SGK Sağlıktan Yararlanma Şartları, Eş ve Çocuğun

Sağlıktan yararlanma şartları konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. SGK sağlıktan yararlanmak için birtakım şartları sağlamanız gerekiyor. Bu yazımızda sağlıktan yararlanma yolları, sigortanız yoksa ne yapmanız gerektiği v.s. gibi konularda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Eğer sigortalı çalışıyorsanız, emekli sandığı kapsamında memursanız, bağkur primlerinizi düzenli olarak ödüyorsanız,  yeşil kartınız varsa, emekliyseniz v.s. sağlıktan yararlanma konusunda bir engeliniz olmaz. Tabi işe yeni başlayanlarda durum farklıdır. Sağlıktan yararlanmak için gerekli olan prim gün sayısı şartının sağlanması gerekir. Yazımızın devamında ssk girişinden kaç gün sonra sağlıktan yararlanabilirim, sağlıktan yararlanmak için prim gün sayısı, şartlar ve tüm detaylar konusunda ayrıntıları bulabilirsiniz.

Sağlıktan yararlanmak için kaç gün sigortalı olmak gerekir?

Peki sağlıktan yararlanmak için ayda kaç gün prim gerekir ? İşe başladığınızda, gss primi ödemeye başladığınızda ya da bağkurlu olduğunuzda sağlıktan yararlanabilmek için son 1 yıl içerisinde en az 30 günlük sigorta prim şartını sağlamanız gerekiyor. İşe giriş tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 30 gün varsa yeni işe girdiğiniz tarihten itibaren 30 gün beklemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlarsınız. Eğer 30 günü tamamlamış olmanıza rağmen hala sigortadan yararlanamıyorsanız yapmanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • SSK kapsamında 30 günü tamamladınız ama hala sağlık kapalı ise sistem 30 günü görmediği için provizyon vermiyordur. İşvereninize başvurun. SGK’ya hizmetinizi bildirsin. Eğer bildirim için süre varsa ikinci seçenek olarak sigortalı hesap fişi girişi yapsın. Hesap fişi girişi yapıldıktan sonra SGK sistemi 30 günü göreceği için provizyon verecektir.
  • Eğer bağkur, isteğe bağlı sigorta, ek 5, gss v.s. gibi kapsamlarda 30 günlük süreyi tamamlamış olmanıza rağmen hala sigortadan yararlanamıyorsanız öncelikle bulunduğunuz kapsam haricinde diğer sigorta kapsamlarında gss borcunuzun olmadığına emin olun. Yani örneğin GSS borcunuz varken bağkura geçtiyseniz GSS borcunuzu ödemeden bağkurdan yararlanamazsınız. Bağkur borcunuzun tamamını kapatsanız bile provizyon alamazsınız. Bundan emin olduktan yani prim ödediğiniz kapsamdan hariç diğer kapsamlarda borcunuz yoksa bu durumda prim ödemesi yaptığınız kapsamdaki tüm borçlarınızı sıfırladıktan sonra sağlıktan yararlanmanız gerekir. Eğer primlerin tamamını ödemişseniz ve hala sağlık kapalı ise SGK ile görüşmeniz gerekir. Belki kayıtlarınızda sağlık güncellenmesi yapılması gerekebilir.
  • Sigorta tescilinin ardından sağlıktan yararlanma süresi hakkında daha fazla ayrıntı için sigorta başladıktan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK hesap fişi nedir?

Sigortalı işe giriş tarihinden itibaren 30 günlük süreyi tamamlamış olmanıza rağmen halen sağlık sigortanız kapalı ise işvereninize başvurarak hesap fişi girişi yapmasını isteyebilirsiniz. SGK hesap fişi henüz bildirim zamanı gelmeyen hizmetler için peşin olarak kazanç ve gün beyanı vermek için kullanılan bir sistemdir. İşveren peşinen diyor ki ben bu adam için şu kadar gün ve kazançla bildirge vereceğim. Haliyle sistemde 30 günü göreceğinden sağlık sigortanız açılmış olacaktır.

Eş ve çocuğun sağlıktan yararlanma şartları nelerdir ?

Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden eşin ve çocuğunun sağlık hizmetlerinden yararlanma yolları ve Sgk eş ve çocuk yararlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Eşin sigortasının olmaması ve ya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendi adına emekli maaşı almaması, esnaflık ya da çiftçilik kaydının olmaması gerekiyor.
  • 18 yaş altı çocuklar herhangi bir koşul aranmadan anne baba güvencesi olmasa bile sağlıktan yararlanma hakkına sahipler.
  • 18 yaşını tamamlamış kız çocukları anne ve ya babasının 2008/Ekim öncesi sigortalı ya da bağkurlu olması durumunda evlenene kadar sağlıktan yararlanma hakkı var.

