Almanya Prim İadesi & Dilekçe Örneği, Kaç Günde Sonuçlanır?

Almanya prim iadesi Almanya’da çalışmış Türk vatandaşlarına yurda kesin dönüş yapması halinde ya da Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarının hak sahiplerinin kullanabildiği bir haktır. Bu haktan yararlanabilmek için bazı şartların sağlanması ve bu şartlar sağlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması gerekmektedir. Bu yazımızda Almanya prim iadesi nasıl ve nereden alınır, Almanya prim iadesi ne kadar ödeniyor, iade almak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor gibi konu hakkında tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Almanya’dan primlerinin iadesi nedir?

Almanya’dan sigortalı primlerinin iadesi Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarına ya da hak sahiplerine adına ödenen primlerin yazılı talepleri üzerine iade edilmesini ifade eder. Bu iade işlemi SGK’nın Türkiye’de ikamet edenlere yapılan iade ile karıştırılmaması gerekiyor. Bu iade Almanya’da çalışanların çalışma sürelerine ait primlerinin iadesi işlemidir.

Almanya prim iadesi başvurusu nereye yapılır?

Başvurular Türkiye’de ikamete en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine kişinin kendisi ya da hak sahipleri tarafından yazılı olarak yapılabilmektedir. Başvuruların şu an için elektronik ortamda yapılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Almanya prim iadesi için gerekli evraklar

Almanya işveren prim iadesi başvurusu için gerekli evraklar şunlardır;

  • Prim iade başvuru dilekçesi,
  • Başvuru formları,
  • Varsa elinizde daha önce aldığınız sigorta kartı ya da hizmet belgeleri.

Almanya prim iadesi dilekçe örneği

Dilekçe ve başvuru formları aşağıda verilmiştir. Bu formlar ile elden ya da posta yolu ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Almanya işçi primlerinin iadesi için gereken şartlar nelerdir?

Primlerin iade alınabilmesi için;

  • Almanya’nın kesin olarak terk edilmiş olması,
  • İki yıllık bekleme süresinin dolmuş olması gerekmektedir.
  • Bekleme süresinin başlayacağı tarih zorunlu sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren başlamaktadır. Almanya’da kazanç sağlayan faaliyetler olarak kabul edilen işsizlik ödeneği, hastalık parası gibi ödemeler de bekleme süresi hesabında dikkate alınmakta ve bu tür ödemeler alındı ise bekleme süresi bu ödemelerin bittiği tarihten sonra hesaplanmaktadır.
  • İki yıllık bekleme süresi içerisinde Türkiye’deki çalışma da dahildir. 2 yıllık bekleme süresi içerisinde Türkiye’de ya da Almanya’da sigortalılık başlarsa bekleme süresi her defasında sigortalılığın bittiği tarihten itibaren yeniden başlar.
  • Tutukluluk süreleri ile isteğe bağlı sigorta kapsamında geçen süreler bekleme süresi hesabında dikkate alınmaz.
  • 17.03.1987 tarihi ve öncesinde Almanya’dan ayrılan Türk vatandaşları için bekleme süresi şartı uygulanmamaktadır.
  • 65 yaşını dolduran vatandaşlardan Almanya ve Türkiye’deki toplam hizmet süresi 5 yılı geçmeyen sigortalılara talep halinde bekleme süresi şartı aranmadan iade yapılmaz.

Prim iadesi almadan Türkiye’ye transfer ve borçlanma yolu ile emeklilik hakkı kazanmak da mümkün. Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu başlıklı sayfamızdan emeklilik şartları ve izlemeniz gereken yol hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Almanya’dan kesin dönüş  yapanların kalan primleri hak sahiplerine ödenir mi?

Ölüm halinde hak sahiplerine bekleme süresi şartı aranmadan prim iadesi yapılabilmektedir. Bu kapsamda;

  • Dul kadın ya da erkeğe ve ya yetim çocuklara prim iadesi yapılabilmektedir.
  • Yetim çocuklara prim iadesi yapılabilmesi için 18 yaşından küçük olması, öğrenim görüyorsa 27 yaşından küçük olması gerekir.
  • Birden fazla çocuk şartları sağlıyorsa prim iadesi eşit olarak gerçekleştirilir.

Almanya prim iadesi hesaplama nasıl yapılır?

Peki Almanya sigorta primi ne kadar?  Bu sorunun net olarak bir cevabını verebilmek ya da şu kadar olur diyebilmek zordur. Hesaplama yapabilmek için adınıza ödenen işçi hisse tutarlarını bilmek lazım. Ancak kendiniz kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Çünkü iade hesaplaması yapılırken işçi hissesinin yarısı ödenmektedir. İşveren hissesinin iadesi söz konusu olmamaktadır.  Sigortalı tarafından katkı sağlanmayan işsizlik parası, işsizlik yardımı ve çocuk yetiştirme parası gibi ödemeler için iade söz konusu olmamaktadır.

Almanya’daki kısmi ödeme süreleri dikkate alınarak Türkiye’de aylık bağlanan kişiler prim iadesi alamazlar. Ancak yurtdışı hizmet borçlanması yaparak ya da kalan süreleri isteğe bağlı ya da diğer borçlanma yöntemlerinden birisi ile borçlanarak tam aylığa çevirenler prim iadesi hakkından yararlanabilmektedirler.

