İşe giriş bildirgesi geç verme cezası tutarları konusunda tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz. İşe başlayan bir çalışan için sigortalı işe giriş bildirgesinin kanunen belirlenen tarihten önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na işveren tarafından elektronik ortamda bildirilmesi gerekiyor. Bildirim süresi dışında yapıldığında SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.
Normal şartlarda işe giriş bildirgesinin en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihten bir gün öncesine kadar elektronik ortamda verilmesi gerekiyor. Ancak bu durumun bazı istisnaları var. İşe giriş bildirgesi verilme süreleri için tüm istisnai durumlar ve daha fazla ayrıntı için işe giriş bildirgesi verilme süresi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Geriye dönük işe giriş cezası 2025
İşe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı her bir sigortalı için brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Sigortalı başına ceza tutarı | 26.005,00 TL |
Re’sen tespitlerde sigortalı başına uygulanacak ceza tutarı | 52.010,00 TL |
İşe giriş bildirgesi geç verme cezası indirimi 2025
Normalde tüm SGK idari para cezalarında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde indirim tutarı %25’tir. Ancak işe giriş bildirgesinin geç verilmesi ve tebliğ tarihinden 15 gün içerisinde ödenmesi halinde geç işe giriş cezası indirim tutarları farklı olabiliyor.
- İşe giriş bildirgesini verilmesi gereken tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde kendiniz elektronik ortamda geç verir ve ceza yazısı tebliğ tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde ödemeniz halinde uygulanan ceza tutarının 3/4’ünün 1/4’ünü ödersiniz. Bu durumda ceza tutarı 26.005,00 TL’den 4.875,00 liraya düşecektir.
- Re’sen uygulanan cezalarda ya da 30 günlük süreyi geçirdikten sonra vermeniz halinde sadece %25 indirim uygulanır. Normalde indirimsiz olarak 26.005,00 TL. 15 gün içerisinde ödediğinizde 19.503,00 TL olarak ödersiniz.
Aynı gün işe giriş cezası 2025
Aynı gün işe giriş yapılabilen istisnalar dahilinde verilen bildirgeler için işe girişi geç bildirme cezası uygulanmaz. Ancak istisna kapsamında değilse bu durumda sigortalı başına brüt asgari ücret kadar ceza uygulanır.
Merhaba, apartman yöneticisiyim. Kapıcımız 2018 sonunda emeklilik talebinde bulunduğu için işten çıkışı yapılmış. Ancak çalışmaya devam ettiği halde ssk giriş bildirgesi ve pirim bildirgeleri 7-8 gibi verilmemiş daha sonra giriş ve prim bildirgeleri verilmiş. Şimdi kapıcımız şikayette bulunur ve dava açarsa ne kadar cezaya muhatap oluruz. Fazla ceza yememek için ne tavsiye edersiniz
Merhaba. Geriye dönük bildirge kendiniz verirseniz o dönemki brüt asgari ücretin 1/5’i oranında ceza uygulanır. Şikayet ederse SGK denetmenleri ya da mahkeme tarafından tespit edilirse bu durumda her bir ay için o dönemki bürütün 2 katı kadar ceza uygulanır. Buna göre hesaplama yapabilirsiniz.
Merhaba Ömer bey,
Bir çalışanımız işe girişini aynı gün yapmak zorunda kaldık. 25.07.2023 tarihinde işe bildirgesini verdik aynı gün işe başladı. Burada SGK ya nasıl bir ödeme veya başvur da bulunup cezayı ödememiz gerekiyor?
Merhaba. SGK’ya ceza otomatik olarak düşer ve uygularlar. Sizin ayrıca başvurmanıza gerek yok.
