Askerlik Borçlanması Hesaplama 2024, Ne Kadar Oldu?

Askerlik borçlanması günlük en düşük ve en yüksek tutarları belli oldu. Askerlik borçlanması için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek borçlanma tutarları asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretin belli olması ile birlikte 2024 askerlik borçlanması tutarları da belli oldu. Güncel tutarlar aşağıda verilmiştir.

Askerlik borçlanması nedir ?

Askerlik borçlanması askerliğini er/erbaş olarak yapanların bu süreleri borçlanarak Sosyal Güvenlik hizmetinden saydırması işlemidir.

Askerlik borçlanması şartları 2024

Askerliğinizi er ya da erbaş olarak yaptıysanız ya da yedek subaylıkta geçen süreniz varsa bu süreleri yukarıda belirlenen tutarlarda borçlanarak ödeyebilirsiniz. Borçlanma yapabilmeniz için askerden önce sigorta,bağkur v.s. giriş olması şartı aranmaz. Tek şart askerlik yaptığınız süre içerisinde adınıza sigorta, bağkur primi v.s. ödenmemiş olması gerekiyor.

Borçlanma yapabilmek için aranan bir diğer şart da tabi ki askerlik süresi boyunca kişinin adına prim ödenmemiş olması. Eğer askerlik süresi boyunca ssk ya da bağkur kapsamında prim ödemesi devam etti ise kişi borçlanma yapamaz. Eğer kısmi olarak bu sürelerde prim ödemesi varsa bu durumda borçlanma hakkı kısmi olarak yapılır.

Askerlik borçlanması nasıl yapılır 2024 ?

Askerlik borçlanması başvurusunu son çalışmanız ssk ya da bağkursa son prim ödemenizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine, eğer devlet memuru iseniz kendi Kurumunuza yapabilirsiniz.

  • Başvuru için askerlik borçlanması başvuru formu ve kimlik fotokopiniz yeterli olacaktır. Artık askerlik şubesinden yazı almanıza gerek yok. SGK askerlik sürelerini sistemden görebiliyor.
  • Başvuru formunu buradan indirebilirsiniz >> askerlik borçlanması başvuru formu indir.
  • Hemen askerlik borçlanması formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret ederek formun nasıl doldurulduğu konusunda bilgi bulabilir, örnek doldurulmuş forma göz atabilirsiniz.

Askerlik borçlanması için başvuru formunu dilerseniz e devlet sisteminden de kolayca verebilirsiniz. SGK borçlanma başvurularının online olarak e devlet sistemi üzerinden yapılabilmesine imkan sağlayan uygulama hizmete açıldı. E devletten başvuru yapmak için hemen  e devlet sgk borçlanma başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Askerlik borçlanması başvurusu nereye yapılır ?

Askerlik borçlanması başvuru formu ve kimlik fotokopisi ile;

  • Son çalışmanız 4a ssk ise işyerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Son çalışmanız bağkur ise bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Son çalışma 4c emekli sandığı ise Kamu Görevlileri Tescil Daire Başkanlığı/Ankara adresine başvuru yapmanız gerekiyor.

Borçlanma için başvuru yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu size borçlanma tahakkuk cetvelini gönderir. Bunu tebliğ aldıktan sonra ödeme yapabilmek için tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süreniz vardır. 30 gün içerisinde çıkarılan borç tutarını ödememeniz halinde talebiniz iptal olur.

Askerlik borçlanması hesaplaması nasıl yapılır?

Borçlanılacak gün sayısı borçlanma tutarı ile çarpılarak ödenecek toplam tutar hesaplanır. Askerlik borçlanması için günlük en düşük borçlanma tutarı brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’si, en yüksek borçlanma tutarı da bunun 7,5 katı olacaktır. Borçlanma yapacak kişi dilerse taban ya da tavan tutar arasında bir tutar seçerek borçlanma yapabilmekte. Askerlik borçlanma hesaplaması talep tarihinde geçerli olan brüt asgari ücret tutarları üzerinden hesaplanmakta.

Askerlik borçlanması ne kadar 2024

01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında borçlanma başvurusu yapacaklar için en düşük borçlanma tutarı 143,00 TL olacaktır. 01 Ocak 2024 ve sonrasında başvuracaklar için ise en düşük ve en yüksek borçlanma tutarları aşağıdaki tabloda verilmiştir;

Günlük en düşük borçlanma tutarı213,36 TL
15 ay ( 450 gün borçlanma) 96.012,00 TL
18 Ay ( 540 gün borçlanma)115.214,40 TL
20 ay ( 600 gün) borçlanma128.016,00TL

15 ay askerlik borçlanması ne kadar 2024 ?

Günlük askeri borçlanma hesaplamasına göre 15 ay yani 450 gün askerlik yapmış birisinin askerlik sürelerinin tamamını borçlanması durumunda ödeyeceği en düşük askerlik prim borcu tutarı 01 Temmuz 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında talepte bulunulması halinde 64.389,00 TL olacaktır. 01 Ocak 2024 tarihinden sonra başvuracaklar için ise 96.012,00 TL olacaktır.

18 ay askerlik borçlanması ne kadar 2024

18 ay yani 540 gün askerlik yapanlar bize sıklıkla askerlik borçlanması kaç para öderim sorusunu sormakta. Eğer en düşük tutardan yaparsanız 2023 yılı için sigorta askerlik borçlanması hesaplamasına göre 01 Temmuz 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında talepte bulunulması halinde ödenecek en düşük borçlanma tutarı 77.268,00 TL olacaktır. 01 Ocak 2024 tarihinden sonra başvuracaklar için ise 115.214,40 TL olacaktır.

550 gün askerlik borçlanması ne kadar 2024

550 gün yani yaklaşık 18 ay askerlik yapanlar için toplamda ödenecek en düşük askerlik borcu tutarı 01 Temmuz 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında talepte bulunulması halinde 78.699,00 TL olacaktır. 01 Ocak 2024 tarihinden sonra başvuracaklar için ise 117.150,00 TL olacaktır.

20 ay askerlik borçlanması ne kadar 2024

Askerliğini 20 ay yani 600 gün yapanlar için 01 Temmuz 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında talepte bulunulması halinde ödenecek en düşük askeri borçlanma tutarı 85.852,80 TL olacaktır. 01 Ocak 2024 tarihinden sonra başvuracaklar için ise 128.016,00 TL olacaktır.

Askerlik ödemesi nasıl yapılır 2024

Askerlik borçlanması nasıl ödenir? Başvuru yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borç cetveli tebliğ edilir. Bu borç yazısı tebliğ alındıktan sonra bankalardan, online ya da mobil bankacılık kanallarından ya da SGK kart ile prim ödeme sisteminden T.C. numarası ile SGK Ödemeleri-SGK Borçlanma Tahsilatları menüsünden ödeme yapılabilir.

Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi 2024?

Okurlarımız özellikle askerlik borçlanması kaç taksitte ödenir sorularını bize iletmekte. Borçlanma tutarını Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanma yazısının size tebliğ tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde ve peşin olarak ödemeniz gerekiyor. Askerlik borçlanması ve diğer Sosyal Güvenlik Kurumu borçlanma tutarları için askerlik borçlanması taksitlendirme imkanı bulunmuyor. Anlaşmalı bankalardan kredi yolu ile taksitlendirme de mümkün değil maalesef. Krediyi kendi imkanlarınız ile çekerek ödeme yapabilirsiniz.

Askerlik borçlanması taksitle ödeme ancak şöyle mümkün olabilir. Başvuruyu yaptınız ve Sosyal Güvenlik Kurumu size askerlik borçlanması tablosunu yolladı ancak tamamını ödeme durumunuz yok. Bu durumda gücünüzün yettiği kadar kısmını yatırın. Yatırmış olduğunuz tutar kadar kısım hizmete yansır. Kalan günleri de daha sonra yeniden başvuru yaparak borçlanabilir ve hizmetten saydırabilirsiniz. Ancak yeni başvuruda hesaplama güncel tutarlar üzerinden yapılacaktır.

Askerlik borçlanmasını devlet ödeyecek 2024 ?

Askerlik borçlanması affı çıkacak, askerlik borçlanmasını devlet ödüyor gibi söylentiler sık sık gündeme geliyor. Ancak askerlik borçlanma sürelerinin devlet tarafından ödenmesi ya da askerlik borçlanması affının çıkması ya da askerlik borçlanması yapılandırma gibi bir düzenleme maalesef yok. Çıkacağını da tahmin etmiyoruz.

Askerlik borçlanması sorgulaması nasıl yapılır ?

Borçlanma başvurusunu yaptıktan sonra SGK’nın bu talebinizi sisteme işlemesi gerekiyor. SGK sisteme işledikten sonra ödeyeceğiniz borç tutarı sistemde görünür. Ama borçlanma tahakkuk yazısını almadan ödeme yapmayın. Bu yazıyı elden ya da posta yolu ile tebliğ aldıktan sonra ödeme yapabilirsiniz.

Askerlik borçlanmasını ödedim nasıl görebilirim?

Sgk askerlik ödemesini yaptıktan sonra bir kaç gün içerisinde borçlanma sürelerini SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmından askerlik borçlanması görüntülemesi yapabilirsiniz. Hizmet olarak hizmet cetvelinize eklenmiş olacaktır.

Askerlik borçlanması vergi indirimi 2024

Eğer bordrolu çalışansanız yani ( SSKlı çalışan ya da memur v.s.) askerlik borçlanması için ödediğiniz tutarı gelir vergisi indirimi olarak alabilirsiniz. Bunun için askerlik borçlanması ücreti ödemesi yaptıktan sonra ödemenize ilişkin dekontla işyerinize başvuru yapmanız gerekiyor.

Askerlik borçlanması avantajları nelerdir ?

Eksik hizmetinizi borçlanma yoluyla tamamlamanızı ve daha erken emekli olmanızı sağlar. Duruma göre de emeklilik yaşını 1 yaş geri çekerek 1 yıl önce emekli olmanızı sağlayabilir. Borçlanma tutarlarını taban ya da tabandan yüksekten ödemek kişinin elinde olduğundan taban tutarın 7,5 katına kadar yükseltilerek yüksek maaş alınması sağlanabilir.

Askerlik borçlanması başlangıç sayılır mı ?

Askerlik süresi sigorta girişi sayılmaz. Eğer askerden önce sigorta girişiniz varsa sadece hizmete eklenir ve sigorta başlangıç tarihi üzerinde bir etkisi olmaz. Ancak ilk defa askerden sonra bağkurlu ya da diğer kapsamlarda sigortalı olduysanız askerlik borçlanması yaptığınızda borçlanma yaptığınız süre kadar ilk başlangıç tarihiniz geri çekilir. Dolayısıyla borçlanma ile birlikte çekilen tarihe göre emeklilik yaşınız hesaplanır.

Askerlik borçlanması ödeme süresi nedir ?

Askerlik borçlanması Sgk tarafından elden ya da posta yolu ile tebliğ edildikten itibaren 30 gün içerisinde ve tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere taksitlendirme yapılmamaktadır.

Askerlik borçlanması ne kadar geriye çeker hesaplama

Askerlik yapılan süre ilk sigorta primi yatış tarihinden önce ise borçlanılan gün sayısı kadar sigorta başlangıç tarihi geri çekilir. Örneğin ilk defa 01.01.2010 tarihinde sigortaya başlamış birisi olsun. Bu kişi 2005 yılında 18 ay askerlik yapmış olsun. Bu kişi 6 ay askerlik borçlandığında ilk sigorta giriş tarihinden yani 01.01.2010 tarihinden itibaren başlangıç 6 ay geri çekilir ve başlangıcı 01.01.2010-6 ay = 01.07.2009 olur. Siz de ilk sigorta giriş tarihiniz ve askerlik sürelerinizi bize yorum kısmından yazın ne kadar geri çekileceğini sizin için hesaplayalım.

4/b askerlik borçlanması

Son prim ödeme kapsamınız 4/b yani bağkursa yazımızda belirtilen hükümleri takip ederek e-devletten ya da formla SGK’ya başvurarak borçlanma yapabilir ve borçlanma tutarlarını 30 gün içerisinde ödeyerek hizmetten saydırabilirsiniz.

Askerlik borçlanması sigorta girişini ne kadar geri çeker?

Askerlik borçlanılan gün sayısı kadar sigorta başlangıç tarihinden geri çeker.

Askerlik borçlanması tavandan yaparsam maaşı ne kadar etkiliyor?

Askerlik borçlanmasını en düşük tutarlar yani tabandan yapmak yerine tavandan yani en yüksek borçlanma tutarlarından yapmak ortalama prime esas kazancı yükselterek daha yüksek emekli maaşı almanızı sağlar.

Askerlik borçlanması emekli maaşını artırır mı?

2008 sonrası borçlanılacak sürelerin ortalama prime esas kazanca çok etkisi yokken 2008 öncesi sürelerin borçlanılması aylık bağlama oranı ve ortalama prime esas kazancı olumlu etkilediğinden daha yüksek maaş almanızı sağlamaktadır.

Askerlik Borçlanması nereye ödenir

Borçlanma başvurusunu SGK’ya yaptıktan sonra SGK yazıyı size tebliğ eder. Yazıyı tebliğ aldıktan sonra 30 gün içerisinde bankalardan ve online bankacılık kanallarından SGK ödemeleri-SGK borçlanma menüsünden yapabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Askerlik Borçlanması Hesaplama 2024, Ne Kadar Oldu?” üzerine 203 yorum
  1. iyi geceler dogum tarihim 2.8.1967 ilk sigorta girisim 16.101989 1990-1992 yillari arasi 18 ay askerlik yaptik 18 ay 2461 gun 4a 2430 gun istege bagli sigorta 4b hizmetim var toplam 4891 gun hizmetim var eyt den yararlanmak icin askerligi borclanirsam yeterlimi yoksa 5450 gunu tamamlamam mi lazim su an yurtdisinda yasiyorum ne yapmam lazim en son hizmetlerim 4b sgk denmi bagkurdanmi emekli olurum olursam nasil olurum tesekkur simdiden

    Yanıtla
    • Merhaba. En son hizmetler 4b ise 4b için 9000 gün gerekiyor EYT kapsamında yaş şartı olmadan emeklilik için. Bir diğer seçenek 5400 günle 58 yaşı beklemek. 58 yaşı 02.08.2025 tarihinde tamamlıyorsunuz bu tarih itibariyle bağkurdan kısmi emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. merhaba sigorta numaramı meslek lisesinde 15.09.1994 yılında aldım. 1998 Kasım ile 2000 Haziran arası 550 gün askerlik yaptım. İlk sigorta pirimim 28.06.2000 da yatmaya başladı. Şuana kadar 8078 gün primim var. Kamu kurumunda 4b li olarak çalışmaktayım pirimler 4a olarak yatıyor. EYT den faydalanmak için askerlik borçlanma başvurusu yaptı. Eyt den askerlik borçlanması yapmadan da faydalana bilirmiyim.

    Yanıtla
  3. Hayırlı günler. 15/01/1979 doğumluyum 08/1996 staj girişi var.21/08/1999 askere gidiş 21/02/2001 terhis tarihi.Uzun vade işe giriş tarihi 05/04/2001. Gün sayo6309 EYT ölümü.

    Yanıtla
  4. Ömer bey merhaba, 45 yaş erkek
    Aralık 94 ilk işe giriş tarihim
    Askerlik öncesi sigortalıydım
    Toplam 4251 gün SSK hizmet çalışması mevcuttur
    Yurtdışında aralıklarla toplam 8 10 ay çalıştım. Evraklar Yurtdışından posta yoluyla tarafıma ulaştı

    Size sorum 5000-4251
    750 gün eksik olduğu için normal eyt emeklilik maaştan yararlanamıyorum.
    4251-3600
    Kalan 651 gün boşuna kayıp mı olacak emeklilik maaşına katkısı olması açısından mümkün müdür

    750 günü peşin yada taksit imkanı ödeme seçenekleri varmıdır yada

    3600 gün üzerinden eyt emeklilik
    Yukarıda belirttiğiniz 3800-4600 TL arasında emeklilik maaşı imiş

    dilekçe vermeye gitmeden önce değerli bilginize danışmak istedim…İyi çalışmalar teşekkürler

    Yanıtla
  5. Merhaba,
    1974 doğumluyum ve 01.08.1997 tarihinde SSK sigortalı olarak işe başladım
    Toplamda 5100 SSK prim günüm var
    2021-2022 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım bunları boçlandırabiliyormuyum?
    Nasıl Emekli olabilirim?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  6. Merhaba;

    1974 doğumluyum ve 01.07.1998 SSK girişliyim. 3800 Gün SSK prim günüm var, 2800 Gün Bağkur prim günüm var. Bu arada 1.5 yıldır SSK lı olarak çalışıyorum.

    1. Yeni çıkacak EYT yasasından yararlanma imkanım var mı,
    2. SSK lı olarak ne zaman emekli olma imkanım var.
    3. Kısa dönem askerlik süresini SSK lı olarak borçlanmam bana nasıl avantaj sağlar.

    Teşekürler,

    Yanıtla
  7. Omer bey selamlar
    Oncelikle web sayfaniz ve zaman ayirip sorulara cevap verdiginiz icin cok tesekkurler.
    11.Nisan.1975 dogumluyum, 13.09.1999 – 02-08-2010 tarihleri arasinda Turkiyede SSKli olarak calistigim sure icin 3920 gun 4A prim odemem var, Askerligimi 21.03.1998 baslangic tarihli 3 ay ogrenci, 15 ay yedek subay olarak yaptim ve 450 gun 4C prim odememi arsivden islettim. Toplamda 4359 gun odemem 547 2000 oncesi,3180 2000-2008 /10 arasi ve 662 208/10 sonrasi olarak gozukmekte.
    1- 3600 gunden emekli olabilirmiyim?
    2- Yedek subay olarak yaptigim halde 2000 yili oncesi odemeyi artirmak icin askerlik icin borclanma yapabilirmiyim?
    3-EYT icin 5000 yoksa 5900 gun prim odemem gerekli?
    4-2010 sonrasi yurtdisi calismami taban yada tavan odemesinin , emekli maasina fark yaratir bir etkisi olabilirmi?

    iyi calisimalar

    Yanıtla
    • Merhaba.
      Teşekkür ederim tüm sorulara tek tek cevap vermeye çalışıyprum.
      1-Mevcut durumda 3600 günden 60 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Ancak EYT’de sanırım bir düzenleme olacak. Bunu beklemenizi öneririm.
      2- Askerlik borçlanması yapamazsınız. Çünkü yedek subaylıkta zaten sigorta ödeniyor.
      3-Son açıklamaya göre 5000 gün yeterli denildi.
      4-Borçlanma 4/b yani bağkur kapsamında oluyor. 1260 günden fazla borçlanma yaparsanız emeklilik şartlarınız bağkura geçer. Bağkurdan da emekli olamazsınız. Zaten 2008 sonrası olduğu için bence gerek yok. Ortalama kazancı ve aylığınızı düşürür.

      Yanıtla
      • Omer bey
        Tekrardan cok tesekkurler, cevaplar yeni sorular dogurdu 🙂 kusura bakmayin.
        1- 3600 den mevcutta 60 yas emeklilik var, yeni EYT de bu yas indirilicek gibi dediniz, egerki 5000den daha erken 25 yilda yani 1 Nisan 2023 de emekli olabileceksem fark olan 651 gunu odemem daha mantikli degilmi?
        2- Yedeksubay okulu 3 ay (90 gunu) azamiden odemem maasima olumlu bir etki yaparmi yoksa 90 gunun hic bir etkisi olmaz, bosuna mi odeme yapmis olurum?

        iyi calismalar
        B.Esmer

        Yanıtla
        • 1-651 günü neye istinaden borçlanacaksınız? Borçlanarak doldurma imkanınız varsa tabi ki borçlanabilirsiniz.
          2- Bence gerek yok değmez.

          Yanıtla
          • Omer bey, pardon acik yazamadim galiba.

            2010 Agustosdan bugune kadar hala yurt disinda calisiyorum, 90 gun 1998den Yedek subay ogrencilik ve 2010 Agustosdan sonra da kalan gunleri yurtdisi borclanma yapabilirim, egerki emeklilik yasini dusurme ve maasi arttirma faydasi varsa?

            tesekkurler

          • Büyük ihtimalle 5000 gün yeterli olacak dediğim gibi. Yasal düzenleme netleşsin. Ona göre tekrar yazın.

  8. Merhb,
    Sigorta başlangıcım 1.7.1997
    19.11.1979 doğumluyum. 7615 gün pirimim var.
    2000 öncesi 328
    2000-2008 arası 2602
    2008 sonrası 4685
    1999 5. ayda askere gittim. 2000 11. aya kadar 550 gün askerliğim var. Acaba askerlik borçlanması yapsam taban dan / tavandan maaş anlamında bi katkı sağlarmı sizce gerek varmı mantıklımı. değerlendirirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Prim gününü tamamlamışsınız. Bence gerek yok. Maaşa ne kadar etki edebileceği hakkında bir hesaplama yapamıyoruz.

      Yanıtla
  9. merhaba ben FUAT ÜLKER
    Sigorta giriş tarihim 31.07.2022 askerlik 1997/1998 arası 550 gün yaptım şuan 7300 sgk primim var askerlik borçlanması yaparsam EYT den yararlanırmıyım veya bana yararı olurmu

    Yanıtla
  10. merhaba ömer bey ben askerligi 23.11.1996 ve 21.05.1998 aralığında yaptım sigorta başlangıcım askerden sonra.180 gün borçlanmam lazım hesabıma göre yılı geriye çekmek için ..30.11.96. 01.07.97 aralığını borçlansam olur mu yoksa terhis tarihinden geriye doğrumu hesaplamam gerekiyor

    Yanıtla
  11. Merhaba Ömer bey,emeklilik dilekçesi yılbaşı öncesi veya yılbaşı sonrası verilmeside maaş açısındann bir farklılık doğurur mu?Teşekür ederim.

    Yanıtla
  12. Merhaba
    Eyt mevzusunda sizden bilgi almak istiyorum 1992 yılında çıraklık okuluna başladım 1996 yılında bitti askere gidene kadar aynı yerde çalıştım sigorta 2000/03 ayında giriş yapıldı 15 günlük 2000/05 veya 06 ayda askere gittim 18 ay 550 gün askerlik borçlanması yatırdığımda sigorta başlangıç geri gelir mi ? Detay bilgi vermeniz mümkün mü ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Geri çekilir ama EYT kapsamına girer misiniz o net değil. Bu sorunun net cevabı için EYT düzenlemesini beklememiz gerekecek.

      Yanıtla
  13. Ömer bey merhaba,
    Bir sorum olacaktı.
    Doğum tarihim : 29.03.1974
    sgk girişi : 01.07.1991
    yaş : 48
    prim ödeme gün sayısı : 10413
    sorum şu;
    2000 öncesi : 2405
    2000-2008/10 arası : 3150
    2008/10 sonrası :4858
    günüm var, askerlik 1998-1999 arası 6 kısa dönem yaptım. Bu döneme ilişkin askerlik borçlanmasını tavandan yapsam emekli maaşımda bir artış olur mu? yapmaya değer mi? hala çalışmaktayım. ücret olarak 20.000 alıyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunu hesaplayabilmek zor. Ama tabi ki katkısı olur ortalama kazanç ve emekli maaşınıza. 2000 öncesi hizmet olarak işlenecek çünkü.

      Yanıtla
  14. Askerlik borçlanmasında başlangıç tarihini geri çekme hesaplanırken ilk pirim yatma tarihinden geriye doğrumu hesaplanır?yoksa terhis tarihinden geriye doğrumu hesaplanır?340 gün askerlik borçlanması yatırdım e devlet de baktığımda geriye çekilme hesabını terhis tarihinden geriye doğru hesaplamış

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet ilk uzun vade prim ödenen tarihten borçlanma gün sayısı kadar geri çekilir. E-devlete bakmayın.

      Yanıtla
  15. Merhaba Ömer Bey
    Doğum tarihim 12.06.1969
    Sigorta başlangıç 3.6.1991
    Askerlik 1989 / 18 ay
    91 de 4/a 52 günüm var
    93 e kadar sigortam yok
    4/a 1304 gün
    4/c 8850 gün
    4/c başlangıcım 25.12.96
    14.04.2022 de istifa ettim
    Emekli tarihim e devlete göre 12.06.2023
    Askerlik borçlanması yaparak tarihi geri çekerek emekli olmak istedim
    Alo 170 derki
    14 gün borçlan
    Samsun sgk derki
    3 ay borçlan
    Ulusal iki gazetenin sosyal güvenlik uzman yazarı derki
    4-5 ay borçlan…
    Ben 12.06.2023 den önce emekli olmak için kaç gün askerlik borçlanması yapmalıyım?
    Selamlar saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba Hüseyin BEY. 01.06.2002 tarihine kadar toplam 4c ve 4a hizmet süreniz kaç gün? Bunu yazabilirseniz net olarak kaç gün borçlanmanız gerektiği hakkında hesaplama yapabilirim.

      Yanıtla
      • Ömer bey cevabınız için teşekkür ederim
        01.05.2002 dahil toplam 3404 gün
        Toplam prim ise 10342
        İyi çalışmalar

        Yanıtla
        • Rica ederim Hüseyin BEY. Eğer 01.05.2002 tarihi itibariyle toplam hizmet süresi dediğiniz gibi net olarak 3404 gün ise tabloya göre borçlanma yapmazsanız emeklilik yaşı 54, 18 gün borçlanma yaparsanız 53.

          Yanıtla
          • Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim Ömer bey
            Sgk ya 18 gün için başvuru yaptım. Bugün tebligat elime geçti. 1449lira 50 kuruş yatıracağım.
            Son iki sorum olacak izninizle
            Ben 4c den istifa ettim(4c 8850 gün)
            3 ay isteğe bağlı sigorta yaptırmıştım halen 4b liyim
            Bu askerlik borçlanmasını e devlet ten 4b olarak yaptım. Gelen yazıda bağkur numaranız üzerinden 06 ödeme türü ile ödeme yapınız yazıyor
            Askerlik borçlanmasını 4c den mi yapmam gerekiyordu(istifa ettim) anlamadım bu problem olurmu
            Ve parayı yatırdıktan sonra e devlet hitap da gördükten sonramı emeklilik dilekçesi vermeliyim
            Teşekkür ederim
            İyi çalışmalar

          • İstifa ettiğiniz için 4/C’de askerlik borçlanması yapamıyorsunuz. 4/b kapsamında yapmanız gerekiyor. Yapılan işlem doğru yani.

          • Merhaba Ömer bey
            Askerlik borçlanması Sgk tüm hizmet dökümününde gözüküyor fakat hitap a düşmedi e devlet de.
            Emeklilik dilekçesi versem Sgk kendi ekranında görür diye tahmin ediyorum, yoksa hitap a düşmesini beklemelimiyim sizce
            Teşekkürler iyi çalışmalar

          • Merhaba. Emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. E-devlette görünüyorsa yeterli.

          • Ömer bey merhaba
            Emeklilik dilekcemin akibeti için emekli sandığını aradım,e devlet çalışma hayatimda hem işe başlama tarihim hemde emeklilik yaşım 1 yıl geri çekilmiş askerlik borçlanmasından dolayı.ancak emekli sandığı derki; 4c emekli olacaksınız siz 4b den askerlik borclanmasi yapmışsınız,1 yıl geri çekmez prime sayılır! Yani emekli olamazsiniz. şifai bilgi bu ve muhtemelen resmi cevapda bu şekilde gelecek.alo170 de e devlet gibi aynı şeyi söylüyor,emeklilik yaşınız geri çekilmiş emekli olabilirsiniz. Traji komik bir durumdayim,resmi cevap gelince ne yapmalıyım
            Teşekkürler

          • Merbaba. Gerçekten komik:). Borçlanma ödendiyse her durumda geri çeker. Hangi kapsamda olduğu ne fark eder. Çok ilginç

  16. 24 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olarak işe başladım ve 19 Kasım 2000 tarihinde işten ayrıldım. 20 Kasım 2000 tarihinde yedek subay olarak askerlik görevime başladım. 20 Mart 2002 tarihinde terhis oldum. ilk dört ay yedek subay okul eğitimi idi.

    22 Nisan 2003 tarihinde memur oldum ve halen görevime devam etmekteyim.

    Bilgi almak istediğim konu, 12 aylık dönemdeki 3 aylık yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı) işe giriş tarihini öne çekebilir mi? (Ayrıca yedeksubay okul süresini de borçlanacağım)

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  17. Merhaba Omer bey,

    Birkac sorum olacak:

    1- Yazili basvuru dilekcesindeki “hizmet suresinin tamami” secenegi e-devlet basvurum formunda bulunmuyor ve tarihleri belirtmek disinda bir secenek kalmiyor. Askerligimi 20 sene once yaptigimdan tarihleri hatirlamiyorum ve terhis kagidim kayip. E-devlet’te hizmet verdigim sure gozukmuyor (sadece askerlik gorevi tamamlanmadigi sorgulaniyor) ve yurt disinda yasadigimdan dolayi da askerlik subesinden bu bilgiyi kendim edinmem kolay degil. E-devlet basvurusunda “hizmet suresinin tamami” cozumune benzer bir secim yapmak bir sekilde mumkun mu?

    2- E-devletten basvuru yaptigimi varsayarsak, borc tebligatini kisiye ait oldugunu biliyorum. Yurt disinda yasadigimdan oturu bu tebligatin elime gecmesi ve gectikten sonra odeme yapmam sorunlari var. Tebligat sorununu formdaki “kimin icin basvuru yapiyorsunuz” sorusuna “Hak Sahibi Olduğum Kişi için (Anne / Baba / Eş / Çocuk)” secenegiyle annemin e-devlet hesabindan yaparak cozebilir miyim? (Annem basvurursa tebligat annemin adina ve adresine gonderilmis olacak mantigi)

    3- Eger yazili formla basvuracak olursam, islemin Turkiye’de yapilmasi lazim ve vekalet vermem gerekecek. Vekaletin kapsami ne olmali?

    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Hizmet sürenizin tamamı için başvurun. Ama sonra ne kadar gerekli ise o kadarlık ödeme yaparsınız. O zaman istediğiniz gün kadar satın almış olursunuz.
      2-Merhaba. Hayır. Vefat eden kişiler için yapılacak başvurularda o seçenek geçerli. Tebligat yurtdışı adresinize de yapılır. Bence formla başvurun. Adres kısmında tebliğin yurtdışı adresinize yapılmasını talep edin. Böylece vekalet vermeniz de gerekmez.
      3-Vekalet verecekseniz SGK iş ve işlemlerini yapmaya şeklinde ya da sadece adıma SGK askerlik borçlanması başvurusu yapmaya, tebligatları almaya gibisinden özel bir vekalet de verebilirsiniz.

      Yanıtla
  18. Merhaba dogum tarihim 25.01 1975 sigorta baslangicim 10.08.93 askerden once suan 5796 gunum var 99 oncesi sadece 300 gunum var 540 gun askerlik borclansam maasima nekadar yansir suan uygov trde naas hesaplamada 5170 lira gorunuyor askerlik borcalansam maas artarmi nekadar artar

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerlik borçlanmasının maaşı ne kadar ve nasıl etkileyeceğini hesaplayamayız. Ancak anladığım kadarıyla ortalama kazancınız yüksek. Bence askerlik borçlanması bu ortalamayı düşürür. Gerek yok yine de siz bilirsiniz.

      Yanıtla
      • Tesekkurler askerlik borclanmayin diyorsunuz saolun bazilari 99 oncesi abo orani yuksek oyuzden askerlik birclandim 500 tl gibi maasimda fark oldu diyorlardi oyuzden sorfum

        Yanıtla
        • Etkisi olur maaşa ama tabandan ödeyenler için olur. Sizin ortalamanız çıkan maaşa bakarsak tabanın üzerinde. Bu nedenle etkilemez.

          Yanıtla
  19. Merhaba Ömer Bey (01.04.1990 tarihli sigorta girisim var )
    28.11.1990 / 28.05.1992
    Tarihleri arasinda 18 ay askerlik yaptım 18 ay borclanirsam ne kadar geri ceker ?
    Vereceginiz bilgiler için teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerlik sigorta giriş tarihinden sonra olduğu için borçlanma geri çekmez. Sadece hizmet sürenize eklenir.

      Yanıtla
  20. merhabalar ömer bey
    15 aralık 1970 doğumluyum 28.11.1990 ve 28.05.1992 arası 18 ay askerlik yaptım. 13.11.1995 işe girişim 5330 hizmet günüm mevcut. askerliğimi 540 gün olarak yatırmam halinde ne zaman emekli olurum ( hizmet günlerimin hepsi 4a )

    Yanıtla
    • Merhaba. Normalde 52 yaş 5525 gün şartına tabisiniz. 370 gün askerlik borçlanmanız durumunda 51 yaş ve 5450 gün şartı ile emekli olursunuz. Askerliğin tamamını borçlanmanıza gerek yok. 370 gün yeterli.

      Yanıtla
  21. Merhabalar. Ben 04.04.2000 de SGK başlangıcına sahibim. 1998 Kasım 21 – 1999 Temmuz 21 arası 8 ay kısa dönem askerlik yaptım. 8 ay askerlik borçlanması yaparsam 08.09.1999 öncesine SGK başlangıcımı çekebiliyorum. Bunu yetidini sizden rica ediyorum. Bir de borçlanma asgariden olunca günlük 53 TL, azamiden olunca günlük 400 TL oluyor. 240 günde çok ciddi bir fark oluşuyor. Asgariden ödemem maaşımda nasıl bir farka yol açar ve değer mi konusunda değerli fikirlerinizi rica ediyorum. Bir de 8 ay borçlanma yerine 7 ay da yeterli gözüküyor. Ancak garanti olsun diye 8 ay ödeyeceğim. Bu konda da değerli fikrinizi iletirseniz sevinirim. Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 8 ay borçlanmanıza gerek yok 7 ay yeterli. Borçlanma tutarını asgariden öderseniz prime esas kazanç asgari ücretten hesap edilir. Yüksekten ödemeniz durumunda tabi ki yararı var ama geneli çok fazla etkilemez. Tercih sizin.

      Yanıtla
  22. Merhaba.Adım Taner İşgören.25.01.1970 doğumluyum.Askerliğimi 1991-1993 arasında 15 ay yaptım.sskya ilk girişim 01.09.1994.Askerlik borçlanması kaç ay yaparsam hangi tarihte emekli olabilirim.teşekkürler.

    Yanıtla
  23. Merhaba Ömer bey
    Degerli yanitiniz ve öneriniz icin tesekkür ederim. Taban veya tavan arasinda cok ciddi bir fark yansimayacagini düsünüyorum bende, ancak 100 TL ile 1000 TL gibi bir fark olusur mu diye acaba ??? 🙂
    Saygilarimla.

    Yanıtla
  24. Ömer bey merhaba
    Askerlik borclanmasinin tavandan ya da tabandan yapilmasi, emeklilik maasina nekadar etki edebilir ? 245 gün askerlik borclanmasi yapmak istiyorum , sadece prim gün eksigim var, taban veya tavan ya da benim belirledigim bir prim üzerinden ödeme yapmam halinde, emekli maasina nekadar bir fark yansir ? Örnek bir hesaplama yapma imkani olur mu ?
    Degerli cevabiniz icin simdiden tesekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Şu kadar yansır demek zor. Ama taban ile tavan arasında tabi ki maaşa yansıma arasında fark olacaktır. Siz olsanız yapar mıydınız diye sorarsanız yapmazdım. Tabandan öder geçerdim.

      Yanıtla
  25. Selam 19.01.1970 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 07.05.1992 askerliği 1990.1991 yılında yaptim nekadar borçlanırsam nezaman emekli işlemi için dilekçemi verebilirim borclanmazsam nezaman olurum.tesekurler.prim gunumdede fazlalık var 7200 civarı.

    Yanıtla
    • Merhaba. 13 ay askerlik borçlanmanız halinde 53 yaş yerine 52 yaşında emekli olursunuz. Yani 13 ay askerlik borçlanması ile birlikte 19.01.2022 tarihinden sonra emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. Acele edin. 31 Aralık 2021 tarihine kadar askerlik borçlanması başvurunuzu yapın. Yoksa zamlı tutarlardan ödersiniz.

      Yanıtla
  26. 01.07.1974 doğumluyum ,İlk işe başlama tarihim 11.10.1999 ,askerlik 1995-1997 tarhleri arası 550 gün yaptım ne kadar saydırmam gerekli ,tşk

    Yanıtla
  27. merhaba 22.06.1970 doğumluyum sigorta baslangıcım 15.06.1992 askerlik 29.11.1990 18 ay askerlik yaptım 6900 prim var askerlik borçlanmasıyla ne zaman emekli olurum ne kadar borçlanmam gerekir.

    Yanıtla
  28. merhaba: 25.12.1973 doğumluyum sigorta girişim 01.02.1999 1993 yılında askerlik görevimi 18 ay olarak yaptım kaç ay askerlik borçlanması yaparsam bir yıl geri çekebilirim? birde alabileceğim maaş için en avantajlı durumdan bahsederseniz sevinirim. yani 18 aymı borçlanmalıyım yoksa gerektiği kadarmı teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 3 ay borçlanmanız yeterli. 57 yaş 5900 günle emekli olursunuz. Borçlanacağınız süre 2000 yılı öncesi olacağı için emekli maaşınıza katkısı olacaktır. Ama tabandan yatırdığınızda çok da kayda değer bir artış olabileceğini sanmıyorum.

      Yanıtla
  29. AHMET AYDIN 20,01,1975 DOGUMLUYUM SİGORTAM 23,10,2003 TARİHİNDE ASKERLİGİMİ 27,11,1997 BAŞLADIM 18 AY ASKERLİK YAPTIM ,1999 DA BİTTİ,3 AY ASKERLİK BORÇLANMASI YAPSAM SİGORTA GİRİŞİMİ NE KADAR AŞYAGIYA ÇEKER,

    Yanıtla
  30. 01.09.1970 DOĞUMLUYUM SİĞORTA BAŞLANGIÇIM 29.07.1991 DE VE 10200 GÜNÜM VAR 1990-1991 ARASI 18 AY ASKERLİK YAPTIM TAM OLARAK KAÇ GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAM GEREKİYOR BİLĞİ VEREBİLİRMİSİNİZ TEŞEKÜRLER.

    Yanıtla
  31. Selam 23.11.1979 doğumluyum ilk sigorta girişim 15.08.2001 askerlik tarihim 27.05.1999 şuan toplamda 6300 günüm var yaşı geri çekebilmek için ne kadar borclanmam gerekir teşekkürler

    Yanıtla
  32. 23.12.1992 tarihinde 1 gün çalışmış olarak gözüküyor o zamanlar böyle bi kanun vardı bu yeterli midir buna göre kaç gün askerlik borçlanması yapmam gerekir

    Yanıtla
    • Eğer askerliğinizi bu tarihten önce yaptıysanız 35 gün borçlanma yapmanız yeterli olacaktır. Bu durumda SSK kapsamında 53 yaş ve 5600 günü tamamlamanız halinde emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • Merhaba. 1981 doğumluyum. 2003 yılında ilk sigorta başlangıcım. Yaklaşık 80 gün primim var. 2004 yılında askere gittim 450 gün askerlik yaptım. Askerden sonra 2007 yılında devlet kurumuna işçi olarak girdim ve hala çalışıyorum. Yaklaşık 5250 gün primim var. 7000 primle tazminatımı alıp istifa etmek istiyorum. Askerlik borclanmasiyla prim günümü yukarı çekip, tazminat alarak istifa hakkımı kullanabilir miyim. Teşekkürler

        Yanıtla
  33. 19.03.2008 sigorta başlangıcım
    2006 2007 15 ay askerlik yaptım kuruma başvurdum 431 gün borçlanma hesap etti ne kadar geriye çeker

    Yanıtla
  34. Merhabalar ben 1994 yılında askerliğimi yaptım.stajerlikten dolayı 1991 sigorta girişim bulunmakta fakat ilk işe giriş prim ödemem 27.11.1999 ben sigorta emeklilik yaşımı öne çekebilirmiyim.Eğer çekebiliyorsam borçlanmayı kaç gün yapabilirim teşekkür ederim iyi çalışmalar

    Yanıtla
  35. Merhaba sigorta girişim 01/01/1999. Şubat 1997 ağustos 1998 .arası 18 ay askerlik yaptım kaç ay ödemem çıkar ve ne kadar geri çeker. Teşekkürler

    Yanıtla
Yorum yapın