50 yaş üstü yıllık izin süreleri diğer çalışanlara göre farklı olarak belirlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanununa göre yıllık izin süreleri herkes için ayrı belirlenmemiş ve 50 yaş üzeri olanlar için Sgk izin süreleri farklı olarak belirlenmiştir. Bu yazımızda yıllık izin süreleri 50 yaş üstü için ne kadar olacağı, yaşa göre yıllık izin hakkı süreleri ve 50 yaş üstü yıllık izin hesaplama detayları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
1 yılını dolduran yıllık izin kaç gün kullanabilir?
Yıllık izin çalışanların kıdemine göre belirlenmektedir. Bu kapsamda;
- 1-5 ( 5 yıl dahil) arasında olan çalışanların yıllık izinleri 14 günden,
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanların izinleri 21 günden,
- 15 yıldan fazla olanların ise 26 günden az olamaz.
Asgari ücretlinin yıllık izni kaç gündür ?
Yıllık izinde gün hesaplaması ödenen ücrete göre değil kıdeme göre hesaplanmaktadır. Buna göre 50 yaş üzeri ve 18 yaş altı 20 günden az olamayacaktır. Bunların dışındakiler için ise yukarıda belirtilen süreler kadar yıllık izin hakkı verilebilecektir.
50 yaş üzeri yıllık izin kaç gündür ?
Gelelim asıl konumuz olan 50 yaş üstü yıllık izin süresine. iş kanunu 50 yaş üstü yıllık izin sürelerinde pozitif ayrım sağlamaktadır. Buna göre;
- 50 yaş üzerindeki çalışanlara işyerinde en az 1 yıllık kıdem süresini tamamlamaları kaydı ile verilecek izin süresi 20 günden az olamayacaktır.
- Eğer 50 yaş üzerindeki çalışanın toplam çalışma süresi 5 yıldan fazla ise 21 günden, 15 yıldan fazla ise 26 günden az olamayacaktır.
Eğer işveren yıllık izninizi vermiyorsa ya da izin vermeden çıkışınızı verdiyse kullanılmayan yıllık izin süreleri için ücret ödenmesi gerekmektedir. Yıllık izin ücreti hesaplama sayfamızdan ne kadar ücret alabileceğiniz hakkında hesaplama yapabilirsiniz.
60 yaş üstü yıllık izinde ayrıcalık var mı ?
4857 Sayılı Kanun 50 yaşındaki işçinin yıllık izni konusunda düzenleme yapmıştır. 50 yaş üzerindekiler için izin süresinin 20 günden az olamayacağı belirlenmiştir. 60 yaş üstü için ek bir düzenleme yoktur. 60 yaş üstü çalışanların da yıllık izin hakları 20 günden az olamayacaktır.
Emekli çalışanın yıllık izin hakkı kaç gündür ?
Emekli çalışan eğer 50 yaşın altındaysa 50 yaş üstü çalışanın izin hakkından yararlanamayacaktır. Yani emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışmaya devam eden emekli 50 yaşın üzerinde ise verilecek yıllık izin süresi 20 günden az olamaz. Eğer 50 yaş altında ise normal yıllık izin süresine göre yukarıda ilk başlıkta verdiğimiz sürelere göre yıllık izin kullanacaklardır.
50 yaş üstü emekli çalışan yıllık izin kaç gündür ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş kanunu yıllık izin 50 yaş üstü için 20 günden az olamamaktadır. Bu durumda 50 yaş üzerinde olan ve işyerinde en az 1 yıllık çalışma süresini tamamlamış çalışan emekliye verilecek yıllık izin süresi 20 günden az olamayacaktır. Eğer emekli çalışan 15 yıldan fazla çalıştıysa 15 yıldan sonra yıllık izin süresi 26 günden az olamayacaktır.
Yaşa göre yıllık izin süreleri
Yıllık izinde;
- 50 yaşından büyükler için yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.
- Aynı şekilde 18 yaşından küçükler için de yıllık izin süresi 20 günden az olamamaktadır.
- Ayrıca yer altı ve maden işlerinde çalıştırılan işçilere kanunen belirlenen izin süreleri 4’er gün arttırılarak kullandırılmaktadır.
- Bunun dışındakiler için kanunda belirlenen normal izin süreleri uygulanmaktadır.
Yıllık izin hakedişi ne zaman başlar ?
Yıllık izin hakkı işyerinde 1 tam yıllık çalışma süresi tamamlandıktan sonra başlar. İşyerinde sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten itibaren en az 1 yıllık çalışma süresini tamamlamayan çalışanlara işveren yıllık izin vermek zorunda değildir.
6 ay dolduran yıllık izin kullanabilir mi ?
Yıllık izin hakkı elde edebilmek için çalışanın en az 1 yıldır çalışıyor olması yani işyerindeki 1 yıllık kıdem süresini tamamlamış olması gerekmektedir. 6 ay dolduran çalışana yıllık izin verilememektedir.
3 hafta izin ne zaman hak edilir ?
İşyerindeki çalışma süresi 5 yıldan fazla olan çalışanların yıllık izin süreleri 3 hafta yani 21 günden az olamayacaktır. 21 günlük yıllık izin süresi hakkını elde etmek için 5 tam yıllık çalışma süresini tamamlamış olmanız yani diğer bir ifade ile 6. yıla giriş yapmanız gerekmektedir.
50 yaş üzeri veya emekli olup çalışmaya devam edenler için fazla çalışma (mesai) hakkında normal çalışanlar ile arasında bir fark varmıdır?
Emekli çalışan veya 50 yaş üzeri çalışan fazla mesai yapmaya zorlanabilirmi?
Fazla mesai ücretinde bir fark yok kanunen.