Bağ-Kur’da ödeme vadeleri geçmiş dönem ve cari dönem olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Son ödeme vadesi geçmemiş ödemeler cari dönem ödemeleri olarak tanımlanırken vadesi geçmiş borçlar ise geçmiş dönem prim borçları olarak belirtilmektedir. 4027 Borç kodu da Bağ-Kur’da ödeme süresi geçmemiş cari dönem tahsilatlarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu içerikte bunun ne olduğu ve konu hakkında sık sorulan soruların cevapları paylaşılmıştır.
Cari dönem nedir?
Cari dönem kelime anlamı olarak bulunulan dönem anlama gelir. Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemeleri ile vergi ödemelerinde cari dönem borçları ise henüz son ödeme vadesi geçmemiş borçlar olarak tanımlanır.
Bağkur cari dönem nedir?
Bağkur cari dönem henüz son ödeme süresi geçmemiş prim borcu demektir. Cari dönem için kapsama göre son ödeme tarihleri farklı farklı belirlenmiştir. Buna göre;
- Tarım/çiftçi Bağ-Kur’u kapsamındakiler için 01 Ocak ile 30 Haziran arasındaki prim borçları için cari dönem 01 Ocak ile 31 Temmuz tarihleri arası, 01 Haziran-31 Aralık arasındaki prim borçları için ise cari dönem 01 Temmuz ile diğer yılın 31 Ocak tarihleri arasıdır. Bu süreler içinde ödeme yapıldığında gecikme zammı ve ya faizi uygulanmaz ve sigortalı teşvikten yararlanır.
- Diğer Bağ-Kur’lular için ise cari dönem bulunulan ay ve bir önceki aydır. Her ayın primi diğer ayın sonuna kadar cari dönem kapsamında görüntülenir.
4027 bağkur kodu ne demek?
Cari dönem prim borcunun ödeme kodu bankalarda ve menüsü 4027-4b bağkur cari dönem prim tahsilatı şeklinde karşınıza çıkacaktır. 4027 bağkur borcu ödeme vadesi geçmemiş bağkur prim borcu anlamına gelir.
4b bağkur cari dönem prim tahsilatı (devirsiz) ne demek?
Devirsiz olarak anlatılmak istenen bulunulan dönem içerisinde son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerektiği yani devretmediğidir.
Cari dönem prim kendi nam ve hesabına çalışma ne demek?
Bağkur kapsamında prim ödeyenler kendi nam ve hesabına prim ödeyenler olarak tanımlanmaktadır. Bankalarda ödeme menüsü cari dönem için ” Cari dönem prim kendi nam ve hesabına çalışma” olarak yer almaktadır.
Bağkur vadesi gelmeyen borç tahsilatı ne demek?
Vadesi gelmemiş borçlar henüz son ödeme tarihli gelmemiş borçlardır.
- Tarım/Çiftçi Bağkurlular için yılın ilk 6 aylık dönemi için son ödeme 31 Temmuz, ikinci 6 aylık dönemi için ise 31 Ocak’tır. Bu süreden önce ödenmek istenirse bu borçlar vadesi gelmeyen kısımda görünür.
- Diğer bağkurlular için ise son ödeme tarihi her ayın primi için diğer ayın sonudur. Erken ödenmek istenirse yine vadesi gelmeyen borçlar kısmında görünür.
Bağkur ile ilgili bir sorum olacaktı
7256 sayılı yapılandırma kanunu çıktığında 31.10.2020 den önceki prim borçlarım otomatik silineceğinden hiçbir başvuru yapmadım.
01.11.2020 tarihi itibari ile yeniden sigortalılığım başladığından 12.ayda primlerimi Cari ay prim ödemesi olarak yaptım.
01.03.2021 tarihinde 31.10.2020 den önceki hizmetimin durdurulması ve yapılandırma sonrası düzenli ödeme yaptığımdan %5 indirimden faydalanamadığımı belirten dilekçe verdim. Oradaki memura derdimi anlattım Sistemsel olduğunu nisan ayından sonra düzeleceğini söyledi.
Primlerimi düzenli ödememe rağmen e devletten baktığımda 4 ay borcum görününce sgk ya tekrar mail attım evet 4 ay borcunuz var dediler.
Sgk ödeme dökümlerini incelediğimde 09.12.2020 tarihinde ve 22.01.2021 tarihinde cari dönem primi olarak ödediğim iki aylık primi geçmiş dönem borcuna işlendiğini gördüm.
Bunun üzerine düzeltilmesi ile alakalı dilekçe vermek için kuruma gittiğimde oradaki memur genelge böyle yapacak bir şey yok dedi.
Genelgeden haberim olsa ona göre hareket ederim fakat ben ödemelerimi CARİ DÖNEM PRİMİ olarak ödedim.
2020/46 genelgesine de baktım fakat vatandaşın ödediği cari dönem primini geçmiş borcuna say yazan yer bulamadım.
Bu konuyla alakalı ne yapabilirim.
Teşekkür ederim.
Merhaba Serkan BEY. 7256 Sayılı Kanun şunu der ” Primi borcunu ödemeyen ya da 01.02.2021 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapmayanların borçları otomatik silinir ve hizmetleri dondurulur”. Şimdi sizin yapılandırma başvuru tarihi ile son başvuru tarihi olan 01.02.2021 tarihleri arasında ödediğiniz kısımlar 2020/Kasım ayı öncesi borçlarınıza mahsup edilir. Bu tarihten sonra ödenenler ise silinme işleminin ardından yani terk tarihinden sonraki kısımlara aktarılır. Önceden yapılan işlem doğru ancak size önceden verilmiş bilgi yanlış maalesef. Yapılacak bir şey yok.
2018 2019 YILINDA İHYA DA BULUNDUM 52000 TLBORÇ ÇIKTI ŞİDİ YAPILANIRMA ÇIKARDA MÜRACATIMDA NE KADAR BORÇ ÇIKAR
Merhaba. Tam olarak şu kadar çıkar demek zor ama çok büyük oranda indirim olacaktır.