Yıllık izin ücreti hesaplama hem işverenler hem de çalışanlar için zor olabilmektedir. İzin parası hesaplamasını için dilerseniz son günlük brüt kazancınızı ve kullanmadığınız toplam yıllık izin gün sayınızı yazının sonundaki yorum bölümünden bize yazın yıllık izin ücreti hesaplamasını biz sizin için yapalım. Yıllık ücretli izin parası hesaplaması için İşten çıkış tarihindeki son brüt kazancınızı ve kullanmadığınız yıllık izin gün sayısını yazmanız yeterlidir.
Yıllık izin süresi kaç gün ?
Kullanılacak yıllık izin süresi işyerindeki toplam çalışma sürenize göre belirleniyor. Sigortalıların yıllık izin süreleri başlıklı yazımızda konuya ayrıntılı olarak değinmiştik. İşyerindeki çalışma süreniz esas alınarak toplam yıllık izin hesaplama tablosu aşağıdaki gibi olacaktır;
- 1-5 ( 5 dahil) yıl arasında ise kanuni yıllık izin süreniz 14 gün,
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az ise 21 gün,
- 15 yıldan fazla ise 26 gündür.
Sigortalı çalışanların yıllık izin süreleri iş günü olarak hesaplanmaktadır. Pazar günleri ile resmi tatil ve bayram tatiline denk gelen günler yıllık izin hesabından düşürülmektedir. İşçilerin kullanmadığı yıllık izin süreleri devredilmektedir. Kullanılmayan yıllık izin sürelerine ilişkin zaman aşımı yoktur. Yani 10 yıl öncesine ait kullanmadığınız yıllık izninizi bile talep edebilirsiniz. Ancak bu durum işten ayrıldıktan sonra yıllık izin alacakları için söz konusu değildir.
Yukarıda belirtilen izin süreleri 4a eski adı ile ssk kapsamında çalışanların yıllık izin hakkıdır. Eğer devlet memuru iseniz yıllık izin hakkınız ve ayrıntıları için hemen memurların yıllık izinleri kaç gün sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İzin parası hesaplama nasıl yapılır ?
Yıllık izin parası hesaplaması yapılırken işten çıkış tarihindeki brüt günlük kazancınız kullanmadığınız izin gün sayısı ile çarpılıyor. Bulunan brüt tutardan %15 oranında SGK işçi prim ve işsizlik payı kesintisi yapılıyor. Kalan tutardan %15 gelir vergisi ve %7,059 damga vergisi kesintisi çıkarıldıktan sonra ödenecek net yıllık izin parası hesaplanıyor.
Yıllık izin hesaplaması 2024
Eğer asgari ücret ile çalışıyorsanız 2024 yılında işten ayrılmanız halinde izin parası hesaplama 2024 brüt asgari ücret esas alınarak yapılacak. Eğer brüt kazancınız asgari ücret üzerinde ise bu durumda kullanılmayan yıllık izin ücreti hesaplaması için bize brüt kazancınızı ve kullanmadığınız yıllık izin gün sayınızı yazmanız yeterli olacaktır. Asgari ücret esas alınarak senelik izin hesaplaması 2024 yılı içerisinde işten ayrılan bir asgari ücretli için ise aşağıdaki gibi olacaktır.
Yıllık izin ücreti hesaplama tablosuna göre asgari ücretli bir çalışan için günlük net yıllık izin parası ödemesine ilişkin hesaplama tablosu aşağıda verilmiştir.
Günlük brüt ücret | ₺668,33 |
Brüt yıllık izin ücreti 1*166,80 | ₺668,33 |
SGK Kesintisi %14 | ₺93,56 |
İşsizlik primi kesintisi %1 | ₺6,68 |
Gelir vergisi kesintisi %15 | ₺85,21 |
Damga vergisi binde %07,59 | ₺4,31 |
1 günlük net yıllık izin parası | ₺478,57 |
Yıllık izin ücreti hesaplama formülü
Yukarıda yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere kullanılmayan izin ücreti hesaplaması işten çıkış tarihindeki son brüt kazanca göre yapılır. Senelik izin parası hesaplamasında dikkate alınan formülü şöyle yazabiliriz;
- (Günlük brüt kazanç X kullanılmayan yıllık izin gün sayısı)- ( %14 SGK Primi+ %1 işsizlik primi),
- Yukarıdaki toplam tutar üzerinden gelir vergisi dilimine göre vergi kesintisi yapılır. Birinci vergi dilimi için %15’lik kesinti yapılır.
- Brüt yıllık izin kazancı üzerinden %07,59 damga vergisi kesilir.
- Toplam brüt yıllık izin kazancından yapılan kesintiler çıkartılarak net ödenecek tutar hesap edilir.
Yıllık izin ücreti hesaplama excel
Yıllık izin ücreti hesaplama excel formatında sizin için hazırladık. Yukarıdaki formüle uygun olarak hesaplama yapabileceğiniz excel formatını buradan indirebilirsiniz;.
14 günlük yıllık izin ücreti ne kadar?
Asgari ücret üzerinden yapılan yukarıdaki hesaplamaya göre asgari ücretli bir çalışan için 14 günlük yıllık izin ücreti 01.01.2024 tarihinden itibaren net 6.700,00 TL olacaktır.
Yıllık izin alacaklarında zaman aşımı süresi
Zaman aşımı süresi 5 yıldır. İşten ayrıldıktan sonra en geç 5 yıl içerisinde işveren tarafından ödenmeyen yıllık izin alacakları zaman aşımına uğramaktadır. Dolayısıyla işten çıkar çıkmaz işvereninize izin parası hesaplamasını yaptırın. Eğer işveren talebinize rağmen yıllık izin hesaplaması yaparak alacağınız olan yıllık izin paranızı ödemez ise bu durumda arabuluculuk bürosuna başvuru yapmanız gerekiyor.
Arabulucu sizi ve işvereni görüşmeye çağırarak senelik izin ücreti hesaplaması konusunda uzlaştırmaya çalışır. Eğer arabulucuda çözülürse arabulucunun izin ücret hesaplaması esas alınarak işveren tarafından belirlenen sürede ödemenin yapılması gerekir.
Siz ya da işveren yıllık izin ücret hesaplaması konusunda arabulucunun teklifini kabul etmezseniz bu durumda iş mahkemesine taşımanız gerekiyor. İş mahkemesi sizi haklı bulursa yıllık izin maaş hesaplamasını yaparak işverene tarafınıza ödemesi gereken yıllık izin parasını iletir. İşveren de mahkeme tarafından yapılan kullanılmayan izin parası hesaplamasını yaparak size ücreti ödemek zorunda. Yıllık izin süreleri, kullanım şekli v.s. konularında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var.
Yıllık izin ücreti ne zaman ödenir ?
İzin parası nasıl hesaplanır konusuna değindikten sonra gelelim izin ödemelerinin ne zaman yapılacağı hususuna. Kanunen işten çıkan çalışan için yıllık izin, tazminat, maaş ve diğer alacaklarının işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Bu süre içerisinde ödeme yapılmadığında işçinin Arabulucuya başvuru hakkı doğar.
Yukarıda yıllık izin tazminatı hesaplama formülüne göre yapılacak olan hesaplama ile birlikte yıllık izin ödemesinin en geç 30 gün içerisinde yapıldıktan sonra ibranamenin işçiye imzalatılması gerekir. İşveren tarafından düzenlenerek işçiye imzalatılması gereken ibraname belgesine ibraname örneği sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kullanılmayan yıllık izin ücreti SGK primi dahil edilir mi ?
5510 Sayılı Kanun’a göre ücret ve diğer maaş ödemelerinin hak edildiği ayda prime esas kazanca dahil edilmesi gerekir. Yıllık izin süreleri hesaplamasında kullanılmayan izin alacakları da ödeme tarihi yani işten çıkış tarihi itibariyle yapıldığından bu kazanca ilişkin brüt tutarın işçinin brüt SGK prime esas kazancına dahil edilmesi gerekir.
benim işe giriş tarihim 01.01.2021 işten ayrılış tarihim 07.08.2023 bu tarihler arasında işveren bana hiç yıllık izin kullandırmadı mahkemeye verirsem ne kadar
izin parası alırım .bu arada asgari ücretle çalıştım.11.400 tl.
Merhaba. Her yılın ücretine göre hesap edilir. 2023 için ortalama tutarlar içeriğimizde mevcut.
ayrıntılı bilgi verirmisiniz ben hiç birşey anlamadım kaç tl alırım