Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yetim aylığı başvurusu. Vefat eden anne ya da babadan dolayı gerekli şartları sağlayan çocuklara SGK yetim maaşı ödenmektedir. Aylığın bağlanabilmesi için hem ölüm aylığı şartlarının sağlanması hem de başvurunun yapılması zorunludur. Bu yazımızda yetim aylığına nasıl başvurulur, yetim maaşı için nereye başvurulur, yetim aylığı başvurusu ne zaman sonuçlanır gibi konu hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Yetim aylığı şartları nelerdir ?

SGK yetim aylığının bağlanabilmesi için;

  • Vefat eden kişinin vefat tarihi itibariyle emekli olması,
  • Emekli değilse SSK kapsamında her türlü borçlanma hariç en az 900 gün, bağkur ve emekli sandığı kapsamında en az 1800 gün olması gerekir.

Yukarıdaki şartlar vefat eden anne/baba için aranan aylık bağlanma şartlarıdır. Yetim aylığı bağlanabilmesi için çocukta aranacak şartlar ise şunlardır;

  • 18 yaşın altında olması,
  • 18 yaşı tamamladıysa lisede öğrenim görmesi durumunda 20 yaşına kadar, üniversitede okuması halinde ise 25 yaşına kadar aylık bağlanabilmektedir.
  • Malul olup iş gücü kaybı en az %60 ve üzerinde olan çocuklar da aylık alabilir.

Çocuklara aylık bağlanabilmesi için bir üstte belirtilen şartlar ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra prim ödeyen kişiler için geçerlidir. İlk defa 01.10.2008 tarihinden önce prim ödeyen anne babanın vefatı durumunda;

  • Kız çocuklarına öğrenim şartı olmadan evlenene kadar aylık bağlanır.
  • Emekli sandığı kapsamındakilerin erkek çocuklarına 25 yaşına kadar aylık bağlanır.

Anne/ babanın maaşı almak için nereye başvurulur ?

Peki yetim aylığı için nereye başvurulur ? Başvurular;

  • Elden ya da posta ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne ya da,
  • Elektronik ortamda E-devletten yapılabilmekte.

Yetim aylığı dilekçesi nereye gönderilir?

Eğer elden ya da posta ile başvuru yapılacaksa;

  • SSK ya da bağkurlu iseniz bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Emekli sandığı kapsamında ise emekli sandığı yetim aylığı başvurusu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhıye Ankara adresine başvurmanız gerekiyor.

Yetim maaşı devir dilekçesi nereye gönderilecek?

Yetim maaşının diğer kardeşlere ya da anne/babaya devri için de bir üst başlıklarda belirtilen yerlere dilekçe verilmesi gerekiyor. Yani SSK ve bağkur için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, emekli sandığı ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na dilekçe gönderilmesi gerek.

Yetim maaşı başvurusu nasıl yapılır ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi başvuruyu elden ya da elektronik ortamdan e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz.

beyan ve taahhüt belgesi örneği
sosyal güvenlik kurumu tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurma
  • E-devletten yetim maaşına nasıl başvurulur konusunda detayları ise bir alt başlıkta bulabilirsiniz.

Yetim aylığı başvurusu e-devletten nasıl yapılır ?

SGK yetim aylığı başvuru formu e-devletten kolayda verebilirsiniz. SSK ve bağkur yetim aylığı başvurusunu e-devletten yapmak için aşağıdaki adımları takip edin;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile başvuru uygulamasına giriş yapın ⇒ E-devlet yetim aylığı başvurusu.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra YENİ BAŞVURU diyerek devam edin.
  • Tahsis Talep Türü bölümünde Ölüm Aylığı menüsünü seçin.
  • Sigortalı Türü  bölümünde SSK ve ya bağkur seçeneğinden birisini seçin.
  • Sizden bağkur numarası ya da ssk sicil numarası istenecektir. Bu bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bilmiyorsanız 170 hattını arayarak numarayı öğrenebilirsiniz.
  • Ekran talimatlarını izleyerek başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Takıldığınız yerde bize sorabilirsiniz. Ayrıca e-devletten emeklilik başvurusu nasıl yapılır sayfamızdan da adım adım başvuruda izlenecek yol hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yetim aylığı için gerekli evraklar nelerdir ?

Gelelim yetim aylığı başvuru belgelerine. Yetim aylığı başvurusu için gerekli belgeler başvuru şekline göre değişir. Eğer elden ya da posta ile başvuru yapacaksanız;

  • Yetim maaşı için gerekli evraklar SGK Gelir aylık ödenek talep belgesi, kimlik fotokopisi, öğrenim durumu varsa güncel öğrenci belgesi. Eğer malul çocuk olarak başvuru yapılacaksa belirtilen bu yetim maaşı için gerekli belgelerine ilave olarak varsa engelli raporunun aslı ya da aslı gibidir bir suretini eklemeniz gerekiyor.
  • Eğer e-devletten başvuru yapıyorsanız yetim maaşı başvuru belgelerini ayrıca vermenize gerek yok. E-devletten başvuru yeterli olacaktır.

Yetim aylığı başvuru ne kadar sürede bağlanır ?

E-devletten ya da elden ve ya posta ile yetim aylığı için gerekli belgeleri ile SGK yetim aylığı başvurusu yaptıktan sonra ortalama aylık bağlanam süresi 1,5-2 ay olmaktadır.

Yetim aylığı sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini e-devletten kolayca yapabilirsiniz. E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünde;

  • 4A Aylık Bilgisi kısmından ssk yetim maaşı sorgulama,
  • 4b Aylık bilgisi menüsünden bağkur yetim maaşı sorgulama,
  • 4c Aylık bilgisi menüsünden ise emekli sandığı yetim maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

T.c kimlik no ile dul ve yetim aylığı sorgulaması nasıl yapılır ?

T.C. ile sorgulama yapılamamaktadır. E-devlet şifresi sahibi değilseniz PTT’den şifre alarak e-devlette yukarıda belirtilen menüler aracılığı ile sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Alo-170 hattını arayarak ya da herhangi bir SGK’dan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yetim aylığı belgesi nasıl alınır?

Yetim aylığı belgesini E-devletten alabilirsiniz. Bir üst menüde E-devlette yetim aylığı sorgulamasını nasıl yapabileceğinizi anlattım. Bu menülerden sorgulama yaptıktan sonra “Barkodlu Belge Oluştur” diyerek belgeyi oluşturabilir ve yazdırabilirsiniz.

Yetim aylığı için nereyi aramalıyım?

Alo-170 hattını arayarak yetim maaşınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

3/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır ?” üzerine 2 yorum
  1. yüzde 70 engelliyim.bekar erkek vatandaşım maaşım gelirim yok. sosyal yardım var sadece…74. madde ne ise ondan dolayı red edilmiş .ne yapmalıyım 74.madde nedir

    Yanıtla
    • 74. madde dediği nedir? 5510 Sayılı Kanun’un 74. maddesi değil sanırım. Çünkü o maddenin yetim aylıkları ile bir ilgisi yok. SGK’ya bir sorun dilerseniz.

      Yanıtla
Yorum yapın