Kök Maaş Nedir, Sorgulama? Hesaplama Nasıl Yapılır?

Malumunuz son birkaç yıldır en düşük emekli maaşı sürekli olarak Hükümet tarafından artırılıyor. Tabi burada aylığın ana tutarı değişmemekte, ana tutar üzerinden aradaki fark Hazine tarafından karşılanmaktadır. Bu durum Ocak ve Temmuz aylarında alınan emekli maaş zammının birçok emekliye yansımamasına neden olmaktadır. İşte bu durum Kök maaş emekli maaşlarında nasıl uygulandığı konusunda tereddütlere neden olmaktadır. Bu içerikte kök maaşın ne olduğu, emekli maaşlarında uygulamanın nasıl işlediği hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Emekli maaşında kök maaş nedir?

Kök maaş, emekli maaşında size ödenen gerçek maaş diğer adı ile ana maaş tutarınızdır. Gerçekte Ocak ve Temmuz aylarında verilen zamlar kök diğer adı ile ana emekli maaşınız üzerinden ödenir. En düşük emekli maaşı için Kanunen tutar belirlenen durumlarda ise ana maaşınız ile en düşük emekli maaşı tutarı arasındaki fark Hazinece karşılanır.

Örnek: Örneğin 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlendi. Normal şartlarda prime esas kazancı asgariden ödenen bir SSK ya da bağkurlunun gerçek maaşı ise 7000-7500 TL aralığında. Yani en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenmemiş olsa asgariden prim ödeyen bir emeklinin alabileceği gerçek yani kök maaş 7500 TL civarında olacaktır. İşte bu durumda en düşük emekli 10.000 TL olunca aradaki 2500 TL fark Hazinece karşılanmaktadır.

En düşük emekli maaşı alan Ocak ve Temmuz’da zam alacak mı?

Emekli maaşlarına gelen zam kök maaşa gelir. Kök maaşa gelecek enflasyon zammı ile birlikte kök maaş, en düşük maaşın üzerine çıkarsa zam almış olur emekli. Ne kadar emekli maaşı alırım başlıklı içeriğimizden güncel emekli maaşı tutarlarına göz atabilirsiniz.

SGK kök maaş hesaplama

Yukarıda da belirttiğim gibi kök maaş taban ve asıl maaşınızdır. Hazine Desteği dahil edilmeyen normal aylık tutarınızdır. Bunu hesaplamak mümkün değildir ancak e-devlet sisteminde aşağıda verilen ekranlar aracılığı ile sorgulayabilirsiniz.

Kök maaş hesaplama robotu

SGK tarafından geliştirilmiş ya da e-devlet sisteminde yer alan bir hesaplama uygulaması bulunmamaktadır. Kök maaş hesaplama formülü, yukarıda belirttiğim gibidir. Aşağıda sorgulamayı nasıl yapabileceğinizi adım adım anlattım. İlgili ekranlarda Ek19 kapsamında yapılan ödemeyi maaşınızdan çıkardığınızda kök maaşı da hesaplamış olacaksınız.

SGK kök maaş sorgulama

SGK kök maaş asıl maaşınızdır. Bu maaşa 5510 Sayılı Kanun’un Ek 19’uncu maddesi kapsamında devlet tarafından belirlenen tutarda destek sağlanmakta ve en düşük emekli maaşına eşitlenmektedir. Daha önce 5510 ek 19’uncu madde nedir başlıklı içeriğimizde bunun ne olduğundan bahsetmiştik. Ek 19’uncu madde kapsamında ödenen tutar devlet tarafından maaşınıza ödenen tutardır. Bunu bulduğunuzda ve en düşük emekli maaşından çıkardığınızda kök yani net maaşınızı da bulmuş olursunuz. Bunun sorgulamasını e-devlette aşağıda bağlantılarını verdiğim ekranlardan yapabilirsiniz;

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Halil AYYILDIZ
Halil AYYILDIZ
1 yıl önce

Hayırlı Günler.

