Bağkur Malulen Emeklilik Şartları 2024 & Yaş Beklemeden emekli Ol

Bağkur malulen emeklilik konusunda yazımızda ayrıntılı olarak bilgi sunulacaktır. Eğer en az %40 ve üzeri işgücü kaybınız varsa malulen ya da engelli emeklilik kapsamında bağkurdan erken emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz. Malulen emeklilik ile engelli emeklilik kapsamında emekli olmak birbirinden farklı şeylerdir.

Malullukte ilk defa bağkurlu olduğunuz tarihten sonra meydana gelen rahatsızlıktan dolayı emekli olabiliyorken engelli diğer adı ile vergi indiriminden emeklilikte bağkura başlangıç tarihinden önce var olan rahatsızlık ile de emekli olabilirsiniz. Bu yazımızda bağkurlu nasıl malulen emekli olur ve bağkurlular için engelli emeklilik şartları ve engelli emeklilik tablosu konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

4b malulen emeklilik şartları nelerdir ?

4b eski adı ile bağkur kapsamında malulen emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için;

  • İlk bağkur başlangıç tarihinden sonra iş gücünüzdeki kayıp oranının en az %60 ve üzeri olduğunun tespit edilmesi,
  • 10 yıldan beri bağkurlu olmanız ve 10 yıllık süre içerisinde de en az ödenmiş 1800 günlük prim olması gerekiyor.
  • Ayrıca emekli olabilmeniz için prim borcunuzun da olmaması gerekiyor.
  • Ayrıca SGK tarafından çıkartılan malulen emeklilik yönetmeliğinde var olan hastalıklardan birisine sahip olmanız gerekiyor. Hastalık güncel listesine malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Tarım bağkur malulen emeklilik şartları

Tarım bağkur malulen emeklilik şartları yukarıda belirtildiği gibi olacaktır. Eğer tarım/çiftçi bağkuruna prim ödemeden önce ya da doğuştan gelen bir hastalık nedeni ile malul olduysanız içeriğin devamındaki engelli emeklilik tablosuna göz atabilirsiniz.

Bağkur malulen emeklilik maaşı ne kadar 2024 ?

Emekli maaşları ödenen primlere, sigortanın hangi sigorta kolu kapsamında ödendiğine ve daha birçok parametreye göre farklılık gösterir.  9000 gün ya da 5400 günden 2024 yılında emekli olacak birisine ödenecek en düşük emekli maaşı tutarı 10.000,00 TL olacaktır.  Güncel maaşlar için  malulen emeklilik maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

3600 malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilik şartları 1800 gün ve 10 yıllık sigorta süresidir. Eğer %40 ve ya üzeri engel raporunuz varsa prim ödenen ilk tarihe göre engelli emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

1800 günle malulen emekli maaşı ne kadar?

01 Ocak 2024 tarihi ve sonrasında emekli olacak SSK ve bağkur kapsamındakilere ödenecek en düşük malulen emekli maaşı 10.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Emekli sandığı kapsamındaki memurlara ödenecek ortalama malulen emekli maaşı ise 18.000-20.000 TL civarında olacaktır.

5000 gün malulen emeklilik maaşı

Malulen emekli maaşında günden ziyade ortalama prime esas kazanç tutarı önemlidir. Bağkur malulen emeklilik hesaplama formülüne göre prime esas kazancı hep düşükten ödenenlerin alabilecekleri ortalama emekli maaşı 2024 için en düşük 10.000,00 TL olacaktır.

Bağkur malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuruyu gerekli belgeler ile birlikte bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Başvurunuz üzerinde SGK sizi hastaneye sevk eder ve gittiğiniz hastanede heyete girersiniz. Hastane son durum raporunuzu düzenleyerek SGK’ya gönderir. SGK Sağlık Kurulu raporunuzu inceler ve işgücünüzü en az %60 ve üzerinde kaybettiğinizi onaylarsa emeklilik başvurunuzu onaylar.

Bağkur malülen emeklilik için gerekli belgeler nelerdir ?

Başvuru için istenen evraklar şunlardır;

  • Başvuru formu ( indir) 
  • Erkek iseniz askerlik terhis belgeniz ya da ilişiğiniz olmadığına dair belge,
  • Kimlik fotokopiniz,
  • daha önce almış olduğunuz sağlık raporu varsa aslı ya da aslı gibidir fotokopisi.

Bağkur engelli emeklilik tablosu

Eğer rahatsızlığınız/hastalığınız ilk defa bağkura başlamadan önce de varsa engelli emeklilik hakkından yararlanırsınız. Bu kapsamda emeklilik için sigortalılık süresi ve prim günü dışında yaş şartı aranmaz. Esnaf/tarım tarım bağkur engelli emeklilik şartları ve bağkur engelli emeklilik hesaplama tablosu şu şekildedir;

Engel oranıTamamlaması Gereken Şartlar
%40-4918 yıllık sigorta süresi 4680 gün
%50-5916 yıllık sigorta süresi 4320 gün
%60 ve üzeri15 yıllık sigorta süresi 3960 gün
Bağkur malulen emeklilik tablosu

Bağkur engelli emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Başvurunuzu bağkur dosyanızın bulunduğu SGK’ya yapmanız gerekiyor. Başvuruda istenen belgeler malulen emeklilik başvurusunda istenen belgeler ile aynıdır. Buna ilave olarak vergi indiriminden yararlanıyorsanız buna dair yazıyı ve daha önce almış olduğunuz engel raporunuzun aslını ya da aslı gibidir fotokopisini ekleyin. Başvuru formunda ise  Çalışma gücü kaybımın tespit edilmesi (4-b Bağ-kur kapsamındaki sigortalılar için) 5510 sayılı Kanun madde 28/5 kutucuğunu işaretleyin.

Bağkur engelli emeklilik maaşı ne kadar ?

Bağkur özürlü emekli maaşı hesaplamasının normalde emekli olacağınızda yapılan hesaba göre çok farkı yok. Alacağınız emekli aylığı normal emeklilik durumunda alacağınız emekli maaşına yakın olacaktır. Engelli emekli maaşı yüksek olması için primlerinizin asgari yerine azami tutarlardan ya da asgarinin üzerinde ödenmiş olması gerekiyor. Güncel engelli maaş tutarları ve emekli olacağınızda alabileceğiniz emekli maaşını hesaplamak için hemen  engelli emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları nelerdir ?

Bildiğiniz üzere şu anda yürürlükte olan yasa 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008/Ekim ayı itibariyle yürürlüğe girdi ve güncel olarak malulen emeklilik şartları bu yasa esas alınarak şu şekilde;

  • En az 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması,
  • 1800 prim günü olması,
  • En az %60 ya da üzerinde işgücü kayıp oranının heyet kararı ile tespit edilmesi.
İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Bağkur Malulen Emeklilik Şartları 2024 & Yaş Beklemeden emekli Ol” üzerine 4 yorum
    • Erken emeklilik şartlarını yazdım zaten Hülya HANIM. Belirttiğimiz şartları sağladığında yaş beklemeden emekli olabilmekte.

      Yanıtla
  1. merhaba.18.08.1968 dogumlu %50 doguştan engelli raporlu kız kardeşim için (01.07.1991 ilk sigorta giriş 1110 prim gün, 15.11.2012 bagkur giriş 2506 gün halen aktif) emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyiz

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 4320 günü tamamlaması halinde emekli olabilir. Eğer yüzde 50 üzeri rapor varsa.

      Yanıtla
Yorum yapın