Gss Borç Sorgulama: Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır Ne Demek?

GSS borç sorgulama işlemleri hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. GSS yani genel sağlık sigortası sistemi ilk olarak 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle kendi adına ya da bakmakla yükümlü olarak herhangi bir Sosyal Güvencesi olmayan ve birinci ikamet adresi Türkiye’de olan tüm Türk vatandaşları için zorunlu hale gelmiştir.

Bu kapsamda kendisi tescil açtıran ya da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kapsama alınanlar genel sağlık sigortası tescil durumlarını ve borç durumlarını online olarak sorgulayabilmekte. Bu yazımızda borç sorgulamasını nasıl yapabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

GSS prim borcu ne demektir ?

GSS Genel Sağlık Sigortası kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkiye’de ikamet eden ve 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan kişilerin zorunlu olarak dahil edildiği sistemdir. Eğer sizin de 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren herhangi bir zaman diliminde kendi üzerinizden ya da anne, baba ve ya çocuğunuz üzerinden aktif sosyal güvenceniz yoksa sistem otomatik olarak borç çıkartacaktır.

GSS borcu sildirme nasıl yapılır ?

Borcu sildirebilmeniz için genel sağlık sigortası borcu çıkartılan dönemde aktif sosyal güvencenizin olduğu ve ya sigortalı, bağkurlu olduğunuzu ve ya er/erbaş olarak kapsama alındığınızı ya da Türkiye’de ikamet etmediğinizi ispatlamanız gerekiyor. Kısaca GSS borcu çıkartılan dönemde;

  •  Resmi olarak Türkiye’de ikamet etmiyorsanız,
  • Anne, baba ya da çocuklarınız üzerinden aktif güvenceniz varsa,
  • Erkekler için askerlik süresi ile çakışıyorsa,
  • Öğrenci olmanıza, anne ve ya babanızın güvencesi olmasına rağmen borç çıkartıldıysa,

Kısaca GSS kapsamına alınmamanız gereken bir dönem için tescil açıldıysa kanıtlayıcı belgeler ve dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak borçları sildirebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası borçlarının yeni bir af yasası ile silinmesi gündemde.  GSS borç yapılandırma ve GSS affı ile ilgili gelişmeleri gss borçları silinecek mi sayfamızdan takip edebilirsiniz.

GSS prim borcu ödenmezse ne olur ?

Prim borcu ödenmediğinde icra takibi ya da haciz uygulaması v.s. yapılmamakta. Borç iki aydan fazla olursa sağlık güvenceniz kapatılır. Ayrıca her ay borç üzerinden gecikme zammı ve faizi uygulanır.

Aylık Gss primi ne kadar ?

Aylık olarak ödenecek genel sağlık sigortası primi brüt asgari ücretin aylık tutarının %3’ü üzerinden ödenmektedir. Asgari ücrete bağlı olarak da her yıl artış göstermektedir. Güncel genel sağlık sigortası prim tutarlarını öğrenmek için hemen genel sağlık sigortası primi ne kadar ödeniyor sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gss sorgulaması nasıl yapılır ?

Genel sağlık sigortası tescil ve prim borç durumu bilgisi sorgulamasını online olarak e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Gss borcu sorgulamasını E-devletten yapmak için;

  • Ayrıca mobil ve ya internet bankacılığı kullanıyorsanız buradan da SGK Ödeme-GSS Prim Ödeme menüsünden genel sağlık sigortası borcu sorgulaması ve SGK borç ödemesi yapabilirsiniz.
  • E-devlet sisteminde gss tescil ve borç sorgulama sayfasını kullanarak Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Güncel Borç Bilgisine ulaşabilirsiniz.

Gss tescil ve prim sisteminde kaydınız bulunmamaktadır ne demek ?

E-devletten yapmış olduğunuz genel sağlık sigortası tescil ve prim borcu sorgulama sonucunda “g.s.s. tescil ve prim sisteminde kaydınız bulunmamaktadır!” sonucu alıyorsanız genel sağlık sigortası kapsamında herhangi bir tescil ya da borç kaydınızın olmadığı anlaşılır.

Gss borç sorgulama tc kimlik no ile yapılabilir mi ?

SGK borç sorgulama T.C. ile yapılamamakta. E devletten sorgulama için e devlet şifresi gerekir. Bunun haricinde e devlet şifreniz olmasa bile mobil ve ya internet bankacılığı üzerinden de e devlete giriş sağlayabilir ve yukarıda belirtilen menüden sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca e devlete bağlanmaya gerek olmadan mobil ve ya internet bankacılığı ekranında SGK Ödeme-GSS Prim menüsünden de güncel borcunuzu ya da başkasına ait borcu sorgulayabilirsiniz. Eğer E-devlet şifreniz yoksa genel sağlık sigortası borç sorgulama tc ile herhangi bir SGK’dan sorgulanabilir.

Gss borç sorgulama şifresiz nasıl yapılır ?

Şifresiz olarak ve sadece kimlik bilgileri ile online borç sorgulaması yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamakta. Sorgulama işlemini yukarıda belirtilen menülerden belirtildiği şekilde yapabilirsiniz.

GSS borç sorgulama Ziraat Bankası’ndan nasıl yapılır ?

Ziraat bankası internet ya da mobil bankacılık kanallarından genel sağlık sigortası borç sorgulamasını yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini hem internet hem mobil ve ATM’lerde SGK Ödemeleri-GSS Prim ödemeleri menüsünden yapabilirsiniz.

Genel sağlık sigortası borç ödemesi nasıl yapılır ?

GSS prim borçlarınızı tüm banka ve ya PTT şubelerinden, online bankacılık şubelerinden, ATM’lerden kolayca ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemi T.C. numarası ile SGK Ödeme-GSS Prim menüsünden yapılmaktadır.  Prim borcunu ödemek ve kredi kartı ile GSS nasıl ödenir öğrenmek için hemen gss borç ödemesi nasıl yapılır  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK genel sağlık sigortası ne zaman başladı ?

Zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması 01 Ocak 2012 tarihinde başladı. Bu tarih ve sonrasında;

  • Türkiye’de ikamet eden,
  • Herhangi bir kapsamda kendi adına ya da bakmakla yükümlü kişi olarak aktif sosyal güvencesi olmayan,
  • Türk vatandaşı olan herkes zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alındı.
  • Eğer sizin de 01.01.2012 tarihi ve sonrasında sosyal güvencenizin olmadığı ve boşta geçen süreleriniz varsa e-devlette gss prim borcu sorgulama menüsünden sorgulama yapmanızı öneririm.
İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Gss Borç Sorgulama: Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır Ne Demek?” üzerine 2 yorum
  1. Merhaba; 1981 doğumluyum, ilk sigorta girişim tescil başlangıç tarihi 1997 yılında , fakat e-devlet sistemde gözüken sigorta başlangıç yılım 2000 senesinden sonra gözükmekte ve 5000 günüm var. size 2 sorum olacak;1. daha önceki günlerim neden gözükmüyor ( çalıştığım yerlermi yatırmadı acaba)2. 1999 yılında ki sigorta günlerimi o yıla ait borçlanma yaparak öne çekebilirmiyim, yani günüm ve senem dolunca EYT den yararlanabilirmiyim ödeme yaparsam
    Teşekkürler Kolay gelsin

    Yanıtla
Yorum yapın