2018 Şubat ayında geçirmiş olduğum iş kazası sebebi ile kurumdan tarafıma sürekli iş görmezlik geliri bağlandı (Oran %60).Yüksek Sağlık Kurulu kararı ile bu oran kesinlrşti.Bunun üzerine malulen emeklilik için başvurdum ve aynı zamanda da malulen emekliliğe ayrıldım.Hem sürekli iş görmezlik geliri almam ve malulen emekli olduğum için 5510 Sayılı Yasanın 54 Maddesinin c Bendi gereğince sürekli iş görmezlik gelirinin tamamını ( Nisan 2023 Ödemesi dahil 5.291.78 ana ödeme ve 211.67 ek ödeme karşılığı 5.503.45 TL ödenek alıyordum.Bununla ilgili görsel dilekçe ekinde eklidir) alıyorum.
Malulen emeklilikten dolayıda Nisan 2023 Te Sayın Cumhurbaşkanımız en düşük emekli maaşını 7.500 TL’ye yükseltinceye kadar en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL’nin yarsını alıyordum.Sizlerinde bildiği gibi Nisan 2023 Maaşları da dahil en düşük emekli maaşı 7.500 TL’ye yükseltildi.E Devlet ekranından incelediğime göre benim malul emekli maaşıma 5510 Sayılı yasaya eklenen ek-19 Maddesi gereğince 1236.05 TL eklenerek 7.500 TL’ye yükselmekte.Ek 19 Eklenmeden kök maaş tutarım ise 6.263.95 TL’dir.
Yukarıda da açıklamaya çalıştığım gibi 5510 Sayılı Yasanın 54 Maddesi C.Bendi gereğince Yüksek olan maaşın tamamını eksik olanınsa yarısını almam gerekmekte. Nisan 2023 Ayına kadar düşük olan malulen emekliliğimin yarısını alıyordum.Son yapılan meclisteki düzenleme gereğince benim malulen emeklilik maaşım sürekli iş görmezlik gelirimden yüksek oldu.Malulen emeklilik kök maaşım ek 19 katkısı hariç 6.263.95.Ek 19 eklenince 7.500 TL.Her şarta benim malulen emeklilik maaşım ( Kök 6.263.95+ek 19 1236.05 ile 7.500) sürekli almakta olduğum iş görmezlik gelirimden (İş görmezlik gelirimin toplamı 5.503.45 TL’dir) yüksektir.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım gerekçeler ışığında Nisan 2023 Maaşı dahil Malulen emeklilik maaşımın tamamı ve sürakli iş görmezlik ödeneğinin yarısı tarafıma ödenmesi gerekirken tersi şekilde devam edilerek tarafıma eksik maaş ödemesi yapılmıştır diye düşünmekteyim.
Sevgili Ömer Bey Hocam.Yukarıda açıklamaya çalıştığım gerekçeler ışığında sizce ben ne kadar haklıyım ve haklıysam nereye nası başvurmalıyım.

Mehmet
Mehmet
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Merhaba ben EYT liyim kasım ayında 25 yıllık hizmet sürem doluyor şimdi benim kök maaşım 7250 tl şimdi zam yapılırsa ne kadar maaş alabilirim.

mükerrem
mükerrem
1 yıl önce

merhaba babandan annemle ben dul yetim aylıgı alıyoruz. ben 1792 tl ana para 89 tl ek ödeme alıyordum annem ise 3584 ana para 178 ek ödeme alıyordu. toplam 5643 tl olan emekli maaşımız nisan ayında azaltılmış ek ödememiz düştü. sebebi ne olabilir. temmuzda zam almıyacakmıyız. 75000 tl endüşük emekli maaşı denildi. bize 7500 verilmedi. peki temmuz zammı yansıtılırmı. sizce neden ek ödeme düşürüüldü. bir de 5510 sayılı kanun 19 diye yazılmış

M. Gürkan Dağtaş
M. Gürkan Dağtaş
1 yıl önce

Ömer bey merhaba, Bağkur emeklisi babam 2003 yılında vefat edince anneme ve bekar olan küçük kız kardeşime yetim aylığı bağlandı. 2004 yılında diğer kız kardeşim eşinden ayrıldığından yetim aylığına müracaat etti ve annem 50 kardeşlerim 25-25 oranında aylık almaya başladılar. 2007 yılında küçük kız kardeşim işe girdiği için yeniden oran belirlenip belirlenmediğini bilmiyoruz. Sanırım 50-25 olarak anem ve dul kız kardeşim aylık almaya devam etti. 2008 yılı aralık ayında da annem vefat etti. Şimdi geleyim Soruma: Eşinden ayrılmış kız kardeşim 2009 dan beri tek hisse olarak hala 25 oranında aylık alıyor. Oranın 50 olması gerekmiyor mu? Öyleyse müracacat için geç mi kalındı? Nasıl bir yol izleyeceğiz sizden bilgi rica ediyorum. Bir umut varsa sizden ücretli danışmanlık ta alabiliriz. Saygılarımla.

8
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status