Merhabalar, gün içerisinde 15.04.2023 tarihli bir işe giriş yapmak istemiştim. Kişinin İptali için sisteme aynı gün girdiğimde 15.02.2023 tarihli giriş yaptığımı fark ettim. Olağan halden dolayı giriş yaparken herhangi uyarıda bildirimide almadım. Geçmişe dönük giriş yaptığım için iptalini Sgk’dan dilekçe ile başvurmayı düşünüyorum. SGK iptalini yapar mı? Her hangi bir paza cezası yemem söz konusu olabilir mi acaba? Kişi işyerinde herhangi bir faaliyette bulunmadı. Durduk yere baş ağrısı çekiyorum. 🙁
Merhaba. Sehven bildirdiğinizi ve iptal edilmesi gerektiğini talep edin. SGK’nın iptal etmesi gerekir. Sorun olmaması lazım.
Merhabalar,
1998 de iş başı yaptım, 2001 de askere gittim, askere gitmeden önce sadece 15 günlük sigorta yapmış iş veren, 1 yıl önce patronumu gördüm aynı işe devam etmekte, konuya değindim varsa öyle bir hakkın düzeltiriz dedi, EYT den faydalanamadım. bu konuda ne yapmalıyım,
Merhaba. İşveren düzeltemez. Kanıtlayıcı belge varsa hizmet tespit davası açın. İşveren olumlu ifade verirse mahkeme lehinize sonuçlanır ama uzar biraz.
Merhaba 2020 yilinda ise basladigim ve halen çalışmakta oldugum isyerine ssk girisim 4 ay once yapildi, eyt icin eksik gunum var isveren yardimci olmaya niyetli,geriye donuk 30 ek bildirge verilirse maliyeti yaklasik kac tl olur tesekkurler
Merhaba. Geriye dönük 3 ayı geçen süreler için işveren bildirge veremez. SGK denetim talebinde bulunur. Sonuçlanması çok uzun sürer. İşveren kendi verirse Asıl bildirgeden brüt asgari ücretin 1/5’i İPC uygulanır. Ayrıca primleri tahakkuk eder. Ancak dediğim gibi SGK işleme almaz. Baya beklersiniz.
ben kendim ihbarda bulunursam daha cabuk sonuc alırmıyım tesekkurler
Kendiniz de ihbarda bulunsanız işveren de bulunsa 3 ayı geçen süreler için denetim raporu sonucuna göre işlem yapılır.
Merhaba,01.10.1999da staj yapmaya başladığım firmada ,staj öncesi çalıştığım halde sigortam yapılmamış. araştırdığımda buyıl işyeri sahibide ölmüş . giriş tarihimi nasıl geriye aldırabilirim
Merhaba. Staj girişi zaten sayılmıyor emeklilikte. Eğer işveren hiç prim ödemesi yapmadıysa ya da girişinizi yapmadıysa ancak dava ile olabilir. O da çok zor.
Merhaba 1998 – 1999 tarihleri arasında staj yaptığım firma 16-06-1999 stajım bitirip bu tarihte işe başlamama rağmen benim sigortamı 29-12-1999 tarihinde başlatmış ve ben bu tarihten 31-07-2000 tarihine kadar çalıştım ve 2000 8. ayında askere gittim için çıkışımı yaptı askerliği bitirip 2002 3. ayında tekrar ayı iş yerinde çalışmaya başladım yaklaşık 10 yıl kadar çalıştım daha sonrasında işten ayrıldım ve farklı iş yerlerinde çalıştım buna istinaden yaklaşık bu tarihe kadar ödenen 7500 günlük pirimim var ve EYT kapsamına dahil olabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim hukuki yollardan işe giriş tarihimi 16-06-1999 tarihi öncesine çekebilirmiyim
Merhaba. Mevcut durumda EYT kapsamına girmiyorsunuz maalesef. Hizmet tespit davası açmanız gerekiyor.
