GSS Borcu Neden Çıkar? & Bunu Yap Sildir

GSS borcu neden çıkar? Bu soru Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi tarafından otomatik olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınanların en çok sorduğu sorudur. GSS yani Genel Sağlık Sigortası hayatımıza ilk defa 01.10.2008 tarihinde girmiş ve 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle sosyal güvencesi olmayan, Türkiye’de ikamet eden her bir Türk vatandaşı için zorunlu hale gelmiştir. Bu içerikte genel sağlık sigortası tescil ve prim borcu nedir, neden çıkar ve nasıl silinir gibi bu konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını bulabileceksiniz

GSS borcu nedir, neden çıkar?

Öncelikle GSS borcu nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. GSS yani Genel Sağlık Sigortası herhangi bir kapsamda aktif sigortalılığı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne, baba, eş ya da çocuklarından yararlanamayanların dahil edildiği sistemdir. Buna göre;

  • Genel sağlık sigortası sosyal güvencesi olmayan, ikamet adresi Türkiye olan, 18 yaşını tamamlamış her bir Türk vatandaşı için zorunludur.
  • Zorunlu ya da isteğe bağlı sigorta kolları kapsamında değilseniz, sağlıkta kimseden yararlanma hakkınız yoksa SGK sistemi sizi genel sağlık sigortasına otomatik olarak dahil eder.
  • Otomatik olarak dahil edilenler 5510 Sayılı Kanun’un 60/g bendi kapsamında tescil edilirler. Aynı zamanda 60/g sigortalısı olarak adlandırılırlar ve bu şekilde tescil edilenlere brüt asgari ücretin %3’ü oranında genel sağlık sigortası prim borcu çıkar. Genel sağlık sigortası primi ne kadar başlıklı sayfamızdan güncel aylık GSS prim tutarlarına göz atabilirsiniz.
  • SGK tarafından Re’sen tescil edilen ve gelir testine başvuran, gelir testi sonucu yeşil kart diğer adı ile 60/c-1 çıkan sigortalılar prim ödemeden sadece devlet hastanelerinde sağlıktan yararlanır.

GSS prim borcu neden çıkar?

GSS prim borcu nedir bölümünde de ayrıntılı olarak anlattığım gibi;

  • Genel sağlık sigortası eğer zorunlu ya da isteğe bağlı sigorta kollarından birisinde değilseniz,
  • Nüfus ikamet yani mernis adresiniz Türkiye ise,
  • Anne, baba, eş ya da çocuklarınız üzerinden sağlıktan yararlanamıyorsanız çıkar.
  • İsteğe bağlı sigorta kolu değildir. Yukarıdaki şartları sağlamayanlar için zorunludur. Bu şartları sağlamadığınız tarihten itibaren otomatik olarak kapsama alınırsınız.
  • Eğer GSS çıkan dönemde zorunlu ya da isteğe bağlı sigorta kollarından birisinde ( SSK, bağkur, emekli sandığı, isteğe bağlı sigorta gibi) tescil kaydınız varsa, yurt dışında iseniz, bakmakla yükümlü kişi olarak sağlıktan yararlanabiliyorsanız dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvurarak tescil kaydınızı iptal ettirebilir ve sildirebilirsiniz.

Sigortalı çalışana GSS borcu çıkar mı?

Sigortalı çalışanlara genel sağlık sigortası prim borcu çıkarılmaz. Eğer sigortalı çalıştığınız dönem ile aynı tarihlerde genel sağlık sigortası tesciliniz varsa yani her iki hizmet çakışıyorsa bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe vererek genel sağlık sigorta tescilini iptal ettirebilirsiniz.

GSS ödememek için ne yapmalı?

GSS ödememek için;

  • Sigortalı çalışmanız, zorunlu ya da isteğe bağlı diğer sigorta kollarından birisinde tescilinizin olması,
  • Anne, baba, eş ya da çocuklar üzerinden sağlıktan yararlanmanız yani aktif sosyal güvencenizin olması,
  • İkamet/mernis adresinizin yurtdışı olması gerekir.
  • Eğer bu şartlardan birisini sağlamıyorsanız GSS kapsamında olmanız zorunludur. Ancak gelir testine başvurursanız ve gelir testi sonucu yeşil kart yani C-1 olarak belirlenirse bu durumda aylık prim ödemeden sağlıktan yararlanabilirsiniz.

Genel sağlık sigortasını ödemezsem ne olur?

Genel sağlık sigortası borcu ödemezseniz faiz işler. Biriken borcunuz iki aydan fazla olursa sağlık sigortanız kapanır. Farklı bir kapsam bağkur, isteğe bağlı sigorta kollarına geçseniz bile GSS ödemeden sağlık açılmaz. Ayrıca GSS borcunuz varken SSK haricindeki sigorta kollarında bu borcu ödemeden emekli olamazsınız.

GSS otomatik başlar mı?

Evet, otomatik olarak başlar. Son zamanlarda E-devletten sorgulama yaptım ve genel sağlık sigortası borcum çıktı ayrıca “Genel Sağlık Sigortalı Tesciliniz” konulu yazı tebliğ edildi diyen birçok okurum var. GSS, yukarıdaki şartları sağlamıyorsanız ve herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa otomatik olarak başlar.

Genel sağlık sigorta borcum var mı?

Genel sağlık sigortası prim borcunuzun olup olmadığını E-devletten kolayca sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Güncel tescil kaydı ve borç bilgilerinize E-devlette GSS prim borcu sorgulama menüsüne T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak göz atabilirsiniz.

Genel sağlık sigortası ödeme yerleri

GSS prim borçlarınızı;

  • Tüm bankalardan, online bankacılık kanallarından,
  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden online yatırabilirsiniz.

GSS prim borcu sildirme?

GSS borçlarınızı sildirmek için belli şartları sağlamanız gerekiyor. GSS borçları nasıl silinir sayfamızdan GSS borçlarınız sildirmek için size sunacağımız tüyolara göz atabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
asli
asli
1 yıl önce

iyi günler benim eşim vaktinde genel sağlık sigortası yaptırmıştı iptal etmeden yurt dışına gitti orda e devlete baktığında borcunun olduğunu faize bindigini gördü bunu sildirmemiz için gelir testine girmemiz gerekildigini dediler yeşil kart başvurusu olunca otomatik silinecegini dediler yesilkartimiz çıktı SGK müdürlugundeki memurlar tamam bişey gerekmiyor borcunuz silindi dediler şimdi devletten sorguladığmiz zaman o borç faiziyle beraber önümüze çıkıyor 4300 olan şimdi 4500 TL olmuş ne yapmamız lazim

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status