraz etme hakkınız yok.

Gelir testi yaptırmadan gss açtırılabilir mi ?

Gelir testine başvurmadan aylık olarak prim ödemesi yaparak hemen genel sağlık sigortalısı olabilirsiniz. Bunun için ikametinizin bağlı bulunduğu SGK’ya başvurmalısınız. gelir testi yaptırmadan gss başvurusu yapmak için hemen   genel sağlık sigortası başvuru sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gelir testi kaç günde sonuçlanır ?

Bu durum biraz başvuru yaptığınız Vakfın iş yoğunluğu ve toplantı tarihi ile alakalı. Bazı vakıflar 3 günde sonuç çıkarabilirken bazıları için 20 güne kadar süre bilmekte. Başvurunun ardından ortalama sonuçlanma süresi genel olarak 10-15 gün arasıdır.

Gelir testi sonucu sorgulaması nasıl yapılır ?

Gelir testi başvuru sonucu sorgulamasını e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. GSSgelir testi sonucu sorgulamak için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı-Gelir Testi Sonucu Sorgulama menüsünden sorgulama yapabilirsiniz. SGK gelir testi sorgulamasını buradan yapabilirsiniz ⇒ gelir testi sonuçları sorgulama.

G0 (asgari ücretin 1/3’ne kadar) anlamı nedir ?

G0 ya da diğer adı ile 60/C-1 gelir sonucu gelir testi asgari ücretin 1/3 kadar olanlar için belirlenir. Yani bu sonuç hane halkı ortalama gelirinizin asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu, sağlıktan prim ödemesi yapmadan yararlabileceğiniz anlamına gelir. Bu süreçten sonra artık yapılacak tek işlem gelir testi g0 (asgari ücretin 1/3’ne kadar) sonucuna göre SGK tarafından yeşil kart tescilinin yapılması.

Normalde Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testi başvuru sonucuna göre Genel Sağlık Sigortası tescilini kendisi yapmakta ama bu biraz gecikebilir. Gelir testi başvurunuz sonuçlandıktan sonra bağlı olduğunuz SGK’ya giderek tescilinizi yaptırmanızda fayda var.

Gelir testi sonucu g0 yeşil kart ne demek ?

Eğer SGK sizi GSS kapsamına otomatik olarak aldıysa, daha önce de hiç gelir testi başvurusu yapmadıysanız ve gelir sonucunuz yeşil kart olarak belirlendiyse Genel Sağlık Sigortası tescil tarihinden itibaren yeşil karta çevrilir ve borçların tamamı silinir.

Ancak daha önce gelir testiniz varsa ve sonuç ücretli çıkmışsa ya da SGK ücretli tescil edildiğinize dair size tebligat göndermiş ve siz herhangi bir başvuru yapmadıysanız sonuç yeşil kart çıktığında geçmiş borçlar silinmez. Gelir testinin sonuçlandığı tarih itibariyle GSS tescil edilir. Önceki borçları ödemeniz gerekir. Ha borç olsa bile yeşil karttan yararlanabilirsiniz ama faiz işler .Hemen SGK yeşil kart sigortası başvurusu yapmak için  sgk yeşil kart nasıl çıkarılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gelir testi hesaplaması nasıl yapılır ?

Hesaplama yapılırken;

  • Aynı hanede oturan tüm kişilerin gelirlerine, emekli maaşlarına bakılır.
  • Taşınır ve taşınmaz mallar, sahip olunan eşyalar ve diğer maddi varlıklar belli oranlarda hesaplamaya dahil edilir.
  • Yapılan hesaplama sonucunda hanede kişi başına düşen net gelir hesaplanır.
  • Kişi başı net gelir asgari ücretin 1/3’ü altında ise kişiler muhtaç sayılır. Çıkmazsa muhtaçlık kriteri sağlanmamış olur.

