İşsizlik maaşı diğer adı ile İşsizlik ödeneği işten ayrılan çalışanlara İŞKUR tarafından ödenen geçici bir maaştır. Çalışanlar sigortalı işe girdiğinde, askere gittiğinde ve benzeri gibi durumlarda maaşı dondurma hakkına sahipler. Bu yazımızda işsizlik maaşı çekilmezse ne olur, işsizlik maaşı Ptt2den kaç gün içinde çekilmeli, işsizlik maaşı dondurma süresi gibi işsizlik maaşı ile ilgili sorular konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
İşsizlik maaşını dondurmak mümkün mü?
Peki işsizlik maaşı dondurulur mu ? İşsizlik ödeneğini;
- Sigortalı çalışmanız,
- Askere gitmeniz,
- Tekrar işe girmeniz gibi durumlarda dondurabilirsiniz.
İşsizlik maaşı nasıl dondurulur ?
- İşsizlik ödeneği dondurmak için İŞKUR müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekiyor.
- E devlet işsizlik maaşı dondurma başvurusu yapılamamaktadır.
- İşsizlik dondurma işleminin ardından işten çıkmanız, askerden gelmeniz v.s. gibi durumlarda maaşınızı kaldığınız yerden almaya devam edebilirsiniz
- İşsizlik maaşı dondurmak için dilekçe örneğini İŞKUR’ dan alabilirsiniz.
İşsizlik maaşı dondurma dilekçesi
İŞKUR işsizlik maaşı dondurma dilekçesi için kimliğinizle birlikte İşkur Müdürlüğüne gitmeniz yeterli olacaktır. Hazır dilekçe İşkur Müdürlüğü tarafından size verilecektir. Ama yine de elinizde dilekçe ile gitmek isterseniz aşağıdaki gibi örnek bir dilekçe yazabilirsiniz;
- Kurumunuzdan ……………. T.C. numarası ile …/…./…. tarihinden beri işsizlik ödeneği almaktayım. …….’den dolayı işsizlik maaşımın dondurulmasını talep eder, gereğini arz ederim.
İşsizlik maaşı dondurma e-devletten yapılabilir mi ?
Çeşitli sebeplerle işsizlik ödeneğinizi dondurabileceğinizi ve sonrasında kalan yerden alabileceğinizi yukarıda belirttik. Bunun için dilekçe ile bağlı olduğunuz İşkur müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Başvuru işlemi e-devletten ya da İşkur sayfası üzerinden online olarak yapılamamakta. Eğer işsizlik maaşı dondurma e devlet sayfası açılırsa sayfayı nasıl kullanabileceğiniz hakkında bu yazımızda bilgi verilecektir.
İşsizlik maaşı dondurduktan sonra tekrar alınır mı?
Evet gereken şartları sağlamanız halinde dondurulan işsizlik maaşını tekrar alabilirsiniz. İşsizlik maaşı iptali diğer bir ifade ile dondurulması durumunda geri alabilme şartlarını bir alt başlıkta açıkladım.
Dondurulan işsizlik maaşı alma şartları nelerdir ?
İşsizlik maaşı dondurduktan sonra yeniden alabilmek için tekrar başvurduğunuzda şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Örneğin işsizlik maaşı alırken askere gittiyseniz askerlik dönüşü yeniden çalışmamanız ve İşkur’a başvuru şartı ile kalan işsizlik maaşlarınızı almaya devam edebilirsiniz. İşsizlik ödeneği alırken işe girmeniz ve birkaç ay sonra tekrar çıkmanız halinde son işyerinden çıkışta da işsizlik ödeneği için şartların sağlanması kaydı ile maaşın kalan kısmını almaya devam edebilirsiniz.
İşsizlik maaşı dondurma telefon numarası
Son zamanlarda okurlarımız işkur işsizlik maaşı dondurma telefon numarasını bize sormaya başladı. Yukarıda işsizlik maaşı dondurmak için nereye başvurulur ve nasıl yapılır kısmında da anlattığımız gibi işsizlik maaşının dondurulması ve dondurulma nedeni ortadan kalktıktan sonra maaşın yeniden alınabilmesi için her seferinde İşkur’a dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Yukarıda işsizlik maaşı nasıl dondurulur ve dondurulan işsizlik maaşı nasıl alınır konularında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
İşsizlik maaşı ne kadar süre dondurulur ?
İşsizlik ödeneği askere giden sigortalılar için askerlik süresi boyunca dondurulur. Bu da yaklaşık olarak 6 ay dondurulması anlamına gelmektedir. Sigortalı çalışma ya da başka bir mazeret nedeni ile işsizlik ödeneği dondurulanlar için işsizlik maaşı durdurma süresi farklılık gösterebilmektedir.
İşsizlik maaşı ile ilgili soru/cevaplar ve bilinmesi gerekenler
Bu yazımızda işsizlik maaşı ile ilgili aklımıza gelen tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Eğer sizin bu yazıda belirtilenlerden farklı bir sorunuz varsa yazının sonundaki yorum kısmından bize sorabilirsiniz.
İşsizlik ödeneği şartları nelerdir ?
İşsizlik maaşı alabilmeniz için belirli ve olmazsa olma bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartlar;
- İşten çıkışınızın işveren tarafından verilmesi gerekiyor. Eğer kendi isteğiniz ya da kusurunuz ile işten ayrılarsanız işsizlik ödeneğinden yararlanamazsınız.
- İşten çıktığınız tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminizin olması gerekiyor. Bu 600 günün aynı işyerinde olma zorunluluğu bulunmamakta. Farklı işyerlerinde son üç yıl içerisinde toplamda en az 600 gün sigorta primi gerekiyor.
- Ayrıca son işyerinden ayrılma tarihinden önce en az 120 gün çalışmış olmanız gerekiyor. Son 120 gün ile ilgili işsizlik maaşı alma şartları değişti. Malumunuz daha önce son 120 günün kesintisiz olması şartı aranıyordu. Son düzenleme ile bu şart kaldırıldı.
- Yukarıda belirtilen işsizlik maaşı koşullarını sağlamanız halinde maaş hakkından yararlanabilirsiniz. Daha ayrıntılı ve güncel şartlar için hemen işsizlik maaşı koşulları nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kimler işsizlik maaşı alabilir ?
İşsizlik maaşını 4a ssk kapsamında hizmet akdine tabi olarak ücretli çalışanlar alabiliyor. Devlet memurlarına ya da 4b bağkur kapsamındakilere işsizlik ödeneği ödenmiyor.
İşsizlik maaşı başvurusu nereye, nasıl yapılır ?
Başvuruyu İŞKUR müdürlüklerine elden de yapabiliyorsunuz ancak en kolay başvuru yolu E devlet sistemindedir. Eğer e devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden E devlet şifrenizi aldıktan sonra e devletten işsizlik maaşı başvurusu için aşağıdaki aşamaları takip edin;
- www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
- Ardından Kurumlar bölümünde Türkiye İş Kurumu kısmında yer alanişsizlik maaşı e-devlet başvurusu menüsünden başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz.
- Online olarak e devlet ya da İşkur sitesi üzerinden nasıl başvuru yapabileceğinizi adım adım anlattık. Başvuru yapmak için hemen işsizlik ödeneği başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Buradan başvuru yaptıktan sonra ayrıca İŞKUR’a herhangi bir belge ya da başvuru yapmanız gerekmez. Eğer gerekli şartları sağlıyorsanız başvurunuzu takip eden ayın 5’inde ilk işsizlik maaşınızı alabilirsiniz.
- Eğer ben E devletten anlamam arkadaş dilekçe ile başvuru yapacam diyorsanız işsizlik maaşı başvuru formunu aşağıdan indirebilirsiniz.
İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar nelerdir ?
İşsizlik maaşı için başvuruyu İŞKUR müdürlüğüne işsizlik maaşı dilekçesi ile de yapabilirsiniz.
- Başvuru için formu buradan indirebilirsiniz. İşsizlik maaşı başvuru formu indir.
- Eğer elden başvuru yapacaksanız işsizlik maaşı evrakları için yukarıdaki dilekçe ve kimlik fotokopinizi başvuru için yeterlidir.
- E devlet sisteminden başvuru yapacaksanız zaten herhangi bir belge ibraz etmenize gerek yok. Güncel başvuru evrakları için hemen işsizlik ödeneği başvurusunda istenen belgeler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor ?
İşsizlik maaşı süresi yani kaç ay alabileceğiniz yine işten ayrılış tarihinden önceki son 3 yıllık toplam gün sayınıza göre belirleniyor. Eğer işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıl içinde;
- En az 600 gün varsa 6 ay süre ile,
- En az 900 gün varsa 8 ay süre ile,
- En az 1080 gün varsa 10 ay süre ile işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz.
- İşsizlik maaşı çalışma süresine göre yukarıda belirtilen süre boyunca ödenmekte.
İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır?
Alabileceğiniz 1 günlük işsizlik maaşı tutarı işten ayrılış tarihinden önceki son 4 aylık toplam brüt kazancınızın yine son 4 aylık toplam gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutarın %40’ıdır. Tabi aylık olarak da bunun 30 katıdır.
- Yani diyelim ki son 4 aylık toplam brüt kazancınız 10000 TL ve toplam gün sayınız 120. Bu durumda günlük işsizlik maaşı tutarınız 10000/120x%40= 33,33 tabi aylık da 1000 TL olacaktır.
- En yüksek aylık işsizlik ödeneği tutarı brüt asgari ücretin %80’nini geçemez.
İşsizlik maaşı sorgulama ptt nasıl yapılır ?
İşsizlik maaşı çıktığını nasıl öğrenebilirim sorusu bize sıklıkla sorulmakta.
- E devlet işsizlik maaşı sorgulamasını sistemden kolayca yapabilirsiniz.
- E devlet işsizlik maaşı sorgulaması için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra işsizlik maaşı başvuru takibini ve işsizlik maaşınızın ne kadar olduğunu
- Türkiye İş Kurumu-İşsizlik ödeneği/İş Kaybı Tazminatı sorgulama menüsünden işsizlik maaşı sorgulaması yapabilir ve işsizlik maaşı detaylarını öğrenebilirsiniz.
- Buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak da sorgulayabilirsiniz ⇒ e-devlet işsizlik maaşı sorgulama.
T.c ile işsizlik maaşı sorgulaması nasıl yapılır ?
Sorgulamayı yukarıda belirttiğimiz menüden e devlet sisteminden yapabilirsiniz. T.C. numarası ile şifresiz olarak işsizlik maaşı sorgulaması yapılamamaktadır.
Ptt cumartesi işsizlik maaşı ödemesi yapıyor mu ?
PTT şubeleri hafta içi saat 08.00-17.30 saatleri arasında çalışmaktadır. İşsizlik maaşı PTT’den alındığı için Cumartesi günü işsizlik maaşı çekme işlemini yapamayabilirsiniz.
İşsizlik maaşı Ptt’den kaç gün içinde çekilmeli ?
Bildiğiniz gibi işsizlik ödenekleri PTT tarafından ödenmekte. Ödeme gönderildikten sonra Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden ayın 5’i itibariyle ödemenizi alabilmektesiniz. Ödemeyi almak için süre ise ödeneğin İşkur’a gönderiliş tarihinden itibaren 6 aydır. 6 ay içerisinde çekmediğiniz zaman ödeme İŞKUR emanet hesaplarına döner.
İşsizlik maaşı çekilmezse ne olur ?
Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de işsizlik ödeneği çekilmezse ne olur sorusu olmakta. İşsizlik maaşı çekilmezse ne olur sorusu bize en çok sorulan soruların başında gelmekte. Maaşınızı her ayın 5’inde PTT’den alabilirsiniz. PTT’ye gönderilen maaşı almak için 6 ay süreniz bulunmakta. 6 ay içerisinde maaşı almadığınızda maaş İŞKUR’a iade edilir. İade edilen maaşı almak için ise yeniden PTT’ye dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor.
İşsizlik maaşı Ptt’de birikir mi ?
6 ay içerisinde ödenen tüm maaşları toplu olarak alabilirsiniz. PTT’ye gönderilme tarihinden itibaren 6 ay içinde alınmayan maaşlar PTT’ye iade olacaktır.
İşsizlik maaşı ptt karta yatar mı ?
Hayır. PTT gişelerinden kimliğiniz ile çekmeniz gerekir. PTT karta yatmaz .
İşsizlik maaşı her Ptt’den alınır mı ?
Türkiye geneli herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Ödeneği alabilmek için kimliğiniz ile PTT’ye uğramanız yeterli olacaktır. Haricinde bir evrak gerekmemektedir.
İşsizlik maaşı ne zaman yatar ?
İşsizlik maaşı her ayın 5’inde yatmakta. İşsizlik maaşını herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz. İşsizlik maaşı çekmek için kimliğiniz ile PTT’ye başvurmanız yeterlidir.
İşsizlik maaşı alanların sağlık sigortası nasıl olur ?
İşsizlik ödeneği aldığınız süre boyunca hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler sağlıktan/hastaneden yararlanabilir.
İşsizlik maaşı bitince gss devreye girer mi ?
İşsizlik maaşı bittikten sonra eğer yeniden çalışmayacaksanız ve aktif bir sosyal güvenceniz de yoksa Genel Sağlık Sigortasına geçmeniz gerekiyor. Eğer gelir tespiti yapmadan geçmek isterseniz lira olan GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz. Yok ben bunu ödeyemem ödeme durumum yok derseniz gelir testi başvurusu yaparsınız.Gelir testi başvuru sonucunda eğer yeşil kart çıkarsa sağlıktan ücretsiz olarak prim ödemeden yararlanırsınız.İşsizlik maaşı bitince güvenceniz yoksa eğer SGK’ya uğramayı ihmal etmeyin sakın.
İşsizlik maaşı işten çıkış kodları nelerdir ?
Bildiğiniz üzere işten ayrılma sebeplerine göre SGK işten çıkış kodları bulunmaktadır. İşsizlik maaşı için gerekli şartları sağlayıp başvuru yaptığınızda İŞKUR’un baktığı en önemli kriter SGK işten ayrılış kodunuzdur. Zira yukarıda da belirttiğim üzere işsizlik maaşı alabilmeniz için kendi kusurunuz ve isteğiniz dışında işten ayrılmış olmanız gerekiyor. Bunun için işsizlik maaşından yararlanabileceğiniz SGK işten çıkış kodlarını aşağıdaki tabloda belirttik. Aşağıdaki kodlardan birisi ile işten çıkışınız verildiyse işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz. İşsizlik maaşı çıkış kodları listesi şu şekildedir;
Askere gidenin işsizlik maaşı ne olur ?
İşten ayrılır ayrılmaz askere gittim işsizlik maaşı alabilir miyim sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Askerlik süresi sona erdikten sonra 1 ay içerisinde işsizlik maaşı başvurusu yapmanız halinde işsizlik maaşı alma hakkınız olur. Eğer askerden sonra tekrar çalışmayacaksanız başvurunuz üzerine gerekli şartları da sağlıyorsanız işsizlik ödeneğinden yukarıda belirtilen süreler kadar yararlanabilirsiniz.
İşsizlik maaşı alırken işe girmek ve çıkmak
İşsizlik maaşı alırken çalışmaya başlayan ve kısa süre sonra işten çıkan çalışanlar ikinci işyerinde şartları sağlamasa bile ilk işyerinden çıkış nedeni ile kalan süre kadar işsizlik ödeneği almaya devam eder.
Maaş alırken işe başladığınızda maaş İşkur tarafından otomatik olarak dondurulur.
İşten istifa ile çıkanlar diğer şartları sağlasalar dahi dondurulan maaşı alamazlar.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhabalar işsizlik ödeneği dondurmak için 170 i arasak olur mu dilekçe yazmamız şart mı
Teşekkür ederim
Merhaba. Görüşün olur mu bilmiyorum.
Merhaba .işten 4 koduyla çıkarıldım. İşsizlik maaşına başvurdum .fakat
Herhangi bir onaylandı mesajı gelmeden.bir kaç gün içinde başka iş buldum ve başladım. Yinede iskura gidip dondurma işlemi yapmalı mıyım? Not:Sadece başvurdum onay daha çıkmadı
Merhaba. Hayır bir şey yapmanıza gerek yok şu an için.
Ömer bey merhaba ,
Geçen sene işsizlik ödeneği alıyordum 15 günlük alıp sonrasında yurtdışında bir süre bulunmam gerektiği için dilekçe verip dondurdum . Türkiye 01.07.22 tarihinde dönüş yaptım tekrardan geçen sene işten çıkarıldığım tarih ile başvuru da bulundum fakat nihai red oldu , bağlı olduğum İŞKUR ile görüştüm işten ayrılış tarihimin Türkiye giriş yaptığım tarih olarak başvuru yapmam gerektiğini ve sistemden başvurumu tekrardan kendileri güncellediler fakat şu an sistem baktığımda red bekleyen olarak başvurum gözükmekte lütfen yardımcı olabilir misin ?
Merhaba Duygu HANIM. Başvuru sonucunuz ile ilgili Alo-170 hattından bilgi almanızı öneririm.
Merhaba, hocam işsizlik maaşı almaktayım son 1 aylığım kaldı direk işe giriş yapsam 2 ay çalıştıktan sonra kalan 1 ay iş çıkışında tekrardan aktif olurmu desteklerinizi rica ederim ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Olur diye biliyorum ama açıkçası bu hususta net bilgi sahibi değilim. Emin olmak adına 170 hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.
Merhaba ben 2019 yılında işsizlik maaşı için başvuru yaptım onaylandı ve bir gün sonra yeni iş bulup dondurdum..
Şimdi işten çıkış yaptığımda işsizlik maaşım 2019 yılı işsizlik maaşına goremi yoksa 2022 işsizlik maaşına göre alırım .. bilginiz varmıdır.
Merhaba. Şu an işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık kazanca göre hesaplanır işsizlik ödeneğiniz.
issizlik maaşı aliyordum bi işe girdim ve durdurdum tekrardan çıktım işten işsizlik maaşı açtırmak için iş kura yada 170 aramama gerek varmı ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Son çıkış verilen işyerinde çıkışın işveren tarafından verilmesi gerek. Yoksa alamazsınız diye biliyorum. Yine de Alo170 hattını arayarak net bilgi almanızı öneririm.
Merhaba işsizlik maaşı alıyorum şu an fakat günlük olarak bir yerde ortalama 7 günlük sigorta yatıracaklar. Bunun için dondurma işlemi yapıldığını biliyorum fakat sonrasında tekrar açtırdığımda ayın 5 inde yatıyor normalde maaşım ve bu süreç ayın 5 ini de kapsıyor. Tekrar devam ederse maaşım ne zaman yatacaktır.
Merhaba. Bunu Alo-170 hattını arayarak sormanızda fayda var. Net bilgim yok maalesef.
Merhaba. Askerlik sebebi ile işten çıktım eve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazandım. Maaşımın bitmesine 3 aydı. Ancak şahıs şirketi kurup ticaret yapmak istiyorum. Bu bağlamda maaşım vergi levham çıktığımda mı kesilir yoksa ilk Bağkur primimi yatırdığım da mı kesilir? Veya bu kalan parayı almamın bir yolu var mıdır?
Merhaba. Vergi kaydı açıldığında bağkur da açılır. Dolayısıyla işsizlik maaşı da vergi başlama tarihi itibariyle kesilir.
Merhaba hamileyim 3.5 aylik isyerimden cikis oldu. Tekrar ise girsem sigortali calissam dogum raporu parasi alsam. Issizlik tekrar kac ay hakederiim .
Merhaba. İşten çıktıktan sonra son 3 sene içerisindeki gün sayınıza göre belirlenir alacağınız maaş. 600 gün ise 6 ay, 800 günden fazla ise 8 ay, 1080 gün varsa 10 ay süre ile alırsınız.
Merhaba
2016 yılı ağustos ayında işsizlik maaşına bağlanmıştım
Sonrasında işe başladım işsizlik maaşım kesildi.
Tekrar işsiz kalınca ikinci kez müracaat ettim ve kalan işsizlik maaşım tekrar yatmaya devam etti. Hak etmiş olduğum işsizlik maaşı toplam süreyi doldurmadan yeniden işe başladım.
İşsizlik maaşımın ilk bağlandığı 2016 ağustos ayından bu zamana kadar geçen sürede çalıştığım işyerlerinde 600 günümü doldurdum.
Son 4 ay aralıksız primlerim yatıyor.
Merak ettiğim konu şu:
Sıfırdan yeni bir işsizlik maaşı bağlanması için işsizlik maaşımın bağlandığı tarih üzerinden tam 3 yıl mı geçmeli yoksa 600 gün ve 4 ay şartını yerine getirmem yeterli mi? İlk müracaatımdan kalan maaş mı bağlanır? Yoksa yeniden mi hesaplanır?
Teşekkürler
Merhaba. 600 gün ve 4 ay şartı yeterli. Maaş son 4 aylık brüt kazancınıza göre yeniden hesaplanır.
Yanıtınız için çok teşekkürler
İyi günler
Merhabalar,
Ev hizmetlerinde çalışan bakıcımız (ek 9 -10 günden fazla) 4447 sayılı konunu geçici 10. madde teşvikinden yararlalnıyor, diğer şartlan sağlanması durumunda işsizlik maaşı alabilir mi, teşvikten yararlanıyor olması engel oluşturur mu işsizlik maaşına? Ayrıca son 3 yıl dediğimiz bugün özelinde konuşursak 24/04/2016 – 24/04/2019 arasını mı kapsıyor yani son 36 aydaki sigortalılık günü 600 ise ve diğer şartlarda sağlanıyorsa 6 aylık işsizlik maaşı alacak?
Teşekkürler bilgilendirmeniz için.
Özgül
Merhaba. İşten çıkış tarihinden geriye dönük olarak 3 yıllık tarihe bakacaksınız. Bu üç yıl içinde yani 24.04.2019-24.04.2016 tarihleri arasında 600 gün varsa ve diğer şartlar da sağlanırsa alabilir. Teşvikte sigortalının prim günü olarak kaybı yok. 30 gün üzerinden yatıyor. Bu engel teşkil etmez.
İşsizlik maaşı için başvuruda bulundum ve olumlu sonuç verdi yalniz ogrenmek istedigim
10 ay gibi bi süreyle yurtdışına çıkmam gerekiyor gelince maaşımı nasıl alabilirim
Merhaba. İşsizlik maaşı 6 ay içinde çekilmez ise geri dönüyor. Birisine vekalet verebilirsiniz. Örneğin eşinize. Sizin yerinize çekebilir.
Merhaba.ben dört aydır doğum izni olarak raporluyum. Bu süreç içinde sigorta primim işveren tarafından yatmadı sorum şu ki? Işsizlik maaşı için 600 gün hesaplanırken raporlu olduğum dönemde prim yatmadigi halde 600 günün içinde sayılıyor mu?
Merhaba Benay HANIM,
Emin olmamakla birlikte dahil ediliyor diye biliyorum. Ama size tavsiyem net bilgi için İşkur’dan bilgi almanız. Saygılar.
Merhaba. Son üç yıl içinde 571 günlük sigortam var. On bir aydır aynı iş yerinde çalışıyorum ve sigortam düzenli olarak yattı fakat son dört aydır doğum izni olarak raporluyum. Isverenim sigortami yatırıp 600 güne tamamladıktan sonra işsizlik maaşı alabilir miyim. Ve dört aydır doğum izni olarak raporlu olmam işsizlik maaşı almama engel midir
Merhaba. Raporlu olunan süreler eksik olarak kabul edilmiyor. Toplam prim gününü 600 güne tamamlayıp ayrılmanız halinde işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
Birşey daha sormak istiyorum. Aralık 17 de iş başı yaptım sigortam da o tarihten itibaren yatmayı başladığın da 600 günü tamamlama ocak ayına sarkiyor. Ocak ayından günümü tamamlayacak kadar sigorta yatirildiginda işsizlik maaşı için başvuru yaptığım taktirde 18 17 16 yılları ve ocak ayı mı baza alınacak eğer öyleyse 600 günüm tamam oluyor. Çünkü Aralık ayım ayın 16 sına kadar rapor. Ocak ayında da sigorta gözükmesi gerekir mi. Aralık ayında yatan sigortam ve rapor yeterli olur mu.
İşten ayrılış tarihi öncesi ödenen prim gün sayısı önemli. 600 gün oluyorsa sorun yok.
Teşekkür ederim sağolun
Merhaba evlilik nedeniyle işten ayrıldım işsizlik maaşı alabilir miyim
Merhaba. Maalesef alma hakkınız yok.
Hocam merhaba. Bana işsizlik maaşı bağlandı. Ben hem maaşı alıp hemde yeniden mecburi sgortalılık yani isteğe bağlı çiftçi bağkuru yatırabilirmiyim. Teşekkür ederim.
Merhaba. Bağkurlu olmanız halinde maaş kesilir. İkisi aynı anda olmaz.
Merhaba, ayın 5inde değil de daha sonra maaşı çekmem mümkün müdür ? 5i hafta sonuna denk gelmediği halde işim olduğundan ötürürü parayı çekme fırsatı bulamayacağım. Ayın 10u 15i falan çakmem mümkün müdür yoksa ayın 5i haftasonuna denk gelmediği sürece illa ki 5inde mi çekmeliyim ?
Merhaba. Tabi ki daha sonra da çekebilirsiniz. Sorun olmaz. İlla 5’inde çekilecek diye bir şey yok.
Meraba ben 1 aydir işsizlik maasi aliyorum zam geldi maaşa zamdan faydalanabiliyormuyum.
Merhaba. Hayır maaş zammı sizi etkilemez. Aynı maaşı almaya devam edersiniz.
merhaba,
Bi işyerim vardı bagkura kayıtlıydım ancak işyerimi kapamadan başka bi iş buldum ve çalışmaya başladım yıllardırda kesintisiz çalışıyorum aynı zamanda işyeride açık , yalnız bagkurumu pasif hale getirdim borç işlemesin diye cunku çalıştıgım işyerinde sigortam ödeniyor.
şimdi sorum ileride çalıştığım işyerinden ayrılırsam işsizlik sigortası alırmıyım yoksa önce işyerimi kapatmammı gerekiyor
Merhaba. Önce işten ayrılmadan önce işyerini kapatmanız yani vergi kaydını sonlandırmak gerekiyor. Yoksa bağkur devreye gireceğinden işsizlik maaşı alamazsınız.
İş taleplerinin azalması diye söylediler ama birazda biz anlaşamadık bu yüzden çıkışımı verdiler o zaman ben basvurumu yapıp bekliyeyim cevabınız için şimdiden teşekkürler iyi günler
Merhaba ben işsizlik maaşı almak için bütün şartları karşılıyorum ama 15.11.2018 tarihinde çalıştığım iş yerinden kendi isteğimle çıktım hiç boşluk vermeden başka bir işyerine başladım yani 16.11.2018 tarihinde buradanda bir ay çalıştıktan sonra yani 16.12.2018 işten cikarildim. Şimdi kendi işimi kurmayı düşünüyorum ama bu biraz zaman alicak bu zaman içinde işsizlik maaşı için basvursam maaş bağlanır mı
Merhaba hocam. Diğer işyerinden çıkış hangi sebeple verildi ? Eğer kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında bir sebep ile verilmiş ise işsizlik maaşı bağlanır diye düşünüyorum. Başvurunuzu yapın online olarak. Daha sonra İŞKUR’dan konu hakkında net bilgi alabilirsiniz.
5 gün iş kazasinda ayakta tedavi oldum son üç ay bruü 12 bin sigorta 90ügün ne kadar alırim
Merhaba. Yaklaşık olarak 450 TL ödeme alırsınız.
Ekimde çıkış verdiler issizlige başvurdum aralik 5e kadar islemdeydi aralik 5te mesaj geldi hak kazandiniz diye. Bende aralik 7 de maasimi cekmeye gittim gozukmuyor dediler. Hergun gittim bir turlu ödeme alamadim.E devlettende 170 dende odeme plani görünüyor hak kazandigim kesin.Ama Biri hic cekmedigin icin iskura git diyor biri ocak 5i bekle sadece 5inde verirler diyor nedir bunun asli?
Merhaba hocam. Sadece 5’inde ödenir diye bir şey yok. 5’inden sonra herhangi bir tarihte alabilirsiniz. Muhtemelen 5 Ocak’ta yatacaktır. Ama İŞKUR’dan net bilgi almanızı öneririm.
merhabalar işssizlik maaşı sadece ayın 5 inde mi alınabilir ? 5 inden sonra herhangi bir gün çekebilir miyim ?
Merhaba hocam. Tabi ki çekebilirsiniz. İlla 5 inde çekeceksiniz diye bir şey yok. Ödendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde çekme hakkınız var.
Merhaba. 25 ekimde işten çıkarıldım. 30 ekimde işsizlik maaşına başvurdum. 6 kasımda başvurum onaylandı. İşsizlik ödeneği listesine baktığımda 2018/ekim dönemimden 6 günlük 200 lira alacağım görünüyor. Ödeme tarihi olarak da 5 kasım görünüyor. Postaneye gittiğimde 5 aralık itibariyle ödeme alacağımı söylüyor. 5 aralıkta ekstradan 30 günlük kasım ödeneğimin de tarihi ayrıca. İki ödemeyi birden mi alacağım? (200+1001 tl)
Merhaba. Evet her iki ödemeyi birden alacaksınız.
İŞR başlayınca işsizlik maaşı otomatik kesilirmi
Merhaba. Evet otomatik kesiliyor. Yine de İşkur’a bildirmenizde yarar var. Sorun olmasın.
Merhaba 2014 de işsizlik ödeneği 3 ay aldım
sonra 2016 da kalan 3 ay ı aldım
şimdi tekrar başvurmak istiyorum,
son 3 yıl içerisinde 2016 da aldığım 3 aylık işsizlik ödeneği denk geliyor,
yani son aldığım işsizlik ödeneğinden sonra 2,5 yıl oldu
işsizlik ödeneği alabilirmiyim
Merhaba. İşten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta olması gerekiyor. Eğer yoksa alamazsınız. İşsizlik süresi sigorta süresi olarak sayılmaz.
Ben 1 ekimde işten çıkarıldım ve işten çıkış kagıdımı işkura vermedim 6 ekimde yeni işe başladım şimdi işsizlik maaşı başvurusu yapıp bunu dondurup.Yeni isimden çıkarılsam işsizlik maaşını hak edebilirmiyim
Merhaba. Yeni işte en az 4 ay çalışmanız ve işveren tarafından çıkış verilmesi halinde işsizlik maaşından yararlanırsınız.
Issizlik maasi sadece ayin 5 indemi odenir.msela edevletten bakiyom grceklesme tarihi ayin 3u diyor bu nedr
Merhaba. O tahakkukun oluştuğu tarih hocam. Ayın 5’inde ödeniyor normalde.
İyi günler eşim Ağustos 14unde işten çıkarıldı 17sinde iskura Başvuru yaptı onay geldi 5eylulde işsizlik maaşı aldı birkaç gün önce işe başladı ve aradı iskuru belirtti yani 3gunluk falan alacağı var onu Ekim 5te yatirirlarmi
Merhaba. Bu soruyu dilerseniz eşiniz İŞKUR’a iletsin. Kesin bir bilgim yok maalesef bu konuda.
Merhaba ben son 3.5 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum ama son 120 gün içinde raporlu günlerim var işsizlik maaşı alabilirmiyim
Merhaba. Evet diğer şartları sağlıyorsanız alabilirsiniz. Raporlu günler 120 gün hesabında kesinti olarak sayılmaz.
Merhaba Ömer Bey, yaklaşık 7 aydır işsizlik maaşı alıyordum ama ağustos ayının 27 sinde agustos ayı maaşını alamadan işe girdim. İşe girdiğim tarihden önceki 27 günlük işsizlik maaşını alabilir miyim yoksa o ayın maaşını tamamıyla mı alamıyorum ?
Merhaba Furkan bey. Bu konuda net bilgi sahibi değilim. Bağlı olduğunuz İşkur müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz.
Merhaba Ömer Bey, Ben 4 yıldır kesintisiz olarak aynı yerde çalışıyorum ve şimdi işten kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. Ayrılmam durumunda işsizlik maaşı alabilir miyim.
Merhaba. Maalesef hocam normalde kendi isteğiniz ile ayrıldığınızda tazminat ödenmiyor. Ancak işveren ile uzlaşırsanız ve çıkış nedeni işveren tarafından şeklinde verilirse işsizlik maaşından yararlanma hakkınız olur.
merhaba, 01.06.2018 de işten işveren tarafından çıkartıldım.4500 gün primim olmasına rağmen 8 ay ödenek alabiliyorum.10 ay olması gerekmez mi?
Merhaba. Toplam prim gününden ziyade işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıllık toplam gün sayısı önemli. Eğer işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 1080 prim gününüz varsa 10 ay, 1080 günden az ise 8 ay bağlanır.
Merhaba , 5 yıl 7 aydır aynı şirkette çalışmaktayım. kendi isteğim ile şirketten ayrılıp başka bir şirkete geçmek istiyorum. farzedelimki 9 temmuzda burdan ayrılıp 10 temmuzda oraya başladım yeni şirkette 20 gün çalıştım memnun kalmadım ordan ayrıldığımda işsizlik maaşı alabilirmiyim.
Merhaba. Evet alabilirsiniz diye biliyorum. Ama yine de bir İŞKUR’a sorun. Biraz istisnai bir durum çünkü.
10 gün önce işkura başvurdum onaylandı bugün bana iş ilanı geldi ben ilkokul mezunuyum onlar lise mezunu arıyor iş kura gitmem şartmı veya en geç kaç gün içinde gitmem gerek ?
Merhaba. Başvuru yapmanız gerekiyor diye biliyorum. En azından şartları sağlamadığınızı iletin. Bağlı bulunduğunuz İŞKUR müdürlüğü ile görüşün isterseniz bir.
Merhaba;
işe giriş tarihim 01.06.2015 30.06.2018 tarihinde işten ayrılacağım. kaç ay süreyle işsizlik maaşı alabilirim. Teşekkürler.
Merhaba. Toplam prim gün sayınız ne kadar bu tarih aralığında?
1080 GÜN
O zaman en az 10 ay süre ile alabilirsiniz.
Merhaba Ben 15.05.2017 yilinda isten cikarildim issizlik maasina basvurdum ve onaylandi 6 aylik bir odeme cikti 3 ay aldiktan sonra askere gittigim icin diger kalan 3 ayin odemesini askerlik nedeniyle dondurdum simdi 6 aliyorum tekrar basvuru yaptigim zaman toplu sekilde odeme alabilirmiyim kalan 3 ayin yoksa her ay olarak mi baglanir tekrardan tesekkur ediyorum iyi calismalar…
Merhaba. Bildiğim kadarıyla toplu ödenmiyor hocam. Yine de Siz İşkur a bir sorun bu soruyu.
Merhabalar
ben 2016 agustos ayında işten ayrıldım işsizlik maaşı hakkettim ve 2016 ekim itibariyle almaya başladım 2017 agustos ayında biticekti fakat ben 2017 haziran ayında işe başladığımdan dolayı kesildi alamadım.geriye dönük 2 aylık alabilirmiyim.
ayrıca şuan çalıştığım işyerinde 1 yıllık ödenmiş sigortam var son 3 yıllık bakıldığında 10 aylık boşluk var bu durumda bu işyerimden ayrılırsam işsizlik maaşı alabilirmiyim.şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba. Sigortalı işe girdiğiniz için ödenmeyen iki aylık işsizlik maaşını almanız mümkün değil. Şu anki işyerinden ayrıldığınızda son 3 yıl içerisinde (tüm işyerleri dahil) toplamda en az 600 gün sigorta priminiz ödendiyse işsizlik maaşı alabirsiniz.
Merhabalar ben işten işveren tarafından çıkarıldim ( ( 25 mayısta) ancak işsizliğe baş vurmadan yeni bir işe başladım ( 30 mayis) buradan memnun kalmadigim için çıkmak istirum( 3 gün calistim) acaba ben işsizlik hakkımı kullanabilirmiyim
Merhaba. Başvurunuzu yapın. İstisnai durumlar var ama kesin alırsınız ya da alamazsınız diye birşey diyemiyorum emin değilim çünkü.
merhaba 2018 – 150 gün 2017 94 gün 2016 132 gün 2015 360 gün aynı işyerinde primim bulunmakta . eksik olan günlerde raporluydum . Bu ay sonu işten ayrılmak istesem işsizlik maaşı alabilir miyim ?
Merhaba. İşe tam olarak hangi tarihte başladınız ve o tarihten beri (raporlu olunan süreler hariç) kesintisiz mi çalıştınız?
bu firmada işe ilk başlangıcım 03.10.2012 . 13.05.2016 tarihine kadar kesintisiz çalıştım. Sonra rahatsızlandım ve rapor aldım. 26.09.2017 de tekrar işbaşı yaptım. sigorta çıkışım hiç yapılmadı.
Şöyle söyleyim o zaman eğer işten ayrılacağınız tarihten önceki son 3 yıl içerisinde raporlu olduğunuz süre de dahil olarak en az 600 gün varsa çıkışınız işveren tarafından verilirse işsizlik maaşı alırsınız.
merhaba bunu zaten biliyorum hesaplayamadığım için size tarihleri ve günleri tek tek yazdım ama anlatamadım sanırım
yani asıl sormak istediğim geriye dönük 36 ayı hesaplarken raporlu oldugum tarşhleride dahil edecekmiyim. yoksa onları çıkıp 36 ay mı sayacağım
Raporlu olduğunuz süreler işsizlik maaşı hesabında çalışılan süre olarak hesaplanır. Yani o günleri eksik olarak saymayacaksınız.
Merhaba ben son 8 yıldır aynı şirkette çalışmaktayım ve şirket politikaları gereğince işten çıkarma yapılıyor bende işten haklarımı alarak çıkacağım fakat şirket 22. maddeden çıkış işlemini yapıyor ve 22. maddeden çıkış yapıldığında işsizlik maaşı alınamıyor. Benim sorum şu işten haklarımı alıp 22. maddeden çıkarıldıktan sonra başka bir iş yerine girsem ve yeni girdiğim iş yerinden de işsizlik maaşı alabileceğim bir maddeden çıkışımı verseler işsizlik maaşı almaya hak kazanabilirmiyim.
Merhaba. Yeni girdiğiniz işyerinde en az 120 gün çalışmanız gerekir. İşten ayrılış sebebi eğer işsizlik maaşına uygun olursa tabi ki alabilirsiniz.
Merhaba ben ağustaos ayında çalıştığım yerden çıkışım veilecek son 3 yılda farklı ıslerde calıstım ve araya zaman dilimi girdi yani bu duurmda işsizlik maaşı alırmıyım ve unutmadan işsizlik maaşı almam için kendi mesleğimle ilgili mi sgk girişim yapılmıs olmalı 2016 da kendı meslegım degıl 43 gun 2017 342 kendı meslegım 2018 agustos ayı ıle 240 gün toplam 625 yapıyor bu şekilde alabılır mıyım bana yardımcı olursanız cok sevınırım .
Merhaba. İşsizlik maaşı için işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta priminizin olması gerekiyor. Bu 600 gün farklı işyerlerinde olabilir bu önemli değil. Ancak asıl önemli olan son ayrıldığınız işyerinde en az 120 gün çalışmış olmanız ve kendi isteğiniz/kusurunuz dışında işten ayrılmış olmanız gerekiyor.
son 120 gün içinde eksik sayılmayan haller son 3 yılda 600 gün şartı için geçerlimi? yani raporlarla ve ücretsizle birlikte 600 gün mü yoksa prim yatmış olan 600 gün mü
Merhaba. Evet geçerli. Eğer durumunuz o şekilde ise başvuru yapabilirsiniz.