Almanya prim iadesi kaç günde sonuçlanır?

Peki Sgk prim iadesi kaç günde sonuçlanır ? Talebiniz üzerine Almanya emeklilik kasası ile yazışmalar yapıldığından süreç biraz uzun sürebilmektedir. Ayrıca başvurduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi iş yoğunluğuna göre de süreç uzayabilmektedir. Ortalama olarak 4-5 ay içerisinde sonuçlanmakta ve iade işlemleri gerçekleşmektedir.

Almanya’dan prim iadesi alanların hakları nelerdir?

Prim iadesinin alınması ile birlikte;

  • O tarihe kadar olan Alman emeklilik sigortası iptal edilir.
  • Bu sigortaya bağlı olarak sağlanacak emeklilik ve diğer haklar iptal olur.

Almanya sigorta prim sorgulaması nasıl yapılır ?

Almanya’daki sigorta çalışmalarının sorgulanabileceği ya da bunlara ait hizmet cetvelinin elektronik ortamda yapılabileceği bir uygulama yoktur.

  • Almanya sigorta kurumuna dilekçe göndererek,
  • Türk konsolosluklarından ya da Ateşeliklerden hizmet cetveli alarak sorgulama yapabilir ve hizmetinize göz atabilirsiniz.

Almanya sigorta numarası öğrenme

Almanya’daki sigorta numaranızı mail ya da telefon yolu ile ilgili Makama ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Almanya prim iadesi sorgulama

Almanya’dan kesin dönüş yapanların kalan primleri için başvuru yapanlar bunun durumunu merak etmekte ve sistemden sorgulamak istemekteler. Online olarak sorgulama yapabileceğiniz ve sonucu hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir sistem bulunmamaktadır. Almanya’daki emeklilik kasası ile iletişime geçerek talebinizin güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

20 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
METİN
METİN
4 ay önce

almanya prim iadesi formları doldurulup almanya sigorta birimine gönderdikten kaç gün sonra sonuçlanır teşekkür ederim.

Ali
Ali
1 yıl önce

2005 . 2008 de Almanya’da calıstım SSK prim bırıkmısını para olarak alabilir miyim 2009 da kesin dönüş yatım

R.Cem
R.Cem
1 yıl önce

Merhaba Ömer Bey,
1993’den beri Alman vatandaşıyım. 1974 doğumluyum, Alman emekli sandığında 1991 yılından itibaren birikmiş en az 11bin gün prim var.

Sorum şu: Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Alman sigorta prim günlerini SGK’ya aktarıp Türkiyede emekli olabilir miyim? Çifte vatandaşlık sorun olur mu?

Şimdiden emeğinize sağlık.

R.Cem
R.Cem
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Ömer bey şu an sadece Alman vatandaşıyım.

R.Cem
R.Cem
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Yani tekrar Türk vatandaşlığını aldıktan sonra Alman vatandaşı iken biriken prim günlerini SGK’ya aktarıp yalnızca SGK’dan emekli olamıyorum doğru mu anladım?

Betül
Betül
2 yıl önce

Merhaba babam 1973 ve 1983 yolları arasında calişmiş ve prim iadesi almamamış ne yapabiliriz

Erkan Akın
Erkan Akın
2 yıl önce

Merhabalar .2006,2013 yılları arası Almanya’da bir fiil çalıştım kendi adıma yatırdıgım primleri alabilmek
için burada Türkiyede sigortalı olmamammı gerikiyor (2 yıl bekleme süresi içerisinde) .Yani çalışmamammı gerekli.Teşekkür ederim.

sabahattin kavuklu
sabahattin kavuklu
2 yıl önce

öncelikle merhabalar,benim sorum babam 1984 yılında almanyadan kesin dönüş yaptı,2012 yılında vefat etti.babam almanyada yeraltı madenlerinde çalışmış acaba almanyada ne gibi hakları kalmıştır bununla ilgili bana yardımcı olabilirmisiniz .annemde yaşıyor. teşekkürlerimi sunuyorum.

babamın ismi: Cemil Kavuklu 1971-1984 yılları arasında almanyada yaşamıştır.

Serkan
Serkan
2 yıl önce

İyi günler, kolay gelsin
Aralık 9 2021 de şartları sağlayarak sgk aracılığıyla prim iadesine başvurdum, nisan geldi 4 ay oldu hala sonuç alamadım.

Burhan
Burhan
2 yıl önce

Merhaba,
Çok faydalı bu bilgiler için teşekkür ederim. Benim birkaç sorum olacak, yanıtlarsanız çok sevinirim:

2010 yılında Almanya’dan kesin dönüş yaptım. 2012 yılına kadar çalışmadım. 24 aylık bekleme süresini doldurdum. Ama o zaman başvurmadım.

Daha sonra 2012 ile 2016 arası isteğe bağlı bağkur’a geçtim. 2016-2022 arası ise kendi işimi kurdum. Şu an ise artık çalışmıyorum.

Bu durumda, şu an prim iadesi için başvuru yapabilir miyim? Şartları sağlamış oluyor muyum? Bu kısmı tam anlayamadım.

20
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status