Malulen emeklilik şartları tablosu ile erken emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kanunumuza göre erken emekli olma yollarından birisi de malulen emekliliktir. Tabi bu kapsamda emeklilik diğer kapsamlarda olduğu gibi belli şartlara bağlanmıştır. Bu yazımızda güncel malulen emeklilik şartlarını ve detayları bulabilirsiniz.
Malülen emeklilik tablosu
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmaz. Güncel malulen emeklilik cetveline göre şartlar aşağıdaki gibi aranmaktadır;
- İlk ssk, bağkur ya da diğer kapsamlarda başlangıç tarihinizden sonra en az 10 yıllık zamanın geçmiş olması ve bu 10 yıllık zaman içerisinde de en az 1800 prim gününüzün olması gerekiyor.
- Tabi prim günü ve sigorta süresi şartı bu ama bu şartlar yetmiyor.
- Emekli olabilmeniz için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından işgücü kaybınızın da en az %60 ve üzerinde olduğunun onaylanması gerekiyor.
- Eğer başvuruda bulunacak kişi bakıma muhtaç derecede ağır engelli birisi ise 10 yıllık süre şartı aranmaz. Başvuru için 1800 gün yeterlidir.
- Bağkur kapsamında malulen emeklilik başvurusu yapabilmeniz için ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun da olmaması gerekiyor.
Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları nasıldır?
Malulen emeklilik şartları son yasal düzenlemeler çerçevesinde güncellenmiştir. Güncel şartlar yukarıda paylaşıldığı gibidir. Malulen emeklilik hakkında sık sorulan bazı soruları ve cevapları sizler için ayrı bir başlık altında derledik. Soru cevap şeklinde oluşturmuş olduğumuz malulen emeklilik soru cevap sayfamızı ziyaret ederek konu ile ilgili tüm sorularınızın cevabını da bulabilirsiniz.
Bağkur malulen emeklilik tablosu
SGK maluliyet cetveli kapsamında 4b sigortalıları için de malulen emeklilik şartları aynıdır. En az 1800 günü olan, 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlayan, prim borcu olmayan ve en az %60 ve ya üzerinde işgücü kaybı olan Bağkurlular malulen emeklilik hakkından yararlanabilirler.
Malulen emeklilik başvurusu nereye, nasıl yapılır?
Malulen emeklilik başvurusu malulen emeklilik başvuru formu ile son çalışmanın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılır. Başvuruda;
- Eğer varsa son 6 ay içerisinde almış olduğunuz heyet raporu,
- Eğer erkek iseniz askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belge yeterli olacaktır.
Malulen emeklilik şartları hakkında daha fazla bilgi, başvuruda istenen belgeler ve başvurunun nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılar için malulen emeklilik şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Malulen emeklilik başvurum onaylanmadı, işgücü kaybım %60 altında ya da hastalığım işe girişten önce olduğundan erken emeklilik hakkından yararlanamadım diyorsanız üzülmeyin. Eğer en az %40 üzeri engel raporunuz varsa ya da vergi indiriminden yararlanıyorsanız aşağıda belirtilen şartlarda emekli olursunuz.
Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri
Malulen emeklilik hakkı elde edebilmeniz için sahip olduğunuz hastalığınızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan yönetmelikteki hastalığı içermesi gerekmektedir. Her bir hastalık için ise yüzdelik belirlenmiştir.
Malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor?
Malulen emeklilik hastalıkları yönetmelikle belirlenmekte ve bu yönetmelik her zaman için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından güncellenmektedir. Yukarıda bağlantısı verilen sayfamızı ziyaret ederek güncel hastalık listesine ulaşabilirsiniz. Hem malulen emekli olunan hastalık listesi hem de malulen emeklilik rapor oranlarına göz atmak için hemen hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Erken emeklilik şartları tablosu
Malulen emekli başvurunuz onaylanmazsa ya da hastalığınız işe girişten, bağkura başlamadan önce v.s. ise ve en az %40 ve ya üzeri raporunuz varsa yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. Bu durumda iseniz en az 15 yıldan beri sigortalı olmanız ve 3960 günü tamamlamanız durumunda emekli olabilirsiniz.
- Eğer engel oranınız %40-49 arası ise 18 yıldan beridir sigortalı olmanız ve 18 yıl içerisinde en az 4680 gün sigorta, bağkur v.s. gününüzün olması,
- %50-59 arasında sağlık raporunuz varsa 16 yıldır sigortalı olmanız ve 4320 günü tamamlamış olmanız durumunda emekli olabilirsiniz.
Yukarıdaki malulen emekli şartların tamamı bağkurlular için geçerlidir. Sigorta ilk başlangıç tarihinize göre ssk kapsamında engelli emeklilik şartlarınıza aşağıdaki vergi indirimi emeklilik tablosundan göz atabilirsiniz.
Malulen emeklilik şartları tablosuna göre emekli olabilmeniz için yönetmelikle belirlenen malulen emeklilik puan cetvelindeki hastalıklardan birisinin olması gerekmektedir. Örneğin görme kaybı, uzuv kaybı, kısmi felç, kanser gibi hastalıklar başlıca malulen emeklilik hastalıkları arasında yer alır.
Malülen emekli olma şartlarını sağlayan ancak emekli maaşım düşük olur korkusu ile emeklilik başvurusu yapmayan birçok kişi var. Malulen emekli maaşı düşük olmaz. Normal şartlarda alabileceğiniz emekli maaşına yakın bir maaş alırsınız. Güncel malulen emekli maaşlarına sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
5510 Sayılı Kanun’da yer alan malülen emeklilik şartları tablosuna göre bir kişinin malulen emeklilik hakkından yararlanabilmesi için işe giriş tarihine göre en az 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlaması gerekmektedir. Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç olduğu karar verilen kişilerde bu süre şartı aranmaz.
Malulen emeklilik için en az %60 ve üzerinde iş gücü kayıp oranı gereklidir. Ayrıca bu oranın ilk defa prim ödenen tarihten sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. %40 ve üzeri rapor varsa 5510 Sayılı Kanun 28/1 bendi kapsamında diğer adı ile engelli emeklilik kapsamında başvuru yapabilirsiniz.
Merhaba Ömer Bey maalulen emeklilik başvurum 5-6 aylık bir süreçten sonra geçen hafta red ile sonuçlandı. Ben de itiraz dilekçesi doldurup verdim. Yalnız ben e-devlete girdiğimde rapor sorgulama işlemlerinde malulen emeklilik rapor sonuçlarımı göremiyorum.
Merhaba. E-devlette onları görebileceğiniz bir ekran yok.
merhaba. ben yakın zamanda bir kaza geçirdim ve şuan belimde 10 vida var. 6 ay sonunda 6 ya düşecek ama hareket kısıtlılığım hayatım boyunca olacak. prim gün sayım 2256 bu durumda benim malulen emekli olma gibi bir imkanım var mı? ve eğer emeklilik olursa kısa bir süre daha çalışma imkanım olur mu?
Merhaba. 10 yıllık sigorta süresi ve 1800 gün varsa malulen emekliliğe başvuru hakkınız var. Ama bu rahatsızlık ile olup olamayacağınıza sağlık kurulu karar verir.
merhaba ben 1987doğumluyumsigorta girişim 15.09.2003 prim günüm 4470 tip2 dıyabet ve omuriliğimde 3 adet kırık mevcut malulen emekli şartarına uymaktamıyım acaba
Merhaba. Prim ve sigortalılık süresi şartını sağlıyorsunuz. Yani başvuru hakkınız var. Ancak malulen emekli olup olamayacağınıza heyet karar verecektir.
Merhaba Ben glanzman(kanama) hastasıyım ayrıca bir gözüm de görmüyor. İşe girişim 11/02/2008 3400 sigorta günüm var emekli olabilir miyim acaba
Merhaba. Malulen emeklilik başvuru hakkınız var. Ama olup olmayacağınıza Kurul karar verir. Başvurabilirsiniz.
2 hastalıkta olabilir mi yoksa tek hastalık mı olması lazım? Gözde %40 glanzman hastalığında da %40 raporlarım var. İkisini bir alsam olur mu başvuru yapabilir miyim
İki hastalık da olur. Siz hastanede bunu belirtirsiniz. Tüm hastalıklarınız için muayene, tahlil ve tetkikler yapılır. Kurul da tüm hastalıkları esas alarak değerlendirme yapar.
Ben şuanda 2015 yılında isten çıkarıldıkdan bu yana calısmıyorum 2000 gün de sigortam var ve bugünde saglık kurulundan engeli raporu mu aldım% 63 bu durumda ne islemler yapmam gerekiyor emekli olmak için
Merhaba. Sigortalı olarak ya da başka bir kapsamda ilk defa prim ödeme tarihi nedir ?
Kalp damarlarında 4 adet stend var rapor almadım 5390 günüm var malulen emekli olabilirmiyim
Buna Sağlık kurulu karar verir. Bizim bir şey dememiz doğru olmaz.
Merhaba benim işe başlama tarihi 19/09/2006 pirim günüm 4500 fabrikada çalışıyorum 2009 yılında iş kazası sonucu sol elimi kaybettim raporum %56 ne zaman emekli olabilirim.
Merhaba. %56 engel raporu varsa ve bu rapor sürekli ise 19.09.2024 tarihinden itibaren emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.
Merhaba ben astım hastasıyım sgk pirimim 5489 günüm var malünen emekli olabilirmiyim saygılar
Merhaba. Buna sağlık kurulu karar verir ancak sadece astım hastalığı ile malulen emekli olacağınızı sanmıyorum.
Merhaba bentekstil de makinaciyim.vucudumun eklemlerinde romotoit atrit teşhisi kondu ellerimi hareket ettiremiyorm.1800gunumdoldu malulen emekli olabilir miyim.
Merhaba. Eğer en az 10 yıllık sigorta süresini tamamladıysanız başvuru hakkınız var. Olup olamayacağınıza SGK Kurulu karar verecektir.
Merhaba. Babam kalp hastası doktoru doktoru kalbinin %70 i calısmadıgına dair rapor verdi 50 gun sigorta bagkurda 3447 gunu var malülen emekli olmaya hak kazanmış mıdır
Merhaba. Malulen emeklilik için başvuru hakkı var. Olup olamayacağına SGK sağlık kurulu karar verir.
Merhaba, Malülen emeklilik için esnaflık yaptığım dönemlerde yatırmadığım primlerimi borçlanarak başvuru yapacağım, Eğer emekliliğim onaylanmazsa, boçlandığım primleri ödemek zorunda mıyım. Geri sildirebilir miyim.
Merhaba. Talepte bulunmanız yeterli. Malulen emeklilik başvurunuz kabul olmazsa ödemezsiniz ve kendiliğinden iptal olur.
Merhaba 7.08 yıldır şeker hastasıyım bir hafta önce kalp krizi geçirdim dört damarım tıkanmış üç tane Siten taktılar bir tane daha takacaklarğını söylediler bir süre sonra yaklaşık 4000 güne yakın primim var mali Len emekli olabilir miyim
Merhaba. Buna sağlık kurulu karar verir. Prim günü yeterli başvuru yapabilirsiniz. Ama olup olamayacağınız konusunda bir yorum yapamam.
Mehaba eşim 1974 doğumlu ev hanımı 2006 394 gün bağkur 2008 ssk 254 toplam 646 gün prim ödendi, eşim 20 yıldır bipolar hastası psikritri hastası . bu hastalıkla ilgili cerrehpaşa ve bakırköyde halen tedavi oluyoruz . fakat hiç düzelme yok . bu durumda MALULEN Emekli olabilirmi. şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Malulen emeklilik için öncelikle en az 1800 gün gerekli. Bunun dışında malulen emekli olup olamayacağına sağlık kurulu karar verecektir. Olur ya da olamaz demek imkansız.