60f Kapsamında Sigortalı Olanlar Kimlerdir ?

60f kapsamında sigortalı olanlar kimlerdir sorusu sık sorulan soruların başında gelmektedir. Genel sağlık sigortalısı sayılanlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60’ıncı maddesinde ayrıntılı olarak verilmiştir.   Bu yazımızda 60 f kapsamında sigortalı olanlar ne demek, kimler bu kapsamda sigortalı sayılır hakkında bilgi verilecektir.

60/f kapsamında sigortalı olanlar kimlerdir ?

5510 Sayılı Kanunun 60/f kapsamında sigortalı olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık ya da gelir alan kişiler ile bunların bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ya da babadır. Yani;

  • SSK, Bağkur, emekli sandığı ya da diğer sigorta kollarından emekli olup Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı alanlar ile bunların sağlık sigortasından yararlanan kişiler,
  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar ile bunların sigortasından yararlanan bakmakla yükümlü olunan kişiler bu kapsamda sigortalı sayılırlar.

Örneğin 4/b yani bağkur emeklisi olan birisi E-devletten SGK provizyon sorgulaması yaptığında “Tescil Kapsamı: 4/b Yaşlılık Aylığı Alan Emekliler ve GSS Kapsamı: 60/f kapsamında sigortalı olanlar “ olarak görünecektir. E-devlete T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle SGK provizyon sorgulama sayfasına giriş yaparak siz de provizyon durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

60/f kapsamında emekli maaşı ne kadar oldu?

60 f kapsamı ne demek ve kimler bu kapsamda yer alıyor yukarıda bahsettim. Tüm emekliler bu kapsamda yer almaktadır. Alınacak zam oranları ile ödenecek en düşük emekli maaşı her emekli için aynı olmamaktadır. Son zamlarla birlikte güncel emekli maaşı tutarlarına emekli maaşı ne kadar sayfamızdan göz atabilirsiniz.

60/f kapsamında sigortalı olanlar ne kadar maaşı alır?

60f işin genel tanımıdır. Tüm emekliler bu kapsamda yer alır. Dolayısıyla bu kapsamda olan her emekli aynı maaşı almaz. Bir üst başlıkta linkini paylaştığım sayfamı ziyaret ederek emekli maaşınızın ne kadar olduğu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

60/f kapsamında sigortalı olanların muayene ücretleri

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ya da aylık alan yani 5510/60/f kapsamında sigortalı olanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin hastane muayene ücretleri, özel hastane katılım payları ile ilaç katılım bedelleri emekli aylıkları ya da gelirlerinden kesilir. Bu kapsamda sigortalı olan kişilerden ilaç katılım bedeli %10 olarak alınır. Eğer raporlu ilaç varsa bunlardan ilaç katılım bedeli alınmaz. Maaştan kesilen güncel muayene ücretlerine hastane muayene ücretleri başlıklı yazımızdan erişebilirsiniz.

60 f kapsamında sigortalı olanlar özel hastaneye gidebilir mi?

60 f kapsamında sigortalı nedir kısmında da belirttiğim gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan tüm emekliler ile dul ve yetimleri bu kapsamda yer almaktadır. Özel hastaneye gidebilirler ve bu sigorta özel hastanelerde de geçerlidir. Doktorun muayene ücret tutarının emekli tarafından ödenmesi gerekmektedir. Burada da katılım payı oranı SGK tarafından karşılanarak emeklinin maaşından kesilmektedir.

60/f12 f13 f14 kapsamında sigortalı olanlar kimlerdir ?

Özellikle hastaneler ve diğer sağlık hizmet sunucuları 60/f12 f13 f14 kapsamında sigortalı olanlar ne demek sorusunu sormakta. 3292, 2330 ve 2913 sayılı yasalar gereği emekli sandığı kapsamında aylık alanlar için Medula Sistemine 2019 yılında yeni alanlar eklenmiştir. Bu kapsamda aylık alan kişiler için provizyonun buradan alınması gerekmektedir. Bu kapsamda provizyon alınması gereken kişiler;

  • 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının bağlanması hakkında kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
  • 2330 sayılı Nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler, Harp Malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele kanunu kapsamında aylık alan kişiler,
  • 2913 sayılı Dünya Olimpiyat ve Avrupa Şamp. Kazanmış sporculara ve bunların ailelerine aylık bağlanması hakkında kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler için devredilen kurum kodu olarak Emekli Sandığı (3) göndermeleri gerekmektedir.

Not : Takip No alanı dolu iken bu bilginin gönderilmesi zaruri değildir. Gönderilen takipteki bilgi esas alınmaktadır.

