Hostes Maaşları 2024 & Kabin Memuru Ne İş Yapar?

Hostes maaşları diğer adı ile kabin memuru maaşları hakkında bu yazımızda ayrıntılı bilgi verilecektir. Ülkemiz havacılık alanında gelişimi sürdürmeye son hızla devam etmektedir. Gelişen ve globalleşen dünya ile birlikte ulaşım ihtiyacı artmış ve insanlar eskiye göre daha sık yolculuk yapmaya başlamışlardır. Bununla paralel olarak havacılık sektörü de hızlı gelişim kaydetmekte ve bu duruma ayak uydurmaktadır.

Ülkemizde havacılık alanında çalışan binlerce insan vardır. Bunların arasında en önemlileri ise kabin memurları yani host ve hosteslerdir. Özellikle bu alanda çalışmak isteyenlerin en çok araştırdıkları konuların başında host maaşları ve hosteslerin maaşı ne kadar konusunu araştırmaktadır. Biz de bu yazımızda güncel host ve hosteslik maaşları hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.

Kabin memuru nedir, ne iş yapar?

Öncelikle kabin memuru ile hostes aynı şey mi diye sık sorulan sorunun yanıtını vermek isterim. Evet aynı şey. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına ise hostes denilmektedir. Kabin memurlarının başlıca görevleri ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uçuş sırasında yolcuların güvenliğini ve rahatlığını sağlayacak tedbirler almak,
  • Uçuştan önce kabin düzenleme ve uçuşa hazırlama,
  • Yolculuk sırasında gerekli olacak yiyecek, içecek ve diğer malzemeleri tamamlamak ve eksik ise yeteri kadar tedarik etmek.
  • Uçağa binen yolcuları karşılamak, gerekli yönlendirmeleri sağlamak,
  • Acil durumlarda yapılması gerekenler hakkında uçuş sırasında yolcuları bilgilendirmek,
  • Türbülans gibi beklenmedik durumlarda yolcuları bilgilendirmek ve olası bir panik durumunun önüne geçmek,
  • Uçuş sırasında içecek ve yiyecek ikramında bulunmak gibi görevleri bulunmaktadır.

Kabin memuru maaşı ne kadar?

Gelelim asıl konumuz olan host ve hostes maaşı tutarlarına. Uçak hostes maaşları ve host maaşları her firmada aynı değildir. Örneğin THY kabin memuru maaşları ile Pegasus hostes ya da host maaşları aynı olmayacaktır. Ortalama olarak;

Hostes maaşları12.000-16.000 TL
THY Hostes Maaşları14.000-16.000 TL
Pegasus Hostes maaşları12.000-14.000 TL
Hostes maaşları yurtdışı 2500-3000 Euro
  • Ayrıca çoğu havacılık şirketi maaşa ilave olarak yılda 4 yıl da ikramiye ödemesi yapmaktadır.
  • Yani işin özeti güzel maaşlar ödenmektedir.

Thy hostes maaşları ne kadar?

Türk Hava Yolları Türkiye’de havacılık alanında en çok istihdam sağlayan şirketlerden birisidir. Maaş konusunda da en iyi maaşı ödeyen şirketler arasında olduğunu ve personeline gerekli değeri verdiğini söyleyebiliriz.

  • Thy maaşları 2024 yılında yeni başlayanlar için ortalama ve net olarak 24.000-26.000,00 TL,
  • Tecrübeli olanlara ise ödenen ortalama maaşlar 32.000-34.000 TL aralığında olmaktadır. Tabi burada yazılan Thy hostes maaşı ve host maaşı kesin maaşlar olmayıp yaklaşık olarak ödenen güncel Thy kabin memuru maaşı tutarlarıdır.

Sunexpress kabin memuru maaşları ne kadar?

Sunexpress de Türk Hava Yolları ile birlikte en çok personel çalıştıran havacılık şirketlerinin arasında gelmektedir. Sunexpress hostes maaşları ve host maaşları da iyi seviyededir. 2024 yılında ortalama en düşük net Sunexpress maaşları 24.000 TL civarı iken en yüksek ise 28.000-32.000 TL arasındadır.

Pegasus kabin memuru maaşları ne kadar?

Özellikle yurtiçi uçuşlarda Türkiye’nin önde gelen havacılık şirketlerinden birisi olan Pegasus büyümeye ve istihdam oranını arttırmaya da her geçen gün devam etmekte. Çalışanlara ödenen maaşlar THY ya da Sunexpress seviyesinde olmasa da Kurumsal olması ve personeline değer vermesi öne çıkan özellikler arasında yer almakta. Pegasus hostes maaşları ve host maaşları 2024 yılında en düşük 24.000-28.000 TL civarında iken en yüksek ise 32.000-36.000 TL aralığındadır.

Corendon Airlines hostes maaşları

Corendon Airlines hostes maaşları da 2024 yılında Türkiye’de istihdam edilenler için ortalama en düşük 28.000-32.000 TL aralığındadır. Yapılacak işe bağlı olarak ödenecek uçak hostesi maaşları değişkenlik gösterebilmektedir. Corendon’da erkek hostes maaşları ile kadınların maaşları arasında bir farklılık bulunmamaktadır. 

Yurtdışı hostes maaşları

Yurtdışında çalışanların hostluk maaşları tabi ki TR’de çalışanlara göre farklı olmakta ve daha yüksek ödenmektedir. Bu kapsamda ortalama olarak ödenen en düşük maaş 2000-2500 euro aralığındadır. 

Thy hostes emekli maaşı ne kadar?

Emekli maaşları SGK ortalama kazanca göre farklılık gösterir. Bu konuda net bir tutar belirtmek bu nedenle imkansızdır. Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım uygulamamızdan hesaplama yaparak emekli olduğunuzda alabileceğiniz ortalama emekli maaşı hakkında hesaplama yapabilirsiniz. 

Host/Hostes çalışma saatleri nasıldır?

Malum yapılan iş gereği belli bir çalışma saati yoktur. Uçuşlar ve çalışma saatleri değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle 7/24 esasına dayalı bir çalışma vardır. Her şirkette de aynı çalışma saatleri yoktur. Bu yüzden çalışma saatleri şu şekildedir demek imkansızdır.

Host/hostes nasıl olunur, şartları nelerdir?

Havacılık şirketleri kendi resmi sayfalarında ihtiyaç olan personel sayısı ve aranan özel nitelikleri yayımlarlar. Genel olarak aranan şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • En az 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Sağlık durumunun elverişli olması,
  • Çok iyi derece İngilizce bilmek,
  • Sabıka kaydının olmaması,
  • Tercihen en az üniversite mezunu olmak,
  • Fiziki durumun uygun olması,
  • İletişim becerisinin yüksek olması.
Kabin memuru hostes aynı mı?

Uçakta görev alanlara kabin memuru denilmektedir. Kabin memuru ile host/hostes aynı şeydir. Erkek kabin memuru host olarak adlandırılırken, kadın kabin memurları ise hostes olarak adlandırılırlar.

Kabin memuru olmak için üniversite şart mı?

Aslında böyle bir şart yoktur ancak firmalar genellikle tercihen yüksekokul mezunu olma şartı belirlemektedir. Bu nedenle evet aslında yüksekokul mezun olma şartı aranıyor diyebiliyor.

Kimler kabin memuru olamaz?

Erkekler için askerlik ile ilişi olanlar kabin memuru olamaz. Ayrıca ilanlarda belirtilen şartları sağlayamayanlar da kabin memuru olamazlar. Bununla birlikte uçuş için engel teşkil edebilecek hastalığı olanlar da kabin memuru olamazlar.

Hosteslik için okumak gerekir mi?

Host/hostes olabilmek için üniversite bitirmiş olma şartı aranmıyor. Yüksekokul mezunu ve iyi derecede İngilizce bilenler istihdam ediliyor.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Murat Varlı
Murat Varlı
1 yıl önce

Ömer Bey merhaba;
1997 2017 yılları arasında uçucu personel olarak havayollarında çalıştım. Malumunuz eskiden hava yolları personeli yıpranma dayına dahil olan meslek grupları içinde yer alıyordu. Bu iptal edildi fakat sonrasında hava yollarında çalışarak emekli olan personel için %25 zamlı maaş bağlanır diye bir kanun çıkarıldı. EYT kapsamında emekli olmak üzereyim zamlı maaş alabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor Bu konuyla ilgili bir bilginiz var mı beni aydınlatırsanız sevinirim.

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status