Baba maaşı almak için boşananlar nereye şikayet edilir ve işlemleri ile konu hakkında sık sorulan soruların cevabı bu yazımızda verilecektir. Boşanan kız çocukları da anne ya da babasından aylık alma hakkına sahiptirler. Ancak burada en önemli şart boşanmanın gerçekten gerçekleşmiş olması yani kağıt üzerinde olmaması. Ülkemizde ne yazık ki anlaşmalı boşanarak eşiyle birlikte yaşamaya devam etmesine rağmen yetim maaşı alan birçok kişi bulunmakta.
Eşiyle birlikte yaşamaya devam etmesine rağmen SGK’dan maaş almak suçtur aynı zamanda büyük bir vebali vardır. Zira milyonlarca kişinin hakkına girilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu durumun tespiti halinde maaş kesilmek ve ödenen maaşlar gecikme zammı ve faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Bu yazımızda haksız maaş alanları şikayet usülleri, babasının emekli maaşını almak için boşananların nereye ve nasıl şikayet edileceği ve konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Boşanan eşler aynı evde kalabilir mi?
Eğer anne ya da babadan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yetim maaşına başvuru yapılacaksa boşandıktan sonra aynı evde yaşamak suçtur. Yani SGK zaten bunu tespit ettiğinde yani boşanıp aynı evde yaşamak durumunu tespit ettiğinde anne ya da babadan yetim maaşı alan kişinin emekli maaşını kesmekte ve ödenenleri de faizi ile birlikte geri istemektedir.
Anlaşmalı boşanma ile emekli maaşı almak suç mu?
Nikahsız yaşayıp maaş alanlar suç işlemektedir. 5510 Sayılı Kanuna göre kız çocuğuna aylık ödenme temel şartlarından birisi de evli olmamasıdır. Evlilikten kasıt sadece resmi nikah değildir. Eşinden anlaşmalı boşanarak aynı evde kalmaya devam edenler suç işlemiş olmaktadır ve maaşları kesilerek ödenenler faizle birlikte alınmaktadır.
Babasının maaşını almak için boşananlar nereye şikayet edilir ?
SGK haksız maaş ihbarı için iki yöntem vardır.
- Nikahsız yaşayıp maaş alanlar şikayet için birinci yöntem Alo-170 hattıdır. Telefonunuzdan sadece 170 numaralarını çevirerek haftanın 7 günü ve 24 saat arayarak ve hem de isminizi vermeden ihbar gerçekleştirebilirsiniz. En güvenli ve en hızlı ihbar yöntemidir. Dilerseniz Alo-170 resmi web sayfasından da online olarak şikayet oluşturabilirsiniz. Bunun için SGK Alo-170 ihbarı nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Babasının maaşını almak için boşananlar şikayet etmek için ikinci yöntem ise dilekçe ile doğrudan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmaktır. Eşinden boşanıp baba maaşı alanlar şikayet dilekçesini kendiniz hazırlayabilir ya da dilerseniz Sosyal Güvenlik Merkezlerinde bunun için hazırlanan hazır dilekçeleri kullanabilirsiniz.
- Eğer devletten haksız yere maaş alanları nereye şikayet edebilirim sorusunun cevabını arıyorsanız ve bunu da isimsiz olarak yapmak istiyorsanız bence Alo-170 hattını kullanmalısınız.
Kocasından boşanıp maaş alanlara tespiti halinde ne ceza uygulanır ?
Araştırma işlemleri genellikle şikayet üzerine yapılmaktadır. Nikahsız yaşayıp maaş alanlar cezası ile ilgili süreç şu şekilde işlemektedir;
- Denetim işlemleri Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılır.
- Komşulara, muhtara ve maaş alan kişiyi tanıyanlara sorularak ifadeler alınır.
- Kanıtlayıcı resim, video, fotoğraf varsa bunlar dosyaya eklenir.
- Yapılacak araştırma neticesinde anlaşmalı boşanma durumu tespit edilirse rapor tutulur ve emeklilik servisine yollanır.
- Öncelikle ödenen maaş kesilir ve anlaşmalı boşanma tarihinden sonra ödenen tüm maaşlar borç olarak oluşturulur ve faizi ile birlikte istenir.
- Ödenmesi için belli bir süre verilir ve ödenmezse icra takibi başlatılır.
- Bunların dışında ilave olarak Maaş almak için anlaşmalı boşanma cezası uygulanmaz.
Boşanıp aynı evde yaşayanlara verilen ceza nedir?
Tespiti durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan gelir ve aylıklar kesilir. Ayrıca ödenen maaşlar da gecikme zammı ve faizi ile birlikte tahsil edilir.
Muvazaalı boşanma SGK itirazı nasıl yapılır?
Araştırma işlemi Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılır ve rapor düzenlenerek emeklilik servisine gönderilir. Denetmen raporuna göre işlem yapıldığı için itiraz hakkınız olsa da itirazınız Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından reddedilir. Zira denetmen raporunu sadece mahkeme bozabilir. Bu durumda dava açmayı düşünüyorsanız şunu yapmalısınız;
- SGK tarafından borç tebligatını aldıktan sonra önce SGK’ya yazılı olarak ve geçerli bir gerekçe ile itiraz edin.
- SGK zaten reddedeceği için gelecek red cevabı ile süreyi de aşmadan mahkemeye dava açmanız gerekir.
- Bu hususta nihai karar yine mahkeme tarafından verilecektir.
- Tanıklar ve sağlam kanıtlarınız varsa mahkemeden lehinize ve olumlu bir sonuç alabilirsiniz.
Anlaşmalı boşananlara müjde var mı?
Anlaşmalı boşanıp SGK’dan aylık alan ve bu durumun tespiti halinde borç çıkartılanlara zaman zaman borç affı hükümleri uygulanmakta ve uygulanan borçların gecikme zammı ve faizi silinerek sadece ana paralar tahsil edilmekte.
Eşinden boşanan kadın eşinin emekli maaşını alabilir mi?
Hayır alamaz. Aylık ödenebilmesi için vefat eden eşle ölüm tarihi itibariyle resmi nikah olması şartı aranır. Resmi nikah yoksa ölüm aylığı diğer adı ile dul maaşı bağlanmaz.
Evet, alabilir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
helal size