3.7/5 - (4 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“60f Kapsamında Sigortalı Olanlar Kimlerdir ?” üzerine 20 yorum
  1. (MÜSTEHAKTIR PROVİZYON ALABİLİR.) YAZIYOR E DEVLETTE. ÇALIŞAN EMEKLİYİM İŞYERİ HEKİMİNE TEDAVİ OLDUM AMA ECZANEDEN İLAÇLARIMI ALAMIYORUM. SGDP KAYDI BULUNAMADI İKAZI VERİYOR SİSTEM. ALO 170 İ ARADIM DURUM KONTROLÜ YAPTILAR. DURUMUNUZ EMEKLİ GÖZÜKÜYOR SIKINTI YOK DEDİLER. AMA YİNEDE ÇARE OLMADI NE YAPABİLİRİM

    Yanıtla
  2. Merhaba ben 1994 yılından beri sigortalı çalıştım bu sene eyt içe emekli oldum . 10 Temmuz 2003 doğumlu kız çocuğum var okumuyor. Benim üzerimden sağlık yardımı almaya devam eder mi 2008 de değişen yasadan etkilenir mi? 2008 öncesi 120 günden fazla primim var kafam çok karıştı ne yapmam gerek? Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 01.10.2008 tarihi ile 10 Temmuz 2003 tarihleri arasında eğer adınıza SSK kapsamında ödenen en az 120 gün varsa kızınız evlenene kadar sizin sağlık sigortanızdan yararlanabilir.

      Yanıtla
  3. Merhaba, ikiz kızlarım doğum tarihleri Temmuz 1998 yılı. İkisi de 2022 Temmuz ayinda üniversiteyi bitirdiler. Aynı yil yurtdışından burslu yüksek lisans kazandilar. Yazin Türkiye’ye gelecekler. Temmuz 2023 tarihinde 25 yaş dolmuş olacak. Şimdiye kadar Babalarının 60/f kapsaminda emekli sandiğindan 4/C emekliisi olarak yararlanıyorlardı. Ögrencilikleri yüksek lisans olduğu için 1 yıl daha devam edecek. SGK’dan babaları üzerinden yararlanma hakları devam ediyor mu? Kız çocukları bekar olursa da yaş sınırı var mı?Teşekkür ederim

    Yanıtla
  4. Merhaba bir süredir part time işlerde çalışan üniversite öğrencisiyim , babam emekli ve onun sağlık sigortasından yararlanmak istiyorum eskiden olduğu gibi. Ne olduysa onun sigortasından düşmüşüm ve kendi sigortama geçmişim, doğru düzgün para kazanamıyorum şimdide muayene başına 100 tl ödemem gerekiyormuş sgkya başvursam bunu düzeltebilirler mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Ay içinde 20 günden az çalışıyorsanız sigortanızın babanızın üzerinden aktif olarak devam etmesi gerek. Size en yakın SGK ile bir görüşün sistemden kontrol edilsin.

      Yanıtla
  5. Merhaba , Tübitak ve Tüseb projem var, yüksek lisans öğrencimi bursiyer olarak almak istiyorum. Ancak öğrencim 4/c Ölüm Aylığı Alanlar(Çocuk) olarak gözüküyor e-devlette. ben bu öğrencimi projeye bursiyer olarak eklersem, ölüm aylığı kesilir mi acaba?

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı ölüm aylığı kişi evlenirse ya da emekli sandığı kapsamında çalışırsa kesilir. Sanırım siz 4/1-a yani ssk kapsamında alacaksınız. O durumda kesilmez.

      Yanıtla
    • Gözlerim biraz bozuk kelime yanlış olmuş YETİM ÇOCUK diye SGK’dan düzeltilirse ilerde evlenınce de maaşı devam eder mi? Kalp damar, yüksek tansiyon bel fıtığı, sağ kol 28 yıl önce trafik kazasında sakat kalmış, birde safra kesesi alınmış yaşı 52 galiba kendine ait sigorta yokmuş babadan yetim maaşı alıyormuş rapor almak istiyor ne yapacağını bilmiyor ricası ne yapmalıymış Allah herkese yardım etsin

      Yanıtla
      • Merhaba. Sorunuzu tam olarak anlayamadım. Yetim çocuk kapsamında maaş alıyorsa her durumda evlenmesi ya da çalışması durumunda maaş kesilir. Buna yapılacak bir şey yok.

        Yanıtla
        • Engelli raporu almış bunu yetim maaşından,
          yetim engelli çocuk diye SGK da değiştirince evlense maaşı devam eder mi? Kendisine bu şekilde tavsiyede bulunmuşlar doğrumu diye size sormak istiyor

          Yanıtla
          • SGK’dan yetim aylığı alıyorsa evlenince maaşı kesilir. Yetim engelli çocuk olarak maaş alsa bile yine evlenince kesilir.

  6. Merhaba ben 2012 yılında SSK dan emekli oldum bekarım başka hiç bir gelirim yok Bagkur emeklisi babamın yetim aylığını almak istiyorum babam 2008 yılının Nisan 2 vefat etti nereye baş vurmam lazım alma şansım varmış teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Merhaba 2018 yılında engelli indiriminden emekli oldum. Sigorta girişim 1992 7360 günüm var engelli emekliliğimi normal emekliliğe çevirebilir miyim? sebebi ise maaş bağlama oranlarım düşük teşekkür ederim. De

        Yanıtla
    • ALIR farklı kurumlardan emekli oldugu için alır arkadaşım sgk ya babanınzın kimlik numarası veya sicil numarası olursa daha kolay olur bir dilekce bırakın cevap 2 veya üç ayda gelir gecikse bile dilekce tarıhınızden itibaret toplu yatırılır başınız sagolsun allah herkese geçim için yardım etsin iyi geceler

      Yanıtla
Yorum yapın