Zabıt katibi maaşları ne kadar oldu ? Zabıt katibi olmak isteyenler ya da mevcutta bu kadroda çalışanların araştırdıkları konuların başında ne kadar maaş alacakları gelmektedir. Zabıt katipliği maaşları 657 sayılı Kanun gereği belirlenir ve hesaplanır. Bu yazımızda zabıt katibi ne kadar maaş alır, ne iş yapar gibi konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Zabıt katibi kimdir?
Zabıt katipliği, adliyelerde gerçekleştirilen davalarda, seçim kurullarında ve icra dairelerinde, gerekli yazışmalar ve dosyalanma işlemlerinin yapılması, dava tutanaklarının hazırlanması sürecine kadar tüm kalem işlerini içine alan işlerle sorumlu meslek unvanının adıdır. Zabıt katiplerinin atama ve yerleştirme işlemleri Adalet Bakanlığı’ınca yapılmaktadır.
Mahkemelerde dava süreci boyunca hakimlerin söyledikleri her şeyi yazıya geçirmekle yükümlü olan yardımcı yargı çalışanları “Zabıt Katibi” olarak tanımlanır. Zabıt katibi kalemdeki görevlerine ilave olarak , mahkeme ve savcılığa çeşitli sebeplerle dilek ve ya şikayet yapmak maksadıyla gelen vatandaşlarla muhatap olan ilk kişilerdir. Problemlere çözüm üretmek adına, yurttaşlarla etkili iletişim kurulması zorunludur.
Zabıt katibi ne iş yapar?
Zabıt Katiplerinin başlıca görev ve sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Gerekli dosya ve evrakların sisteme düzenli ve eksiksiz, zamanında kayıt altına almasını sağlamak,
- Yargılama başından sonuna kadar evrakları düzenli olarak muhafaza etmek, dosyalamak,
- Dava sürecinde gerekli yazışmaları yapmak, müzekkereleri hazırlamak ve takibini sağlamak,
- Serbest kalma ve ya tutuklama yazılarına hüküm yazılarını zamanında çıkararak ilgili birime teslim edilmesini sağlamak,
- Nafaka ve miras gibi davalarda alınan kararları adliyedeki diğer görevlilerden önce yazmak,
- Mahkeme haricinde hakim eşliğinde yapılacak olan tüm işlemlerde hazır olmak,
- Dosyaların arşivlenmesi ve arşiv düzeninden sorumlu olmak,
- Gerekli tebligatları hazırlamak ve göndermek.
Katip maaşları ne kadar 2024
Gelelim asıl konumuz olan zabıt katipliği maaşlarının ne kadar olduğuna. Katiplik maaşları 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu esas alınarak hesaplanır. Zabıt katipliği maaşı zammı her yıl Ocak ve Temmuz ayında verilir. Verilecek zamda toplu sözleşme esas alınır. Peki kadrolu ya da sözleşmeli zabıt katibi maaşı ne kadar ? İşte cevabı.
Kadrolu zabıt katibi maaşı | 33.500-34.500 TL |
Sözleşmeli zabıt katibi maaşı | 32.000-33.000 TL |
Lisans zabıt Katibi Maaşı | 34.000-36.000 TL |
Önlisans katip Maaşları | 32.500-33.500 TL |
Kadrolu zabıt katibi maaşı 2024
Katipler ne kadar maaş alır sorusunun cevabı mezuniyete göre farklılık gösterir. 2024 yılı güncel zam oranları ile birlikte ödenen net maaş tutarı 33.500,00 TL’dir. Bu hakim katip maaşları bekar ve çocuksuz çalışan için net maaştır. Eğer evli ise, eş çalışmıyorsa ve çocuk sahibi ise bu durumda net evli zabıt katibi maaşı 34.000-36.000 TL civarı olacaktır.
Sözleşmeli zabıt katibi maaşı 2024
Sözleşmeli zabıt katibi maaş hesaplaması da kadroluların ki gibi yapılmaktadır. Dolayısıyla sözleşmeli memurların maaşı da kadrolu memur maaşı kadar ödenmektedir. Kadrolu zabıt katiplerine ödenen net sözleşmeli katip maaşı yukarıda verilmiştir.
İcra katibi ne kadar maaş alır 2024
Katip ne kadar maaş alır konusu hakkında cevabı merak edilen bir diğer soru da İcrada görev yapan katiplerin maaş konusudur. İcra Dairelerinde görev alanların sözleşmeli ve kadrolu katip maaşı 2024 yılı için güncel zamlarla birlikte 33.500 TL net olarak ödenmektedir.
Yeni atanan zabıt katibi maaşı
Yeni atanan zabıt katibi maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle net 33.500,00 TL civarında belirlenmiştir. Evli ve çocuklu zabıt katibi maaşları ise ortalama 35.000-37.000 TL aralığındadır.
Zabıt katiplerinin emeklilik şartları nelerdir ?
Kadrolu zabıt katiplerinin sigorta kapsamı emekli sandığı, sözleşmelilerin ise sskdır. Her iki kapsamda ilk prim ödeme tarihine göre emeklilik şartları farklılık gösterir. Dilerseniz ilk sigorta prim ödeme tarihinizi yorum kısmından bize yazın ne zaman emekli olacağınızı biz hesaplayalım. Ya da hemen emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret ederek tablolardan ne zaman emekli olacağınızı kendiniz de hesaplayabilirsiniz.
Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;
Katiplerin haftalık çalışma süresi 40 saat, günlük ise 8 saattir. Genellikle mesai 08.00-17.0 saatleri arasında olmaktadır.
Zabıt katipleri adliyelerde, Seçim Kurulu ve ya İcra Dairelerinde görev alırlar. Zabıt katipleri dosyaların hazırlanmasından, tutanakların tutulmasından, yazışmalardan ve servislerde yürütülen diğer işlerden sorumludur.
Genellikle mesai saatleri hafta için 08.00-17.00 saatleri arasında olmaktadır. Adli nöbetçi uygulaması varsa adli vaka durumunda zabıt katipleri de çağrılabilmektedir.
Zabıt Katipleri 657 Sayılı Kanuna tabi devlet memuru olarak görev yaparlar.
Haftanın ya da ayın belli günlerinde adli nöbetçi olarak görev alırlar.