Trafik Cezası Taksitlendirme 2024

Trafik cezası taksitlendirme işlemi özellikle yüksek tutarlarda uygulanan cezaların ödenmesini kolaylaştırabilmekte.  Size uygulanan ve tebliğ edilmiş olan trafik cezası borçlarınızı Maliye trafik cezası taksitlendirmesi yaparak eşit taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Taksitlendirme işleminin nasıl yapıldığına değinmeden önce vergi borcu ve trafik cezası taksitlendirmesinin ve yapılandırma işlemlerinin birbirinden farklı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kısaca bu yazımızda hem yapılandırma hem de trafik cezası taksit olur mu, trafik cezası nasıl taksitlendirilir, trafik cezasını taksitlendirmek istiyorum başvuruyu nereye ve nasıl yapmam gerekiyor gibi konu hakkında tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Trafik ceza taksitlendirme nasıl yapılır?

Vergi dairesi taksitlendirme işlemi oldukça basittir. Ancak yukarıda değindiğim hususa tekrar değinmek istiyorum. Trafik borcunu taksitlendirme ve yapılandırma farklı şeylerdir. Yapılandırmada ismi üzerinde borçlar faizleri de silinerek yeniden yapılandırılıyorken taksitlendirmede durum farklı. Taksitlendirmede cezaya uygulanan faiz silinmez. Hatta taksit sayısına göre yeniden faiz hesaplanır ve taksitlendirme bundan sonra yapılır.

Geçerli yapılandırma yasası olan dönemlerde yapılandırma yapmak daha mantıklıdır. Yapılandırma olmayan dönemlerde taksitlendirme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Trafik cezaları taksitlendirmelerinde iki ayrı uygulama söz konusudur;

  • Birinci uygulamada tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde trafik cezalarını taksitlendirme başvurusu yaptığınızda ana para ve uygulanacak düşük faizle borçlarınızı 4 eşit taksitle ödeyebilirsiniz. Trafik cezasını taksitlendirme yapabilmek için ilk taksiti peşin ödemeniz istenir. Sonraki 3 taksiti de eşit tutarlarda ödersiniz.
  • Diğer uygulama ise tebliğ tarihinden sonra 15 günlük sürenin geçmesi ve borca faiz uygulanması durumunda 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında yapılan trafik cezası vergi borcu taksitlendirmesidir. Bunda da ilk taksit peşin alınır ve sonrasında trafik cezası ödeme taksitlendirmesi yapılır. Bu kapsamda borçlarınızı trafik ceza borcu taksitlendirmesini 36 aya kadar yapabilirsiniz.

Trafik cezası taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır ?

Trafik cezalarında taksitlendirme başvurusunu bağlı olduğunuz vergi dairesine elden ya da interaktif vergi dairesi üzerinden online yapmanız gerekiyor.

  • Vergi dairesi geçmiş trafik cezası taksitlendirmesi için öncelikle borcunuzu taksitlendirme farkını da ekleyerek  birinci taksiti peşin yatırmanızı ister. İlk taksiti peşin yatırmazsanız taksitlendirme işlemi tamamlanmaz.
  • İlk taksidi vergi dairesi veznesine peşin olarak yatırdıktan sonra taksitlendirme işlemi tamamlanır ve geri kalan borcu da eşit taksitlerle ödersiniz.
  • Vergi dairesi trafik cezası taksitlendirme başvurusu için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz vergi dairesine uğramanız yeterli olacaktır. Gerekli formlar size vergi dairesinde verilecektir.

İnternetten trafik cezası taksitlendirme nasıl yapılır ?

Trafik borcu taksitlendirmek için başvuruyu online olarak interaktif vergi dairesi üzerinden kolayca yapabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi üzerinden trafik para cezası taksitlendirme başvurusunu yapmak için;

  • Öncelikle internet vergi dairesine e-devlet ya da mevcut şifreniz ile buradan giriş yapınız ⇒ interaktif vergi dairesi girişi .
  • Uygulama ana sayfasına giriş yaptıktan sonra Taksitlendirme/Tecil Talebi Dilekçesi (6183 S. Kanunun 48. Maddesi Kapsamında) menüsünden taksitlendirme dilekçesini doldurup başvuru yapabilirsiniz.

Trafik cezası taksitlendirme e-devletten nasıl yapılır ?

E-devlet üzerinden trafik cezası taksitlendirme başvurusu yapılamamakta. Başvuruyu interaktif vergi dairesi üzerinden online olarak nasıl yapabileceğiniz yukarıda anlatılmıştır. E-devlette ise trafik cezaları ile ilgili sorgulama ve ödeme işlemleri online yapılabilmekte. Yazımızın devamında online olarak nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır.

Trafik cezası kaç taksit olur ?

Yukarıda trafik cezaları taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır kısmında da anlattığımız üzere tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde başvuru halinde 4 taksit, 15 günden sonra başvuru halinde ise 36 aya kadar taksitle ödenebilmekte. İkisi arasında trafik cezası faizi farkı olduğunu belirtmek isteriz.

