Aile Gelir Belgesi Nasıl Alınır? & Örneği, Özel Sektör ve Bağkur İçin

Aile gelir belgesi nasıl alınır? Gelir belgesi birçok Kurumun burs, sosyal yardımlar ve diğer yardımlar için istediği belgeler arasında yer alır. aile mali durum belgesi ile ailenin kişi başına düşen ortalama geliri tespit edilmeye çalışılır. Güncel gelir belgesinin alınabileceği yer kişinin bulunduğu sigorta kapsamına göre farklılık göstermektedir. Bu yazımızda gelir durumunu gösteren belge örneğini nasıl ve nereden alabileceğiniz hakkında ayrıntılı bir rehber bulabilirsiniz.

Aile gelir durum belgesi nedir ?

Öncelikle gelir belgesi nedir sorusunun cevabı ile konuya giriş yapalım. Gelir belgesi ailenin kişi başına düşen ortalama gelirinin hesaplanabilmesi, bu doğrultuda sağlanacak yardım, burs gibi yardımlardan yararlanıp yararlanamayacağının tespiti için istenen bir belgedir.

Aile gelir durumu belgesi nereden alınır ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ailenin mali durumunu gösteren belge nereden alınır sorusunun cevabı son sigorta kapsamına göre farklılık gösterir.  Şimdi sigorta kapsamına göre sırasıyla ailenin gelir durumunu gösteren belgeleri nereden alabileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz.

1-Gelir belgesi nasıl alınır özel sektör?

Sigortalı çalışanlar için özel sektör gelir belgesi diğer adı ile ücret bordrosu işyerinden alınabilmektedir. Eğer 4/a yani SSK kapsamında çalışıyorsanız aylık gelir belgesini işyerinizin muhasebecisinden imzalı olarak talep edebilirsiniz. Özel sektör çalışanları için aile gelirini gösteren belge E-devletten ya da online olarak alınamamaktadır. Bu konuda özellikle maaş bordrosu nereden alınır özel sektör sorusu sorulmaktadır. İşyeri muhasebesinden almanız gerekmektedir.

2-Memurlar için gelir durumunu gösteren belge nasıl alınır ?

Memurlar için aile gelir durumu bildirir belge e-devletten alınabilmektedir.

  • Memurlar için e devlet aile gelir belgesi olarak bordro alınması yeterlidir.
  • Bu menüden Merkezi Bütçe kapsamındaki kurumlarda çalışanlar aile gelir durum belgesi diğer adı ile bordro alabilirler.
  • SGK, İşkur gibi kurumlarda çalışan memurlar buradan bordro alamazlar, kendi kurumlarından almaları gerekir.
  • Memurlar için aile gelir belgesi e devletten T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle buradan giriş yaparak alabilirsiniz ⇒ memurlar için gelir belgesi nasıl alınır e devlet.

3-Emekliler için gelir belgesi nereden alınır ?

Peki gelir durum belgesi nereden alınır ? Emekli için emekli maaşını gösterir belge alınması gerekmektedir.

  • Emekli aile gelir belgesi formu diğer adı ile son güncel maaş dökümü kimlik ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden barkodlu olarak alınabilir.
  • E-devletten de dilerseniz aynı şekilde barkodlu emekli maaş dökümü alabilirsiniz.
  • SSK emeklisi gelir belgesini E-devlette SGK-4/A Aylık Bilgisi,
  • Bağkur emeklisi için gelir belgesini SGK/4-b Aylık Bilgisi,
  • Memur emeklisi için ise SGK/4-c aylık bilgisi menüsünden alabilirsiniz.

4-Bağkurlu gelir belgesi nasıl alınır?

Peki bağkurlu için aile gelir durumu belgesi nasıl alınır ? Bağkurlu iseniz E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden barkodlu bir çıktı alın. Ayrıca verhi levhanızı ibraz etmeniz yeterli olacaktır.

5-Hiçbir güvencesi olmayanlar için aile gelir belgesi nereden alınır ?

Bu konuda en çok sorulan sorulardan birisi de hiç bir maaşı ya da sosyal güvencesi olmayanlar için barkodlu gelir belgesi nereden alınır sorusu olmaktadır. Peki çalışmayanlar için gelir belgesi nereden alınır ? Eğer sizin de durumunuz bu kapsamda ise aile gelir belgesi örneğini;

6-Serbest meslek gelir belgesi Nereden Alınır?

Serbest meslek erbabı iseniz ve hiçbir kapsamda aktif sosyal güvenceniz yoksa E-devletten Sosyal Güvenlik Kayıt belgesi almanız yeterli olacaktır. Bir üst başlık altında belgeyi nasıl alabileceğiniz hakkında bilgi verdim.

7-Ev hanımı gelir belgesi nereden alınır?

Ev hanımı iseniz gelir belgenizi E-devletten alabilirsiniz .E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi bölümünden sorgulama yaparak belge oluşturabilir ve kaydınızın olmadığına dair belge alabilirsiniz.

Gelir belgesi e-devletten alınır mı ?

E-Devlet aile gelir belgesi yukarıda da anlattığımız üzere;

  • Merkezi yönetim kapsamında olan memurlar için bordro olarak,
  • Hiç bir sosyal güvencesi olmayanlar için SGK kayıt belgesi olarak,
  • Emekliler için emekli maaş dökümü olarak e-devletten alınabilmektedir.

Sigortalı çalışanlar için gelir belgesi nereden alınır e-devletten alınır mı sorusu sık geliyor. Sigortalı çalışanlar işyerinden ücret ödeme bordrosu almalıdırlar.

Özel sektör maaş bordrosu nereden alınır ?

Özel sektör maaş bordrosu örneği online olarak ya da E-devlet sistemi üzerinden alınamamaktadır. Eğer maaş bordrosuna ihtiyacınız varsa işyeri muhasebesinden talep etmeniz gerekmektedir. Talebiniz üzerine son aya ait güncel maaş bordrosunun düzenlenerek tarafınıza ibraz edilmesi zorunludur.

İbb maaş bordrosu nasıl alınır ?

Yukarıda özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır kısmında anlattığımız durumun aynısı İstanbul Büyükşehir Belediye’si çalışanları için de geçerlidir. İBB maaş bordrosu E-devletten alınamamaktadır. Eğer İBB’de çalışıyorsanız maaş bordronuzu insan kaynakları servisinden temin edebilirsiniz.

Anne gelir belgesi nasıl alınır ?

Sosyal yardım, burs gibi yardımları yapacak olan Kurum ya da Kuruluşlar anne ya da baba adına belge isterler. Yukarıda bulunulan sigorta kapsamına göre gelir belgesini nereden alabilirim sorusunun cevabını verdik. Yukarıda anlatılan yolu izleyerek gelir belgesi alma sürecini tamamlayabilirsiniz.

Gelirsizlik belgesi nasıl alınır ?

Gelir belgesinin bir diğer ismi halk arasında gelirsizlik belgesidir. Eğer hiç bir geliriniz yoksa yukarıda sosyal güvencesi olmayanlar için barkodlu gelir belgesi nasıl alınır alt başlığında anlattığımız yolu izleyerek belgeyi alabilirsiniz. Bu kapsamda iseniz SGK’dan ya da e-devletten Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi almanız yeterli olacaktır.

Gelir durumunu gösteren belge nedir?

Hane halkı gelir durumunu gösterir belgedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın