Bağkur Sigortalılık Belgesi İb Formu Nedir, Nasıl Alınır?

Bağkur sigortalılık belgesi bağkur ile ilgili işlemler için SGK tarafından istenen belgeler arasında yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu 4b bağkur tescilinizin güncellenmesi ve kayıtlarınızın kontrol edilebilmesi için sizden bağkur sigortalılık tescil belgesi isteyebilir.

Özellikle bağkur yapılandırması ya da bağkur ihya yapılandırması yapabilmek adına Sosyal Güvenlik Kurumu yapılandırmayı yapmadan önce sizden bu belgeyi talep edebilir. Ayrıca 4b bağkur emeklilik başvurusunda emeklilik dilekçesi ekine sgk sigortalılık belgesini de eklemeniz gerekiyor. 4/b sigortalılık belgesi örneklerini ve nasıl doldurulacağı hususunda bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İb formu nedir?

Bağkur sigortalılık belgesinin diğer adı ib formudur.Tescil kayıtlarının güncellenmesi için ziraat odaları, esnaf odası, ticaret sicil müdürlükleri, tapu müdürlükleri gibi Kurumlardan kayıt başlama ve bitim tarihinin tespiti için kullanılan belgedir. İb formunu aşağıda verilen bağlantılar aracılığı ile indirebilir ve

Bağkur ib formu indir

5510 4 b sigortalılık belgesi tarım/çiftçi bağkurlular (2926 sayılı kanuna göre) ve esnaf/şirket ortakları için (1479 sayılı kanuna göre) farklılık göstermektedir.

Bağ-Kur’da İB formu ile geriye dönük tescil düzenleme çalışması gelebilir. Detaylar için Geriye Dönük Bağkur Tescili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2926 bağkur ib formu örneği

Bağkur sigortalılık belgesi 2926 iki sayfadan oluşmaktadır. Bağkur formunu PDF olarak yukarıda verilen bağlantılardan indirebilirsiniz. Boş sayfa olarak ön ve arka sayfa 2926 ib formu örneği aşağıdaki gibidir;

2926 formu

2926 bağ-kur ib formu örneği arka sayfası aşağıda verilmiştir. 

2926 formu örneği arka sayfa

1479 sigortalılık belgesi örneği

1479 ib formunu yukarıdan PDF olarak indirebilirsiniz. 1479 sayılı kanuna göre bağ-kur sigortalılık belgesi tek sayfadan oluşmakta olup ön ve arka sayfaları aşağıdaki gibidir;

1479 ib formu örneği

1479 İB formu vergi dairesi, ticaret sicil Müdürlükleri ve bağlı olunan odaya doldurtulmaktadır. Çok eski olmayan vergi kayıtları için Sosyal Güvenlik Kurumu bu belgeyi istememektedir.

İb formu şirket ortakları için örneği

1479 sigortalılık belgesi doldurma başlığı altında verdiğimiz İB formu şirket ortakları içindir. Belgeyi indirebilir ve yazılanlara göre doldurabilir ve ilgili Kurumlara onaylatarak SGK’ya verebilirsiniz.Bağkurdan ne zaman emekli olacaksınız ? Hemen bağkur emeklilik şartları sayfamızı ziyaret ederek emekli olacağınız tarihi hesap edebilirsiniz.

Bağkur sigortalılık belgesi nasıl doldurulur ?

İki ayrı İB formu yani sigortalılık belgesi bulunmaktadır. Birincisi tarım/çiftçi bağkurlular için istenen belge diğeri ise esnaf ve şirket ortakları için istenen belgedir. Şimdi iki ayrı başlık altında belgelerin nasıl doldurulacağına değinelim.

Bağkur sigortalılık belgesi 2926 doldurma

Bağ-Kur ib formu 2926 belgesi tarım/çiftçi bağkuru başlangıç ve bitiş tarihlerinin kontrol edilmesi için istenen bir belgedir. Bağ-Kur sigortalılık belgesi 2926 sayılı Kanuna göre doldururken aşağıda belirtilenlere dikkat etmeniz gerekmekte.

  • Bağ Kur IB Formunda yer alan I- BU KISIM İLGİLİ KÖY VEYA MAHALLE MUHTARLIĞINCA DOLDURULACAKTIR kısmı mahalle muhtarı tarafından doldurulup mühürlenecektir.
  • Formda yer alan II- BU KISIM ZİRAAT ODASI TARAFINDAN DOLDURULACAKTIR kısmını bağlı olduğunuz Ziraat Odası’na doldurtup onaylatacaksınız.
  • Formdaki III- BU KISIM TARIM KREDİ KOOPERATİFİ TARAFINDAN DOLDURULACAKTIR. kısmını bağlı bulunduğunuz bir Koeperatif varsa doldurtabilirsiniz. Yoksa gerek yok bu kısmın doldurulmasına.
  • Formdaki IV- BU KISIM İLGİLİ BİRLİK TARAFINDAN DOLDURULACAKTIR. kısmı bağlı bulunduğunuz bir birlik varsa örneğin pancar birliği, fisko birlik v.s. gibi birliğe doldurtup onaylatın. Yoksa bu kısmı da doldurtmanıza gerek yok.
  • Formdaki V-BU KISIM İLGİLİ TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNCE DOLDURULACAKTIR. kısmı eğer üzerinizde tarla, tarım arazisi v.s. varsa tapu müdürlüğü tarafından doldurulup onaylanmalı. Yoksa bile bu kısmı tapuya olmadığına ilişkin onaylatmanız yararınıza olacaktır.
  • Formda yer alan VI- BU KISIM SİGORTALI TARAFINDAN DOLDURULACAKTIR kısmını kendi bilgilerinizi yazıp imzalamanız gerekiyor.

1479 sigortalılık belgesi doldurma

1479 sigortalılık belgesi vergi kaydı olan esnaflar ve şirket ortaklarının 4b bağkur sigorta tescil kayıtlarının kontrol edilmesi ve güncellenmesi için istenen belgedir.

  • Formdaki I- BU KISIMVERGİ DAİRESİ/MAL MÜDÜRLÜĞÜNCE DOLDURULACAKTIR kısmını Vergi Dairesine ya da Mal Müdürlüğüne onaylatmanıza gerek yok. SGK veri tabanında zaten vergi kayıtları mevcut ayrıca sizden bunu talep etmiyor. Yani bu kısım boş kalacak.
  • Formdaki II- BU KISIM MESLEK KURULUŞUNCA (GEREKTİĞİNDE TİCARET / SANAYİ ODALARINCA DOLDURULACAKTIR) kısmını bağlı bulunduğunuz odaya örneğin esnaf odası, şoförler odası v.s. doldurtup onaylatmanız gerekiyor. Eğer şirket ortağı iseniz ticaret odalarına ya da mesleğinize göre meslek teşekkülerine doldurtup onaylamanız gerekiyor.
  • Formdaki III-BU KISIM ESNAF ve SANATKARLAR SİCİL MEMURLUĞUNCA DOLDURULACAKTIR kısmını Ticaret Sicil ya da esnaf sicil müdürlüklerine doldurtup onaylatmanız gerekiyor.

Sigortalılık Belgesi e Devlet

Bağkur İB Formu nedir kısmında da ayrıntılı olarak anlattığım gibi Sigortalılık Belgesi e devlet üzerinden alınabilen bir belge değildir. Bağkur için sigortalılık belgesi diğer adı ile İB formu düzenlemeniz gerekiyorsa SGK’dan ya da sitemizden belgeyi temin ederek ilgili Kurumlara onaylattıktan sonra bağlı olduğunuz SGK’ye vermeniz gerekmektedir.

İB formu nereden alınır?

Herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alabilirsiniz. Dilerseniz içeriğimizden PDF olarak indirebilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Bağkur Sigortalılık Belgesi İb Formu Nedir, Nasıl Alınır?” üzerine 4 yorum
  1. 10.06.1977 doğumluyum. 20 Nisan 1995 tarihinde Şeker pancarı ekiminden adıma Tevkifat kesintisi yapılmış. Yani 18 yaşıma 50 gün kala tevkifat kesintisi yapılmış. 18 yaşına girmedigim için adıma 20.04.1995 tarihi itibariyle tescil kaydı yapılır mı ve bu tescil tarihi geriye dönük borçlanarak emeklilik için başlangıç tarihi olurmu?. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Merhabalar..ıstege baglı bagkurum 2016 yılından berı odenmıyordu..bagkur sıgortamı dondurmus..terk edılmıs sıgortalı gorunuyorum..yapılandırma ıcın form doldurup baglı bulundugum ıle gonderdım ptt kargo ıle..ama hala terk edılmıs sıgortalı gorunuyorum..herhangı bır yapılandırma yok..sadece formu doldurup gondermem yeterlı denmıstı…..ne yapmam gerekıyor yardımcı olursanız sevınırım?

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. İsteğe bağlı bağkurda prim borcu 12 aydan fazla oldu mu otomatik dondurulur ve dondurulan bu süreleri ödeme hakkınız olmaz. Bence dosyanızın olduğu Sgk ile bir an önce görüşmenizde fayda var.

      Yanıtla
Yorum yapın