Trafik cezası taksitle ödeme icra takibini kaldırır mı ?

Araç, gayrimenkule vergi dairesi tarafından konulan haczin kaldırılabilmesi için borcun tamamını ödemeniz ya da borcu karşılayacak tutarda başka bir teminat vermeniz gerekiyor. Aksi halde kaldırılmaz.

Eğer trafik cezası borcunuzdan dolayı hesabınıza e haciz konulduysa trafik cezası taksitli ödeme başvurusu yapıp ilk taksiti ödedikten sonra hesabınızdaki e haczin kaldırılması için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz.

Trafik cezası nereye ödenir 2024

En kolay ödeme yöntemi kart ile e-devletten ödemektir. Aşağıda nasıl ödeme yapabileceğiniz anlatılacaktır. Ayrıca anlaşmalı tüm bankalardan, vergi dairelerinden, alternatif bankacılık kanalları ile PTT şubelerinden ödeme yapabilirsiniz. İnternetten e-devlet üzerinden ödeme yapabilmek için;

  • Öncelikle e-devlette Gelir İdaresi Başkanlığı- Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme menüsüne giriş yapın.
  • Dilerseniz direk buradan T.C. ve e-devletle giriş yaparak sorgulama ve trafik cezası taksit ödemesi yapabilirsiniz ⇒ e-devlet trafik cezası ödeme.

Trafik cezası taksit yapan bankalar hangileri ?

Trafik cezalarına taksit yapan banka yoktur. Ancak aşağıda da anlatacağımız üzere kredi kartı ile peşin ödeme yaptıktan sonra bankanızın kampanyaları doğrultusunda borcu belli faiz oranlarında taksite böldürebilirsiniz. Vergi dairesi anlaşmalı bankalar sayfasından ödemelerin yapılabileceği banka kartları ve anlaşmalı bankalara göz atabilirsiniz.

Trafik cezası kredi kartına taksit yapılıyor mu ?

Taksitli trafik cezası ödeme yöntemlerinden birisi de kredi kartına taksitle ödemektir. Tabi burada bankalar ana borcu faizsiz olarak taksitlendirme yapmamakta. Yapmanız gereken toplam parayı yukarıda verilen e-devlet menüsünden öncelikle kart ile kapatmak. Daha sonra ise bankanıza başvurarak tek seferde ödediğiniz bu borcu aylık %1-2 arasındaki faiz oranları ile taksitle ödeyebilirsiniz.

Ehliyet cezası taksitlendirmesi nasıl yapılır ?

Ehliyet için uygulanan cezalar da trafik cezası sayılmaktadır. Dolayısıyla trafik cezası taksitlendirme oluyor mu kısmında belirttiğimiz tüm hükümler ve taksitle trafik cezası ödeme başvurularında izlemeniz gereken yol ehliyet cezaları için de geçerlidir.

Ehliyetine el konulanlar için için uygulanan trafik cezası borcu taksitlendirmesinden sonra borcun tamamını bitirmeden ehliyetinizi iade alamayacağınızı belirtmek isteriz.

Trafik cezasını erken ödeme indirimi 2024

Cezayı tebliğ tarihinden itibaren trafik ceza ödeme taksitlendirme başvurusu yapmadan 15 gün içinde ödemeniz durumunda toplam ceza tutarı üzerinden %25 yani 1/4 oranında indirim sağlanır.

Trafik cezasını ödemeden ehliyetimi alabilir miyim ?

Eğer trafik cezası taksite bölmek için başvuru yaparsanız ve  bu durumda peşin ödeme indirimi hakkından yararlanamazsınız. 

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Trafik Cezası Taksitlendirme 2024” üzerine 50 yorum
  1. Merhabalar, ben yediğim birkaç ceza için yapılandırma başvurusunda bulunmuştum 2021 yılında fakat virüs ile birlikte gelen ekonomik sıkıntıdan dolayı ödeme yapamadım ve yapılandırma bozuldu. Tekrar çıktığında başvuru yapabilir miyim ? Çünkü hiç birini ödemedim halen.

    Yanıtla
  2. Öncelik le herkese selam aleyküm arkadaşlar
    Benim 2017 ehliyetsiz motor kullanmak tan 3600 ceza kestiler benimde maddi durumum okadar iyi deyil kesilen cezayı versem faizden nasıl kurtulurum
    İki defa yapılandırma çıktı ben o zamanlar ceza evindeydim diye oduyemedim

    Yanıtla
  3. Yani tefecilik yapacaklar. Ha tefeciden aldin haa taksitlendirmeden farkı yok.
    Türkiye bitti artık iş yok güç yok millet için. Pandeminiz bir yandan ekonominiz bir yandan zamminiz bir yandan. Yakıt ve araç fiyatları bir yandan iyi geçiniyor mu millet..

    Yanıtla
  4. Ekim ayında alkollü birine aracımı sürdürmekten ruhsatıma ceza kesildi. onun için itiraz dilekçesi verdim fakat faizle suan 2600 lük ceza 3000 üzerine çıktı taksitlendirme işlemi yapsam ne kadar faiz olur ya da yapmak mantıklı mı

    Yanıtla
  5. merhabalar yapılandırmayı kaç ay sonra yaptırabilirim
    bide yapılandırma yapınca gecikme zamı alınırmı

    Yanıtla
    • Merhaba. Borcunuz 2021/04 ayı ve ya öncesine aitse 7326 sayılı yasa kapsamında 30.09.2021 tarihine kadar başvurarak yapılandırabilirsiniz. Gecikme zammı ve faizi alınmaz. Ayrıca peşin ödemede sadece %75’ini ödersiniz.

      Yanıtla
  6. Bana 1228 TL FAHİŞ bir Hız cezası kesildi. İmzalamadım. Ama taksit olduğunu sonradan duydum. Taksitlendirmeyi bu imzalamadığım ceza kâğıdı ile online yapamıyor muyuz ?illa vergi dairesine mi gitmek lazım 1 gün harcayıp ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Online yapabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Orada 6183 Taksitlendirme başvurusu kısmı var. O menü üzerinden yapmanız gerekmekte.

      Yanıtla
  7. 2 adet trafik cezam var ehliyetsiz araç kullanmaktan ben bu borçları odemezsem ne olur. Üzerime herhangi bişey kayıtlı değil herhangi biseyim yok yani haciz gibii bı durum ölümü yada hapis cezası falan olurmu

    Yanıtla
  8. Alkolden ehliyetimi aldırdım ve süresi bitti. Cezayı yatirmadim gecikme faiziyle birlikte 2152tl olmuş durumda. Bu borca veya cezaya taksit yaptirabilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Taksit yapılır. İnteraktif vergi dairesinden başvuru yapabilirsiniz. 6183/48. Madde taksitlendirme menüsünden başvuru yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  9. Edevletimde ehliyetimin üzerine borç gözükmüyor ama araç üzerinde faiziyle birlikte 7nin TL BORÇ var. Araç bana ait değildir alkolden alinmisti5ve süresi bu hafta doldu ehliyeti alabilirmiy

    Yanıtla
  10. Trafik cezam var vergi dairesinden ilkini peşin verip kalana taksit yaptiracaktim fakat virüs salgını nedeni ile işlem yapmıyorlar. İnternet üzerinden taksit yapılıyor mu

    Yanıtla
    • Merhaba. Başvuruyu interaktif vergi dairesinden yapabilirsiniz. 6183-48.madde taksitlendirme başvurusu menüsünden yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla
      • Ben dediğiniz yerden yaptım en sona geldim telefon numarasına tıklayıp şifreyi girmemi istedi . Fakat tiklayacagim telefon numarası bana ait değildi. Bilgilerim çalınmış olabilir mi ya da başka bi durum mu bu

        Yanıtla
        • Bilgi çalınma değil de cep telefonu numarası yanlış girilmiş olabilir. Öncelikle cep telefonu numaranızı güncellemenizi öneririm.

          Yanıtla
  11. Merhaba bi sorum var yardımcı olacak arkadaşlara, benim aracımın 2 ay önce yedigim 4 adet cezası var araç plakasına, bu ne zaman ehaciz yapar maliye? Yani kaç ay sonra yapar ssk lı çalışıyorum. Birde 2-3 ay geçtikten sonra bile taksit yapılıyormu

    Yanıtla
    • Merhaba. Şimdiye kadar takibe düşmesi gerekirdi. Kaç ay geçtiği önemli değil. Her zaman taksitlendirme hakkınız var.

      Yanıtla
  12. 2200 civarında trafık cezam var aracımın muayenesi yapılıcak bu borcu taksitlendirirsem aracımın muayenesini yaptırabilirmyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Taksitlendirme ile yaparlar mı bilmiyorum gerçekten. Vergi dairesine bir sorun isterseniz.

      Yanıtla
  13. Merhaba 2014 yilinda 1500 kusur lira ceza yedim ve yatirmadim su an toplam 5000 lira borcum var bunu pesin odeme yaparsam indirim alabilir miyim tesekkurler

    Yanıtla
  14. Merhaba Araç plakama ceza kesildi aracımı satış yapabilirmiyim veya taksitlendirme yaptığımda aracımı satış yapabilirmiyim

    Yanıtla
  15. Kişiye ait ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza yedim herhangi bilgilrndirme de gelmedi e devlette gördüm faiz üzerine eklemmiş 2650 tl bunun taksidi yapılır mı?

    Yanıtla
  16. Alkolden ehliyetime el koydular
    Daha sonra puandan yazarak el koyuldu 20 bınlıra lık trafık cezası bırcum var ve ehliyetimi alamıyorum bunun icin ne yapabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildiğim kadarıyla borcu taksitlendirme yaptığınızda veriliyor. Yine de bir emniyete sorun teyit ettikten sonra taksitlendirme yapın.

      Yanıtla
  17. Ceza tebliy tarihinden 15 icinde taksitlendirme yaparsak %25 indirim üzerinden mi yaparlar yoksa tamamı üzerindenmi yaparlar.Teşekkür

    Yanıtla
Yorum yapın