Sigortalının eşi ne zaman sağlıktan yararlanır ?

İlk defa sigortalı olduktan ya da bağkurlu olduktan sonra kişinin kendisinin sağlıktan yararlanabilmesi için son 1 yıl içerisinde 30 gün yoksa 30 gün geçmesi gerekir. 30 gün geçtikten sonra sigortalının kendisi ile birlikte eşi de sağlıktan yararlanmaya başlar. Daha öncesinde yani işe girişten evvel son 1 sene içerisinde 30 gün varsa işe girişi yapılır yapılmaz sağlıktan yararlanmaya başlayacağından eşi de aynı zamanda sağlıktan yararlanmaya başlayacaktır.

Sadece sağlıktan yararlanmak için ne yapmalıyım ?

Bu soru genellikle emeklilik için prim gün sayısını tamamlamış olanlar tarafından sorulmaktadır. Eğer bağkurlu iseniz ve emeklilik için prim gününü tamamlamış olsanız bile çiftçilik ya da esnaflık kaydınız devam ediyorsa yine sadece gss prim ödemesi yapamazsınız. Kayıtlarınızı kapattıktan sonra sadece GSS kapsamında prim ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.

Sadece genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlıktan hem kendiniz hem de bakmakla yükümlü kişiler yararlanabilir. Genel sağlık sigortası kapsamında prim ödeme başvurusu için hemen  genel sağlık sigortası başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK sağlık hizmetlerinden yararlanma sorgulaması nasıl yapılır ?

SGK kapsamında müstehaklığınızın olup olmadığını yani sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamadığınız e devlet sisteminden kolayca öğrenebilirsiniz.

  • E devlet sisteminde SGK-Ortak 4a/4b/4c Hizmetler-Spas Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) menüsünden sorgulama yapabilirsiniz. Dilerseniz direk buradan T.C. ve e-devlet şifreni ile giriş yapabilirsiniz ⇒ E Devlet SGK sağlıktan yararlanma sorgulama
  • Spas müstehaklık sorgulaması sonucunda  Müstehaktır, provizyon alabilir. Şeklinde sonuç alıyorsanız provizyonunuz var demektir. Bir şey yapmanız gerekmez.
  • 1106 – Genel sağlık sigortası tescil işlemlerinizin gerçekleştirilmesi için en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ediniz” sonucu alıyorsanız provizyonunuzun olmadığını anlamalısınız. Yapmanız gereken en kısa sürede SGK’ya başvurmak.
  • 1104 – Son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için, provizyon verilememiştir.” uyarısı alıyorsanız sigorta, bağkur, gss v.s. kapsamında yeni prim ödemeye başladığınız ve 1 yıl içerisinde 30 günü tamamlamadığınız için sağlıktan yararlanamadığız anlamına gelir.
  • Bu durumda yapmanız gereken işe başlama ya da prim ödeme tarihinden itibaren 30 günlük sürenin dolmasını beklemek. Eğer işe giriş tarihinden ya da prim ödemeye başladığınız tarihten itibaren 30 gün geçmiş olmasına rağmen hala bu uyarıyı alıyorsanız SSK kapsamında başladıysanız işvereninizin hizmet bildirimi yapması ya da sigortalı hesap fişi girmesini talep edin.
  • Bu durumda sağlık açılacaktır. GSS ya da bağkur kapsamında 30 günü tamamlamış olmanıza rağmen hala provizyon kapalıysa bu durumda ise öncelikle prim ödemelerinizi yapmanız ve borcu sıfırlamanız gerekiyor.

İşten ayrıldıktan sonra sigorta ve sağlıktan yararlanma süresi nedir ?

Sağlıktan yararlanma işten ayrılınca da devam eder. İşten ayrılış ya da bağkur terk tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde adınıza en az 90 günlük sigorta primi ödemesi yapıldıysa işten çıkış tarihinden sonra 99 gün süre ile sağlıktan yararlanırsınız. Eğer işten çıkış ya da bağkur terk tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde 30-90 gün arası hizmet varsa işten çıkış tarihinden sonra 9 gün süre ile sigortadan yararlanırsınız. 30 günden az varsa işten çıkış tarihi itibariyle zaten provizyon olmaz.

