Ücretsiz İzin Dilekçesi Örneği & PDF Olarak İndir

Ücretsiz izin dilekçesi örneğini bu yazımızda bulabilirsiniz. Çalışanlara İş Kanunu ile verilen önemli haklardan birisi de ücretsiz izin hakkıdır. Ancak burada tek problem isminden de anlaşılacağı üzere bu izin süresi boyunca maaş ödenmiyor olmasıdır. Bu yazımızda ücretsiz izin dilekçe örneğini sizin için hazırladık. Yazımızın devamında ücretsi̇z i̇zi̇n formu örneğine göz atabilir ayrıca ücretsiz izin belgesi formu ile 6 ay ücretsiz doğum izni dilekçesini bulabilirsiniz. Yıllık izin için de dilekçe yazacaksanız yıllık izin formu  örneği başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sigortalıların ücretsiz izin hakları kaç gündür ?

4857 Sayılı Kanun’a göre işçilerin ücretsiz izin hakları şu şekildedir;

  • Yıllık izin durumunda yolda geçen süre esas alınarak 4 güne kadar ücretsiz izin hakkı verilebilir.
  • Kadın çalışanlara doğum sonrası ücretli analık izni bittikten sonra talepleri halinde 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
  • Doğum sonrası analık izni bitiminden sonra kısmi çalışmayı tercih eden kadın çalışana yarım gün ücretsiz izin verilebilir.

Ücretsiz izin formu örneği

Ücretli izin dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. Ayrıca ücretsiz izin talep formunu buradan word olarak indirebilirsiniz ⇒ ücretli izin formu indir.

ücretsiz izin formu işveren

Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçesi örneği

Doğum sonrası analık izni bitiminden sonra eğer 6 aylık ücretsiz izin hakkınızı kullanacaksanız yukarıdaki doğum iznine ayrılma dilekçe örneğini kullanabilirsiniz. Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçe örneği hazırlarken başlama tarihine ücretli analık izni bitim tarihi sonrasını, bitiş tarihini de 6 ay olacak şekilde hesaplayıp dilekçe örneğine yazabilirsiniz.  Doğum öncesi ve sonrası tüm izin hakları ve doğum yardımı/analık/emzirme güncel yardım tutarları için doğum parası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Memur ücretsiz izin dilekçe örneği

Kanunen ücretsiz izin hakkı doğan devlet memurların ücretsiz izne çıkabilmeleri için Kurum amir onayı gerekir. Bunun için Kurumunuza yazılı olarak talepte bulunmalısınız. Yazılı ücretsiz izin talebi için doğum ücretsiz izin dilekçe örneği verilen işveren ücretsiz izin formu dilekçesini kullanabilirsiniz.

MEB ücretsiz izin dilekçe örneği

MEB’de sözleşmeli ya da kadrolu çalışıyorsanız üstte PDF olarak 657 ücretsiz izin dilekçe örneği paylaşılmış dilekçe ile Kurumunuza başvurarak ücretsiz izin talebinde bulunabilirsiniz.

Ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılır ?

Peki ücretsiz izin dilekçe örneği nasıl yazılır. Biz yukarıda hem ücretsiz izne ayrılma dilekçesi örneğini paylaştık hem de word olarak indirebilme imkanı verdik. Yukarıdaki örnek izin dilekçesinde de görüldüğü üzere izne ayrılmayı istediğiniz tarih ve bitiş tarihlerini yazarak ve işyeri izin dilekçesindeki diğer gerekli alanları doldurmanız ve evrakı imzalamanız yeterli olacaktır.

İşçiye zorla ücretsiz izin kullandırılabilir mi ?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre ücretsiz izin talebi işçinin talebi halinde verilebilen bir izin hakkıdır. İşveren sigortalının talebi olmadan işçiyi zorla ücretsiz izne çıkaramaz. 

Aylıksız izin dilekçesi ne zaman verilir ?

Kanunen belirlenmiş bir süre yoktur. Ama izne çıkmadan makul bir süre önce verilmesi uygundur. Zira işveren de işyerindeki çalışmayı ve personeli buna göre ayarlayacaktır.

Ücretsiz izin nasıl bildirilir?

Ücretsiz iznin işçiye yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşçi bildirimden itibaren 6 iş günü içerisinde bu teklifi onaylaması gerekir. İşçi bu teklifi kanunen kabul etmek zorunda değildir.

İşçi kendi isteğiyle ücretsiz izin alabilir mi?

Hayır, bu talebin işveren tarafından da onaylanması gerekir. İşçi işveren onayı olmadan ücretsiz izne çıkamaz.

Ücretsiz izin onayını kim verir?

İşveren, yetkili ya da ilgili kişilerin onayı ile verilir.

Ücretsiz izin kaç günde onaylanır?

6 iş günü içerisinde onaylanması gerekir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın