Askerlik Yol Parası Sorgulama & Ziraat Bankası Üzerinden

Askerlik yol parası askere gideceklerin ya da askerliği bitip dönüş yapacakların en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Askerde yol parası vatani görevini yerine getireceklere ikamet yerinden gidilecek ya da dönülecek yer esas alınarak bir defaya mahsus olarak yapılan ödemedir. Bu yazımızda askere ilk defa sevk edilecekler ya da askerlik görevini tamamlayarak dönecekler için askerlik parası sorgulamasının nasıl yapılacağı, askeri yol parasının ne olduğu kimlere verildiği gibi konu hakkında tüm detaylar ulaşabilirsiniz.

İaşe bedeli nedir?

Askerlikte yol parasının diğer adı da iaşe bedelidir. Asker alma kanununda da yol parası iaşe bedeli olarak tanımlanmaktadır. Yani kısaca iaşe bedeli vatani görevini yapacak olan ya da tamamlayarak dönecek olanlara mesafe esas alınarak bir defaya mahsus olarak ödenen yol parasıdır.

Askerlik yol parası nasıl alınır?

Peki asker yol parası nasıl alınır ? Bu ödemeyi almak için ek bir şey yapmaya ya da askerlik şubesine başvurmanıza gerek yoktur. Zaten askerlik sevk işlemleriniz tamamlandığında size bir sevk kağıdı verilecektir. Sevk kağıdını aldıktan sonra ödemenizi Türkiye genelinde herhangi bir PTT ya da Ziraat Bankası şubesinden kimliğiniz ile alabiliyorsunuz.

Askerlik yol parası Atm’den nasıl alınır?

Askeriye yol parası PTT şubelerinden çekilebildiği gibi ATM’lerden de çekilebilmektedir. Kartsız işlemler menüsünden T.C. kimlik bilgileri ile ödeme kolayca alınabilmektedir. Bu işlemi hem PTT ATM’lerinden hem de Ziraat Bankası ATM’lerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bedelli askerlik yol parası alabilir mi?

yol parası askerlik görevini yapmak üzere sevk edilen ve ya askerlik görevi sona eren herkese ödenmektedir. Dolayısıyla bedeli askerlik yapacaklar da 1 aylığına eğitime tabi tutulduğundan bu kişilere de belirlenen tutarlarda askerlik iaşe bedeli ödenebilmektedir.

Askerlik yol parası ne kadar?

Askere giderken yol parası gidilecek mesafeye göre farklılık göstermektedir. Ödemelerde esas alınacak olan mesafeler şu şekilde belirlenmektedir;

  • 0-600 km arası,
  • 601-1200 km arası,
  • 1200 km’den fazla.

Bu mesafeler esas alınarak belirlenen gündelik tutarında 0-600 km arasında bir gündelik, 601-1200 km arasına 2 gündelik 1200 km üzerine ise 4 gündelik ödeme yapılmaktadır. Askerlik günlük maaşlar, askeriyede alacağınız maaşlar, doğuda ve batıda er maaşları için asker harçlığı ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Askerlik yol parası ne zaman yatar ?

Yukarıda askerlik yol parası nasıl çekilir ve asker yol parası ne kadar konularında bilgi vermeye çalıştık. Ödemeler sevk yapılır yapılmaz bankaya/PTT’ye gönderilir. Sevk işleminden sonra birkaç gün içerisinde ödemenizi ilgili banka/PTT şubelerinden ya da ATM’lerden kimlik bilgileriniz ile alabilirsiniz.

Askerlik yol parası nereden alınır?

Yukarıda sevk parası nasıl alınır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere ödemeler;

  • Ziraat Bankası şube ve ATM’lerinden,
  • PTT bank şube ve ATM’lerinden alınabilmektedir.

PTT/Ziraat bankası askerlik yol parası sorgulama yaptığınızda ödemeniz görünmüyorsa askerlik şubenizle irtibata geçmenizde yarar olacaktır.

Asker yol parası sorgulaması nasıl yapılır?

Askerlik yol parası sorgulama e devletten ya da başka bir online platformdan yapılamamaktadır. Asker parası sorgulaması internetten ya da e-devletten T.C. numarası ile yapılamadığından sevk işlemleriniz yapıldıktan birkaç gün sonra PTT ya da Ziraat Bankası şube ya da ATM’lerden askeri yol parası sorgulamasını yapabilirsiniz. Birçok web sayfasında e devlet askerlik yol parası sorgulaması yapılabildiği belirtilse de bunlar doğruyu yansıtmamaktadır. Askerlik yol ücreti sorgulaması şu an için hiç bir şekilde online yapılamamaktadır.

  • PTT askerlik yol parası sorgulaması PTT ATM’lerinden ya da şubelerinden T.C. numaranız ile yapabilirsiniz.
  • Ziraat Bankası askerlik iaşe bedeli sorgulamasını da Ziraat Bankası şubeleri ya da ATM’sinden kartsız işlemler menüsünden yapabilirsiniz.

Ziraat Bankası üzerinden askerlik yol parası sorgulama

Ziraat askerlik yol parası sorgulama işlemini Ziraat Bankası ATM’lerinden ya da banka şubelerinden yapabilirsiniz. Banka şubelerinden T.C. numaranız ve adınıza gelen havalelerden gişe personeli sorgulama yapar ve adınıza ödeme geldiyse bunu size öder.

Ziraat Bankası müşterisi iseniz ATM’lerden de sorgulama yapabilirsiniz. ATM’den doğrudan bankamatik kartınıza yatan ödeme olarak ödemeyi görebilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın