İstirahat Raporu Sorgulama, Ayakta Bitiş Tarihi Ne Demek?

İstirahat raporu sorgulama sigortalıların en çok araştırdığı konuların başında gelir. İstirahat diğer adı ile işgöremezlik raporlarının sorgulama ve görüntüleme işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu yazımızda e devlet rapor sorgulamasını nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz. Ayrıca konu hakkında sık sorulan karantinada olup olmadığımı nasıl öğrenirim, sgk istirahat raporu iptal edilebilir mi gibi soruların cevaplarını da bulabilirsiniz.

SGK iş göremezlik raporu nedir?

Öncelikle geçici iş göremezlik diğer adı ile istirahat raporu nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. İstirahat yani geçici iş göremezlik raporu çalışanlara hastalık, analık ya da iş kazası nedeni ile geçici süre ile verilen raporlardır. Doktorun uygun görmesi halinde düzenlenen geçici iş göremezlik süresi boyunca şartları sağlayan çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği diğer adı ile rapor parası ödenir.

İstirahat raporu nasıl alınır?

Sgk rapor yazma yetkisi SGK ile anlaşmalı sağlık hizmet sunucularında çalışan doktorlara aittir. Doktorun hastalık, analık ya da iş kazası durumlarda uygun görmesi halinde istirahat raporu düzenlenebilir. Doktorlar medula üzerinden ya da medula şifreleri ile e-rapor istirahat yazma uygulaması üzerinden elektronik olarak raporları düzenleyebilmektedirler.

E-devletten Sgk rapor sorgulaması nasıl yapılır ?

Doktorlar tarafından düzenlenen tüm istirahat raporları ve iş göremezlik sorgulaması E-devlet üzerinden kolayca yapılabilmektedir.

  • E rapor istirahat belgesi görüntülemesini buradan T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle girerek yapabilirsiniz ⇒ E-devlet/e nabız istirahat raporu sorgulama ekranı. İlgili ekrandan istirahat raporu almak ve yazdırmak için raporun yan tarafındaki GÖRÜNTÜLEME kısmına tıklayarak raporu indirebilir ve yazdırabilirsiniz.
  • Eğer çalışansanız ve SGK’dan rapor parası alacaksanız bu durumda SGK tarafından ilgili raporunuza ödeme yapılıp yapılmadığı ile ilgili sorgulama işlemini E-devlette rapor sorgulama Sgk ekranından yapabilirsiniz.

T.c. ile rapor sorgulaması yapılabilir mi ?

Sadece T.C. numarası üzerinden şifresiz olarak istirahat raporu sorgulaması yapılamaz. Sorgulama online olarak ve şifreli E-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa bu durumda doktordan yazılı olarak raporunuzu alabilirsiniz.

Rapor e devlette ne zaman görülür?

İstirahat raporları yazılır yazılmaz e-devlette istirahat raporu sorgulama ekranına düşmeyebiliyor. Genellikle birkaç saat içerisinde E-devlete düşebiliyor. Tabi bu süreçte rapor sisteme ne zaman düşer konusunda araştırma yapılıyor. Bu sistemle alakalı bir durum. Yani bir süre beklemeniz gerekiyor. Birkaç saat geçtikten sonra yukarıda bağlantısı verilen ekrandan raporun görüntülemesini yapabiliyorsunuz. Ne kadar rapor parası alabileceğinizi rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret ederek hesaplayabilirsiniz.

Rapor parası e devlette ne zaman gözükür?

Rapor parası öğrenmek için E-devlette SGK-4/a-4b işgöremezlik görme ekranından sorgulama yapmanız gerekmektedir. Yukarıda istirahat rapor parası sorgulama ile ilgili sayfanın bağlantısını paylaştık. SGK tarafından raporun ödenebilmesi için raporun bitmiş olması ve SGK rapor onaylama süresi içerisinde işveren tarafından çalışmadığına dair bildirimin yapılmış olması gerekmektedir. İşveren onayından sonra SGK ortalama 7-10 gün içerisinde ödemeyi PTT ya da tanımlı banka hesabına aktarmaktadır.

Rapor bitiş tarihi nedir?

Sigortalı ve işverenlerin bu alanda en çok tereddüt yaşadıkları konulardan ve bize sık sordukları sorulardan birisi de raporda ayakta bitiş tarihi ne demek  sorusu olmaktadır. Yeni sistem rapor düzenlenirken;

  • Raporun başlama ve bitim tarihleri girilir.
  • Bitim tarihi raporlu olunan son gündür ve rapor bitim tarihi işe başlama tarihi değildir.
  • Raporun sonu çalışır ise ve sigortalı kontrole gitmediyse rapor bitim tarihinden sonraki gün iş başı tarihi olarak kabul edilir.
  • Ayrıca SGK vizite uygulamasında işveren olarak çalışmadığına dair bildirim yapacaksanız rapor bitim tarihi kısmına raporun son gününü yazmanız gerekiyor. Uzun süreli istirahat raporuna kısmi çalışmazlık onayı girecekseniz bu durumda bulunduğunuz gün ya da öncesi bir tarih girebilirsiniz.

Rapor bitiş tarihi işe başlama tarihi midir?

Peki ayakta bitiş tarihi işe başlama tarihi midir? Raporun bitiş tarihi işe başlama tarihi değildir. Rapor bitiş tarihi sigortalının raporlu olduğu son gündür ve raporun son günü sigortalının çalışması ya da işe başlatılması mümkün değildir. İşe başlama tarihi rapor bitiminden sonraki gündür.

Rapor durumu çalışır yazıyor ne demek?

Peki iş göremezlik raporu rapor durumu çalışır ne demek ? Doktor rapor yazarken sigortalının durumuna göre raporun sonunu kontrol ya da çalışır yapabilir.

  • Eğer raporun sonu ” Çalışır” yazıyorsa sigortalının rapor bitiminden sonraki gün iş başı yapması gerekir.
  • Eğer raporun sonu “Kontrol” yazıyorsa bu durumda sigortalının kontrol tarihinde doktora giderek duruma göre yeni rapor alması ya da mevcut sonu kontrollü raporu çalışıra çevirmesi gerekir. Çünkü kontrol raporları için SGK ödeme yapmaz.

Doktor yazdığı raporu iptal edebilir mi?

Peki doktor/hastane istirahat raporu iptal edilir mi ? Doktor istirahat, ilaç ya da benzeri raporların iptalini aynı gün içerisinde yapabilir. Raporun yazıldığı ve onaylandığı gün iptal edilmeyen raporlar sonraki gün iptal edilemez.

Raporun son günü işten çıkış yapılabilir mi?

Raporlu sigortalının işten çıkışı verilemez. Raporun bitiminden sonraki gün çıkış verilebilir. Sigortalının raporlu olduğu son gün işten çıkışının verilmesi geçersiz bir fesih olacaktır.

İşverenin raporu onayladığını nasıl öğrenirim?

Rapor bitiş tarihinden sonra geçici iş göremezlik ödemesinin yapılabilmesi için işveren tarafından raporun onaylanması gerekmektedir. İşveren onayının ardından SGK ödeme yapabilmektedir. Raporun onaylanıp onaylanmadığını en yakın SGK’ya uğrayarak ya da Alo-170 hattını arayarak öğrenebilirsiniz. Online sorgulama yaparak öğrenebileceğiniz bir ekran bulunmamaktadır.

İstirahat raporu sisteme ne zaman düşer?

İstirahat raporu doktor tarafından onaylanır onaylanmaz sisteme düşmemektedir. Genellikle 3-4 saati ya da bazı durumlarda sonraki günü bulabilmektedir.

İstirahat raporu nereden görüntülenir?

E-devlette ya da E-nabız uygulamasında görüntülenebilir.

İstirahat raporu e devlette görünür mü?

Evet, rapor doktor tarafından sisteme girilip onaylandıktan yaklaşık 2-3 saat sonra e-devletten görüntülenebilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status