Gelir testi hesaplama formülü

Hane halkı kişi başı gelirleri hesaplanırken her bir gelir kalemi Kanunen belirlenmiş olan hesaplama yöntemi ile hesaplanır ve gelire dahil edilir. Bunu kendiniz yapamazsınız. Vakıf tarafından belirlenen yöntemle hesaplama gerçekleştirilir.

Gelir testi sonuçlandıktan sonra ne yapılmalıdır ?

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu yeşil kart sağlık sigortası için başvuru yaptıysanız sonuçlandıktan sonra genelde Sosyal Güvenlik Kurumu otomatik olarak yeşil kartı başlatmakta. Ancak bazı durumlarda açılmayabilmekte. Bu yüzden sonuçlandıktan sonra bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer sosyal yardım için gelir testi başvurusu yaptıysanız bu durumda da sonuçlandıktan sonra ilgili birimden sosyal yardımın son durumu konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gss gelir testi yaptırmayanlara yaptırım uygulanıyor mu ?

Eğer Türk vatandaşıysanız, birinci ikamet adresiniz Türkiye’de ise ve 01 Ocak 2012 tarihi ve ya sonrasında sosyal güvenceniz yoksa ve hiç gelir testi başvurusu yapmadıysanız;

  • SGK tarafından otomatik ve zorunlu olarak kapsama alınırsınız.
  • Gelir testi başvurusu yoksa 60g gelir seviyesi yani her yıl için o dönemin brüt asgari ücretinin %3’ü üzerinden borç çıkartılır.
Kişinin gelir testi yapılırken nelere bakılır?

Gelir testi yapılırken kişinin aynı hanede birlikte yaşadığı kişilerin gelirlerine, emekli aylık bilgilerine, taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına bakılır.

Gelir testi için eve geliyorlar mı?

Hayır, genellikle beyan ve online gelirler esas alınarak gelir testi yapılmaktadır. İtiraz ya da engelli/bakım maaşı bağlanması gereken durumlarda eve de gelebilmektedirler.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Gelir Testi Nasıl Yapılır 2024 & Borcunu Sildir” üzerine 11 yorum
  1. Anne ve babamı sigortam üzerine almak istiyorum 2’sininde herhangi bir kuruma ait sigortası yok anne ve babam ayrı ayrı şekilde mi gelir testi yaptırmalı ve gelir testi sonrası e-devlet üzerinden üzerime alabilir miyim

    Yanıtla
  2. ÇALIŞMIŞ OLDUĞUM İŞ YERİNDE SON ÜÇ YILDA 1138 GÜN SSK PRİM GÜNÜM VAR 14/12/2023 TARİHİNDE 4’ÜNCÜ MADDEDEN İŞTEN ÇIKARILDIM İKİ YILDIR PARÇA PARÇA ELDEN ÖDEMEYLE YAPTIKLARI MAAŞLAR BİLE YARI ORANINDAN AZ OLARAK EKSİK ÖDEDİLER TAZMİNAT HAKLARIM NEDİR VE NE KADAR ZAMAN İÇİNDE NEREYE BAŞVURMAM GEREKİYOR AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜR EDERİM

    Yanıtla
    • İşveren tarafından çıkışınız verildiği için tazminat hakkınız var. Tazminatınızı ve diğer alacaklarınızı ödemezse önce arabulucuya, uzlaşma sağlanamazsa sonrasında ise iş mahkemesine başvurabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Merhaba. Resmi nikahınız varsa evlilik cüzdanı, eşinizin oturum kimliği ile birlikte SGK’ya gidin. SGK tanımlama yapması lazım evlilik tanımlaması. Bunu yapınca açılır.

      Yanıtla
    • Anne/babanızı üzerinize alacaksanız anne ya da babanızdan birisinin gelir testi başvurusu yapması gerekir. Eğer kendi adınıza başvuracaksanız siz gidip başvuracaksınız.

      Yanıtla
Yorum yapın