Manuel Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

Manuel rapor girişi elektronik ortamda girilemeyen bazı raporlar için gerekli olabilmekte. Geçici iş göremezlik raporu alan bir çalışan için çalışmadığına dair girişi SGK vizite uygulaması üzerinden yapmanız gerekiyor.

Bazı durumlarda işçinin almış olduğu geçici iş göremezlik raporu sizin işyeri ekranınıza düşmeyebilir. Bu durumda çalışmadığına dair bildirim girişini vizite giriş ekranından yapmanız gerekebilir. Manuel olarak yapmış olduğunuz çalışmadığına dair bildirimi daha sonra güncellemeniz ya da iptal etmeniz gerekirse Sgk vizite uygulaması üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Manuel SGK rapor girişi nasıl yapılır ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere SGK çalışmadığına bildirim normalde vizite ekranına düşen rapor üzerinden kolayca yapılabilir. Ancak işçi yeni işe girdiyse raporu eski işyerine düştüğünden ya da hastane raporu sisteme kaydetmediğinden dolayı rapor sizin işyeri ekranına düşmeyebilir. Bu durumda SGK çalışmadığına dair girişi manuel yapmanız gerekiyor. Peki SGK manuel rapor girişi nasıl yapılır ? Manuel olarak SGK çalışmadığına dair bildirim girişini de SGK çalışmadığına dair bildirim uygulaması üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

  • Manuel çalışılmadığına dair bildirim girişi için öncelikle eski adı ile SGK Vizite yeni adı ile Sağlık Ödeme Sistemi’ne e-sigorta şifreniz ile giriş sağlayın.
  • İş göremezlik girişi yapabilmek için e sgk çalışmadığına dair uygulamasına buradan girebilirsiniz: e vizite giriş.
  • Vizite giriş sistemine giriş sağladıktan sonra öncelikle Sgk çalışılmadığına dair bildirim yapmak istediğiniz çalışan için dilerseniz Elektronik rapor sorgulama kısmından tarihe göre ya da T.C. numarasına göre rapor sorgulaması yapın.
  • Tarihe göre ya da T.C. numarası ile sorgulama yaptıktan sonra eğer rapor önünüze geliyorsa elektronik olarak işçi rapor girişini yapabilirsiniz
  • Online Sgk rapor işleme durumunda ayrıca manuel Sgk iş göremezlik girişi yapmanıza gerek kalmaz.
  • Ancak işçiniz size elden raporu getirdi, sistemden de baktınız yok bu durumda sgk çalışılmadığına dair bildirim girişini manuel bildirim işlemleri seçeneğinden yapmalısınız.
  • Manuel çalışılmadığına dair bildirim sgk işleminde başlangıç tarihine geçici iş göremezliğin başladığı tarihi, bitiş tarihi olarak da işbaşı/çalışır tarihini girmeniz gerekiyor.
  • Gerekli tarihleri yazdıktan sonra çalışmadığına dair bilgi girişini tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer manuel bildirim girişi yapmaya çalıştığınızda “Söz konusu rapor tarafınıza bildirildiğinden manuel bildirim yapamazsınız. Elektronik çalışılmadığına dair bildirim yapınız.” uyarısı ile karşılaşırsanız rapor size elektronik ortamda tebliğ edilmiş anlamına gelir. Bu durumda Elektronik rapor sorgulama kısmından tarihe göre ya da T.C. numarasına göre sorgulama yaparak rapor için bildirim yapabilirsiniz.
  • Manuel rapor bildirimi nasıl yapılır konusunda bilgi vermeye çalıştık. Elektronik ortamda bildirim hakkında daha ayrıntılı bilgi için çalışılmadığına dair bildirim girişi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK manuel rapor girişi iptali nasıl yapılır ?

Sgk vizite giriş uygulamasından manuel olarak yapmış olduğunuz çalışmazlık girişini daha sonra iptal etmeniz ya da tarihleri güncellemeniz gerekirse yine çalışmadığına dair uygulama ekranında yer alan;

  • Manuel bildirim işlemleri kısmından çalışanın T.C. numarası ile giriş sağlayarak işgörmezlik girişi iptal yapabilir ya da istirahat girişi için yapılan bildirimin güncellemesini yapabilirsiniz.
  • Manuel çalışılmadığına dair bildirim işlemleri kısmından iptal ettikten sonra SGK’ya ayrıca bilgi vermeniz gerekmez.

Çalışmadığına dair rapor girişi yapılmazsa ne olur ?

Rapor alan işçi çalışmadığına dair bildirimini rapor bitimini takip eden ayın 23’üne kadar elektronik ortamda  ya da manuel olarak rapor giriş ekranından yapmanız gerekiyor. SGK rapor girişini hiç yapmadığınızda işçi başına brüt asgari ücretin yarısı, çalışmadığına dair bildirimi geç yaptığınızda ise 1/10’u tutarında ceza uygulanır. 

SGK iş göremezlik rapor girişi geç yapıldığında ya da hiç yapılmadığında çalışan başına güncel ceza tutarları için hemen  rapor bildirmeme cezası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çalışamazlık girişi cezası yemek istemiyorsanız SGK çalışmadığına dair bildirim yerine geçen bazı işlemleri yerine getirmeniz gerekmekte. Çalışmadığına dair belge girişi yapmasanız bile SGK aşağıdakileri yapmanız halinde idari para cezası uygulanmaz. Rapor alan işçiden dolayı SGK çalışılmadığına dair bildirim cezası almak istemiyorsanız;

  • SGK e vizite uygulaması üzerinden SGK rapor onaylama ya da manuel çalışılmadığına dair bildirim girişi yapmanız gerekiyor.
  • Eğer işçinin eksik gün sebebini raporlu olduğu gün sayısı kadar “1” İstirahat eksik gün kodu ile gösterirseniz de çalışılmadığına dair giriş yerine geçer ve SGK yine ceza uygulamaz.
  • E bildirge ekranında sigortalı raporlu olduğu sürelerde çalışmamıştır kutucuğunu işaretlemeniz de çalışmadığına dair giriş yerine geçer ve Sgk işçi rapor girişi yapmama cezası uygulamaz.

İş göremezlik raporu iptali yapılabilir mi ?

Sgk rapor silme işlemi aynı gün raporu giren doktor tarafından yapılabilmekte. Raporun yazıldığı gün geçtikten sonra raporun elektronik ortamda silinmesi ya da iptali söz konusu olamamakta.

Manuel sistemden ödemesi yapılan rapor ne demek ?

SGK şu anda elektronik istirahat rapor uygulamasını kullanmaktadır. Bu uygulama ile hastaneler tarafından raporlar elektronik ortamda girilmekte ve elektronik ortamda girilen bu raporlar hem işverene hem de SGK’ya elektronik ortamda tebliğ edilmektedir. Tüm işlemler elektronik ortamda tamamlanmaktadır. Bu uygulamadan önce ise tüm işlemler manuel yapılmaktaydı. Elektronik istirahat rapor uygulamasına geçişten önce kullanılan uygulamada ödenen iş göremezlik raporları manuel sistemde ödemesi yapılan rapor olarak adlandırılmaktadır.

İşçi rapor girişi nereden yapılır?

SGK E-vizite uygulamasından yapılır.

Manuel girilen rapor parası ne zaman yatar?

Manuel bildirim onaylı rapor olarak SGK ekranlarına düşmediğinden ödemenin yapılabilmesi için onaydan sonra SGK’ya bilgi vermeniz iyi olacaktır. Bildirim tarihinden ortalama 7-10 gün sonra ödeme yapılabilmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

11 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Abdullah
Abdullah
1 yıl önce

Merhaba rapor manuel girildiği taktirde çalışan sgkdan ödeme alabilir mi

Özkan
Özkan
1 yıl önce

Manuel giriş yaparken “Söz konusu rapor tarafınıza bildirildiğinden manuel bildirim yapamazsınız. Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim Yapınız.”

Bu hatayı alanlar Sgk vizite giriş sayfasında sağ menüde yer alan “Elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” kısmının altında Arşiv yazan linke tıklayıp tarih aralığını seçtiklerinde ilgili rapora ulaşıp onay verebileceksiniz.

öznur
öznur
2 yıl önce

Merhaba, iş kazası geçirdi personel. bildirmemekten ceza geldi bununla ilgili itiraz edebilir miyim? yardımcı olur musunuz

Yağmur
Yağmur
1 yıl önce
Reply to  öznur

Merhaba analık raporum kasım ayında başladı kasım ve aralık odememi aldım 31 ocakta iş yeri cikisimi verdi ve 9 ocakta tekrar başlattılar Ocak ve Şubat ödemem yatmadi iş veren raporu onaylamak çalıştığında ” sigortalının işten çıkış tarihi onay başlangıç tarihinden önce olduğundan bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır ” uyarısını alıyorlar ne yapmamız lazım yardımcı olursaniz çok sevinirim

Yağmur
Yağmur
1 yıl önce
Reply to  Yağmur

31 Aralık çıkış 9 Ocak giriş

Yağmur
Yağmur
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Manuel bildirimde rapor size elektronik ortamda bildirilmiştir ordan onaylayın şeklinde uyari geliyor

11
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status