Sigorta çıkışı yapıldıktan sonra sağlıktan yararlanma

Yukarıda belirtilen süreler sona erdikten sonra eğer bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ya da çocuğunuz üzerinden devam eden sağlık güvenceniz yoksa GSS kapsamında sadece sağlıktan yararlanmak için sigorta primi ödemeniz gerekiyor. GSS güvencesi olmayan herkes için zorunlu olan sağlıktan yararlanma sigortası olarak tanımlanabilir. Eğer gelir testi sonucu hane halkı ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3’ü altında belirlendi ise bu durumda prim ödemeden yeşil kart kapsamında sağlıktan yararlanırsınız. Ancak gelir bunun üzerinde çıkarsa 60g kapsamında prim ödemeniz gerekir. Bu kapsamda aylık prim tutarı brüt asgari ücretin %3’üdür.

  • 18 yaş altındaki çocuklar varsa anne ve ya babasının sağlık güvencesinden yoksa 18 yaş altı sigortadan yararlanabilmekte.
  • 18 yaşını tamamlayan çocuklar ise lisede okumaları halinde 20 yaşına kadar, üniversitede okuması halinde ise 25 yaşına kadar anne/babasının sağlık güvencesinden yararlanabilir.
  • 18 yaşını tamamlayan ancak anne/babasının herhangi bir güvencesi olmayan çocukların sağlıktan yararlanabilmesi için GSS kapsamına geçmesi gerekir.
  • Liseden mezun olanlar lise mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süre ile ( 20 yaşını geçmemek şartı ile) varsa anne/babasının sigortasından yoksa GSS yeşil kart kapsamından ücretsiz yararlanır. Tescil için SGK’ya diploma ile başvurmanız gerekir.
  • Üniversiteden mezun olan çocuklar üniversite mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süre ile ( 25 yaşı geçmemek şartı ile) varsa anne/babasının sigortasından yoksa GSS kapsamında ücretsiz olarak sağlıktan yararlanabilir. Tescil için diploma ile SGK’ya başvurmanız gerekir.
  • Anne ya da babasının ilk sigorta ya da bağkur başlangıcı 01.10.2008 tarihinden önce olan kız çocukları okumasalar bile anne ya da babasının sigortasından evlendikleri ya da  sigortalı çalışmaya başladıkları tarihe kadar yararlanabilir.
  • 01.10.2008 tarihinden önce memur olanların kız çocukları evlenene ya da çalışana kadar, erkek çocukları da okuyor olma şartı aranmadan 25 yaşına kadar sağlık güvencesinden yararlanabilir.
  • %60 ve üzeri malul olan çocuklar SGK sağlık kurulunun onayı halinde 18 yaşını tamamlamış olsalar bile anne/babasının güvencesinden yararlanabilir.

SGK borcu olan sağlıktan yararlanabilir mi ?

Bağkur, genel sağlık sigortası, isteğe bağlı bağkur, ek 5 tarım sigortası ve ya diğer isteğe bağlı sigorta kolları kapsamında primini kendisi ödeyen kişilerin aylık ödenmemiş prim borcu 2 aydan fazla olduğunda hem kendisinin hem de varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sigortası kapanır ve sağlıktan yararlanamazlar.

Sigortasız sağlıktan yararlanma nasıl olur ?

Eğer aktif bir sosyal güvenceniz yoksa sağlıktan yine yararlanabilirsiniz ancak muayene, ilaç, tahlili tetkik v.s. bedellerini cebinizden ödemeniz gerekir.

Bağkur sağlıktan yararlanma şartları nelerdir ?

4b bağkur kapsamında hem kişinin hem de kişinin bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk ve anne ya da babasının sağlık hizmetleri ve yararlanma yolları şu şekildedir ;

  • Prim ödemelerini düzenli yapması,
  • Son ödeme vadesi geçmiş iki aydan fazla prim borcunun olmaması gerekiyor.
  • Bağkurda sağlık sigortasından yararlanma şartlarından en önemlilerinden birisi de genel sağlık sigortası ya da diğer isteğe bağlı sigorta kollarından birisinde de ödeme vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmekte.
  • İlk defa bağkura başlayanların sağlıktan yararlanabilmeleri için 30 günlük süreyi tamamlamaları gerekmektedir.

Bağkur kapattıktan sonra sağlıktan yararlanma süresi nedir ?

Bağkurdan sağlıktan yararlanma şartlar bir üst başlıkta verilmiştir. Bağkur’u terk ettikten sonra;

  • Terk tarihi itibariyle borcunuz yoksa,
  • Terk tarihinden önceki son 1 sene içerisinde en az 90 gün ödenen prim varsa 99 gün daha sağlıktan yararlanabilirsiniz.
  • Bağkuru borçlu iken terk ederseniz zaten sağlık sonraki günden itibaren kapalı olacaktır ve genel sağlık sigortasına geçmeniz gerekecektir. Bu durumda hastanelerde sağlıktan yararlanma ücreti ödemeniz gerekecektir.
  • GSS kapsamından yararlanmak için aşağıda GSS sigortalı sağlıktan yararlanma şartları başlıklı yazımızdaki ayrıntılara göz atabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigortada sağlıktan yararlanma şartları nelerdir ?

