SGK yol parası sigortalının kendisi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ikamet ettikleri yerden başka bir hastaneye sevki halinde ödenen bir tutardır. Hastane sevk parası olarak da tanımlanan bu yardımdan yararlanabilmek için SGK Sağlık uygulama tebliğinde yer alan şartların sağlanması gerekmektedir. Bu yazımızda yol ve refakatçı parası nasıl alınır, sevk parası nasıl alınır, hastane sevk ücreti ne kadar gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.
SGK yol parası şartları nelerdir?
Sigortalının kendisi ya da sigortasından yararlanan bakmakla yükümlü olunan kişilerin sevk yardımından yararlanabilmeleri için;
- Sigortalının başvurduğu hastane ya da sağlık hizmet sunucusunda gerçekleştirilen doktor veya diş hekiminin muayenesi ya da tedavisinin ardından, gerekli olan teşhis ya da tedavi makinelerinin ya da hastalıkla alakalı bölüm uzmanının olmaması gibi tıbbi ve zaruri sebeplerle ikamet edilen yerin dışındaki hastaneye sevk edilmesi,
- Hasta sevk işleminin, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan istisnai durumlar hariç tutulmak üzere, sözleşmeli ikinci veya üçüncü basamak hastaneler tarafından yapılmış olması. Yani birinci basamak aile sağlık merkezleri ve sağlık ocakları sevk işlemi yapamaz. Sevk işleminin ikinci basamakta yer alan devlet hastanesi ya da üçüncü basamakta yer alan üniversite ya da tıp fakültesi gibi hastanelerce yapılmış olması gerekir.
- Sevk elektronik ortamda yapılmalı ya da “Hasta Sevk Formu” doktor tarafından kaşe/imzalı olacak şekilde yapılmalı. Sevk belgesinde ilgili doktorun kaşe ve imzası yeterli olmaktadır. Ayrıca başhekim imzası olması şartı aranmaz.
- Sevkin yapıldığı gün de dahil olmak üzere 5 iş günü içerisinde sevk edilen hastaneye başvuru şartı aranmaktadır.
SGK yol parası nasıl alınır ?
Hastane yol parası nasıl alınır ? SGK tarafından ödenen hastane sevk yol parasını alabilmeniz için;
- Yukarıda belirtilen şartları sağlamanız,
- Sevk tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde sevk edilen hastaneye başvurmanız,
- Sevk formu elden dolduruldu ise sevk edilen hastanedeki doktor ve başhekim ya da yardımcısına sevk formunu imzalatmanız,
- Son olarak bu ssk yol parası formu ile bağlı olduğunuz SGK’ya SGK yol parası başvuru yapmanız gerekmektedir.
Sgk yol parası nereden alınır ?
Peki sevk parası nereden alınır ? Yol parası için başvuruyu yukarıda anlatılan yolu takip ederek bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Başvurunun ardından ödeme;
- Eğer sistemde tanımlı banka hesabı yoksa sigortalının adına PTT’ye gönderilir. Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi sevk edilmiş olsa bile ödeme sigortalı adına yapılır. Örneğin sigortalı babasından yararlanan kız çocuğunun sevki sonucu ödenecek olan yol parası babanın hesabına aktarılır.
- SGK şahıs ödemeleri sistemine banka hesabınızı tanımlayarak ödemenizin hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. SGK şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayfamızı ziyaret ederek hemen banka hesabı tanımlaması yapabilirsiniz.
Sgk yol parası 2024 hesaplaması nasıl yapılır ?
Sevkli hasta yol ücretleri;
- Sevk yapılan hastanenin uzaklığı,
- Refakat eşliğinde olup olmadığı,
- Sevke hangi araçla gidileceği gibi durumlar esas alınarak belirlenen rayiç bedeller üzerinden ödenir.
2024 SGK yol parası ne kadar?
Ortalama sigortalı için ödenen sevk ücreti 100-200 TL arasında iken refakatli gidiş gelişlerde ise 200-400 TL civarında olmaktadır. Bu kadar düşük ücret olur mu, değer mi bunu yapmaya diyor olabilirsiniz. Ama ne yazık ki böyle ve çok yüksek rakamlar ödenmiyor.
SGK sevk yol ücreti | 100-200 TL |
Refakatli hasta sevk parası ne kadar | 200-400 TL |
Mutat taşıt ücreti hesaplama nasıl yapılır ?
Sevk formunda sevk vasıtası belirtilmez ise ödemeler ve Sgk yol parası hesaplaması mutat taşıt esas alınarak yapılır. Mutat taşıtla yapılan sevk işlemlerinde fatura ibrazı zorunlu değildir. Mutat taşıt ile yapılan sevklerde 0-100 km uzaklıktaki mesafeler için fatura/bilet tutarını geçmemek kaydıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca Resmî Gazetede yayınlanmış bulunan “Karayolları Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Alanında Uygulanacak Taban Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ”de (ÜTHT) yer verilen Karayoluyla Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığında Uygulanacak Taban Ücret Tarifesinde (Ücret Tarifesi) 101-115 km arası mesafe için belirlenen tutarın ;
- 0-25 km uzaklık için 0,4
- 26-50 km uzaklık için 0,5
- 51-75 km uzaklık için 0,7
- 76-100 km uzaklık için 0,8 katsayıları ile çarpımı sonucu bulunacak miktarlar üzerinden Sgk sevk ücreti ödenir.
Sgk yol parası sorgulaması nasıl yapılır ?
Hem Sgk sevk yol parası sorgulama hem de Sgk refakatçi ücreti sorgulaması e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini;
- E-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Sorgulama menüsünden hasta sevk yol parası sorgulaması yapabilirsiniz.
- T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle direkt buradan giriş yaparak ⇒ E-devlet SGK yol parası sorgulama.
- Gerçekleştirebilirsiniz.
Sevk parası kaç günde yatar ?
Peki sgk yol parası ne zaman yatar ? Sevke gidip geldikten sonra sevk formu ve yol gündelik ödeme talep formu ile SGK’ya başvurun. Başvurudan sonra ödemeniz en geç 1-1,5 ay içerisinde PTT ya da varsa tanımlı banka hesabınıza aktarılır.
Hastaneden hastaneye sevk kaç gün geçerli ?
Hastaneden hastaneye yapılan sevk işlemleri 5 iş günü geçerlidir. Sevk edilen gün bu hesaplamaya dahildir. 5 iş günü içerisinde başvuru yapılmazsa sevk işlemi iptal olur.
Sigortalının ya da bakmakla yükümlü kişilerin ikamet adresi dışındaki sağlık hizmet sunucularına sevki halinde sağlık uygulama tebliğinde belirlenen tutarlarda yol parası ödenir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Kanser Ca tanısı mide Ameliyatı oldum.Kolon Ca amelyat oldum.
Emekliyim 19 gün ayakta tedavi oldum.Antalya ili Alanya ilçesinde sevk yapıldı refakatli olarak. Sgk hesabıma 1.340.00 tl yatırmış.
Kişi başına 450.00 tl Ankara Alanya.yol ücreti. Gidiş 900.00 tl
Dönüş 900.00 tl REFAKATLI GİDİŞ DÖNÜŞ 1.800.00 TL
Diyarbakır’dan Ankara’ya ameliyat için sevk edildim bu yol parası için nereye başvuru yapmam gerekiyor
Bağlı olduğunuz SGK’ya başvuracaksınız. Gidip geldikten sonra yapacaksınız bu işlemi.
Aksaray’ dan Ankara’ya refakatli yol parası e devletimde 276 TL gözüküyor. Yukarıdaki yazan rakamlar eski sanırım.
Merhaba. İçerikte yazanlar il içi ödemeler. İller arası farklı olabiliyor.
KALP HASTASI KIZIM İÇİN İSTANBULA GİDİYORUM SSK YOL ÜCRETİ ALABİLMEM İÇİN KAÇ GÜN İÇİNDE SEVK EDİLDİĞİM HASTANEYE BAŞVURMAK GEREKLİ
Merhaba. Yanlış hatırlamıyorsam 5 iş günü olması gerekiyor. SGK’dan teyit edin.
5 iş günü içinde hastaneye başvurman gerekiyor. Geçmiş olsun.
Tokat devlet hastanesinden Ankara şehir hastanesi kornea bölümüne sevk aldım. SGK daki memur seçkin geçerli olmadığını, şehir dışı zevkleri üniversite hastanesinden almam gerektigi söylendi. Ve sevke ilişkin ödeme yapamayacaklarını söylediler. Ne alaka anlamadım. Bilgi verir misiniz
Merhaba. Sevk zinciri durumu var. Ama bazı hastalıklar için istisna söz konusu. Siz başvuru formu ile başvurunuzu yapın yine de. Normalde dediği gibi farklı iller için yol parası ödenmiyor ama bazı istisnai durumlar var.