Merhaba,
İşe giriş tarihim 06.04.2022, bütün evrakları eksiksiz bir şekilde teslim ettim işverenime. 24.04.2022 de mesaj geldi telefonuma SGK işe girişiniz yapılmıştır diye. Sonrasında konuyu işverenime anlattım. Muhasebecisinin bi hata yaptığını unuttuğunu söyledi. Maaşım net 7500 olarak anlaşmıştık. Şimdi geriye dönük 19 günlük sigortam için nasıl bir hak kaybına uğrarım ? İşverenimin elinde olmadan gerçekleşen bir durum olduğu için işverenim cezaya maruz kalmadan nasıl bu 19 günlük sigortamı alabilirim ve ne kadar olarak alabilirim ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba. İşe girdiğiniz tarihe çekilirse yazımızda belirtilen tutarlarda ceza öder işveren. 19 günlük kısım için hesaplama sizinle işveren arasında. Kanunen uygun bir durum değil. Sigortalı olmanız gereken bir sürenin parasının ödenmesi kanuna aykırı
1999 yılında Nisan ayında mağazada calıştığım 30 günlük süre icin işveren sigorta bildirgemi yapmamış ve sigortam başlamamış. Elimde o donemde çalışırken ve sigortası yapılan diyer arkadaşlarım ile çekilmiş gazetede yayınlanmış resmim var. Şimdi SGK daki yetkili işveren “evet bizimle çalışmıştı” seklinde beyan verir ise benim sigorta başlangıcımın bu dönemden başlayabileceğini ama işverenin de ceza yiyebilecegi soylendi.
1.olarak bu 15 gunluk çalışmamın cezası şimdi nekadar tutar? 2.olarak işyeri kapanmıs olsa bile bu cezayı ödemekle mükellef midir? Tesekkürler
Merhaba. Bu arkadaş burada çalıştı demesi ile hizmet işlenmez. Mahkemeye vermeniz gerekiyor. SGK işlemez.
Merhaba Ömer Bey, babam 2005 yılında çalıştığı şirket çalıştığı gün sayısını eksik yatırmış. Bu konuda bir şey yapılabilir mi? Şirket eksik günleri yatırmayı kabul etse, bir ay icin ne kadar ödeme yapmak zorunda kalırlar?
Merhaba İsmail BEY. Şirket kabul etse bile SGK işleme almaz. Denetim yapar ve varsa kanıtlayıcı belgeleri ister. Eğer yoksa reddedebilir. Bu durumda mahkemeye vermeniz gerekebilir. Ödenecek prim döneme ve gecikme zammı ile faizine ve de gün sayısına göre değişir.
Ömer Bey, cevabınız için çok teşekkür ederim. 2005 yılında nisan ayında işe girişi yapılmış yalnız 25 gün kadar eksik yatırılmış. Mahkemeye başvurmayi planlıyoruz. Ceza için “her bir bildirge için asgari ücretin 2 katı ceza ” deniliyor. Burada bildirge her bir gün için mi?
Ceza uygulanmaz zaman aşımı var. Sadece tahakkuk edecek olan primi gecikme zammı ve faizi ile ödersiniz.
Merhaba ben kamu hast.çalışanıyım işçi sgk bildirgeleri süresinde gösterdim fakat nasıl olduysa sistem hatasımı bilmiyorum tahakkuk bankada gözükmedi ,o yüzden dolayıda barkodlu çıktılarım olduğu halde kanuni süresi geçmiş oldu. Şimdi tahakkukları yeniden oluşturup ödem eyaptım fakat idari para cezası uygulanıcak bu konuda ne yapmam gerekiyor.
Merhaba. Eğer süresi içerisinde vermediyseniz idari para cezası uygulanır. Yapacak bir şey yok bunun için.
Merhaba
Ben 07.07.2021 de işe başladım. Sigorta girişimi tüm evraklarımı vermeme rağmen yapmamışlar. Ben farkedip söyledim geriye dönük yapamayız dediler ve 17.07.2021 de sgk girişimi yaptılar. 12.08.2021 de işten ayrıldım. 16.08.2021 de Sgk çıkışımı yapmışlar. Şimdi ben kalan 6 gün için ne yapmalıyım. Bu tutarı Şirketten talep etmemin bir sakıncası varmı?
Merhaba. Normalde bu süreler için sigorta yapılması zorunlu. Şikayet edebilirsiniz SGK’ya. Ama eksik bildirildiği tespit edilirse işveren hakkında cezai işlem uygulanır.