İsteğe bağlı sigortalıların Sgk yararlanma şartları şunlardır;

  • Son ödeme vadesi geçmiş iki aydan fazla borçlarının bulunmaması,
  • Prim ödemelerini düzenli gerçekleştirmesi,
  • Bağkur, GSS ve ya diğer isteğe bağlı sigorta kollarında prim borcunun olmaması gerekiyor.

Part time sigorta sağlıktan yararlanma şartları nelerdir ?

Parttime çalışanlar da bize sıklıkla sağlıktan nasıl yararlanabilirim ya da ne zaman yararlanabilirim diye sormakta. Kısmi süreli yani parttime çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için son 1 yıl içerisinde en az 30 gün sigortalılığının yani primin yatırılmış olması gerekiyor. Ayrıca 20 günden az sigorta bildirimi yapılanlardan bakmakla yükümlü olarak eş, anne ya da çocuklar üzerinden sağlık güvencesi olmayanların 30 günden eksik süreleri GSS kapsamında 30 güne tamamlamaları gerekmektedir.

Emekli babanın sigortasından yararlanma şartları nelerdir ?

Kız ya da erkek çocuklarının emekli anne ya da babalarının sigortasından yararlanabilmeleri için;

  • 18 yaşın altında olmaları,
  • Lisede okuyorsa 20 yaşı tamamlamamış olmaları,
  • Üniversitede okuyorsa 25 yaşını tamamlamamış olmaları gerekir.
  • Emekli sandığı kapsamında 01 Ekim 2008 tarihinden önce memur olanların kız ve erkek çocukları koşulsuz olarak 25 yaşına kadar emekli anne ya da babasından yararlanabilirler.
  • SSK ya da bağkur emeklilerinde erkek çocuğu 18 yaşını tamamladığında emekli anne ya da babasından yararlanamaz. Ancak lisede okuyorsa 20, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar yararlanır.
  • 18 yaşını tamamlamış kız çocuklarının evlenene kadar emekli anne ya da babasından yararlanabilmeleri için ise anne ya da babanın 01 Ekim 2008 tarihinden önce ssk kapsamında en az 120 gün, bağkur kapsamında ise en az 270 gün hizmetinin olması gerekmektedir.

Babanın sigortasından yararlanmak için gerekli evraklar

Anne ya da babanın sigortasından yararlanmak için anne ya da baba tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sağlık Talep, Beyan ve Taahhüt formu doldurulması yeterlidir. SGK öğrenci bilgisine sistemden erişebildiği için öğrenciler için öğrenci belgesi temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Genel sağlık sigortasından yararlanma şartları nelerdir ?

GSS yani genel sağlık sigortasında sağlıktan yararlanabilmeniz için;

  • Son bir yıl içerisinde adınıza ödenmiş en az 30 gün prim olması,
  • Diğer isteğe bağlı sigorta kollarında prim borcunuzun olmaması,
  • Ödeme vadesi geçen prim borçlarınızın iki aydan fazla olmaması gerekmektedir.
  • Eğer yukarıda belirtilen şartları sağlamıyorsanız sorgulama yaptığınızda “Son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için, provizyon
    verilememiştir” uyarısı ile karşılaşırsınız.

Bes sağlıktan yararlanmak mümkün mü ?

Bireysel emeklilik sisteminde katkı payı ödeyenlerin bireysel emeklilik sigortası ile sağlıktan yararlanabilmeleri mümkün değildir. Ancak özel sağlık sigortası yaptırarak sağlık sigortasının anlaşmalı olduğu özel hastaneler ve özel diğer sağlık hizmet sunucularında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.  SSK kapsamında çalışıyorsanız yukarıda 4/a sağlıktan yararlanma şartlarına bakabilirsiniz.

Prim günü dolanlar sağlıktan yararlanma nasıl olur ?

İlk defa prim ödeme tarihine göre emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanlar ve işini terk edenlerin eğer eş ya da çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olarak sağlık sigortasından yararlanmak hakları yoksa bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamına geçmeleri gerekmektedir. Eğer sigortalı yakını sağlıktan yararlanma hakkı yoksa SGK’ya uğrayarak genel sağlık sigortası tescilinin açtırılması gerekmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
kemal şahin
kemal şahin
2 yıl önce

İşten ayrılan bir işçinin eş ve çocuklarının sağlık sigortasından yararlanma süresi ne kadar geçerlidir.

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status